100% iskrenost?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Akademik - Sramežljivka
- Na forumu od: 31. 7. 2011
OK, naslov je mogoče malo provokativen, a vendarle...
Včasih se mi zdi, da z malimi lažmi lahko naredimo situacijo mnogo resnejšo, kot dejansko je - seveda v primeru, da nas zalotijo. Partner si lahko drugače interpretira dogajanje in potem, četudi priznamo, nima razloga, da bi verjel. Reči se lahko skratka zaradi laži zelo zakomplicirajo, sem pa prepričan, da smo se že vsi znašli v takšnih situacijah in smo najbrž bili že na obeh straneh.
Prav tako se pogosto dogaja, da zamolčimo kakšne dogodke. Če vam kakšen bivši piše ali vas povabi na pjačo, pa se pozitivno odzovete (saj je vendarle "le bivši") ni vedno smiselno povedat trenutnem partnerju, ker ne bo razumel. Bo trpel, videl v tem več, kot dejansko je. In se reči zamolčijo...
Zanima me, če menite, da je (skoraj) 100% iskrenost sploh možna v neki zvezi? Bi lahko partnerju povedali vsako malenkost, ki se vam je zgodila, odgovarjali čisto iskreno na vsa vprašanja?
V teoriji se sliši to kot stabilna, odrasla zveza, a v praksi (vsaj jaz) še tega nisem videl. Hitro se sami odločimo, kdaj je bolje lagati in včasih ni razloga, da bi nekdo trpel "za nič".
Prav tako me zanima, o kakšnih rečeh se običajno zlažete partnerju in kakšne dogodke zamolčite? Specifične reči me zanimajo, da vidim o kakšnih (ne)malenkostih je govora.
"A little inaccuracy sometimes saves tons of explanation." - Saki
Včasih se mi zdi, da z malimi lažmi lahko naredimo situacijo mnogo resnejšo, kot dejansko je - seveda v primeru, da nas zalotijo. Partner si lahko drugače interpretira dogajanje in potem, četudi priznamo, nima razloga, da bi verjel. Reči se lahko skratka zaradi laži zelo zakomplicirajo, sem pa prepričan, da smo se že vsi znašli v takšnih situacijah in smo najbrž bili že na obeh straneh.
Prav tako se pogosto dogaja, da zamolčimo kakšne dogodke. Če vam kakšen bivši piše ali vas povabi na pjačo, pa se pozitivno odzovete (saj je vendarle "le bivši") ni vedno smiselno povedat trenutnem partnerju, ker ne bo razumel. Bo trpel, videl v tem več, kot dejansko je. In se reči zamolčijo...
Zanima me, če menite, da je (skoraj) 100% iskrenost sploh možna v neki zvezi? Bi lahko partnerju povedali vsako malenkost, ki se vam je zgodila, odgovarjali čisto iskreno na vsa vprašanja?
V teoriji se sliši to kot stabilna, odrasla zveza, a v praksi (vsaj jaz) še tega nisem videl. Hitro se sami odločimo, kdaj je bolje lagati in včasih ni razloga, da bi nekdo trpel "za nič".
Prav tako me zanima, o kakšnih rečeh se običajno zlažete partnerju in kakšne dogodke zamolčite? Specifične reči me zanimajo, da vidim o kakšnih (ne)malenkostih je govora.
"A little inaccuracy sometimes saves tons of explanation." - Saki
I'll tell you one thing: Don't ever give anybody your best advice, because they're not going to follow it.
-
Mr. Simpaticus - Komunikatorka
- Na forumu od: 16. 6. 2011
- Kraj: Ljubljana
To ni možno!
Laži:
-da njena rit zgleda najboljš, pa čeprau ma soseda boljšo
-da je odlično skuhala, pa čeprau ni nič boljš od kšne dostave.
Ne bom zdj reku da so točno te fraze letele men po glavi, ampak na ta način...pač treba je bit mal taktik, če hočeš npr. to rit še kdaj ****** in pa če hočeš da ti še kdaj kej skuha
Laži:
-da njena rit zgleda najboljš, pa čeprau ma soseda boljšo
-da je odlično skuhala, pa čeprau ni nič boljš od kšne dostave.
Ne bom zdj reku da so točno te fraze letele men po glavi, ampak na ta način...pač treba je bit mal taktik, če hočeš npr. to rit še kdaj ****** in pa če hočeš da ti še kdaj kej skuha
-
UG84 - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 18. 2. 2009
Hm...oba sta naštela stvari pri kateri pa res ni nobena panika če se pove resnico.
Meni moj pove, če kosilo ni bilo ok (sicer res ne reče da je bilo za en d***, ampak pove kaj ga je motilo). Tudi hočem, da mi pove, ker kako pa naj drugače vem? Valda tudi ni sploh debate če gre katera z boljšo postavo mimo, da ma dobro/boljšo rit, to še jaz komentiram. Tudi zadnjič, ko me je en "bivši" povabil na kavo je vedel.
Jaz zagovarjam da se čim več pove in čim več zaupa. Daš karte na mizo, "lej to sem jaz in to je moj baggage". Mogoče je pač odvisno od človeka do človeka, jaz izhajam tud iz družine, kjer se je vse (še preveč direkt) povedalo.
Sej se pa da stvari tud lepo povedat pa je.
Aja, seveda pa to, akr sem napisala velja valda za resno, trajnejšo zvezo, ne za nekoga, kik je en teden skupaj, kjer oba še taktizirata. Čeprav bi bilo včasih dosti lažje, če bi človek čimprje dal karte na mizo....
Meni moj pove, če kosilo ni bilo ok (sicer res ne reče da je bilo za en d***, ampak pove kaj ga je motilo). Tudi hočem, da mi pove, ker kako pa naj drugače vem? Valda tudi ni sploh debate če gre katera z boljšo postavo mimo, da ma dobro/boljšo rit, to še jaz komentiram. Tudi zadnjič, ko me je en "bivši" povabil na kavo je vedel.
Jaz zagovarjam da se čim več pove in čim več zaupa. Daš karte na mizo, "lej to sem jaz in to je moj baggage". Mogoče je pač odvisno od človeka do človeka, jaz izhajam tud iz družine, kjer se je vse (še preveč direkt) povedalo.
Sej se pa da stvari tud lepo povedat pa je.
Aja, seveda pa to, akr sem napisala velja valda za resno, trajnejšo zvezo, ne za nekoga, kik je en teden skupaj, kjer oba še taktizirata. Čeprav bi bilo včasih dosti lažje, če bi človek čimprje dal karte na mizo....
-
Akademik - Sramežljivka
Hvala za odgovore, mogoče se samo malo distancirate od mojih primerov in prvega odgovora, kjer je kolega omenjal "rit" in "kosilo". To sta njegova primera, dodajte raje svoje primere, kdaj ste se zlagale in zakaj, kdaj ste kaj zamolčale...
I'll tell you one thing: Don't ever give anybody your best advice, because they're not going to follow it.
-
UG84 - Cosmo moderatorka
Akademik, tkole ko je Claire napisala to je to.
Obe se strinjava da je treba bit odkrit in čim več povedat iskreno. Dat karte na mizo, razumeš.
Se pa strinjam s primeri ki niso lih laganje, tud neiskrenost v bistvu ne, ampak primeri popuščanja, prilagajanja - kot je Claire napisala; greš v kino, čeprav ti ni, gledaš film, ki ti ni lih najljubši takrat, pač se prilagodiš.
Ampak to zame ni neiskrenost, niti laganje. To je prilagajanje.
Obe se strinjava da je treba bit odkrit in čim več povedat iskreno. Dat karte na mizo, razumeš.
Se pa strinjam s primeri ki niso lih laganje, tud neiskrenost v bistvu ne, ampak primeri popuščanja, prilagajanja - kot je Claire napisala; greš v kino, čeprav ti ni, gledaš film, ki ti ni lih najljubši takrat, pač se prilagodiš.
Ampak to zame ni neiskrenost, niti laganje. To je prilagajanje.
-
Akademik - Sramežljivka
UG se strinjam z vsem, ampak veš kje nastane težava? Da imata mogoče s partnerjem drugačne poglede na "mejo", torej "kaj povedati in kaj ne". Sicer je Claire podala dva takšna specifična primera, s katerimi se bomo najbrž vsi strinjali, ampak v vsaki situaciji vsak reagira drugače. Nekdo bi tudi "prilagajanje" lahko jemal kot "neiskrenost", češ "zakaj mi nisi rekla, da ti film ni všeč, bi ga šel gledat s kolegi". Samo primer.
Ker se je že zagotovo kdo znašel v situaciji, kjer se je precej potrudil za partnerja in storil neko reč, karkoli, partner pa tega ni cenil ker mu to pač ne pomeni dosti. Ker pa ni nikoli prej tega omenil, lahko izpade hladn, kot da ne zna ceniti reči.
Ker se je že zagotovo kdo znašel v situaciji, kjer se je precej potrudil za partnerja in storil neko reč, karkoli, partner pa tega ni cenil ker mu to pač ne pomeni dosti. Ker pa ni nikoli prej tega omenil, lahko izpade hladn, kot da ne zna ceniti reči.
-
Akademik - Sramežljivka
se strinjam, ja, pa še fajn si povezala s prej izrečenim: "seveda pa to, kar sem napisala velja valda za resno, trajnejšo zvezo, ne za nekoga, ki je en teden skupaj, kjer oba še taktizirata."
Osebno sem vedno "forsiral" zaupanje, ker se mi zdi da se tako hitro odkrijejo potencialne težave in zatrejo v kali, ampak priznam, da tudi sam nisem sposoben biti 100% iskren, ker je nemogoče in nerealno.
Osebno sem vedno "forsiral" zaupanje, ker se mi zdi da se tako hitro odkrijejo potencialne težave in zatrejo v kali, ampak priznam, da tudi sam nisem sposoben biti 100% iskren, ker je nemogoče in nerealno.
-
..Evelyn.. - Cosmopsiho
- Na forumu od: 4. 4. 2008
Ma itak da je mogoče in realno. Samo pripravljen se moraš soočiti z vsemi posledicami, ko poveš absolutno resnico in ne spuščaš stvari(tudi te fore "pozabil/a sem" so krnekaj, to je na nek način laganje, vedno se pozabi pomembne stvari ha?). Vglavnem, ja lahko si direkten in iskren glede čisto vsega, ampak moraš biti pripravljen na dodatna spraševanja, tečnarjenje in morebiten kreg. Jaz sem pač raje iskrena, kakor, da prikrijem nekaj z namenom, da bi se izognila kregu. Pač..če se bova zaradi nečesa skregala se pač bova. Ne bom hmmm..naju zavijala v vato in se slepila, da je tako bolje..Vglavnem. Podpiram 100% iskrenost in nikakršnih malih in belih laži.
It was forever..but it didnt last long..
-
UG84 - Cosmo moderatorka
Akademik napisal/-a:se strinjam, ja, pa še fajn si povezala s prej izrečenim: "seveda pa to, kar sem napisala velja valda za resno, trajnejšo zvezo, ne za nekoga, ki je en teden skupaj, kjer oba še taktizirata."
Mislim, iskren si vedn lahko in tudi dobrodošlo je, ampak prilagodljiv pa tudi kajne? Če zadeva ni banalna (ala kino) je valda edino prav da poveš kaj v resnici misliš. Če boš moral vseeno v vato zavit da boš lahko povedal po resnici pa je odvisno od tega kako zrela sta za odkrit pogovor.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]