Odgovornost do sočloveka

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

sandra3
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 12. 11. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a sandra3 » 12. Nov. 2010 17:30

Pozdravljeni!

Sem čisto nova in bi rada izpostavila eno vprašanje, ker ne vem kam naj se obrnem. Prvo se opravičujem, če tema ne spada sem, ker ne poznam vašega foruma, ampak sama bi jo nekako uvrstila sem.

Sem mlada mamica dveh majhnih otrok. Problem nastane, ker imajo sosedje gostilno. V tej gostilni se zelo pogosto nahajajo precej vinjene osebe, ki se potem tudi takšne odpeljejo domov mimo naše hiše. Lokaciija je sicer pregledna zato vsaka trezna oseba opazi, če se pred hišo nahajajo otroci. Žal tega ne opazijo vinjene osebe ali pa tega vsaj presodijo ne dobro. Svoja dva malčka zunaj stalno nadzorujem in jih ne puščam sama, ampak ravno za roko ju pa stalno ne morem držati.

Predkratkim se je pri drugem sosedu čez cesto, nasproti naše hiše zgodila nesreča, da je vinjen moški zbil otroka na kolesu, ki se je peljal pravilno po cesti. K sreči ni bilo nič hujšega. Naj omenim, da je ta moški šele prihajal v to omenjeno gostilno (že takrat v vinjenem stanju). Tukaj omenjena gostilna ni imela še nič pri tem. Problem pa nastane, da v tej gostilni množično točijo alkohol tudi vinjenim osebam (kar jaz vem je vinjenim osebam prepovedano točiti alkohol), tako da iz gostilne odhajajo v res nemogočem stanju in se potem še vsedejo za volan. Nemoralno in neodgovorno, se mi zdi, da takšnim osebam, ki so že tako opite postrežejo z alkoholom. Ko jih v drugi najbližji gostilni odslovijo z izjavo, da imajo dovolj alkohola, se pripeljejo v sosedovo, ker vedo, da tukaj bodo brez problema postreženi z alkoholom. Ob nesreči, ki se je zgodila zadnjič je soseda omenila policistu kako pogosto se iz omenjene gostilne odpeljejo vinjeni vozniki, a je samo dejal, da nima kaj ukrepat, dokler se kaj ne zgodi kajti omenjeni voznik ni prihajal iz gostile ampak od doma.
Vseprevečkrat pa prihajajo takšni vozniki, oziroma še v precej slabšem stanju ravno iz omenjene gostilne. Baje se tam na črno streže tudi precej cenejši alkohol. A ko se bo nekaj zgodilo, bo za ukrepanje prepozno.

Kaj nam je torej storiti? Se da omenjeno zadevo kam prijaviti? Se lahko kam prijavi strežba alkohola vinjenim osebam? Gre tudi za strežbo alkohola pred 10 uro dopoldan. Obstaja mogoče kakšen anonimni telefon za takšne zadeve ali karkoli?

Prosim za nasvete, ker sem v strahu in ne vem kaj naj naredim.
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 12. Nov. 2010 18:24

Ojoj, tole je pa slišat res zoprno. :?

Nimam pojma kaj in kako bi se dalo ukrepat v taki situaciji; mogoče bi lahko poklicala na "anonimni telefon" policije (080 1200) in prosila, če lahko pridejo večkrat preverit stanje v tisti gostilni, pač iz skrbi, ker je v naselju, kjer se zunaj igrajo otroci..? :nixweiss:
Mogoče bi se tole komu zdelo mal nesramno, al kako, pošiljat policijo/inšpekcijo nad druge, ampak je pa še bolj nesramno in neodgovorno tako od zaposlenih v gostilni kot njihov strank, da dovoljujejo tolikšno prekomerno popivanje.
sandra3
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 12. 11. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a sandra3 » 12. Nov. 2010 18:34

Enkrat je eden dejal eni natakarici, če ne bi imela nič slabe vesti, če bi se komu kaj zgodilo glede na stanje oseb, ki odhajajo iz gostilne, a je rekla, da ji je šefinja ukazala, da mora postreči vsakomur pa četudi ni več niti na nogah sposoben stati. Da to je njihov zaslužek drugače bodo letele iz gostile. Nekoč naj bi tudi nekomu izjavila, da naši otroci niso njen problem.
Vsak poskuša kaj reči, a se jih ubere. Nihče pa ne upa nekaj javno sprožit.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 13. Nov. 2010 12:30

Natakarica ni nič kriva. Jaz sem tudi stregla alkohol zjutraj, vinjenim, mladoletnim,... ker je bila taka politika lokala. Potem sem dala odpoved, ker sem se naveličala strahu, kdaj me bo uhvatila inšpekcija.

Lahko podaš prijavo na inšpektorat (pomoje za zdravje, nisem pa ziher). Poleg tega lahko tudi obvestiš policijo o pogostih kršitvah in predlagaš poostren nadzor.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 13. Nov. 2010 12:48

Kako lahko rečeš, da natakarica ni nič kriva? Nima veze kaka je politika lokala, vedno ima možnost : bom stregla vinjenim ali ne bom stregla vinjenim. :roll: In je "sokriva" če to počne, kljub temu, da ve kakšne so posledice, zgolj, da bi obdržala službo. Ti si dala odpoved, torej si imela opcijo ali boš to počela al ne in odločila si se za ne..In tiste, ki to počnejo zaradi ukazov nadrejenih, so prav tako krive, kot lastnik lokala. Ker imajo izbiro.
It was forever..but it didnt last long..
Mr. Nobody
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 10. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Mr. Nobody » 13. Nov. 2010 12:50

..Evelyn.. napisal/-a:Kako lahko rečeš, da natakarica ni nič kriva? Nima veze kaka je politika lokala, vedno ima možnost : bom stregla vinjenim ali ne bom stregla vinjenim. :roll:

Vsekakor. Tukaj ni opravičila.
Uporabniški avatar
Dita-
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 8. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Dita- » 13. Nov. 2010 13:42

Jaz bi ti svetovala, da pokličeš policijo, poveš kakšno je stanje in jih prosiš, če bi lahko naredili kakšno kontrolo prometa v bližini gostilne, ali pa če bi lahko malo večkrat preverjali vinjenost v tem območju. Ko bodo ljudje videli da npr. čez cesto od lokala ali pa malo naprej delajo kontrolo, bodo nehali zahajat vinjeni v ta lokal, sploh če bodo policaje videli več kot enkrat.
Tut moj bivši šef je bil tak kot zgoraj omenjena lastnica lokala, on je šel celo tako daleč da je imel s policaji dogovor; ko pridejo na pjačo/kavo imajo vse zastonj, v zameno da ne delajo kontrol oz. ne ustavljajo v bližini lokala.
Our passion is our strength <3
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 13. Nov. 2010 13:44

..Evelyn.. napisal/-a:Kako lahko rečeš, da natakarica ni nič kriva?

Prvi dan, ko bo kelnarica v takšnem pajzlu po tretji rundi šnopsa nehala točit (to možnost vsekakor ima), bo odletela. In naslednji dan bo tam druga punca delala.
Lahko se pogovarjamo o njeni odgovornosti, vsekakor pa ni ona kriva za stanje v lokalu in njegovi okolici. Samo še tega se nam manjka, da bomo krivce za prometne nesreče pod vplivom alkohola iskali v natakarjih.
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 13. Nov. 2010 13:55

Mr. Nobody napisal/-a:
..Evelyn.. napisal/-a:Kako lahko rečeš, da natakarica ni nič kriva? Nima veze kaka je politika lokala, vedno ima možnost : bom stregla vinjenim ali ne bom stregla vinjenim. :roll:

Vsekakor. Tukaj ni opravičila.

Itak, ni opravičila, holier than thou, bla bla. Vsi kar predvidevate, da ta ženska lahko pusti službo, ne da bi to pustilo kake posledice zanjo. Lahko pa da je mama samohranilka z dvema otrokoma, ki si ne more privoščit, da ostane brez službe. Lahko da je študentka, ki z denarjem od službe plačuje študij in pomaga staršema, ki imata slabo penzijo. Tako da prosim, res mi ne s tem, da za njeno ravnanje ni opravičila, ker je za tem lahko milijon enih razlogov. Če pa pri odločitvi 'ali natočim temu pijančku še en deci, ali pa moji otroci ne bodo imeli za jest' izbereš raje to, da imaš lačne otroke doma, se pa tudi lahko zamisliš nad sabo.
Da pa v tako situacijo sploh prideš, je pa krivo vodstvo lokala, ki te izsiljuje - ali krši zakon, ali pa letiš.

(Pa ja, seveda je enako ali še bolj verjetno to, da če bi natakarica pustila job, da ji ne bi bilo nič hudega in da bi takoj dobila drugo službo, da je v resnici samo običajna študentka, ki želi zaslužiti malo za zraven ... meni gre samo na živce to, da so vedno vsi tako svetohlinski, kao, saj je njena odločitev, lahko bi vedela, kako je lahko tako brezbrižna do tujih otrok, lalala. Kot da ona pomisli, da bo ona dala za pit vinjeni osebi, ta bo pa potem zbila enega froca na cesti. Kot da tukaj vse, ki to obsojate, vsakič, ko npr. greste 10km/h preveč, ali pa vam ena luč na avtu ne dela, pomislite, da boste pa zdaj zato nekoga zbile.)

Sicer pa, sandra3, prijavi jih inšpekciji :) malo pogooglaj, boš sigurno našla, kako se to naredi.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 13. Nov. 2010 14:04

Ja, ostala bo brez službe blablabla, gre se za osnovno vprašanje etike! Naj toči alkohol, samo nihče pa ne more trdit, da potem NI ONA KRIVA. Naj potem sprejme odgovornost in ve, da je tudi ona del te nezakonite zadeve in je še kako kriva! Še posebaj pri takih zadevah, ko je dejansko ŽE BIL primer, da je vinjen človek iz tega lokala zbil otroka. Potem lahko taka vprašanja izsiljevanja v službi vpeljemo kamorkoli. In vse je potem opravičeno z izgovorom "moral/a sem, ker mi je bilo tako ukazano, drugače bi jaz trpel/a". Čista sebičnost in egoizem, ki se jo v večini primerih ljudje pa še kako držijo, velikokrat ravno zaradi razloga, ki si ga omenila Sunflower ampak ne morejo pa si reči, da niso sokrivi, ker pač so. To je cena njihove sebične odločitve. Če nihče ni kriv ničesar zgolj zaradi tega, ker mu je to bilo ukazano, potem so vsi nedolžni in etične norme odpadejo. Jaz zase vem, da bi se izjemno krivo počutila, če bi vinjenemu še dala piti in potem bi on pred mojim lokalom zbil otroka z avtom. Imam vest. Zdj pa ni point sploh v tem, da kdo to počne in kdo tega ne počne ampak če je potem kriv. Jasno pa je, da je človeštvo čreda ovac in vsi morajo imet svojga pastirja, takšni izgovori pridejo super ja. Večni "moram".
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 13. Nov. 2010 14:12

Ja saj, eno je vprašanje odgovornosti. Ne moreš pa trdit, da je natakarica kriva za stanje v lokalu in vlečt vzročne zveze med njenim točenjem alkohola in prometno nesrečo. A misliš, da je povzročitelj takrat pil zato, ker mu je ona dala alkohol, sicer pa ne bi? Kakšne buče...
tor
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 7. 2. 2007
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a tor » 13. Nov. 2010 15:06

jullia_ napisal/-a:Natakarica ni nič kriva.

Lahko podaš prijavo na inšpektorat (pomoje za zdravje, nisem pa ziher). Poleg tega lahko tudi obvestiš policijo o pogostih kršitvah in predlagaš poostren nadzor.

Se strinjam, natakarica res ne more biti krivec. Ker, če ne bo točila, bo izgubila delo. Naslednji dan pride druga, tudi ta ne bo točila, torej tudi ona izgubi delo, in tako naprej...saj je jasno, da lokali živijo od teh strank, ki pač več popijejo, ne pa od tistih kavic čez dan, kjer se samo klepeta in bolj malo denarja pusti...sicer so pa vsi lokali taki, strežejo dokler se plačuje.
Tu bi morala svoje delo opraviti policija in pa inšpektorat.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 13. Nov. 2010 15:10

Js se tud strinjam. Če mu v gostilni nebi več točili, bi se ga naslednjič pa pri kakšnem znancu ali kar sam doma napil, to ni ovira in bi lahko bile iste posledice. Če nekdo hoče pit, ga nepostrežba v gostilni ne bo ustavila; sploh pa se naj nebi streglo, ko je oseba že vinjena. Takrat je itak že prepozno.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
neznankan
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a neznankan » 13. Nov. 2010 15:15

*SunFlower* napisal/-a:Če pa pri odločitvi 'ali natočim temu pijančku še en deci, ali pa moji otroci ne bodo imeli za jest' izbereš raje to, da imaš lačne otroke doma, se pa tudi lahko zamisliš nad sabo.

To se mi zdi tko kot, da bi v trgovini rajši kršili pravila in nakradli nekaj hrane za lačne otroke. Bolje prekršek kot lačna usta.

Gre se pa za življenje v tem primeru.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 13. Nov. 2010 15:17

jullia_ napisal/-a:Ja saj, eno je vprašanje odgovornosti. Ne moreš pa trdit, da je natakarica kriva za stanje v lokalu in vlečt vzročne zveze med njenim točenjem alkohola in prometno nesrečo. A misliš, da je povzročitelj takrat pil zato, ker mu je ona dala alkohol, sicer pa ne bi? Kakšne buče...

Seveda bo pil drugje ampak takrat krivda ne bo tej osebi. To je bistvo, kriv je tisti, ki krši zakone in nekaj česar nebi smel, stori, ker mu je tako ukazano. Ni "opran krivde", ker počne nekaj sebi v dobro(da nebi bil odpuščen) in ker sledi nadrejenemu.

neznankan napisal/-a:
*SunFlower* napisal/-a:Če pa pri odločitvi 'ali natočim temu pijančku še en deci, ali pa moji otroci ne bodo imeli za jest' izbereš raje to, da imaš lačne otroke doma, se pa tudi lahko zamisliš nad sabo.

To se mi zdi tko kot, da bi v trgovini rajši kršili pravila in nakradli nekaj hrane za lačne otroke. Bolje prekršek kot lačna usta.

Gre se pa za življenje v tem primeru.

To ni primerna primerjava, ker če jaz ukradem nekaj hrane v trgovini- ni morebitnih posledic, ki bi življenjsko škodile drugim ljudem(zgoraj je naveden primer, ko je vinjen človek zbil otroka pred lokalom- takšnih posledic pri kraji za svoje otroke ni)-razen primankljaj v trgovini.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov