Praznovanje in obdarovanje?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*LittleBug*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 6. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *LittleBug* » 11. Nov. 2010 17:30

Bom kar začela. Zanima me kako pri vas prazujete Božič, Veliko noč, Martinovo... Ali se za določene praznike obdarujete, ali delate iz tega veliko zadevo? Če ste v zvezi kam greste na božično večerjo k njegovim staršem ali vašim? Mene priznam prazniki res ne veselijo, doma nikoli nismo zganjali nekih ceremonij, včasih pa se ob tem zamislim ali je z nami kaj narobe? Povsod naokoli pa same srečne družine...
...Look but dont touch
Touch but dont taste
Taste but dont swallow...
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 11. Nov. 2010 17:41

*LittleBug* napisal/-a:...Povsod naokoli pa same "srečne družine"...

Malo sem popravla tvoj zadnji stavek :wink:
Mi doma nismo nikoli zganjali okoli tega nič. Okej, božič že, postavli smo smrekco, okrasili bajto, ki je en dan prej doživela generalno čiščenje, pa malo darilc...obdarovali smo se tudi za Miklavža, ampak zgolj skromna darilca. Pa veliko noč smo praznovali, pač velikonočni zajtrk. Drugih zadev pa ne praznujemo.

In mi je prav grozno, ko pri mojemu doma za neko brezvezno martinovo delajo celo pojedino, pa obvezno mora bit gos, pa vso žlahto povabit pa ne vem kaj vse...prav na kozlanje mi gre ob tem. Isto delajo za čisto vsak rojstni dan od kogarkoli - obvezno neko hudo težko kosilo s 5 hodi, pa cela žlahta na kupu. WTF?

Aja to sem še pozabla...božič praznujema vsak s svojo družino. Meni se ne zdi prav,no, da bi moja starša ob 4 otrocih bila sama na božični večer, on pa tudi ne popušča kaj dosti. Pa sma pač vsak na svojem koncu.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 11. Nov. 2010 17:46

Ne praznujemo praznikov lih..prihajam z družine mešanih ver, katere se niti edn od staršev ne drži toliko.. :D edino, kar počnemo je, da se obdarujemo za novo leto..Iskreno bi mi blo pa zelo všeč, če bi mel več teh "praznikov", ne zaradi komercialnega namena ampak zrd druženja, povezave..česar je drugače premalo. :)
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 11. Nov. 2010 17:47

Matrinovo sem do sedaj v svojih 26 letih zivljenja praznovala samo 1x (2, 3 leta nazaj, ko je en prijatu neki organiziral in smo sli na Primorsko za cel dan). Novo leto ponavadi praznujem s prijatelji. Takrat se ne obdarujemo.
Velika noc najvec pomeni moji babici in zato gremo vsako leto k njej na zajtrk (ona nese stvari sama k zegnu), praga cerkve pa od nas noben ni prestopil ze lep lep cas. Se je znalo ze zgodit, da nismo imeli velikonocnega zajtrka. Bozic pa je en tak poseben praznik pri nas....druzinski praznik, ki ga vsako leto praznujem s sestro in starsi (smo nekaj let nazaj praznovali tudi s starimi starsi, pa se nekak ni obneslo). Okrasimo smrekico, bozicna vecerja, pa blablabla dolgo v noc, ali pa kartamo, se igramo Skrabl ipd... Sestra je namrec poredko v Sloveniji, zato ta cas izkoristimo maksimalno. Obdarujemo se tudi in daril ne odpiramo zvecer po vecerji, kot je pri nekaterih navada, ampak zjutraj na Bozic po obilnem zajtrku. :D

Sem v vezi, ampak do sedaj Bozica in Velike noci nikoli nisem praznovala skupaj s fantom. Vedno sem sla domov na stajersko. On je praznoval doma v Lj. Obema predvsem Bozic veliko pomeni kot druzinski praznik, zato ga vsak hoceva praznovati doma. Novo leto v vecini praznujeva skupaj s prijatelji. Prej grem pa se k njemu domov na vecerjo (ce sva v Lj za NL) in kupim majhno pozornost se za njegove starse in brata.

Ne maram pa pred Bozicem vsega tega pompa okoli daril in da je Treba nekaj kupit kao....neko malenkost, ce ves da je nekomu nekaj vsec pac kupis...ne pa da zapravljas na temu tone denarja!! Pa tisti zadnji teden, dva sta kaoticna... :?
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 11. Nov. 2010 18:04

Jaz čisto z veseljem praznujem, dokler to pomeni neko aktivnost, druženje, ne pa zgolj potrošniško mrzlico okrog nakupov in daril.

Fino se mi recimo zdi, da bomo v soboto za kosilo imeli raco in zraven malo probavali mlado vino :) Obdarujemo se pa zgolj za rojstni dan + Miklavž prinese par evrov in kakšne volnene nogavice.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 11. Nov. 2010 18:19

Ker prihajam iz "verske" družine, kar praznujemo te običaje. Torej se za veliko noč nese košara dobrot v cerkev, na Veliko noč dober zajtrk. Za Martinovo imamo ponavadi kosilo skupaj z teto, z raco ali gosko, mlinci, rdečim zeljem ter vinčkom (letos žal prvič ne bom deležna tega). Ponavadi pa še z družbo kam malce spit :)
Miklavž prinese malce denarja, kakšna darila za otroke naše družine.
Na Božični večer okrasimo smerekico, včasih večerja. Na srečo brez daril. Pri fantu pa družinski zajtrk, potem pa odpiranje daril. Za novo leto pa itak po žurih.
Tudi za rojstne dneve ni nekih družinskih zabav (razen za otroke). Čim manj pom poma, boljše je.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
schpeltza
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a schpeltza » 11. Nov. 2010 18:37

Pri nas praznujemo božič tako, da se cela familija zbere na kup in imamo večerjo in pač darila. Sva pa s fantom vsak pri svojih starših.

Martinovo sploh nekako ne praznujemo, oziroma praznujemo, ampak zato, ker ima brat v tem času rojstni dan.
"Nicht die Schönheit entscheidet, wen wir lieben, sondern die Liebe entscheidet, wen wir schön finden." (Sophia Lauren)
Uporabniški avatar
she-devil
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 30. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a she-devil » 11. Nov. 2010 18:39

Hja mi pa te praznike jemljemo bolj zlahka. Ko sem bila še majhna smo za božič postavljali smrekico, okraševali in vse kar spada zraven. Zdaj pa imamo samo eno miniaturno smrekico, ki ima okraske že gor zalepljene :lol:. Pri obdarovanju pa tudi nekaj ne pretiravamo. Enkrat pa sem božič praznovala pri fantu (ravno zaradi tega ker pri nas to ni taki big deal), ampak mi ni bilo všeč, ker je tam preveč pompa glede tega.
Miklavž je tudi včasih bil popularen, zdaj več ne :P. Na martinovo pa nikoli ni bilo nič posebnega.
Prazniki bi mi bili všeč, če se ne bi vse vrtelo okoli obdarovanja in tudi zato, ker z družino preživim veliko časa skupaj in se dosti pogovarjamo v bistvu ne čutimo potrebe, da bi ob praznikih kaj ekstra naredili v tej smeri.
Breakfast is my religion! (The Mask)
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 11. Nov. 2010 21:52

Pri nas doma smo praznovali pravoslavni božič, pravoslavno veliko noč in novo leto. Obdarovali smo se pa za novo leto.

Zdej smo pa v "novi družini" dodali še en božič, eno veliko noč in novo leto. :D :D :D Martinovega ne praznujemo. Darila prinese tradicionalni božiček (ne dedek mraz, kot sem bila navajena v otroštvu), miklavž pa tamali mandarine in parkeljčka.

Komplet družina se pa zbere maja, na družinski "slavi". Tukaj je pa vse od tet, stricev, starih tet, botrov, sestričen po tretjem kolenu ipd
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 11. Nov. 2010 23:42

Mi praznujemo predvsem z dobro hrano, kar je meni tudi najbolj všeč :D Za veliko noč dober zajtrk, za martinovo goska (komaj čakam tale vikend :D), za božič pa božična večerja, pa še en družinski praznik imamo začetek avgusta, podobno kot slava, ki jo omenja barbie, ko se nabere cela družina in vsi prinesejo kako hrano. Sicer se obdarujemo za Miklavža nekaj malega (čokolada in pomaranče, kaj v tem stilu), za novo leto pa malo več.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 12. Nov. 2010 0:15

Pri nas doma nikoli ne pretiravamo pri praznikih in tudi nikoli nismo. Za veliko noč in za božič imamo ponavadi skupno večerjo-ampak to samo mi domači, ne vabimo nobenih sorodnikov. Pa še to, ko pojemo gremo vsak na svojo stran (moji domači pred tv, jaz pred računalnik :D ).

Ko sva bila s sestro mlajši smo vedno družinsko praznovali tudi najin rojstni dan-sedaj tega več ne počnemo, ampak povabiva najine prijatelje ven.

Sama okrasim za božične praznike, saj mi je to zelo lepo, da imam okrašeno stanovanje, moji ostali domači pa ne okrašujejo nič.

S sestro sva zmeraj dobili darila od Miklavža in Božička, zadnja leta pa za božič obdariva tudi najine najbližje. Seveda pa so ta darila z leti postala bolj skromna in več ali manj dobiva vse za Miklavža, kasneje pa samo še kako malenkost. Me pa to ne moti, ker imam v tednu med božičem in novim letom tudi rojstni dan, tako da vsaj takrat darila ne morajo uiti. :P :D
FemmeFatal
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a FemmeFatal » 12. Nov. 2010 0:54

Bozica nikoli nismo praznovali. Imeli pa smo novoletno smrekco. To smo vcasih postavljali z veseljem, zdaj se pa nikomur ne da in smo veseli odkritja opticnih vlaken. Za Miklavza se obdarujemo z malenkostmi, dedek Mraz pa nosi za Novo leto in je odlicen izgovor, da si kupimo tisto, kar kdo potrebuje. Vcash so to drazja skupna darila, vcasih bolj malenkosti. Ko smo bili mlajsi, smo imeli za staro leto doma vecerjo, potem pa pogosto sli vsak po svoje. Zdaj pa silvestrujem v trenirki pred TV-jem ali racunalnikom. Na sreco ima tudi dragi podoben odnos do teh praznikov.

Stara mama je verna in nas zadnja leta, odkar je Bozic zelo in, povabi na kosilo na bozicni dan. Rade volje gremo, pa ne zaradi kakega simbolnega pomena tega dne, ampak zato, ker ni treba kuhat in je vedno kaj dobrega na mizi. :D Enako je z Veliko nocjo, s to razliko, da ta tradicija traja veliko dlje. Martinovo bi pa, ce ne bi bilo toliko o njem v medijih, verjetno vsako leto slo gladko mimo nas.
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 12. Nov. 2010 10:24

*SunFlower* napisal/-a:Mi praznujemo predvsem z dobro hrano, kar je meni tudi najbolj všeč :D
Enako. :D
Pri nas doma to pomeni samo silvestrovo ter rojstnodnevna kosila. Oboje tudi prinese darila. :D To je to. Aja, pa v prednovoletnem času mal okrancljamo stanovanje (kar se men vedno manj ljubi počet), kar ostane nepospravljeno do...februarja; "rekord" je bilo enkrat do marca. :lach:
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 12. Nov. 2010 10:26

barbie_girl_85 napisal/-a:Komplet družina se pa zbere maja, na družinski "slavi". Tukaj je pa vse od tet, stricev, starih tet, botrov, sestričen po tretjem kolenu ipd

a je pač samo tako, da se pač vsi zberete na kup, cela familija....ali ima ta ''slava'' kak globji, verski pomen??? :roll:
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 12. Nov. 2010 10:37

Verski. Oziroma bolj tradicionalni.

http://en.wikipedia.org/wiki/Slava

Se je pa držimo kot pijanci plota, ni šans, da kdo ne bi prišel. Zamera do groba. Vsaka družina ima svojega svetnika (djurdjevdan, vidovdan, itd). Na ta dan se potem pri glavi družine zbere vsa družina, sorodstvo, sosedstvo.... oziroma vsaj po en član iz družine more prit (ker se zgodi, da jih ima več na en dan slavo, in ne moreš vse obiskat...takrat pač pošlješ nekoga v imenu družine).

Prenaša se pa na najstarejše sinove. Dokler je bil moj dedek živ, je bila slava v njegovi hiši v Srbiji. Ko je pred dvemi leti umrl, je prevzel moj stric (najstarejši) in je treba maja potovat v Nemčijo, ker pač tam živi. In tako bo vse do njegove smrti.
Zadnjič spremenil barbie_girl_85, dne 12. Nov. 2010 10:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov