Pohvala ali žaljivka?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- Tysia
- Kofetarica
- Na forumu od: 11. 5. 2008
Kako bi dojeli naslednji stavek: "Ta debelajsa je pa izjemno lepa glede na svojo debelost." oziroma, na približno prevedeno v moški spol: "Ta pleško je pa siloma očarljiv glede na svoje pristajališče za muhe." Kako bi se ob tem počutili? Bi dotični besedi (debelajsa, pleško) dojeli kot žaljivki, pohvali ali kaj drugega? Zakaj?
Kaj pa če bi vas nekdo ob tem, ko se recimo zavedate, da ste pri močnejših oziroma pri plešastih, nazival z prej omenjenima nadimkoma?
Kaj pa če bi vas nekdo ob tem, ko se recimo zavedate, da ste pri močnejših oziroma pri plešastih, nazival z prej omenjenima nadimkoma?
-
..Evelyn.. - Cosmopsiho
- Na forumu od: 4. 4. 2008
Žaljivka doh. Pri pohvalah se nekak pozitivno orientiramo, tko pa je nekaj dodano, da ja ne bomo tega vzeli, kot pohvalo.
It was forever..but it didnt last long..
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Hm, ne me linčat, ampak men se pa zdi "pleško" bolj prijazen pridevnik kot "debelajsa" (vsekakor pa nadaljevanje "pristajališče.." ni primerno). Npr, tudi "debeluška" bi lažje sprejela kot "debelajsa".
Sicer se pa strinjam z Evelyn, če že imamo namen izrečt pohvalo, bomo to naredil tko, da bo ja jasno.
Mogoče, hm, med ožjimi prijatelji se včasih lahko na tak način pohecamo, ker se razume, da se ne misli smrtno resno; večinoma pa ljudje izrečene besede, sploh take z bolj žaljivim tonom, preveč osebno jemljemo, ja.
(different rules apply on internet forums, tho )
Sicer se pa strinjam z Evelyn, če že imamo namen izrečt pohvalo, bomo to naredil tko, da bo ja jasno.
Mogoče, hm, med ožjimi prijatelji se včasih lahko na tak način pohecamo, ker se razume, da se ne misli smrtno resno; večinoma pa ljudje izrečene besede, sploh take z bolj žaljivim tonom, preveč osebno jemljemo, ja.
(different rules apply on internet forums, tho )
-
Roberta R. - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 24. 9. 2007
Žaljivka itak.
Mi tut skos hecamo enga kolega k je plešast - ampak nikol z besedo pleško ali da ima pristajališče za muhe?.. bolj v smislu, da je zamudil, ker se je moral počesat itd. - ampak zanj vemo, da si tega ne jemlje k srcu in še sam kakšno pripomne zravn. Seveda ga tut ne dražimo konstantno..
Imam pa še enega kolega, ki je plešast, včasih je imel krasne dolge lase (blazno ponosen nanje) in se je moral obrit.. tko da bohnedaj, da pripomneš kej o njegovem primankljaju las.
Mi tut skos hecamo enga kolega k je plešast - ampak nikol z besedo pleško ali da ima pristajališče za muhe?.. bolj v smislu, da je zamudil, ker se je moral počesat itd. - ampak zanj vemo, da si tega ne jemlje k srcu in še sam kakšno pripomne zravn. Seveda ga tut ne dražimo konstantno..
Imam pa še enega kolega, ki je plešast, včasih je imel krasne dolge lase (blazno ponosen nanje) in se je moral obrit.. tko da bohnedaj, da pripomneš kej o njegovem primankljaju las.
(__/)
( o.O)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste bunny into your signature to help him gain world domination.
( o.O)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste bunny into your signature to help him gain world domination.
-
hubabuba - Komunikatorka
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Ob tem sem se spomnila na tisoč prigod z isto (podobno) vsebino... To sva že sicer z mojo naj frendico do potankosti obdelali in skupno izražali ogorčenje...
Sej najbrž poznate to zgodbo... pridete nekam na obisk, pol vam pa neka teta, ki vam itak ni ravno najljubša, pogleda v oči, nato na hitro poskenira še vaš trebuh, rit in noge ter reče: "Ooo, Špelca, ti si se pa zredila!"
Mislim, men ni jasno - a ženska misli, da ti je ravnokar dala kompliment, ali pač nima nobenih zavor pri izražanju žaljivk?!? Pa me sploh ne zanima, da je včasih, lejta tisučdevetstudvaindvajst blo fajn pa lepo pa modern, če si se zredil. Danes temu ni tako in itak se ženske sekiramo za vsako kilco, ki jo gor dobimo (kot se to rado zgodi pozimi). Ampak, da ti pa neka sorodnica tkole vrže v fris... Ne, ne, ne. Ne sprejmem!
Sej najbrž poznate to zgodbo... pridete nekam na obisk, pol vam pa neka teta, ki vam itak ni ravno najljubša, pogleda v oči, nato na hitro poskenira še vaš trebuh, rit in noge ter reče: "Ooo, Špelca, ti si se pa zredila!"
Mislim, men ni jasno - a ženska misli, da ti je ravnokar dala kompliment, ali pač nima nobenih zavor pri izražanju žaljivk?!? Pa me sploh ne zanima, da je včasih, lejta tisučdevetstudvaindvajst blo fajn pa lepo pa modern, če si se zredil. Danes temu ni tako in itak se ženske sekiramo za vsako kilco, ki jo gor dobimo (kot se to rado zgodi pozimi). Ampak, da ti pa neka sorodnica tkole vrže v fris... Ne, ne, ne. Ne sprejmem!
-
emanuela - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 28. 7. 2005
^^takšne so najhujše.Posebej tiste, ki žalujejo za svojo izgubljeno mladostjo.Sama sem srednje postave in mi recimo da starejša,ampak ne stara družinska kolegica pribije da je vedela, da sem na skuterju odzadaj jaz, ker sestra ni tako debela.No ja, jaz tega nisem vzela resno.Navsezadnje bi bila skoraj vsaka debela ob moji sestri, ki je zares suha, visoki sva sicer obe.
In to in post nad mano in prvi post so zame žaljivke.
Vse se da povedati na primeren način, navsezadnje pa tudi ne vem, zakaj se ljudje nasplošno obregajo ob takšne stvari.
Dosedanja teza kar drži-z žaljenjem drugih si nekateri pumpajo svoj ego in se ob tem počutijo nekako boljše.Na žalost je takšnih ljudi zares veliko...
In to in post nad mano in prvi post so zame žaljivke.
Vse se da povedati na primeren način, navsezadnje pa tudi ne vem, zakaj se ljudje nasplošno obregajo ob takšne stvari.
Dosedanja teza kar drži-z žaljenjem drugih si nekateri pumpajo svoj ego in se ob tem počutijo nekako boljše.Na žalost je takšnih ljudi zares veliko...
The world is as you are.
-
rachka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 21. 11. 2005
- Kraj: hollywood
tmis_ napisal/-a:hubabuba napisal/-a:Mislim, men ni jasno - a ženska misli, da ti je ravnokar dala kompliment, ali pač nima nobenih zavor pri izražanju žaljivk?!?
Po mojem niti ne razmišlja in pač blekne, kar ji prvo pride na pamet.
+možna je tudi druga opcija.. moja babica in njene frendice (pa tudi drugi starejši, ki jih poznam) imajo ful navado komentirat kilažo pri človeku..
vedno, ko pridem na obisk, me na polno počekirajo in pol skupaj podajo svoje (ogorčeno) mnenje. to pa zato, ker starejši s hujšanjem povezujejo ful enih drugih stvari, kot npr zdravje.. vglavnem, ob vsaki taki spremembi postanejo čist panični in si zmišljujejo miljon in eno razlago, zakaj je do tega prišlo.
v takšnem primeru, kljub negativnim prizvokom, tega ne jemljem kot žaljivko..
pa tudi nasploh večina normalno razmišljujočih ljudi vidne spremembe kilaže v plus, ne dojema kot nekaj nujno strašnega, s čemer bi bilo sploh možno koga užalit.. pač opazka.
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
- tor
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 7. 2. 2007
- Kraj: ljubljana
Tysia napisal/-a:Kako bi dojeli naslednji stavek: "Ta debelajsa je pa izjemno lepa glede na svojo debelost." oziroma, na približno prevedeno v moški spol: "Ta pleško je pa siloma očarljiv glede na svoje pristajališče za muhe." Kako bi se ob tem počutili? Bi dotični besedi (debelajsa, pleško) dojeli kot žaljivki, pohvali ali kaj drugega? Zakaj?
Žaljivka.
Odvisno v kakem tonu je izrečeno, lahko izpade tudi kot dobronamerna fora....ker pa smo Slovenci(velika, velika večina) šibki na področju humorja je vsekakor žaljivka.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Jaz to razumem kot žaljivke in sicer zaradi uporabljenih besed. Mislim, če je ženska debela, je pač debela, to je dejstvo. Ni je pa treba poimenovat debelajsa, meni se zdi tu negativna konotacija zelo očitna.
Mimogrede, babice pa ne mislijo nič slabega s komentiranjem kilaže, če že kaj, je za njih to, da si se zredil kompliment. To pomeni, da si zdrav in krepak
Mimogrede, babice pa ne mislijo nič slabega s komentiranjem kilaže, če že kaj, je za njih to, da si se zredil kompliment. To pomeni, da si zdrav in krepak
- Tysia
- Kofetarica
- Na forumu od: 11. 5. 2008
Limeta.* napisal/-a: zakaj te pa to zanima?
Pogovarjala sem se z nekom, ki meni, da bi punca, ki je reče: "Ti si pa kot debelajsa izredno lepa glede na svojo debelost," morala slednje vzeti kot kompliment oziroma kot pohvalo. Izhaja iz predpostavke, da je tistemu, ki je debel že itak jasno, da je debel in da če mu nekdo to odkrito pove (debelajsa, glede na svojo debelost) in mu ob tem pove, da je nadpovprečen v pozitivno smer glede na svojo kategorijo, poda pohvalo. Zanima me, koliko (če sploh) je ljudi v realnosti (kakor mi pač forum na tole lahko odgovori), ki bi kaj takega lahko sprejelo kot pohvalo in ob tem ne bi bili vsaj malo užaljeni.
Sama bi kaj takega lahko sprejela kot normalno (ne kot žaljivko), če bi se zavedala svoje hibe (bi bila recimo izrazito prekomerno težka), obenem pa zaradi nje ne bi imela manjvrednostnega kompleksa. Seveda pa je veliko odvisno tudi od sogovornika ter mojega poznavanja njega in njegovih namenov.
purple_rain napisal/-a:Npr, tudi "debeluška" bi lažje sprejela kot "debelajsa".
Zakaj?
Pa vas tovrstne žaljivke (če jih seveda obravnavate kot žaljivke; recimo da je na tem mestu pod žaljivko mišljena popačenka določene vaše hibe: debelajsa, škrbavka, obešalnik,... ) prizadenejo ali si "mislite svoje" o tistem, ki jih je izustil?
Se stopnja užaljenosti kaj spreminja glede na to, kako je ubesedena žaljivka? Recimo: razlika, kot jo je omenila že purple_rain, med debeluška in debelajsa; pa recimo med zelo suha in obešalnik.
-
bunncy - Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 4. 2010
verjetno bolj kot žaljivka.
pa tut odvisno kdo to izreče pa v katerem tonu tko k je že ena pred mano napisala...
pa tut odvisno kdo to izreče pa v katerem tonu tko k je že ena pred mano napisala...
“Fashion is not something that exists in dresses only. Fashion is in the sky, in the street, fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening.” Coco Chanel
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Na forumu od: 22. 8. 2006
Tysia napisal/-a:... "Ti si pa kot debelajsa izredno lepa glede na svojo debelost," morala slednje vzeti kot kompliment oziroma kot pohvalo. Izhaja iz predpostavke, da je tistemu, ki je debel že itak jasno, da je debel in da če mu nekdo to odkrito pove (debelajsa, glede na svojo debelost) in mu ob tem pove, da je nadpovprečen v pozitivno smer glede na svojo kategorijo, poda pohvalo.
Tudi, če se nekdo zaveda, da je debelejši in se hkrati dobro počuti v svoji koži, to še vedno ni pohvala. Kar jaz zaznam žaljivega v tem je to, da so za to osebo debeli ljudje na sploh grdi in da težko sprejema, da bi kdo debel lahko bil lep - prav zato, ker je debel. Ta pohvala deluje bolj kot: "debela si, kar je itak vsem jasno da je grdo, ampak ok, priznam ti, obraz imaš vseeno lep".
Če že želiš dati kompliment debelemu človeku, ki ti je lep, izpustiš njegovo debelost iz komplimenta in enostavno rečeš, da ti je lep.
Zadnjič spremenil g00fy_qa, dne 03. Sep. 2010 9:31, skupaj popravljeno 2 krat.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
As we think, so we become.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov