Bratec
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- mateja79
- Debatorica
- Na forumu od: 10. 9. 2009
Imam brata starega 26 let, ki je totalno neresen. Vse kar naredi je to, da hodi v službo. Denar ves zapravi. Doma zelo malo prispeva za stroške. Faks je pustil tik pred koncem. Vse noči žura okrog, pije in kadi. Podnevi, če ni v službi samo spi in nič ne dela.
Starša sta popolnoma obupala nad njim in ne vesta kaj bi storila. Noben pogovor nič ne pomaga. Sicer se brat sploh noče pogovarjati in ignorira, če mu rečeš kaj takšnega kar mu ne paše. Je popolno nasprotje mene. Sama sem redno dokončala faks, se zaposlila, doma delam in prispevam za stroške. Kar mi ostane varčujem za stanovanje, saj se s fantom namerava kmalu seliti na svoje.
Prosim za vaša mnenja, predloge,... Kakšni so vaši bratje, so pridni, problematični, povzročajo kakšne probleme. So se že zresnili, ali se nekateri nikoli ne bodo?
Starša sta popolnoma obupala nad njim in ne vesta kaj bi storila. Noben pogovor nič ne pomaga. Sicer se brat sploh noče pogovarjati in ignorira, če mu rečeš kaj takšnega kar mu ne paše. Je popolno nasprotje mene. Sama sem redno dokončala faks, se zaposlila, doma delam in prispevam za stroške. Kar mi ostane varčujem za stanovanje, saj se s fantom namerava kmalu seliti na svoje.
Prosim za vaša mnenja, predloge,... Kakšni so vaši bratje, so pridni, problematični, povzročajo kakšne probleme. So se že zresnili, ali se nekateri nikoli ne bodo?
-
Podganca - Komunikatorka
- Na forumu od: 3. 10. 2009
Še vedno živi pri starših? Tako se verjetno obnaša, ker dobi vse kar hoče in lahko dela kar hoče. Nima nobenih omejitev in počasi začne človek to (podzavestno) izkoriščat.
Če nič ne prispeva, uporablja pa lahko vodo, elektriko, hrano in druge dobrine, praktično zastonj, hitro ugotoviš, da to ni logično. Verjetno mu tvoja mami vse naredi (kuha, pere...) Pa mu naj NE. Naj mu ne opere več oblačil, izklopite mu internet... Če bo hotel imeti kar koli oprano, mu povejte kako se in si naj da prat sam ali pa opere na roke. Hrane, ki jo ima on rad, naj ne bo več v hladilniku. Če ima avto in mu dajete denar za bencin, mu ga ne dajte več.
Naj se začne zavedat, da če ne daje, ne more prejemati.
Če nič ne prispeva, uporablja pa lahko vodo, elektriko, hrano in druge dobrine, praktično zastonj, hitro ugotoviš, da to ni logično. Verjetno mu tvoja mami vse naredi (kuha, pere...) Pa mu naj NE. Naj mu ne opere več oblačil, izklopite mu internet... Če bo hotel imeti kar koli oprano, mu povejte kako se in si naj da prat sam ali pa opere na roke. Hrane, ki jo ima on rad, naj ne bo več v hladilniku. Če ima avto in mu dajete denar za bencin, mu ga ne dajte več.
- AbbA
- Debatorica
- Na forumu od: 18. 6. 2006
- Kraj: Somewhere over the rainbow
Naj starša naredita najbolj enostavno stvar za rečt in najtežjo za izvesti, naj mu povesta, da ima 26 let in da nista več zakonsko dolžna skrbeti zanj, naj si najde svoje stanovanje in gre. Dokler bo doma mama servis je logično, da ne bo nič naredil, saj mu ni treba... Zakaj bi svoj denar dajal za stroške, če jih itak plačujejo starši? Dokler ne bo razumel da tako ne gre več se ne bo spremenil, a če pogovori ne pomagajo je treba iti na radikalne stvari...
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
mateja79 napisal/-a:Imam brata starega 26 let, ki je totalno neresen. Vse kar naredi je to, da hodi v službo. Denar ves zapravi. Doma zelo malo prispeva za stroške. Faks je pustil tik pred koncem. Vse noči žura okrog, pije in kadi. Podnevi, če ni v službi samo spi in nič ne dela.
poznam dva podobna primera (eni so sosedi, eni druzinski prijatelji)
1.primer: fant ene 2x ponavljal 1 in drugi letnik srednje sole, potem je pustil solo, sprical, delal nic...lenoba taka da dol pades + locitev starsev ga je hudo prizadela. cel dan je sedel in igral igrice, mama pa je trpela in ni vedela kaj naj nardi...sla je na svetovanje h eni druzinski terapevtki (sin ni hotu z njo hodit) in ta jo je prepricala da ker je sin polnoleten, ga ne rabi prezivljat, naj mu nudi samo najnujnejse. ker sin ni kazal nikakrsnega namena poiskat si sluzbe....tako so mu vzeli racunalnik,m odklopli internet, nic vec sopinga, za hrano je pa mogu zacet delat -> celo dopoldne je mogu cistit, pospravljat, in potem kuhat kosilo, da je vsaj nekaj prispeval doma. zdaj so mu uredili svojo sobico in kuhinjo v kleti hise, mama mu ne daje vec nicesar, sin je pa na socialni in si isce sluzbo. ga je streznilo.
2.primer podoben, niti srednje sole ni dokoncal, drugace pa pameten in iznajdljiv fant ampak ful len za solo. mama ga je postavla pred vrata, dobesedno ven ga je vrgla. najela mu je stanovanje za nekaj mesecev vnaprej in je mogu hoces noces it tja. zdaj ima dobro sluzbo in vsi se lepo razumejo, prilezel je pa celo ze do hise, in ima resno punco. streznil se je!
jaz ne vidim druge poti fant je razvajen, doma mu je lepo...kaj bi se pa trudil ce mu ni treba
- mateja79
- Debatorica
Podganca napisal/-a:Še vedno živi pri starših? Tako se verjetno obnaša, ker dobi vse kar hoče in lahko dela kar hoče. Nima nobenih omejitev in počasi začne človek to (podzavestno) izkoriščat.
Živi doma in tu bo tudi ostal. Njegov bo zgornji štuk v hiši, ko se jaz izselim. Denar zasluži sam, ker hodi v službo in ga mu nikoli ni nihče dajal, tudi ko je študiral je moral zaslužiti sam za prevoz, ker štipemdije ni imel. Vodovod imamo svoj, hrane kar nekaj pridelamo sami, internet plačuje sam, avto ima svoj, bencina mu ni nikoli nihče kupoval. Problem je v tem, da zelo malo dela doma, da ponoči žura, podnevi spi, da mu kljub temu, da ima malo stroškov (bi jih imel na svojem več) ne ostane nič denarja. Kako mu pa lahko preprečiš dostop do hladilnika pa ne vem.
- cvetkaaa
- Kofetarica
- Na forumu od: 15. 5. 2008
- Kraj: Postojna
Podganca napisal/-a:poglejte si film
A veš, da si totalno bolana s to foro. Jaz in moj bova tud pri 50ih še pri tastarih, če le bodo še živi. In v naši vasi je skoraj pri vsaki hiše ostal nekdo od otrok doma. Sicer se vprašam komu na čast je potem sploh delati hišo, če si v njej na stara leta sam, ko pa umreš prodajo tvoje vseživljensko garanje.
- mateja79
- Debatorica
red_rose napisal/-a:mateja79 napisal/-a:Imam brata starega 26 let, ki je totalno neresen. Vse kar naredi je to, da hodi v službo. Denar ves zapravi. Doma zelo malo prispeva za stroške. Faks je pustil tik pred koncem. Vse noči žura okrog, pije in kadi. Podnevi, če ni v službi samo spi in nič ne dela.
poznam dva podobna primera (eni so sosedi, eni druzinski prijatelji)
1.primer: fant ene 2x ponavljal 1 in drugi letnik srednje sole, potem je pustil solo, sprical, delal nic...lenoba taka da dol pades + locitev starsev ga je hudo prizadela. cel dan je sedel in igral igrice, mama pa je trpela in ni vedela kaj naj nardi...sla je na svetovanje h eni druzinski terapevtki (sin ni hotu z njo hodit) in ta jo je prepricala da ker je sin polnoleten, ga ne rabi prezivljat, naj mu nudi samo najnujnejse. ker sin ni kazal nikakrsnega namena poiskat si sluzbe....tako so mu vzeli racunalnik,m odklopli internet, nic vec sopinga, za hrano je pa mogu zacet delat -> celo dopoldne je mogu cistit, pospravljat, in potem kuhat kosilo, da je vsaj nekaj prispeval doma. zdaj so mu uredili svojo sobico in kuhinjo v kleti hise, mama mu ne daje vec nicesar, sin je pa na socialni in si isce sluzbo. ga je streznilo.
2.primer podoben, niti srednje sole ni dokoncal, drugace pa pameten in iznajdljiv fant ampak ful len za solo. mama ga je postavla pred vrata, dobesedno ven ga je vrgla. najela mu je stanovanje za nekaj mesecev vnaprej in je mogu hoces noces it tja. zdaj ima dobro sluzbo in vsi se lepo razumejo, prilezel je pa celo ze do hise, in ima resno punco. streznil se je!
jaz ne vidim druge poti fant je razvajen, doma mu je lepo...kaj bi se pa trudil ce mu ni treba
Moj bratec je bil v srednji šoli vsa 4 leta prav dober, na faksu ima povprečno oceno 8, le diploma mu manjka. Problem je v tem, da ne diplomira. Službo imam vredu.
Problem je v tem, da bi pomoje mogel šparati ne pa vse dni žurati okrog, kupovati pijačo, cigarete,... ampak jaz opažam, da je vsa mladina ista.
Ampak ostali starši to dopuščajo, pri nas doma se nam pač ne zdi normalno.
- mateja79
- Debatorica
Miss_M napisal/-a:Glede na to da ma ze sluzbo, ga bi komot starsa postavla pred vrata, pa naj si sam najde garsonjero pa plačuje stroske.
To ne bosta storila, ker si tega tudi ne želita. Dogovorjeno imamo, da bo brat ostal doma v hiši. Njegov bo zgornji štuk. Ko se jaz odselim bo zgoraj začel z urejanjem svojega stanovanja skupaj z njegovo punco seveda. Hiša bo potrebna popravila, ki pa ga starša ne bosta zmogla z svojimi nizkimi pokojninami, tako da bo to padlo na njega. Meni se zdi prav, da bo nekdo skrbel za hišo.
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
tole je bil tvoj prvi post:
zdaj ga pa branis. tvoj mali 26-letni bratec pac to pocne ker mu dovolite, in ker ''to itak vsi pocnejo''. in ti pravis da je vsa mladina ista, no pa ti povem da niso vsi 26-letniki paraziti doma =) sploh ce ne studirajo vec
mateja79 napisal/-a: Imam brata starega 26 let, ki je totalno neresen. Vse kar naredi je to, da hodi v službo. Denar ves zapravi. Doma zelo malo prispeva za stroške. Faks je pustil tik pred koncem. Vse noči žura okrog, pije in kadi. Podnevi, če ni v službi samo spi in nič ne dela.
zdaj ga pa branis. tvoj mali 26-letni bratec pac to pocne ker mu dovolite, in ker ''to itak vsi pocnejo''. in ti pravis da je vsa mladina ista, no pa ti povem da niso vsi 26-letniki paraziti doma =) sploh ce ne studirajo vec
- matjazd
- Kofetarica
- Na forumu od: 14. 8. 2007
Pomoje se bo z leti vnesel. Drugače pa danes skoraj vsa mladina pije in kadi. Imam občutek, da si bila ti bolj pridna in je sedaj šok, ker je bratec bolj živ in manj marljiv.
In ostali, joj panika, jaz sem starejši od njega in še vedno doma. In doma bom tudi ostal in še punco bom pripeljal k sebi domov. Pa še otroke bova imela. Kako si drzneva ostat pri meni doma. Avtomatično mislite, če je nekdo doma je pa samo zato, ker nič ne zna in lahko izkorišča starše.
Fant bo skoraj gotovo nekoč imel punco, družino in takrat bo moral delati. Čeprav razumem je problem v tem, da doma ne dela, v službo pa hodi. Saj sam vidim, če grem malo okrog koliko je fantov takšnih let, ki žurajo okrog. Bolje se zdaj znoret pa potem biti resen.
Pa še nekaj o samostojnosti moje bivše punce, ki je živela kao na svojem in kao sama skrbela zase. Stanovanje sta ji plačevala starša, avto sta ji kupila starša, pospravljati ji je hodila mama, prat in likat je nosila domov, za hrano sta ji starša dajala denar. Velikokrat je mama doma pripravila jedi, da jih je potem punca odnesla k sebi in jih tam pogrevala v mikrovalovki. Ampak šteleo se je pa le, da je punca na svojem in skrbi zase.
Torej jaz živim doma in doma bom ostal. Prispevam pa dnevno več tako materilano kot fizično, kot je moja bivša v enem mesecu.
Edin nasvet, ki ga dam avtorici teme je, da zahtevate večji prispevek za stroške. Tisti, ki manj dela naj več plačuje.
In ostali, joj panika, jaz sem starejši od njega in še vedno doma. In doma bom tudi ostal in še punco bom pripeljal k sebi domov. Pa še otroke bova imela. Kako si drzneva ostat pri meni doma. Avtomatično mislite, če je nekdo doma je pa samo zato, ker nič ne zna in lahko izkorišča starše.
Fant bo skoraj gotovo nekoč imel punco, družino in takrat bo moral delati. Čeprav razumem je problem v tem, da doma ne dela, v službo pa hodi. Saj sam vidim, če grem malo okrog koliko je fantov takšnih let, ki žurajo okrog. Bolje se zdaj znoret pa potem biti resen.
Pa še nekaj o samostojnosti moje bivše punce, ki je živela kao na svojem in kao sama skrbela zase. Stanovanje sta ji plačevala starša, avto sta ji kupila starša, pospravljati ji je hodila mama, prat in likat je nosila domov, za hrano sta ji starša dajala denar. Velikokrat je mama doma pripravila jedi, da jih je potem punca odnesla k sebi in jih tam pogrevala v mikrovalovki. Ampak šteleo se je pa le, da je punca na svojem in skrbi zase.
Torej jaz živim doma in doma bom ostal. Prispevam pa dnevno več tako materilano kot fizično, kot je moja bivša v enem mesecu.
Edin nasvet, ki ga dam avtorici teme je, da zahtevate večji prispevek za stroške. Tisti, ki manj dela naj več plačuje.
- mateja79
- Debatorica
red_rose napisal/-a:tole je bil tvoj prvi post:mateja79 napisal/-a: Imam brata starega 26 let, ki je totalno neresen. Vse kar naredi je to, da hodi v službo. Denar ves zapravi. Doma zelo malo prispeva za stroške. Faks je pustil tik pred koncem. Vse noči žura okrog, pije in kadi. Podnevi, če ni v službi samo spi in nič ne dela.
Ja bil moj prvi post. In nič ga ne branim, če ne teme sploh ne bi odprla. Nadaljni posti so bili odgovori na primere, kako nekateri ne hodijo v službo in kako so 2x padli v srednji šoli. On je bil v šoli priden, tudi v službi je priden in ima odgovorno službo, zato tu ne bom pluvala v skledo. In nihče mu ne dovoli spat, pit in kadit. Dejstvo pa je, da mu ni jasno, da je treba vstat zjutraj in kaj naredit, ne pa pred kosilom, če ga ne gremo sami zbudit. Zanima me torej kdaj ste se vi zresnili, spoznali, da se ponoči spi, čez dan dela. Kako nekoga vzgojit, da sta alkohol in kajenje škodljiva?
Ni problem to, da živi doma. Naša želja je, da živi doma, in moja da on ostane doma, jaz pa grem. In ja res je, da vsi njegovi vrstniki segajo po alkoholu in vsaj 80% jih tudi kadi. In če ti ne živiš doma, še ne pomeni, da sem jaz parazit, če sem doma.
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
Zadnjič spremenil positive vibration, dne 08. Maj. 2010 17:14, skupaj popravljeno 1 krat.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov