Ostati doma??

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
urš*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 24. 5. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a urš* » 13. Okt. 2008 20:02

Pozdravljene,

odločila sem se da vas malo povprašam kaj narediti v takšni situaciji, v kateri sem se, nažalost, znašla tudi jaz.

Torej, sem dijakinja in naše razmere doma niso ravno bleščeče. Veliko krat se je že zgodilo da sem bila (pre)tepena za malenkosti, kot so nepospravljena soba, puščanje ličil na mizi, in podobno..

Par dni nazaj je bilo res grozno... Že zelo dolgo doma govorim o tem kako bi se rada prepisala na drugo šolo, ker mi tu, kjer sem zdaj, res ni všeč... To sem doma že neštetokrat povedala.. Zadnjič, ko sem to omenila, me je mama z vso silo vdarla po glavi... rekla sem ji naj nikoli več ne nardi tega. Nato pa se je vse skupaj le še poslabšalo.. Začela se je dret da jaz (navaden "froc") njej ne bom govorila kaj bo ona delala in kaj ne..
Na mene sta se spravila tako mama kot oče in se znesla nad mano. S pestmi, pasom, kjer je pač prišlo...
Zdaj imam lažji pretres možganov, zvit prst, podplutbe,... Danes sem šla na urgenco, kjer so mi glavo tudi slikali in mi postavili diagnozo. Zlagala sem se, da sem doma padla in se udarila ob mizo..
Doma sem povedala da imam pretres, pa so se mi začeli smejat v obraz.. Niso mi verjeli, čeprav imam napisano črno na belem na bolniškem listu.

Danes sem tudi obiskala psihologa in sem se tudi z njim pogovorila.. Naštel mi je vse možnosti ki jih imam, od te, da lahko starše prijavim do te, da lahko še naprej to mirno prenašam in sama sebe uničujem.

Doma se ne pogovarjamo, mama se zanima le za mojega mlajšega brata, ki me pri svojih 6ih letih že ponižuje..
Oče pa... hja, kaj mama reče, tak je.

Res nevem kaj naj nardim.. ali naj spakiram pa grem k babici, ali naj grem v bolnico (psiholog mi je rekel da naj pridem če doma ne bo vredu), ali pa naj enostavno čakam na še ene batine..

Še to.. glede menjave šole.. seveda mi zdaj starši nočejo podpisat izpisnice oz. vpisnice, čeprav so pred nekaj časa še bili zainteresirani za prepis. In prepisat se ne morem brez njihove odobritve..

Prosim za kakršnekoli nasvete, vsak bo prišel prav..
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 7. 2008
Kraj: far away

Neprebrana objavaNapisal/-a black_bird » 13. Okt. 2008 20:16

Si že polnoletna?
bina_
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a bina_ » 13. Okt. 2008 20:16

Si v zelo težki situaciji. Jaz bi na tvojem mestu čimprej spakirala od doma... magari k babici...samo da bi imela mir. Vem da so tvoji starši in na nek način jih imaš rada, in ti nebi bilo prijetno jih prijavit,ampak vsaj odstrani se za svoje dobro. Kajti to kar ti počneta ni človeško. Glede šole pa je tudi tvoja odločitev in ti nimata pravice ukazovat kje boš. koliko si pa stara?
Uporabniški avatar
Laurica*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 7. 2007
Kraj: Čez mavrico;)

Neprebrana objavaNapisal/-a Laurica* » 13. Okt. 2008 20:26

u. :? kr težka situacija. meni je že višek tuki, da me skoz doma držijo, sploh zadnje čase.. pa poslušam kr ene očitke, pa dobesedno mi govorijo v glavo da ne bo nč z mano, starca se kregata, usake tolk dobita fleš, pa se med sabo stepeta, mau je kričanja, delata mi sramoto kr usi vejo da sta alkoholika, večkrat sm hotla poklicat policijo. ker pa je to stanje pr men občasno, pa pol mine, pa spet pride.. je še uredu..zaenkrat še prenašam (no, že celih 5 let to že prenašam)..

ampak na tvojem mestu se bi preselila k nekomu k te podpira, razume, al so to tvoji sorodniki al ja.. babica.. Kakorkoli, v takem okolju v kakršnem se ti razvijaš, se boš zaprla, ne boš mogla živet normalno, lahko bo vplivalo na tvojo prihodnost. Jaz bi šla stran. To, kar ti delajo, je preveč. Misli nase. Jaz bi.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 13. Okt. 2008 20:37

ufff.
šolska psihologinja bi mogla bit usposobljena za te usmerjat naprej. naj te ne bo sram ali karkoli, so dosti bolj vajene takih primerov, kot si mi mislimo (k je mtka pedagoginja, sicer na osnovni, ampak nevermind)
pol maš varianto varnih hiš, ki so v večini večjih mest.

http://www.celje.si/varnahisa/varna_hisa.htm
http://www.drustvo-zenska-svetovalnica.si/nasilje_5.php

lahko se oglasis tudi na policiji, razložiš situacijo, po potrebi vložiš prijavo, ki je po mojem skromnem mnenju potrebna. resda so to tvoji starši, ampak mogoče bi jih mrzel tuš malček streznil. tam majo ponavadi enega kriminalista, ki se ukvarja predvsem s problematiko nasilja med in nad mladostniki.
pomagajo ti lahko tudi na območnem zavodu za socialno delo.

srečno!
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 13. Okt. 2008 20:47

Na tvojem mestu bi najprej šla v kakšno izmed varnih hiš, pa šele potem k babici. Ker se zna zgoditi, da se bodo potem še nad babico znesli in te na silo zvlekli domov, bedni kot so :? Ampak absolutno moraš nekaj narediti, zase. Zdiš se kot pametna punca in veš, da je to narobe, kar delajo in si ne zaslužijo imeti status tvojega skrbnika, ker prav nič ne "skrbijo" zate.
Ne razumem, kakšni starši so to. Pa kar oba. Gnili, če mene prašaš. Spokaj in odidi, pri njih te ne čaka nič dobrega in nič koristnega, kar boš potrebovala v življenju... Obrni se na psihologe, varne hiše, anonimne telefone, internet... Vsepovsod je veliko materiala in nasvetov, ki tebi in podobnim nudijo pomoč. Le sprejeti jo je treba. Posvetuj se z njimi in pretehtaj možnosti za prijavo. Življenje te je postavilo na preizkušnjo, že kot mlada se moraš soočati z drugačno potjo, mogoče težjo, ampak se bo obrestovalo, močnejša oseba boš zaradi tega. Pa srečno :)
Uporabniški avatar
Trouble
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 30. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Trouble » 13. Okt. 2008 20:51

Vrjetno ni polnoletna, če se ne more sama prepisat na svojo šolo. Vsaj mislm, da je to tko.. :S
Jaz bi na tvojem mestu odšla na policijo in povedala kako je.. Vem, da so to tvoji starši, ampak kar ti počnejo se mi ne zdi spremenljivo..
Odločitev je tvoja: al ti bojo še bolj sf*ukal žiulene al boš probala čim prej normaln zaživet.. Povedala bi jim tudi za prepis, da si močno želim zamenjati šolo itd.. :) mislim, da lahko oni kaj naredijo na tem (v najslabšem primeru prisilijo starše..). Nujno jim moraš pa povedati še to, da greš v bolnico, kot si že sama rekla, saj če bi šla k babici, bi lahko bila ponovno pretepena & bi te zvlekli domov.. v bolnici so pa ljudje ki pazijo nate in do tega ne sme pridt..
in do nadalnega se nebi vračala domov.. (mogoče na obisk..).

Poskrbi zase.. pa srečno
Uporabniški avatar
GoldenEye
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a GoldenEye » 13. Okt. 2008 20:53

Tud jst mislem, da morš stran od doma. Čimprej! Sploh si ne predstaulam, kuk ti more bit doma grozno...da te lastna mama pretepa...men bi se odpull. Tko da, če maš možnost it k babici, pejd k njej. A babica ve, kaj se pri vas doma dogaja?
Resnično upam, da ti bo uspelo se rešt tega...tud če jih prijaviš. So lahk stokrat tvoji starši, ampak, da te pretepejo tok, da maš pretres... Klinc pa taki starši. Jst bi jih prijavla pa vrgla v arest...Prov hudo mi je zate :( Upam, da se jih kmal rešiš...
Uporabniški avatar
*lilica*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *lilica* » 13. Okt. 2008 21:14

Vsekakor bi bila zate verjetno najboljša rešitev to, da se oddaljiš od staršev.
Nihče te nima pravice tepsti, še manj starši.

Pojdi do nekoga, ki mu zaupaš oz nekam, kjer se boš počutla varno in ne pusti se, da te bodo poniževali.
Vprašaj tudi psihologa kaj se da narediti glede zamenjave šole in mogoče ti ne bo treba potrdila od staršev, glede na to kakšna je situacija.

Skratka ne obupaj....to da si šla po pomoč in povedala problem je že zelo veliko.

Držim pesti zate in upam na najbolje :wink:
Uporabniški avatar
anoyel
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 5. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a anoyel » 13. Okt. 2008 21:18

če ti veš, da ti ta šola ne odgovarja jo poskusi zamenjati in to na vsak način. pa, če imaš možnost iti k babici pojdi! zamenjava šole in domačega okolja bi bila nov začetek zate. izvide od posledic fizičnega nasilja pa kar lepo hrani, saj ti znajo pridet v pomoč. pozanimaj se tudi glede finančne pomoči, ki bi jo lahko prejela in vsekakor probaj čim prej oditi od doma!
Čas je vrednota,
ne mineva,
temveč ga uporabljamo.
Uporabniški avatar
Sp3lca
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a Sp3lca » 13. Okt. 2008 21:33

Meni se kr srček kruši ko preberem kej takega. Tle je blo res en par fajn nasvetov, odločit se boš pa mogla po svoje.
Vedi le, da te tuki podpiramo ljudje, ki nam je hudo zate, čeprav te sploh ne poznamo. Če boš rabla kdaj pogovor smo vsi tuki zate :)
Pa res si zapomni, da nima noben pravice tko ravnat s tabo!
And if your head explodes with dark forebodings too
I'll see you on the dark side of the moon.
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 13. Okt. 2008 22:01

Ojoj...bogica :( Čimprej se spravi ven iz hiše...magari pojdi ne vem, na občino, da te dajo v dijaški dom nekam, pa da te prepišejo, ali k babici, kamorkoli...Samo pogum je treba zbrati, pol bo že šlo nekako.

Pa zapomni si, da si super človek, da te nihče nima pravice poniževati, pa ti vbijati v glavo, da si manjvredna...sploh pa starši, halo? Eni res ne bi smeli imeti otrok...

Pa poročaj sproti, kaj se dogaja.
Uporabniški avatar
Damyanchyka
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 4. 2007
Kraj: Poletje

Neprebrana objavaNapisal/-a Damyanchyka » 13. Okt. 2008 22:04

Hey!

Jst ti svetujem, da se obrneš na kakega psihologa, da ti konkretno pomaga. Kako je pa z babico? A ve kaj se dogaja? A bi imela še vedno stike s staršema, če bi živela pri njej? A bi znal tut njo ogrožat?
Narava je krivična. Psi ne znajo govoriti, medtem ko nekateri ljudje odlično lajajo!
Uporabniški avatar
Sugar_baby
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 11. 3. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Sugar_baby » 13. Okt. 2008 23:20

joj tud mene je kr stisnilo ko sem tole prebrala :( ne bom rekla da vem kako ti je ker mene doma nikoli niso tepli. Drugače pa tudi pri meni doma ni ravno rožnato in živim pri babici in pri dedku in me podpirata.
Tko da me najprej zanima, kakšni so tvoji odnosi z babico? A bi se jim uprla ali imata tudi nad njo neko nadvlado? a če greš tja, je možnost, da te prideta iskat in te odvlečeta nazaj?

Drugače pa tudi moje mnenje je da če le imaš možnosti, pojdi stran! Čim prej tem bolje. Ubistvu ti bo vsepovsod bolje kot pri njima!!!

Koliko si pa stara drugače?
The next time you want to see pussy, just look in the mirror baby!!
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 14. Okt. 2008 0:10

Nekako se mi dozdeva, kako je, ker sem bila sama v podobni situaciji. Sicer mene niso tepli tako kot tebe, ampak sem bila deležna veliko kričanja in dretja... Predvsem v času pubertete, ko me je bilo treba držat na kratko (pa so mislili, da bo s kričanjem kaj boljše :? ). Moja mama pa itak v familiji velja za najbolj nepotrpežljivo med vsemi, ki popeni že ob najmanjši stvarci (npr. odprta vrečka namesto zavezana, slabo očiščen pult, grdo zložene patike...), kar je tudi posledica njenega slabega zakona...

Včasih se verbalnega in fizičnega nasilja ne da primerjat med seboj, ampak imata pa eno skupno točko... Oba pustita posledice, bodisi pozitivne, bodisi negativne. Nekateri se zaprejo vase in čakajo ponovne izpade, drugi se uprejo, tretjih to sploh nič več ne briga, četrti se poženejo v uživanje nevarnih substanc, peti ...

Menim, da tega ne smeš požret. Nisi blazina, na katero se bojo znašali in nisi boksarska vreča, v katero bojo boksali... Si oseba, človek, ki ima prav tako čustva, tudi tebe boli, če te kdo udari, tudi ti se jočeš, če te kdo užali, tudi ti se nasmeješ od srca, če kdo pove nekaj izredno smešnega... Pravice otroka so, da ga starši ne tepejo, da skrbijo zanj, da mu nudijo vse, dokler ne bo sam sposoben preživljat se... In to je med drugim tudi tvoja pravica (otrok gor al dol). Pravico imaš, da temu rečeš NE! Imaš tudi pravico, da se postaviš za sebe (kdo se bo, če se ne boš ti?!), da poveš, kaj se ti dogaja... Poskrbi, da bojo socialni delavci v šoli izvedeli zate, ker oni so tukaj zato, da ti pomagajo...

Mogoče je res težko zatožiti svoje starše, ampak zavedaj se, da tega ne bo konec, če se ti ne postaviš na svoje noge! Ni nujno, da jim bojo socialni delavci nevem kakšne kazni naložili... Dovolj je eno močno opozorilo... In če so starši zadosti pametni, bojo vedeli, da te s takim obnašanjem lahko izgubijo... Če pa ravno to hočejo, se bo tudi to zgodilo... Če se dobro razumeš z nono, pojdi k njej... Na tvojem mestu bi povedala tvojemu psihologu, da greš k noni in ga prosila, da te pri tem podpira. Tako boš imela ob sebi nekoga, ki bo skrbel zate in držal s tabo takrat, ko te bojo starši prišli iskat...

Poskrbi, da bo tvoje otroštvo brezskrbno (tako kot mora bit)! Pa sporoči nam, kako se vse odvija!

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Majestic-12 [Bot]