Barbike

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
delusional
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 25. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a delusional » 28. Avg. 2008 1:22

danes sm zagledala tole:
http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/n ... rbike.html

in sem začela razmišljati, da bi te, vsakršne barbike mogli prepovedati.

ko se govori o vplivu medijev na samopodobo najstnic... pa kaj vse vpliva na anoreksijo, pa komplekse, itd. ....
osebno mislim da so barbike, s katerimi se igraš v otroštvu in ti potem v podzavesti ostanejo kot nek ideal, najhušji krivec in ne tv in revije.
Dol z njimi! :D
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 28. Avg. 2008 1:36

zanimivo (če spet ne bo kšnih neumesnih komentatorjev).

čeprav pa mislim, da RBD barbika ne more ravno preveč slabo vplivat na mlade, kot recimo barbika Victorie Beckham (pa tudi ta pomoje lih ne, ker se problematika s težo začne takrat razvijat bko se verjetno dekle ne igra več z barbikami.)
RBD so sicer deležni precejšnje manije, ampak vseeno,sama nadaljevanka in sama skupina nista nič kaj kritični.Mogoče edino preveč pravljično vse skupaj, ampak vseeno.To ne more dost slabo vplivat.
Će že rečemo enno o tem, bi slabo vplivale na otroke razne Action man risanke in igrače s tem junakom in ostalimi podobnimi.neglede, da je junak, promovira nasilje.In potem še vse ostale pištole, orožje itd...
Rebelde barbbika se lahko v tem primeru skrije.

in še če malo sfilozofiram, sem že nekaj čas nazaj ugotovila, da podobe svetovno znane mačke hello itty, tud ne more kej dost vplivat dobro na otroke.Namreč Kitty, nima ust, in ne kaže nobenih čustev.ne kaže veselja, sreče, žalosti, jeze, nič.je samo otopela.In če nebi bilo zraven nje toliko nekih minimalističnih dodatkov, bi podoba zgledala precej prazna in celo srhljiva.Kot otopel človek,ki ne ve več kaj bi....
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 28. Avg. 2008 1:46

Kaj pa mumini? Oni tut nimajo ust :razz:
Uporabniški avatar
Sekhmet
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 12. 2. 2008
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a Sekhmet » 28. Avg. 2008 6:39

wtf??? :lol:

....majo pa valjar... :D
Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat!
Uporabniški avatar
redlolla
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 24. 3. 2008
Kraj: here on earth

Neprebrana objavaNapisal/-a redlolla » 28. Avg. 2008 7:29

meni se mi zdi da ni problem samo u barbikah.... :D jst pr mojih sestrcah vidim da se pri njih seznanjajo z modo in razvijajo svoje ustvarjalne čute...(friziranje, oblačenje ipd) ....

bolj se mi zdijo problem risanke...še posebno te ta nove na Cartoon network in Jetixu ki so včasih prow grozne...polne nasilja in tega sranja...

mislim da bolj kot RBD barkike na samopodobo pri najstnicah vpliva nadaljevanka....že če samo pogledaš kašne uniforme majo...obup..magnet za okvaro ledvic :eek: in tudi vse punce so suhe ko trske....k bi jim najrajš eno veliko milko zarila u usta.... :D in valda da si vse najstnice želijo bit take ku one,.,..sej so od vseh oboževane, so najbolj popularne in oh in sploh :roll: groza kam gre ta svet
Uporabniški avatar
srčica*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 6. 2005
Kraj: v njegovem srčku

Neprebrana objavaNapisal/-a srčica* » 28. Avg. 2008 7:51

jaz sem od malega presedela za cartoon networkom skoraj cel dan... in mi ni nič zaškodlo, prej pomagalo, sem se naučila angleškega jezika. Za kakršnokoli nasilje pri otroku so krivi starši, ki mu ne razložijo, da je to samo risanka in da se tega ne posnema.... tom in jery-a so ukinili na tv slo, ker je kao preveč nasilen, meni pa je še vedno najbolj svetovna risanka in se evdno nasmejim zraven. gledala sem jo že od malega, pa mi je še zmeraj smešna, ap četudi sem določene dele videla že stokrat.

Glede barbik... sama sem imela približno 10 barbik za igranje, pa okoli 10 ful lepih barbik, ki so se mi smilila, da bi jih uničla in sem jih hranila. Prav tako nobena barbika ni vplivala name tako, da bi postala anoreksična. Spet je samo spodbudilo mojo kreativnost in sem se naučla šivati in sem šivala oblekice za barbike. Barbike so mi seveda bile lepe, ampak sem vedela, da so to smao igrače kot vse ostale igrače in se nisem primerjala z njimi.

Torej kar hočem povedat... že res da televizija, igrače... vplivajo na otroke, ampak če jih starši pravilno vzgajajo, ne bo nobenih hujših posledic.

saj vse prerasteš.... meni je recimo ta skupina RBD bedna... ne spremjlam nadaljevanke, ker sem videla da se vsi samo nekaj pačijo, tele barbike pa sem že prerasla... in enako je z ostalimi otroci. Morda jim je nekaj časa nekaj zanimivo, potem pa grejo naprej.

Kako pa je z izsiljevanjem... hm... če bi si moj otrok želel recimo to barbiko od RBD in če bi imela denar, bi seveda kupila. Če pa ne bi imela denarja, pa bi otrok še naprej izsiljeval, pa bi uporabla pač kakšne druge taktike. Meni so recimo ko sem bila mala podarili šparvoček potem pa so mi vsake toliko časa dali nekaj drobiža, da sem šparala in ko je bilo dovolj, je mami zamenjala kovance za papirnat denar in sem si kupla barbiko.
"moški znajo odlično povedati svoje zadnje besede in oditi z odra"
Uporabniški avatar
*°mermaid°*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *°mermaid°* » 28. Avg. 2008 8:47

Jst sm se pa rada igrala z barbikami :D pa sm čist normalna (baje). No zarad tega si sigurno nism šla daljšat nog, pa hirat do onemoglosti, pa ožat pas s steznikom,.... Ko sem se začela obremenjevat s svojo podobo, me barbike namreč že zdavnaj niso zanimale več. Bolj sem se začela recimo primerjati s kakšnimi zvezdniki, fotomodeli, vrstniki, itd. Hvala bogu pa nikol nism bla obsedena s svojim videzom, tako, da vseeno pretiranega vpliva name niso imeli.

Glede risank se tudi ne spomnim, da bi imele kakšen vpliv name. Sej sem rada gledala smrkce, ampak še zmer si nisem želela bit smrketa :D

Po mojem mnenju igrače pozitivno vplivajo na razvoj otroka (tukaj izzvzemam nasilne igrače)...razne barbike, lego kocke, tudi avtomobilčki, pa pomoje samo pomagajo pri razvoju kreativnosti in domišljije otroka. Bolj problematične se mi zdijo res nasilne igrice, ki so narejene že tako kvalitetno, da imaš občutek, da si zaklal živega človeka. Mogoče gredo kakšne risanke tudi mal v ekstreme, samo kaj pa vem....pomoje ninja želve ne bodo glih pokvare mlade duše....v končni fazi le vedno dobro premaga zlo....kar pa pri igricah ne drži vedno.
Uporabniški avatar
Fatal*T
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 15. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Fatal*T » 28. Avg. 2008 8:53

Jaz tudi mislim, da barbike ne vplivajo na vpliv samopodobe, anoreksičnosti in podobno in mislim, da jih nebi bilo treba prepovedati. Jaz sem se v otroštvu veliko preigrala z barbikami ampak sem tako kot so ostala dekleta povedala vedela, da so to le igračke - lutke. Tudi jaz sem jim potem začela delati oblekice, rihtat frizurce in ne vem no...v meni so spodbudile neko "inovativno" žilico :wink:
Mislim, da večji problem predstavljajo modne revije, plakati in razne avdicije, ki se nagibajo k temu, da so dekleta čim bolj suha, nam po televiziji prikazujejo neke ideale. Osebno mi je lepše pogledati dekle z izpopolnjeno postavo kot pa nekega "okostnjaka".
Glede risank se pa strinjam, da so nekateri šli predaleč in je v njih vse preveč nasilja npr. risanka Happy three friends je men čist brezvezna.
:wink:
Uporabniški avatar
*lilica*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *lilica* » 28. Avg. 2008 9:03

Jaz se v otroštvu sploh nisem igrala s barbikam, se pa vseeno strinjam z avtorico teme, da gotovo pri nekaterih otrocih vplivajo na njihovo samopodobo. Ampak vseeno ne vem, če bi jih bilo treba prepovedati, drugače bi bilo treba prepovedati še polno drugih igrač.
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 28. Avg. 2008 9:12

Jaz sem imela v otroštvu kar nekaj barbik, barbi avto, barbi bazen in kup barbi oblek, dodatkov, želela sem si še hišo, pa mi je ni uspelo iztržiti. In v nobeni smeri nikoli v dotedanjem življenju nisem težila k stilu barbike. Rada sem se igrala z njimi, jih preoblačila in strigla, to je vse. In zlahka rečem, da name niso imele nobenega vpliva na samopodobo, ker si ideal ženske (če že) predstavljam popolnoma drugače.

In tudi ne poznam nobene punce, ki bi svoj vzor videla v tej lutki. Prej so moteči ženski 'vzori' v svetu holivuda in tiste namišljene ženske, ki sevajo iz raznih Cosmopolitanov in Ev :wink:
Uporabniški avatar
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ŽuŽa » 28. Avg. 2008 9:27

Jst sem mela ful Barbik ko sem bla mejhna, lepo sem se igrala z njimi in v njih nism vidla lepotnga ideala, neki kr bi mogla jst bit, ampak samo igračo.
Zdej ne vem lahko da se časi spreminjajo, zdej so otroci itak bolj okupirani z vseh strani.
Čeprov se tud jst strinjam z večino kle da so bl pomembni uni mal bl ˝realni˝ vzroki ne pa une plastične stvari: naslovnice revij kjer so gor hude bejbe, pol tud tale RBD ma mal čudn vpliv na tamale ker hočjo bit kot one. Je pa tud res da ljudje smo si različni, ene se bodo ful ozirala na te perfect bejbe, druge pa to sploh ne zanima in so zadovoljne s sabo.
Aia ena je omenla Mumine- moj tamau se jih je skos bal ker so mu bli grozni :D .
_tejcha
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 9. 2007
Kraj: Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a _tejcha » 28. Avg. 2008 10:00

Men se tud zdi da sm čist normalna,pa čeprov sm se dost z barbikam igrala k sm bla mejhna...pa čeprov mam blond lase se mi ne zdi da bi lih barbike vplivale na to da sm se odločila da se pobarvam :lol: :razz:
Nevem se mi zdi da tale RBD al kva so da so ene tamale čist nore na to,iste obleke,isti lasje...nevem so obdobja k so popularne enkrat skupine,enkrat nanizanke in pol kr vsi hočjo bit isti...nevem,smešno
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 28. Avg. 2008 10:40

Ah dajte no, potem takem bi morali vse produkte, ki se smatrajo kot lepotne, izložiti iz prodaje, otroci pa več ne bi smeli gledati niti risank. :roll: Malo je takšnih, kjer petelin (for example) ne brcne kokoši, ker to pač ni za otroke in ker se imamo v resničnem življenju vsi radi. :gruebel: Pa jade. Vse je odvisno od tega, kakšno vzgojo dobi otrok doma in šele nato pride vpliv okolice ter medijev. Ampak ko je vzgoja že enkrat "na konju", potem vse drugo ni več tak problem in se le še nadgrajuje. Je pa logično, da ima deloma svojo vlogo tudi to, kakšen je nekdo po osebnosti. Nekoga bo potegnilo v slabe stvari v življenju, ker je takšen že po naravi (četudi je bila vzgoja pravilna), nekdo pa pač ne bo iskal težav. Kar pa se tiče Barbie punčk ipd... Nekateri so bolj nagnjeni k lepotnim idealom oz. so zmanipulirane ovčke, spet drugim pa takšne stvari ne pridejo do živega. Vedno je bilo in vedno bo tako. :wink:
Zadnjič spremenil Tamala_mrha, dne 28. Avg. 2008 10:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 28. Avg. 2008 10:43

Veliko (skoraj vse) je odvisno od vzgoje, ja. Razlika bi bila, če bi meni mati celo otroštvo kupovala barbike in ob tem govorila, kako so lepe, kako bom tudi jaz enkrat taka kot ona - s tem bi dejansko ponotranjila ideal barbike kot ženske, tako pa sem se preprosto igrala. Če prav pomislim sploh ne vem kaj me je na njih tako pritegnilo. Če se bo le dalo, bom svojega otroka vseeno bolj spodbujala k lego kockam :lol:
Uporabniški avatar
iluzija
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 9. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a iluzija » 28. Avg. 2008 10:44

Jaz sem pa najbrž čustveno deformirana zato, ker sem v otroštvu imela samo eno barbiko, želela sem si jih pa veeeč! A-a. Ne moreš kar tako na hitro in na grobo sodit.

No, ampak ta edina barbika... Ja, mi je predstavljala določen ideal (pa Ken tudi - moj bodoči moški! :D :P ), ampak še vedno... Barbike prerasteš, dobiš druge ideale - sicer pa, kaj pa je narobe z ideali? Ni to vseeno pozitivno, ker so pač gonilna sila, ki te vodijo naprej in kažejo, kaj približno hočeš biti? Itak, mora bit v pravi meri. Ampak vseeno mislim, da ti pomagajo pri oblikovanju sebe (mislim, da sem spet začela bluzit enako, kot v neki drugi temi ( :oops: ).

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov