Sem se odločila vprašati kar tukaj (izmed drugim) in upam, da bom dobila kaj koristnih nasvetov, zlasti od tistih, ki imate kakšno izmed omenjenih pasem.
Doma razmišljamo, katera pasma bi najbolj ustrezala našim aktivnostim oz. življenjskemu slogu. Pred kratkim nam je preminila psica, ki je bila dolgo z nami in ne prenesemo praznih dni brez pasje družbe.

Kolebamo med tem, ali imeti majhno ali večjo pasmo. Do zdaj smo vedno imeli večjo pasmo. Sama odhajam oktobra študirat in bom doma samo med vikendi, vendar bosta doma babica in mama, saj ima tako vrsto službe, da je dosti doma in na tak način opravlja službene obveznosti. Popoldneve bo doma tudi sestra, torej pes oz. psica ne bi bila dosti (ali pa sploh nič) sama doma. Glede športnih aktivnosti se bolj nagibamo k pasmam, ki se rade oz. morajo veliko gibati (dolgi sprehodi). Važno je tudi, da z dlako ni dosti dela (striženje itd.), se pravi da je kratka. Všeč sta nam zlati prinašalec in labradorec, vendar tudi kakšne majhne pasme ne izključujemo. Sicer še leta razmišljamo o čivavi, ki smo jo hoteli kupiti že takrat, ko je živela še prejšnja psica, vendar ni dosti legel (iščemo bež ali svetlo rjave barve ter kratkodlako, teh pa v Sloveniji ni dosti oz. je trenutno sploh ni po informacijah), pa tudi velik denarni zalogaj je, čeprav so to vsi psi z rodovnikom, a se po cenah vseeno razlikujejo. Poleg čivave nam je glede na značaj všeč tudi mops, čeprav je znan kot zelo len pes kar se tiče gibanja.
Ne iščemo psa za razstave, pač pa za preživljanje skupnega časa (ne samo prostega).

V hiši imamo dovolj prostora za novega pasjega člana, tudi poseben prostor, kjer bi spal itd. Imamo pa tudi veliko zelenice in ograjeno posest, torej pride v poštev tako majhna kot tudi velika pasma. Nekako si bolj želimo psa, ki bi živel z nami in bil ves čas ob nas - torej v hiši.
Sem se kar razpisala...

Torej, katero pasmo priporočate oz. se vam zdi, da bi bila za nas primerna? O pasmah imamo kar nekaj knjig doma, tudi na internetu sem že pregledala vse pasme, a je odločitev še vedno težka. Dajte se malo razpisat o značajih teh psov, zlasti če veste s prve roke.