Dubaj
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
armandoxxx - Sramežljivka
- Na forumu od: 3. 2. 2005
moj frend je bil dol pa to ..
pa je na enem drugem forumu napisal celo poročilo pa ker ne smem tuki dajat linkov tja .. maš tle copy paste ..
LP
Armando
pa je na enem drugem forumu napisal celo poročilo pa ker ne smem tuki dajat linkov tja .. maš tle copy paste ..
Helo.
Včeri prišel z 16 dnevnega bluzenja po Združenih Arabskih Emiratih, večinoma Dubaju! No še nism 24 ur v Sloveniji pa sm že prhlajen ker je tak mraz. Vam strnim malo vtise, tako da, če se bo kdo odločil it v tisti konec sveta, lahko najde v tem postu par uporabnih zadev!
UAE
Uradni keš pri njihe je Dirhma. 1 USD = cca 3.6 Dirhme, 1 EUR = cca 4.8 Dirhme, vendar se menjave zelo razlikujejo, tako da je treba pri menjavah pazit. Na letališču so mel menjavo za dolarje 3.4 pa nekaj, jaz pa sem menjav v stolpnici od National Bank of dubai, kjer so mi menjali dolarje po 3.75. Tako da je najbolje menjati v kateri izmed n bank tam dol. Nikakor pa ne v kakih L.L.C. / CO. menjalnicah ali dealerjih ker menjajo dolar po 3.1 in tko. Se ne splača! Večinoma lahko plačujete robo/storitve v dolarjih ali eurih vendar te zmer mal opeharijo, tako da je najbolše imet njihov keš.
UAE je arabska drzava tako da no real freeedom za njihove zene, čeprav jim ni slabo ker imajo res vsega. So polni $ ko svinje. To takoj opaziš, po avtomobilih, hišah, obnašanju etc. V dubaju je po moji oceni samo kake 10-20% arabcev, vse ostao so priseljenci drugih kultur in koncev sveta. Največ indijcev in pakistancev, sledijo tajci, filipinci, iranci, libanonci, sirijci, afričani. Vsa javna dela, storitvena dela, gradbena dela in ostalo opravljajo te ljudje, arabce sem videl delati samo na letališču - carina, policija in pa enega v Tourist info point. Drugače pa vsa ostala dela opravljajo (bolj kot ne za male pare) indijci in ostali! Populacija arabcev v Emiratih je 1.5 M, kok je pa dejansko ljudi dol pa nevem, ziher je pa vsaj še 5x tolk folka iz drugod če ne več!
Folk je res maximalno prijazen in ustrežljiv. Z vsakim, ki ga srečaš na ulici lahko kako rečeš, in vsi so ti pripravljeni pomagat, tud uni ki nimajo nič pa bo dal zadnji keš za tebe če boš reku da si lačn. In to velja tako za arabce kot za vse ostale. Non stop so v dobrem razpoloženju.
Jezik
Uradni jezik je arabski, čeprav v Dubaju toliko jezikov kot je narodnosti. Drugi uradni jezik je Angleščina. Vse v UAE je dvojezično. Vsi napisi so poleg v arabščini napisani še v Angleškem jeziku. Angleško govorijo praktično vsi. Večina mlajše generacije pa se celo med sabo pogovarjajo angleško in ne uporabljajo arabskega jezika. Tudi šole (evropske in ameriške) tečejo primarno v angleškem jeziku.
Klima
Ta čas je klima idealna tam doli. Dnevna temperature so nekje do 33 stopinj celzija, nočne pa padejo do 22 stopinj, tako da res idealno. Večinoma je sončno non stop, deževnih in oblačnih dni je zelo malo. Takšna klima se začne nekje oktobra in traja tja do konc martca, aprila. Potem se začne vroče obdobje in poleti grejo temperature do 50 stopinj, kar si ne predstavljam how is it like. Vlažnost ozračja ni velika, je pa soparno non stop, tudi ponoči v puščavi je toplo tako da dolgih hlač kle res ne rabiš .
Futr & Drinks
Še ena dobra lastont te države je futr. Njam. Prevladujejo vzhodnje kuhinje. Libanonska, Iranksa, Iraška, Indijska, Tajska etc... Na ulicah dubaja kjer je takih restavracij mali miljon dobite kosilo za 600-1500 SIT, in porcije so res poštene tako da futr je zelo poceni gledano na evropske razmere! Po večini pri naročilu obroka vedno dobiš pol litra plastificirane vode, free of charge. Plačaš pa skoraj vedno storitev, ki je približno 50-100 SIT.
Seveda obstajajo top end restavracije v vseh bolših hotelih v Dubaju. Tam te pride obrok recimo dvojno cene na ulici ali več odvisno kako se spakuješ. Postrežen si pa v obeh primerih maximalno OK! Suma sumarium je da se da dobro jesti po zelo ugodni ceni. Cenejše kot v evropi.
Tudi drinks tako v restavracijah kot v marketih je cenejša kot pri nas. Kar pa ne velja za nočne klube (o tem kasneje). Alkohola v nobeni obliki ne boste dobili v restavracijah na ulici, ga dobite pa v hotelskih restavracijiah. Prodaja alkohola je razen v nočnih klubih in hotelih prepovedana z zakonom. Arabska država pač.
dubai Transportation
Najlažje in najhitreje je z taksijem. Ni pa najceneje. dubai je prepleten z taksiji, obstajajo 3 drzavne druz in 1 lokalna ferma ki se ukvarjajo z prevozi z taksijem. Vsi imajo pa isto tarifo. Tako da je vseeno s katerim greš. Taksi dobiš v desetih sekundah v katerem koli predelu Duaja ker jih je ful. Za primerjavo z Evropo, so taxi prevozi tam veliko cenejši. Za 20km sem plačal cca 2 jurja. Taksiji so vsi klimatizirani in velke ladje, tko da se zmer pelješ udobno!
Najcenejši prevoz po dubaju in okolici je z busom. Skoraj katerakoli linija te ne pride več kot 400 flik (izven dubaja), po dubaju pa so vožnje cca 50 SIT. Avtobusi so klimatizirani, večina linij vozi na 10 minut. Furajo skoraj povsod. Je pa zjutraj in zvečer ko gre folk na delo/iz dela težko dobiti bus, ker so polni in šoferji ne jebejo in ne istavijo če je bus zafilan. Tako lahko čakaš na gostih linijah zjutri ali zvečet bus tud 2 ure. Jaz nisem nikol, mi je pa ena ženska povedala da je tako vsak dan.
Arabca ne boš srečal na busu ker majo vsi svoje makine. Povprečna arabska družina v Dubaju (4 člani) imajo doma po 6 avtov. In to ni so kante, to so top end avtomobili. Večina arabcov nisem videl v avtih od < 40k €. Res so norci.
Mesto Dubaj je razdeljeno z 18km dolgim kanalom dubai Creek, ki se razteza iz Arabskega zaliva v notranjost Dubaja. Po Creeku vozijo majhni čolni ua prevoz folka in to je najcenejša in nahjitrejša varianta da prečkaš creek. Stane cca 30 SIT za 1 furo.
Obstajajo še t.i. neuradni taksiji, to so razni iranci, indijsi in ostali folk ki si tako služijo še malo kruha z svojimi starimi Toyotami . Tak taxi te pride dzabe (2x cenejš kot nacionalni taxi).
dubai City
Je res mogočno mesto. Vse je na mestu. Do zadnje podrobnosti je vse uštimano v nulo. Vržeš čik na ulici pa se v petih minutah najde kak indijec ki bo prišel spucat zadevo. . Parki so vse povsod, arhitektura stavb pa je zelo moderna, ker so konen 80 let začeli modernizacijo mesta (po tem ko so odkrili nafto in zaslužili miljone z prodajo zlata). Kot sem omenil se mesto deli na dva dela z creekom. Na levi strani kanala je Deira - stari del mesta, kjer je večinoma shoping centrov, bank, hotelov in souq-ov - tržnic. Najbolj znane so verjetno Gold Souq in Spice Souq. Gold Souq je največja tržnica zlata na svetu.. tukaj najdeš vse v zlatu kar si želiš, nakit tak da te srat prime, cene pa so oblikovane bo teži nakita in ne po obliki. Tudi po naročilu lahko naročiš karkoli iz zlata, plačaš pač toliko kot je cena na gram zlata na tisti dan. Ta se iz dneva v dan razlikuje... Spice Souq je pa tržnica začimb. Miljardo in ena začimba. To je to kaj več o tem nevem. Sicer pa na teh tržnicah v Deiri najdeš vse od šhopov z avtomobilskimi deli, do textila, do mobitelov, do elektronike kar ti srce poželi. Po zelo ugodnih cenah.
Druga stvar v Deiri so veliki moderni nakupovalni centri - Shoping Malls ala City park. City park igračka proti centrom tam dol. Največji shoping center je Deira City Center Mall ki ima prek 700 štrcun. Notr so vse svetovne znamke, cene pa so zakon ker v Dubaju je pač vse tax free! Predvsem cote so dost cenej, elektronika pe tehnika pa za tisti davek. Dobiš vse, tud iPod shuffle k jih je v ameriki težko dobit so mel v Virgin Megastore-u na zalogi. Vsi centri so oblikovani v neki temi ala egipt, vesolje etc. Vsi centri imajo fun parke, kinodvorane, restavracije, bazene... pač vse da folk prečepi tam čimveč časa.
V Deiri ob creeku se večinoma razprostirajo hoteli tipa Hilton, Intercontinental, Sheraton, Hyatt in ostali. te hoteli so tudi plac za žuranje ponoči, ker ima skoraj vsak hotel svoj nightclub. Bom več o tem pol.
Na drugi strani creeka je Bur dubai aka poslovni del mesta. Sheikh Zayed road je Dubajski manhattan in tukaj so največji skajskrejperji. Emirates towers, Wrold Trade Center in ostali vse gre čez 300 metrov. Tukaj se gradi tuli Burj Dubaj, ki bo drugo leto najvišja stolpnica na svetu. 500 in nekaj metrov.
V Bur dubaju je tudi Dubajski muzej, nuja za vidit ker je nor, Herittaga village in Diving village - dve ohranjeni vasi iz pred našega štetja. Ter Sheikh Saeed al Maktoum villa - hiša carja vseh carjev v Dubaju. Sheikh Saeed al Maktoum je tip ki je Dubaj pripeljal tam kje je sedaj, določil moderanizacijo in turizem. Njega majo vsi za carja dol. Njegove slike so povsod.
Od Burj dubaja naprej dol se razteza Jumairach bech. Zamene najlepši del Dubaja. Neskončne peščene plaže posajene z palmami. Na Jumeirach bech je slavni Burj Al Arab hotel, nuja za vidit ker ti sapo vzame, pa Jumericah Beach hotel, hotel v obliki vala. Jumeirach beach park. Res nor park z čudovito plažo. POlno zelenja in palm in vsega. Tukaj sem se največ kopal.
Wild wadi water theme park je nor vodni park tik pred hotelom Bulj Al Arab. Park je adijo nuja za it ker majo lude vožnje. Jumeirach scairah te srat prime ko se spustiš! Vstopna 8k. Sam je hudo. Jaz sem moral 2x it. Milina!
Jumairach Palm island je prvi izmed treh palm otokov ki jih gradijo v dubaju. Je skoraj končan. Malo zahodno od Jumairach palm islanda gradijo "The world", skupek 360 umetnih otočkov v obliki mape sveta. Tudi skoraj končano, v večini pa vse prodano že (baje je sam Nemčija še frej ). 1 palm island gradijo tud na plaži v Deiri in pa na plaži v Al Ainu kar je južno od Jumeirach beach-a.
Poleg vsega tega je že 1000 drugih stvari, ki so zgrajene v dubaju. Global village, festival city, media city, wafi city, internet city, blabla miljon enih stvari kjer lahko zabijaš svoj keš in cajt. vse je pa huge. dubai ZOO je tud vreden ogleda. Je dzabe in je par luštnih mačk za vidit.
Night life
Bil sem v štirih klubih. Nightlife je draga stran Dubaja. Kle se ne hecajo. Klubi so povečinoma v 5 star hotelih, in so res spedenani u nulo. Od ponudbe pijač, do osebja, do tehnike vse je tip top. Drinka pod jurja ni. Per hajniken 1000-1500, bolj 1500 kot jurja . Jack cola niti nevem, ampak mislim da čez 2 čuka raj nisem računal ko smo ga pili. Najbolš je naročit od kerih mortal kombat kokteljov k te bo dveh rundah ubije! Muzika povečini nič exktra, kakih underground zadev tukaj ne boste našli. Trilogy club kjer sem bil povabljen na rojstni dan enga lokalnega DJja, so mel tech house night tam je blo kr pošteno in smo se ga fajn spedenal ker smo mel vse dzabe. Treba izkoristit
Bil sem še v klubu the Mix v Grand Hyatt hotelu. Tud super klub, vstopnina 5 čukov (2 free drinka included - karkoli), muzka nek rnb, hiphop stuff. V tak klub prideš če se hočeš dol dat. N bejb ki iščejo zahodnjake za avanture in keš. Its really easy! Kle sem najdu flajer za 4. marec - Klub the Lodge, Junio Jack in Kid Creeme. Sicer nič zame sam saj nekaj ja blo. Valda sem šel. Nor klub, šrot od muzke k sta jo vrtela sam je blo pa folka miljon. Bil je free entry ker sta nokia in miss sixty sponzorirala event. Tko da si sam notr mogu pridit. Prišel si lahko pa sam z predčasno rezervacijo ali pa spremljevalko. Valda to na faljerju ni pisal. Sam sem si hitr spedenal spremljevalko da sem prišel noter. Drink in vse ista scena, drago. Sem mel pa srečo sem srečal enega tipa marinca, ki je že 1 leto na ladji v gulfu in je tip sosed in ful good frend od Bryna Zentza. Debata takoj in ker kor marinc zasluž 4000$, ki jih nima kje spičit sva pila celo noč.
Vse noči se zaklučjo ob 03 zjutri kar je mal bad. Ampak kul se navadiš. No overall zurat v dubaju ni pocen je pa lahko zelo zabavno, ker najdeš svašta od folka po klubih in lepe dame. Kakorkol za nightlife sem spičil preveč dnarja, ampak mi ni žal, treba vse sprobat.
Drogo je v Emiratih nemogoče dobit. Država ima zelo strogo anti drug politiko. Sploh do dilerjev in vsakega arabca na fešti ko sem prašal je rekel da je impossible. Da se od časa do časa najde kaj na feštah ampaj res težko in š eneveš kaj. Najlažje in jabolj ziher je dobit cocain in weed, ostalo je pa tko tko.
Safari
A must see. Safari z Land Cruiser jeepi je res noro. Če si dol pač moraš to it. Stane cca 20k za celodnevnti trip v puščavo in gore emiratov. V ceno je všteto kosilo, pijača in snacki po poti. Peljejo te iz Dubaja po puščavskih sipinah, prek Omarja v Hatta gorovje in Hatta village na drugo stran do Indisjkega oceana. Super je!
Kle lahko probaš tud camel ride. Bolj za penzioniste, razen če se usedeš na racing kamelo pol pa lahko zadogaja.
Mel smo to srečo na safariju da je ponoči ful deževalo in so se v hribi naredile reke kjer smo se lahko kopal. Noro.
Abu Dhabi
Je Drug emirat na na zahodu Emiratov. Tukaj je življenje precej drugačno od Dubaja. Preecj več arabcev in manj tujcev. Tud cene so nižje in stvari niso tako poštimane kot v Dubaju.
LP
Armando
-
*SweetGirl* - Kofetarica
- Na forumu od: 24. 1. 2006
...
Zadnjič spremenil *SweetGirl*, dne 19. Mar. 2009 10:58, skupaj popravljeno 1 krat.
-
*SweetGirl* - Kofetarica
...
Zadnjič spremenil *SweetGirl*, dne 19. Mar. 2009 10:58, skupaj popravljeno 1 krat.
-
marlynka.z.diamanti - Sramežljivka
- Na forumu od: 8. 12. 2005
- Kraj: cuba*
vse fino in fajn.mi je všeč dubaj,ampak se mi zdi preveč bogat za moje pojme,ni preveč pristnega doživljanja in spoznavanja domačinov.pa ne zdi se mi fer,da morajo nekateri delat kot sužnji ,da lahko bogataši premikajo svoje riti sem in tja
- Frenkie
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 4. 2. 2006
- Kraj: Ljubljana
Dubaj je res fenomenalno mesto! Sam kokr jst vem je tam ful drago, posebi ti njihovi hoteli pa prenočišča. Itak če greš v un hotel Burj Al Arabu (za VEČ dni) rabiš skor en milijon (slo tolarjev) da pokriješ vse stroške, k je fuuuul drago!
Folk je ful prazen! Ogromn stvari je za vidt, ful znametitosti..... uglavnem sanjsko mesto!!!!!!!!!!!!!!!
Folk je ful prazen! Ogromn stvari je za vidt, ful znametitosti..... uglavnem sanjsko mesto!!!!!!!!!!!!!!!
-
*SweetGirl* - Kofetarica
...
Zadnjič spremenil *SweetGirl*, dne 19. Mar. 2009 10:55, skupaj popravljeno 1 krat.
- tmalaa
- Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 7. 2005
js še nism bla v dubaju.. sam sem pa lih prejšnji teden gledala po TVju, k so kazali kako je tam in sm čist navdušena. v prihodnosti prou moram it enkrat tja.. upam, da mi bo ratal
:D
![wink ;)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/wink.gif)
Don't get so caught up in your destination, that you forget to appreciate the journey..
- Blondie
- Komunikatorka
- Na forumu od: 8. 3. 2005
Armadoxxx zelo zanimiv post, ki si ga copy-paste od frenda...
Res me zanima kolko keša je spičil v tistih 16 dneh? Verjetno kr nekaj, sicer pa če greš na takšen "izletek" ne gledaš na vsak tolarček oz. evro ali karkoli pač...a ne?
Sicer pa mislim, da je samo vizum okoli 25k... Dubaj vsekakor ni poceni destinacija ampak pomoje se ga resnično splača videt...![ja :ja:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/ja.gif)
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
Res me zanima kolko keša je spičil v tistih 16 dneh? Verjetno kr nekaj, sicer pa če greš na takšen "izletek" ne gledaš na vsak tolarček oz. evro ali karkoli pač...a ne?
Sicer pa mislim, da je samo vizum okoli 25k... Dubaj vsekakor ni poceni destinacija ampak pomoje se ga resnično splača videt...
![ja :ja:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/ja.gif)
-
_kocka_ - Komunikatorka
- Na forumu od: 5. 2. 2006
- Kraj: Dolenjska
Moja sestricna se je porocila na Mauriciusu in sta se btw. se v Dubaju ustavla.
Jadro ok, sta sla na vecerjo... Res napases oci... Niti ni tko drago, glede na slavo (vecerja 60.000 sit).
Drugace pa Dubaj eno samo gradbisce... Povsod (tud najbolj nemogoci predeli in plaze moras placat). Tam je res denar sveta vladar.
Uglavnm, sta rekla, da tja nkol vec... Pa sta bla ze marsikje...
Jadro ok, sta sla na vecerjo... Res napases oci... Niti ni tko drago, glede na slavo (vecerja 60.000 sit).
Drugace pa Dubaj eno samo gradbisce... Povsod (tud najbolj nemogoci predeli in plaze moras placat). Tam je res denar sveta vladar.
Uglavnm, sta rekla, da tja nkol vec... Pa sta bla ze marsikje...
Življenje je potovanje, ne smer. Nosi udobne čevlje.
-
Slatka Mala - Komunikatorka
- Na forumu od: 10. 5. 2005
- Kraj: Göteborg,Sweden
tud jst ga bom končn vidla,letim tja 16ga marca ![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
U prolazu tjelo pripijena,bez imena samo bez uspomena..
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov