Kaj pokazati turistu v Sloveniji?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
MiLLy - Debatorica
- Na forumu od: 17. 7. 2005
Za začetek naj povem, da js te teme ne bi enačla s tole, ker je tista bolj namenjena temu, da vsak predstavi svoj kraj, tuki bi pa js bolj na splošno o Sloveniji. (odločli bojo itak moderatorji)
Kaj bi pokazali tujemu turistu, ki je prišel od daleč, v naši deželi? Kaj mislite, da je tisto najlepše, s čimer se ponašamo? Mišljene so naravne in kulturne znamenitosti, razne prireditve, pa zlo me zanima, kaj je najprivlačnejše za turiste v Ljubljani - ker je pač prestolnica? Kaj je tam za pokazat, da bi si človek izlet res vtisnil v spomin? (Ljubljančanke, z besedo na dan )
Mislim da se moramo zavedat lepot tud naše SLO, sprašujem pa tud zato, ker obstaja (miniminimalna) možnost, da dobim takšnega turista na obisk.
Zaželene slikce, linki...
Kaj bi pokazali tujemu turistu, ki je prišel od daleč, v naši deželi? Kaj mislite, da je tisto najlepše, s čimer se ponašamo? Mišljene so naravne in kulturne znamenitosti, razne prireditve, pa zlo me zanima, kaj je najprivlačnejše za turiste v Ljubljani - ker je pač prestolnica? Kaj je tam za pokazat, da bi si človek izlet res vtisnil v spomin? (Ljubljančanke, z besedo na dan )
Mislim da se moramo zavedat lepot tud naše SLO, sprašujem pa tud zato, ker obstaja (miniminimalna) možnost, da dobim takšnega turista na obisk.
Zaželene slikce, linki...
...
- tashka
- Sramežljivka
- Na forumu od: 7. 1. 2006
- Kraj: Ljubljana
Glede na to, da sem jst bolj pristašica tega, da ko grem nekam na izlet, da tisto področje res doživim..to se pravi, da vidim, kak majo način življenja, bi jst to skušala pokazat enmu turistu. Če bi ga gostila pri seb doma al pa bi se šlo za neko skupino, k bi jo organizirali npr. na faxu al pa kakorkoli že, sem šur, da bi se v tem mogla dokaj ujet...ker men so vodeni ogledi čisto mimo! To se pravi, da bi ga peljala v tivoli pa mimo čolnarne, na kak zajtrk v Le Petit, če bi se kej tazga dogajalo, bi ga zihr tja peljala - npr. škisova ali pa kaka cičkarija pr križankah..obvezno ob Lublanci do Trnovega in na Grad, po Starem trgu..če pa gledamo izven Ljubljane, pa bi mu pokazala Zbiljsko jezero pa Piran, Sečovljske soline,..res je vse odvisno od človeka, ki pride k tebi - kok je star, kaj ga zanima, v katerem letnu času pride....če rad borda ali smuča, potem obvezno kak Vogel al pa drsat na Cerkniško jezero .. al pa an nočno sankanje..jahat islandske konje v Bohinjsko Bistrico al pa v Moravske toplice se razvajat in na kake mnjami prekmurske jedi - ajdove žgance, dudole, gibanico, bograč....Je res tolko stvari!!!
- me,myself&I
- Komunikatorka
- Na forumu od: 2. 11. 2006
Ja jst si vsakič znova razbijam glavo s tem. Kar se Ljubljane tiče običajno sprehod po stari Ljubljani, kavica, plesanje in to. Pa obvezno sprehod na grad pa razgled s stolpa. Če je poletje, se pa valiko dogaja na ulicah tko da se je fajn o temu pozanimat.
Potem Piran, Postonje/Škocjanske jame, mogoče tudi Predjamski grad. Pač take stvari k so res spešl pa k znam tut kj povedat o tem. Soline tudi, ja.
Pol pa mogoče tut žurat kam k je res posebnega - sicer še nisem bla ampak zdj k mi pridejo frendi bomo mogoče šli v Gavioli - kaj mislite, je tolko spešl, da nekoga pelješ tja?
Mam pa problem, kr nikoli ne vem, kam naj ljudi peljem na Štajrsko in Prekmurje - ne kaj se tm vidi, ne kam bi šli lahko feštat. Kak nasvet?
Aja, če je pa taprav cajt pa v Planico gledat skoke.
Potem Piran, Postonje/Škocjanske jame, mogoče tudi Predjamski grad. Pač take stvari k so res spešl pa k znam tut kj povedat o tem. Soline tudi, ja.
Pol pa mogoče tut žurat kam k je res posebnega - sicer še nisem bla ampak zdj k mi pridejo frendi bomo mogoče šli v Gavioli - kaj mislite, je tolko spešl, da nekoga pelješ tja?
Mam pa problem, kr nikoli ne vem, kam naj ljudi peljem na Štajrsko in Prekmurje - ne kaj se tm vidi, ne kam bi šli lahko feštat. Kak nasvet?
Aja, če je pa taprav cajt pa v Planico gledat skoke.
-
alina - Debatorica
- Na forumu od: 28. 8. 2004
v Ljubljani grad, stara Ljubljana, pač sprehod po centru, predstaviš glavne stavbe (muzeji, galerije, mestna hiša, NUK, parlament, nebotičnik....), pa jst bi tujca pelala na kakšno kosilo, večerjo, v kakšno mehiško, pa romeo, al pa kakšen lokal v stari Ljubljani...
kar se tiče ostale Slovenije:
1. sicer je tipičen Bled, pa so res vsi tujci blazno navdušeni, ampak meni ni ne vem kaj, mi je pa zelo zelo všeč Blejski vintgar (res božansko lepo)
2. dolina Soče in Trenta (izvir)
3. če je mahnjen bolj na gore, potem je izbire na pretek
4. slovenska obala (kolikor jo pač imamo), predvsem Piran
5. kakšna kraška jama, Škocjanske so res fullll lepe
6. nekaterim je tudi zelo všeč Kras, sprehod po vasicah...
7. Otočec, porečje Krke
8. lepa je tudi Bela krajina, porečje Lahinje in Kolpe
9. Prekmurje je tudi nekaterim tujcem zelo všeč, neskončna ravnina, mlin na Muri, splav po Muri...
10. Štajerska in Prekmurje: vse može toplice
11. adrenalinsko sankanje
v glavnem možnosti je neskončno...
kar se tiče ostale Slovenije:
1. sicer je tipičen Bled, pa so res vsi tujci blazno navdušeni, ampak meni ni ne vem kaj, mi je pa zelo zelo všeč Blejski vintgar (res božansko lepo)
2. dolina Soče in Trenta (izvir)
3. če je mahnjen bolj na gore, potem je izbire na pretek
4. slovenska obala (kolikor jo pač imamo), predvsem Piran
5. kakšna kraška jama, Škocjanske so res fullll lepe
6. nekaterim je tudi zelo všeč Kras, sprehod po vasicah...
7. Otočec, porečje Krke
8. lepa je tudi Bela krajina, porečje Lahinje in Kolpe
9. Prekmurje je tudi nekaterim tujcem zelo všeč, neskončna ravnina, mlin na Muri, splav po Muri...
10. Štajerska in Prekmurje: vse može toplice
11. adrenalinsko sankanje
v glavnem možnosti je neskončno...
It looks like we could have made it baby...me and you!
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
alina napisal/-a:v Ljubljani grad, stara Ljubljana, pač sprehod po centru, predstaviš glavne stavbe (muzeji, galerije, mestna hiša, NUK, parlament, nebotičnik....), pa jst bi tujca pelala na kakšno kosilo, večerjo, v kakšno mehiško, pa romeo, al pa kakšen lokal v stari Ljubljani...
..
tole mi ne ge čist skupej
nekak turist pride v ljubljano zaradi nje same, da bi videl/doživel raznovrstne ljubljansko slovenske zadeve...nevem, jst bi turista peljala prej na kakšno pečenico z zeljem na kmečki turizem kot pa v mehiško restavracijo, glede na to da so te po vsej evropi/svetu, pečenice pa zelje pa še pri nas komej dobiš.
drgač pa v ljubljani bi ga peljala na ljubljanski grad-PEŠ, nikaor ne z vzpenjačo, ker pač ne paše zraven...Potem itak na stolp..
Šla bi skozi staro ljubljano, mu mal povedala kako je bilo npr. v srednjem veku tam, potem bi šla do prešerca in med drugim pokazala tudi Julijino okno in povedala nekej o našem največjem pesniku pijancu ( )..Šla bi skozi park tivoli, v tivollski grad če bi bila kakšna pametna razstava...
Drugače pa bi se zapeljala mal po oklici ljubljane..recimo do Polhovega gradca, Podpeškega jezera, Iškega vintgarja, Zbiljskega jezera...
In za večerjo pa na Rožnik na flancate
Nekak se moraš ob obisku tusrista nekak spravit v njegovo kožo, poslušat kaj bi on rad videl/poskusil, nikakor pa nebi nikoli peljala tusrista v neke navadne zadeve, kjer se ne čuti nobene slovenskosti..
Izven ljubljane pa:
-absolutno posočje, tam je največ reči za videt in vsaj meni so ene res najlepše (korita soče, ostanki soške fronte, trdnjave, gore, nasploh narava..)
-gorenjska (Kranjska Gora, Vršič, Bled, Bohinj&bohinjska korita)
-na Dolenjsko obvezno po kakšni visnki cesti in v kakšno vinsko klet na pokušino vinka (najlepše takrat ko je grozdej že skoraj zrelo)
-(severno)Primorska (most na soči-z ladjico po koritih soče, kras in vse možne jame-obvezno s postonjsko jamo in predjamskim gradom,lipica, piran...)
-pa še kakšen otočec, in različni gradovi (mokrice, bogenšperk....)
-drugače bi pa tko nardila da na kterkoli konec bi se šlo bi obvezno probal specialitete tistega kraja (kras-pršut in teran, trojane-krofi, prekmurje-gibanica,posočje-čopme s skuto,dolenjska-itak da cvile )
če bi bil pa bolj adrenalisnko usmerjen turist pa seveda v Bovec na rafting&kanjonig,panoramski polet z letalom..
banđiđamping iz solkanskega mostu, kolesarski izlet po eni od jam (pozabla ime), adrenalinski park v bohinju ali ljubelju,sankanje iz Blejske straže....
skratka tusristu z mano nebi blo dolgčas če bi mel dost evrov s sabo..Pa tudi če nebi imel mu nebi blo dolgčas
-
MiLLy - Debatorica
- Na forumu od: 17. 7. 2005
Od naravnih znamenitosti se men zdi "must see":
Blejski vintgar
Slap Savica:
Snežna jama (Raduha):
To je blo men res neki najlepšga pri nas, sploh Snežna jama, ki je zanimiva tud v svetovnem merilu, pri nas je pa velik premalo opevana in znana.
Blejski vintgar
Slap Savica:
Snežna jama (Raduha):
To je blo men res neki najlepšga pri nas, sploh Snežna jama, ki je zanimiva tud v svetovnem merilu, pri nas je pa velik premalo opevana in znana.
...
-
Zvoncica - Cosmofrik
- Na forumu od: 4. 11. 2005
Če govorimo o tujcu, ki je približno moje starosti in je moj kolega, mu bom razkazovala:
-center LJ, seveda Tromostovje, tržnico, itd
-obvezno na kavo na plažo
-Tivoli
-peljala bi ga eno furo z avtom po Lj, da dobi malo občutka, kakšno je mesto
-obvezno žurat, da ima še kaj od nočnega življenja
-ne bi ga toliko vlačila po muzejih, kot bi ga po ulicah, da malo dobi ubčutek utripa Ljubljane, če je to moj kolega, ga najbrž zanima, kaj kej počnem cele dneve v Ljubljani, skratka po kakšnih opravkih bi ga vlačila sabo
-ogled grada z predstavitvijo 3d Ljubljane (baje je čist huda, sam je meni še ni uspelo videti)
-obvezno bi ga peljala na čevapčiče, hehehe
-en dan seveda na Bled na kremšnito pa na jezerce, če ne bi bila preveč lena še do Bohinja
-en dan seveda na morje, pri čemer se ustavimo v Postonjski jami
me,myself&I: komot jih pelješ v Ambasado, pač jim poveš, da je to največji in najblj znan klub v slo, da če pride kakšen znan DJ, je to skoraj vedno v Ambasadi. Samo seveda, če imajo radi elektronsko glasbo.
-center LJ, seveda Tromostovje, tržnico, itd
-obvezno na kavo na plažo
-Tivoli
-peljala bi ga eno furo z avtom po Lj, da dobi malo občutka, kakšno je mesto
-obvezno žurat, da ima še kaj od nočnega življenja
-ne bi ga toliko vlačila po muzejih, kot bi ga po ulicah, da malo dobi ubčutek utripa Ljubljane, če je to moj kolega, ga najbrž zanima, kaj kej počnem cele dneve v Ljubljani, skratka po kakšnih opravkih bi ga vlačila sabo
-ogled grada z predstavitvijo 3d Ljubljane (baje je čist huda, sam je meni še ni uspelo videti)
-obvezno bi ga peljala na čevapčiče, hehehe
-en dan seveda na Bled na kremšnito pa na jezerce, če ne bi bila preveč lena še do Bohinja
-en dan seveda na morje, pri čemer se ustavimo v Postonjski jami
me,myself&I: komot jih pelješ v Ambasado, pač jim poveš, da je to največji in najblj znan klub v slo, da če pride kakšen znan DJ, je to skoraj vedno v Ambasadi. Samo seveda, če imajo radi elektronsko glasbo.
-
alina - Debatorica
*purple* napisal/-a:alina napisal/-a:v Ljubljani grad, stara Ljubljana, pač sprehod po centru, predstaviš glavne stavbe (muzeji, galerije, mestna hiša, NUK, parlament, nebotičnik....), pa jst bi tujca pelala na kakšno kosilo, večerjo, v kakšno mehiško, pa romeo, al pa kakšen lokal v stari Ljubljani...
..
tole mi ne ge čist skupej
nekak turist pride v ljubljano zaradi nje same, da bi videl/doživel raznovrstne ljubljansko slovenske zadeve...nevem, jst bi turista peljala prej na kakšno pečenico z zeljem na kmečki turizem kot pa v mehiško restavracijo, glede na to da so te po vsej evropi/svetu, pečenice pa zelje pa še pri nas komej dobiš.
jst sm imela v glavi, da bi bil ta turist nek moj prijatelj, s temi restavracijami pa sem mislila samo to, da začuti utrip samega mesta, ker je v teh lokalih zmeraj polno turistov, kar pomeni da so verjetno že fajn, če so celo poletje polni tujcev...kar se pa tiče slovenske hrane...je seveda obvezna, samo malo čudno se mi zdi npr. poleti jesti krvavice in zelje, ker je to čisto zimska hrana....sicer pa vsak po svoje
-
*purple* - Cosmopsiho
kukr vzameš in odvisno od turista a ne..mislm jst zase vem, da če bi šla npr. v mehiko, bi tam otela sprobat mehiško hrano in nekak nebi šla v kitajsko restavracijo..
drgač pa krvavice poleti sicer težko dobiš, pečenice pa čist komot...V gostilnah in kmečkih turizmih ki jih jaz obiskujem jih imajo vedno in še tolk dobro vse skupaj da bi najrajš še prste pojedla drugače je pa to itak težko dobit, ker ful malo gostilen sloni nad pravo slovensko hrano in že povsod dobivaš same take zadeve iz tujine "uvožene"..
sicer je pa vse odvisno od tega tud kakšen je turist kot sm že omenila...recimo jst kot turist v drugi deželi sem precej zahtevna in želim čimveč videt/doživet v povezavi s tisto deželo..in tudi če bi šla nekam tko bi želela da bi oseba katera bi me npr. okol vozila to čist normalno razumela in me namesto v neke splošne restavracije peljala v restavracijo, kjer bi jedla pristno hrano tiste dežele...ponavadi vedno delam tko da poizkušam njihove hrane...fastfood, in podobne zadeve pa prihranim za takrat ko bom doma in ko bo prazen hladilnik
drgač pa krvavice poleti sicer težko dobiš, pečenice pa čist komot...V gostilnah in kmečkih turizmih ki jih jaz obiskujem jih imajo vedno in še tolk dobro vse skupaj da bi najrajš še prste pojedla drugače je pa to itak težko dobit, ker ful malo gostilen sloni nad pravo slovensko hrano in že povsod dobivaš same take zadeve iz tujine "uvožene"..
sicer je pa vse odvisno od tega tud kakšen je turist kot sm že omenila...recimo jst kot turist v drugi deželi sem precej zahtevna in želim čimveč videt/doživet v povezavi s tisto deželo..in tudi če bi šla nekam tko bi želela da bi oseba katera bi me npr. okol vozila to čist normalno razumela in me namesto v neke splošne restavracije peljala v restavracijo, kjer bi jedla pristno hrano tiste dežele...ponavadi vedno delam tko da poizkušam njihove hrane...fastfood, in podobne zadeve pa prihranim za takrat ko bom doma in ko bo prazen hladilnik
-
alina - Debatorica
se mi zdi, da ko pridejo turisti k nam (vsaj v ljubljani to opažam) obiskujejo vsi ene in iste restavracije...in kje je razlog? razlog je predvsem ta, da so ti lokali v lonely planetu opisani kot najboljši lokali. kar se pa tiče slovenske kuhinje...najbolje, da jim kaj dobrega skuhaš/skuhamo kar doma, pa bo najmanj dela z iskanjem primernega lokala
-
*purple* - Cosmopsiho
alina napisal/-a:se mi zdi, da ko pridejo turisti k nam (vsaj v ljubljani to opažam) obiskujejo vsi ene in iste restavracije...in kje je razlog? razlog je predvsem ta, da so ti lokali v lonely planetu opisani kot najboljši lokali. kar se pa tiče slovenske kuhinje...najbolje, da jim kaj dobrega skuhaš/skuhamo kar doma, pa bo najmanj dela z iskanjem primernega lokala
mah to je tud res...tok je enih kvazi najboljših gostiln v ljubljani, a konec koncev le v redkih dobiš kakšen dober primerek tipične slovenske jedi..če pa že je je pa nevem zelje s klobaso po kitajsko (zmišljeno, ampak zadeve s eres preve mešajo)...sicer pa zame gostilna ni dobra gostilna če znajo ponudt sam kalamare pa dunajca pa njoke...in itak, ko tursit ride v ljubljano, more jest že znane jedi..če bi hotu pristno domačo hrano, ti ne preostane druzga da ga pelješ ven iz ljubljane (v okolico) ali pa mu doma skuhaš.
in evo Nia se čist strinjam..mi smo bli enkrat s šolo v idrijskem rudniku in mi je blo zares ful ful hudo...tud tja bi ga peljala, pa še na idrijski grad k je tud kar zanimiv....
-
mash@ - Komunikatorka
- Na forumu od: 15. 2. 2007
- Kraj: ljubljana
Definitivno, staro Ljubljano, Otočec, kakšne toplice - Rogaška, muzej premogovništva v Velenju, Škocjanske jame, Piran..fuul stvari..
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov