Jedrska energija
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
kepka - Cosmofrik
- Na forumu od: 24. 10. 2004
Kaj mislite o jedrski energiji?? Sprasujem seveda o civilni uporabi in ne za destruktivne vojaske namene. Mnogo ljudi se boji takega nacina pridobivanja energije, mnogi ga povelicujejo. Mislite, da bi morali zapret vse nuklearne elektrarne, ali jih zgraditi se vec - kako zadostiti zahodnjakovo potrebo po vedno vec energije?
Da to objavljam, me je spomnil tale zanimiv clanek na gizmodu. Pa se nekaj zanimivih podatkov: http://www.atomicinsights.com/AI_03-20-05.html.
Da to objavljam, me je spomnil tale zanimiv clanek na gizmodu. Pa se nekaj zanimivih podatkov: http://www.atomicinsights.com/AI_03-20-05.html.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Hm, nalašč nisem šla brat linkov, ki si jih dala ... da povem svoje trenutno mnenje.
Nisem za to, da se vse jedrske elektrarne zaprejo. In tudi ne za to, da se množično gradijo nove. Mislim, da so lahko te elektrarne zelo varne, pač je treba spoštovati vse varnostne ukrepe. Je bila kdaj na zahodu kakšna nesreča?
Seveda bi pa morali vsi nekaj storiti, da ne bi poraba električne energije tako naraščala. Ker v nedogled tako ne bo šlo.
Nisem za to, da se vse jedrske elektrarne zaprejo. In tudi ne za to, da se množično gradijo nove. Mislim, da so lahko te elektrarne zelo varne, pač je treba spoštovati vse varnostne ukrepe. Je bila kdaj na zahodu kakšna nesreča?
Seveda bi pa morali vsi nekaj storiti, da ne bi poraba električne energije tako naraščala. Ker v nedogled tako ne bo šlo.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
kepka - Cosmofrik
- Na forumu od: 24. 10. 2004
kr.ena napisal/-a:Hm, nalašč nisem šla brat linkov, ki si jih dala ... da povem svoje trenutno mnenje.
No, sej so bolj tehnicne narave podatki na podanih linkih, sploh tisti drugi link
kr.ena napisal/-a:Nisem za to, da se vse jedrske elektrarne zaprejo. In tudi ne za to, da se množično gradijo nove. Mislim, da so lahko te elektrarne zelo varne, pač je treba spoštovati vse varnostne ukrepe. Je bila kdaj na zahodu kakšna nesreča?
Jah, nesrec je bilo nekaj, ampak v manjsem obsegu. "Zahod" se sooca s tezavo privatizacije - kje je treba sparat, da je dobicek vedno vecji. Ni nujno, da so vse nesrece povezane z zasnovo elektrarn, ena izmed bolj znanih primerov : Karen Silkwood v. Kerr-McGee, kjer je slo za sparanje pri varnostnih ukrepih. Pa veliko je onesnazenih povrsin, recimo Hanford site od nekdanjih raziskovalnih centrov. Hvalabogu pa ni bilo nobene tako usodne nesrece kot je bil Cernobil.
Sem pa tudi jaz vsekakor za take elektrarne, pri pogoju, da so, kot si zapisala, upostevani varnostni ukrepi. Konec konvec je pri tem nacinu pridobivanja el. energije se najmanjsa izguba.
http://en.wikipedia.org/wiki/International_Nuclear_Events_Scale
kr.ena napisal/-a:Seveda bi pa morali vsi nekaj storiti, da ne bi poraba električne energije tako naraščala. Ker v nedogled tako ne bo šlo.
Ja, jaz imam obcutek, da se ljudje ne zavedajo pomena elektricne energije. Vsi govorijo o crnem zlatu in o tem, kaj bo, ce ga zmanjka. Elektrika pa je pravzaprav nekaj neoprijemljivega, I = U/R in potem se ze konca. Skratka, nekaj cesar je na pretek in je samoumevno, da je vedno na razpolago. Kar se mene tice brez elektrike ni zivljenja
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
-
jolandabuh - Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 11. 2007
- Kraj: ljubljana
Nekje sem slišala, da je zalog urana na svetu ravno še toliko, da bi obstoječi reaktorji lahko delovali do konca njihove uporabne dobe. Kaj bomo pa potem ?
-
Vermilion - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 3. 2005
- Kraj: Kranj
kr.ena napisal/-a:Hm, nalašč nisem šla brat linkov, ki si jih dala ... da povem svoje trenutno mnenje.
Seveda, da je/so bile/a, samo so jo znali veliko bolj zakamuflirat, kot pa tisto/e na vzhodu ipd... moramo se zavedati, da je veliko stvari, ki nam jih ne povejo... samo, če bi šlo za kakšne full obsežne nesreče, se nebi dale prekrit.
Sicer pa ponavadi so se nesreče zgodile zaradi človeške napake ipd... v osnovi so itaq varne, če se ne zgodi kakšna nepredvidena stvar.
-
Absint - Sramežljivka
- Na forumu od: 25. 4. 2008
- Kraj: Ljubljana
Termoelektrarne svinjajo zrak.
Hidroelektrarne močno vplivajo na življenje v in ob reki.
Vetrne elektrarne so hrupne in nevarne pticam.
Elektrarne na razne alternativne vire energije se itak lahko naredi samo tam, kjer vir obstaja.
Ostanejo torej jedrske elektrarne. Dobro zgrajene, dobro vzdrževane in z rešenim problemom odlaganja odpadkov so po mojem ena od boljših variant pridobivanja električne energije.
Hidroelektrarne močno vplivajo na življenje v in ob reki.
Vetrne elektrarne so hrupne in nevarne pticam.
Elektrarne na razne alternativne vire energije se itak lahko naredi samo tam, kjer vir obstaja.
Ostanejo torej jedrske elektrarne. Dobro zgrajene, dobro vzdrževane in z rešenim problemom odlaganja odpadkov so po mojem ena od boljših variant pridobivanja električne energije.
-
BeXy - Komunikatorka
- Na forumu od: 28. 3. 2008
- Kraj: Over the Niji
Jedrske elektrarne se tut men zaenkrat zdijo še zelo v redu, glede na takšno onesnaževanje s strani termoelektrarn, ipd., ker se največ emisij co2, smejalnega plina in metana izloči v zrak zaradi pridobivanja in distribucije el. energije...sploh pa jedrske elektrarn praviloma niso nevarne, problematični so edino odpadki.
-
Madisson - Sramežljivka
- Na forumu od: 10. 12. 2007
Trenutno je jedrska energija najčistejša in najbolj okolju prijazna, ob vseh varnostnih normativih in pravilnem ravnanju z odpadki seveda.
Dobra alternativa temu bi bil tudi projekt ITER, kar je proizvodnja fuzijske jedrske energije.
Slišala sem, da francozi gradijo prvi fuzijski reaktor, kar se mi zdi zelo dobra ideja... tudi v Sloveniji bi se lahko komot lotili kakšnega takega projekta.
Dobra alternativa temu bi bil tudi projekt ITER, kar je proizvodnja fuzijske jedrske energije.
Slišala sem, da francozi gradijo prvi fuzijski reaktor, kar se mi zdi zelo dobra ideja... tudi v Sloveniji bi se lahko komot lotili kakšnega takega projekta.
- Ferdox
- Sramežljivka
- Na forumu od: 28. 1. 2007
Madisson napisal/-a:Slišala sem, da francozi gradijo prvi fuzijski reaktor
Francozi ne gradijo nobenega fuzijskega reaktorja! Gre le za raziskovalni projekt, katerega večinski "lastnik" je Evropska unija - vključno s Slovenijo.
Tako da ne jokat, kako francozi gradijo super reaktor, mi pa nič.
-
BeXy - Komunikatorka
- Na forumu od: 28. 3. 2008
- Kraj: Over the Niji
Francozi gradijo fuzijski reaktor za raziskovanje jedrskega zlivanja - in če bo stvar delovala kot mora, lahko kmal dobimo kšno elektrarno.
jedrske nesreče se pa itq dogajajo ful redk in je verjetnost zanje ful mejhna. je velik bol verjetn d se jez od hidroelektrarne podre pa te voda zalije kukr d te jedrska eksplozija ferderba
jedrske nesreče se pa itq dogajajo ful redk in je verjetnost zanje ful mejhna. je velik bol verjetn d se jez od hidroelektrarne podre pa te voda zalije kukr d te jedrska eksplozija ferderba
-
black - Sramežljivka
- Na forumu od: 18. 7. 2008
Ferdox napisal/-a:Madisson napisal/-a:Slišala sem, da francozi gradijo prvi fuzijski reaktor
Francozi ne gradijo nobenega fuzijskega reaktorja! Gre le za raziskovalni projekt, katerega večinski "lastnik" je Evropska unija - vključno s Slovenijo.
Tako da ne jokat, kako francozi gradijo super reaktor, mi pa nič.
Kolk vas je pa slišal / vedel, da ima IJS (Inštitut Jožef Štefan) delujoč jedrski reaktor v Novi Gorici, za izobraževalne namene?
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]