Verjetnost obstoja boga
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Boris - Kofetarica
- Na forumu od: 11. 7. 2006
- Kraj: Novo mesto
Živijo!
Kaj meniš, kolikšna je verjetnost za obstoj boga? Pri tem je zelo dobro upoštevati slednje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Existence_of_God:
Zato ob tem, ko napišeš odgovor, opiši še, kakšen je ta bog, kateremu pripisuješ določeno verjetnost njegovega obstoja. Lahko navedeš tudi razloge, kako si prišel/prišla do takega mnenja.
Kaj meniš, kolikšna je verjetnost za obstoj boga? Pri tem je zelo dobro upoštevati slednje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Existence_of_God:
Epistemology is the branch of philosophy which studies the nature, origin, and scope of knowledge. One cannot be said to "know" something just because one believes it. Knowledge is, from an epistemological standpoint, distinguished from belief by justification.
Knowledge in the sense of "understanding of a fact or truth" can be divided in a posteriori knowledge, based on experience or deduction(see methodology), and a priori knowledge from introspection, axioms or self-evidence. Knowledge can also be described as apsychological state, since in a strict sense there can never be a posteriori knowledge proper (see relativism). Much of the disagreement about "proofs" of God's existence is due to different conceptions not only of the term "God" but also the terms "proof", "truth" and "knowledge".
Zato ob tem, ko napišeš odgovor, opiši še, kakšen je ta bog, kateremu pripisuješ določeno verjetnost njegovega obstoja. Lahko navedeš tudi razloge, kako si prišel/prišla do takega mnenja.
-
Lady_Cristina - Debatorica
- Na forumu od: 10. 6. 2009
- Kraj: Graz
Jaz sem mnenja, da je to kar imajo ljudje za boga dejansko energija. Vsaka vera ima neko svojo trditev, ampak v vseh primerih je bog torej nekaj večjega nad nami. In glede na to da je opis boga in opis energije zelo zelo podoben, hja...bog je v bistvu energija. To je moje mnenje.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
- Tysia
- Kofetarica
- Na forumu od: 11. 5. 2008
Jaz vem, da zares vedeti ne morem nič. S tem omejenim vedenjem pa si lahko mislim (morda tudi upam?), da nek kreator (sila, energija,...) obstaja. Globje kot razmišljam, bolj mi postaja "jasno", da se zadaj za "Naključji", ki so ali pa bodo sčasoma znanstveno dokazana ("in mistika bo razrešena") skriva nekdo z nameni. Tudi narava sama, naš obstoj, delovanje, sinergija, je vse tako genialno povezano in urejeno (ponavadi
), da težko verjamem, da so to uspela narediti samo naključja (pazi, z malim n-jem
). Že evolucija sama, če seveda obstaja na način, kot je mnenje o njej uveljavljeno javno, morda biti izjemno inteligentna sila z velikim potencialom....
Lahko pa smo ljudje res neumna bitja (pazi: ne vsi!
), ki za svoj obstoj kot vrsta potrebujemo verjeti in upati v nekaj. Kdo bi vedel.
Glasovala sem za opcijo od 50-80% da bog (ali neka sila, energija,...) obstaja.

Lahko pa smo ljudje res neumna bitja (pazi: ne vsi!

Glasovala sem za opcijo od 50-80% da bog (ali neka sila, energija,...) obstaja.
- Trkaj
- Sramežljivka
- Na forumu od: 21. 10. 2009
- Kraj: Ljubljana
Bog je. Jst verjamem. Ker obstaja v človeku dobro in zlo. In svobodna izbira, katero izbrati. Zakaj potem obstaja vest, instrument s katerim se človek ravna k prav ali ne. Verjamem, da je nek namen, drugace je nesmiselen del in bi ga evolucija ze zdavnaj izbrisala, saj je nepotreben. Zato verjamem, da clovek zivi ali pa tezi k nekemu smislu, avtor teh smislov pa je Bog, zatorej obstaja.
-
Veron|ka - Komunikatorka
- Na forumu od: 21. 9. 2009
Verjamem v neko višjo silo, predvsem v življenje po smrti.. me pa nauk o reinkarnaciji bolj vzpodbuja, da delam dobre stvari, ker vse se vrne.. zato se tut trudim živeti čimbolj polno in po lastnih prepričanjih..
po smrti sam napredujemo v naslednji "nivo" - življenje na Zemlji je po mojem mnenju samo ena izmed postaj.. ne vrjamem, da bi se vse skupaj dogajalo po naključjih, ker to bi bilo preveč naključij naenkrat..
po smrti sam napredujemo v naslednji "nivo" - življenje na Zemlji je po mojem mnenju samo ena izmed postaj.. ne vrjamem, da bi se vse skupaj dogajalo po naključjih, ker to bi bilo preveč naključij naenkrat..

The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched.
They must be felt with the heart.
-
flesherka_ - Kofetarica
- Na forumu od: 24. 3. 2008
- Kraj: maribor
koncept boga enačin z 'osebo' in v osebo ne vrjamem. pravtako ne vrjamem bradate možakarje ali mohamede, bude ipd. če kaj je, je neka sila, neka energija, ki vzdržuje neko ravnovesje v celotnem vesolju. ne verjamem pa v te stvari da naprimer je neko ravnovesje dobrega in zla, ker je vse preveč zla na svetu. menim, da je življenje v tem trenutku edino ki obstaja. vsi spomini, duša, morala to jevse posledica družbe, socializacije in možganskih povezav, hormonov in vsega tega ostalega. v bistvu nas je vse samo strah, kaj bo ko umremo.
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
verjamem v znanost. te visje sile kot jih vi imenujete in drzijo vesolje v takem stanju kot je: FIZIKA
kar je nerazlozljivo v nas ljudeh je pa: biologija, kemija...
verjamem pa tudi v filozofijo
mislim da so boga krvavo potrebovali vcasih, ko jim je bilo vse tako nerazlozljivo, ko je bilo celo clovestvo bolj neumno in na nizji stopnji glede znanj kot danes
ali pa so ga ustvarili za obladovanje mnozic. ne vem. lepo se mi zdi verjeti v nekaj, grozno se mi pa zdi verjeti v dobesedno zgodbice iz svetega pisma, v cerkev..
sky's the limit!

verjamem pa tudi v filozofijo

mislim da so boga krvavo potrebovali vcasih, ko jim je bilo vse tako nerazlozljivo, ko je bilo celo clovestvo bolj neumno in na nizji stopnji glede znanj kot danes

sky's the limit!

A diamond is nothing more than a chunk of coal made good under pressure.
- Horus
Uživajte še naprej
Lep pozdrav od Horusa 

Zadnjič spremenil Horus, dne 12. Okt. 2010 22:59, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Pontifex Maximus - Kofetarica
- Na forumu od: 30. 8. 2007
koncept boga enačin z 'osebo' in v osebo ne vrjamem.
Am...kaj pa si potem ti, če ne "oseba"?
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Na forumu od: 22. 8. 2006
Boga ni ... Ne strička z belo brado, ne Jezusa na prestolu, ne vsevednega in maščevalnega in poštenega česarkoli. Ni ni.
Ampak to je preveč tragično, da bi bilo splošno sprejeto.

Ampak to je preveč tragično, da bi bilo splošno sprejeto.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
As we think, so we become.
-
Pontifex Maximus - Kofetarica
- Na forumu od: 30. 8. 2007
Baby* napisal/-a:Se strinjam...Boga ni... Ne verjamem v tisto kar ne vidim na lastne oči...
Torej ne verjameš v nič, kar kažejo po televiziji, povedo po radiu, vidiš ali prebereš v knjigah...torej skratka nič, kar sama nisi videla na lastne oči?
- kinna
- Kofetarica
- Na forumu od: 24. 5. 2009
boga so si ljudje izmislili zaradi tega, kr pač niso znali pojasnit nekih pojavov... ko je bliskalo, grmelo, padala toča inpodobne stvari, ki so že včasih pestile človeštvo, je pač človek mislo da je naredo neki narobe, in ga je nekdo kaznovav, ker si ni mogo predstavlat, da lahko to dela narava sama. in ker tega ˝človeka˝ nikol niso vidli, so si pač zmisli, da je bog, ki vedno bdi nad vsemi, vse vidi, da so dobre stvari poplačane z večjo količino pridelka, slabe pa z takimi katastrofami, ki pa danes vemo kako in kaj se dogaja...
torej Bog obstaja v človekovi glavi... če vrjameš, lahko pač to, da si dobo dobro službo, lepo oceno nekje ali kaj podobnega, pač pripišeš bogu ker ti je pomago... js pač v to niti približno ne vrjamem...
torej Bog obstaja v človekovi glavi... če vrjameš, lahko pač to, da si dobo dobro službo, lepo oceno nekje ali kaj podobnega, pač pripišeš bogu ker ti je pomago... js pač v to niti približno ne vrjamem...
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov