too good to be true
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
kulika - Sramežljivka
- Na forumu od: 5. 6. 2008
- Kraj: mb
Zanima me ste poznali kdaj človeka oz.poznate ki je bil predober,ki je videl le najboljše,ki je verjel v ljudi čeprav tega niso bili vredni?
jaz sem ga poznala bil je enkraten,vsestranski.Ljubil je druge bolj kot sam sebe..Zakaj je bil takšen?Predober?
jaz sem ga poznala bil je enkraten,vsestranski.Ljubil je druge bolj kot sam sebe..Zakaj je bil takšen?Predober?
Zadnjič spremenil kulika, dne 08. Jun. 2008 1:18, skupaj popravljeno 1 krat.
-
bambina x - Debatorica
- Na forumu od: 16. 1. 2007
- Kraj: mb
poznam, sem poznala in tudi delno sama spadam med te ljudi ...
včasih, ko si potrt, je dobro srečati takšnega človeka, da ti polepša dan, vendar je včasih vsega tega preveč, ker veš, da niso vsi ljudje tako dobri in vredni zaupanja, kot on meni in ti je hudo, ker ne moreš dopovedati temu človeku, da svet ni tako prijazen in lep, kot misli ...
včasih, ko si potrt, je dobro srečati takšnega človeka, da ti polepša dan, vendar je včasih vsega tega preveč, ker veš, da niso vsi ljudje tako dobri in vredni zaupanja, kot on meni in ti je hudo, ker ne moreš dopovedati temu človeku, da svet ni tako prijazen in lep, kot misli ...
"so tell me, do you have someone special in your life?"
"yes, I do. . . me"
"yes, I do. . . me"
- Tysia
- Kofetarica
- Na forumu od: 11. 5. 2008
Kdaj pa je človek predober? Mislim, da nikoli, če obenem, ko živi svojo dobroto ne dela nasilja nad samim sabo.
Ti verjetno misliš ljudi, ki so »predobri«, v bistvu tiste, ki se trpinčijo sami sebe?
"jaz sem ga poznala bil je enkraten,vsestranski.Ljubil je druge bolj kot sam sebe..Zakaj je bil takšen?Predober?"
Če je imel popucano vse »v glavi«, potem je bil tak zato, ker je ljubil sam sebe. S tem, ko ljubiš druge in jih sprejemaš, ljubiš tudi samega sebe.
Drugače pa, ja, mislim, da poznam nekaj takih ljudi. Ampak ti ne hodijo okoli kot "razsvetljeni bude", temveč so na pogled čisto normalni. Tudi jezijo se kdaj.
Ti verjetno misliš ljudi, ki so »predobri«, v bistvu tiste, ki se trpinčijo sami sebe?
"jaz sem ga poznala bil je enkraten,vsestranski.Ljubil je druge bolj kot sam sebe..Zakaj je bil takšen?Predober?"
Če je imel popucano vse »v glavi«, potem je bil tak zato, ker je ljubil sam sebe. S tem, ko ljubiš druge in jih sprejemaš, ljubiš tudi samega sebe.
Drugače pa, ja, mislim, da poznam nekaj takih ljudi. Ampak ti ne hodijo okoli kot "razsvetljeni bude", temveč so na pogled čisto normalni. Tudi jezijo se kdaj.
- Tysia
- Kofetarica
Zakaj s tem, ko ljubiš in spoštuješ druge, ljubiš tudi sebe?
Zato, ker so kiviji zeleni.
Če nekoga ne sprejmeš, potem ne sprejmeš enega dela v sebi, tistega, ki te moti. Sprejmeš lahko tudi morilca, pa to ne pomeni, da odobravaš njegova dejanja. Ampak s tem, ko ga sprejmeš, »pomiriš« sebe, se ne ukvarjaš s slabimi občutki znotraj tebe. Seveda lahko tudi ukrepaš, če se z dejanjem ne strinjaš, ampak človeka samega pač sprejmeš. Se bi kaj spremenilo, če ga ne bi sprejel, razen, da škoduješ sebi? No, in to spoštovanje je povezano tudi z ljubeznijo. Če se ne obremenjuješ s sovraštvom ( zamero, nespoštovanjem, nesprejemanjem), potem ostane v tebi več prostora za ljubezen. In s tem tudi bolj ljubiš samega sebe.
To je le ena izmed razlag, ki je zame enakovredna še kakšni drugi možni.
Naslov pa se meni ne zdi toliko izven konteksta. V »realnosti« je relativno malo takih ljudi.
( Oprosti kulika ker odgovarjam namesto tebe )
Lahko pa je pomen fraze razumljen drugače. Torej bi lahko bil tak človek za našo trenutno realnost ( to be true) izjema in iz mogoče je mislila iz tega vidika.
Obstaja več pogledov na svet, več perspektiv in kako lahko rečeš, da je avtor izbral napačen naslov za svojo temo
Zato, ker so kiviji zeleni.
Če nekoga ne sprejmeš, potem ne sprejmeš enega dela v sebi, tistega, ki te moti. Sprejmeš lahko tudi morilca, pa to ne pomeni, da odobravaš njegova dejanja. Ampak s tem, ko ga sprejmeš, »pomiriš« sebe, se ne ukvarjaš s slabimi občutki znotraj tebe. Seveda lahko tudi ukrepaš, če se z dejanjem ne strinjaš, ampak človeka samega pač sprejmeš. Se bi kaj spremenilo, če ga ne bi sprejel, razen, da škoduješ sebi? No, in to spoštovanje je povezano tudi z ljubeznijo. Če se ne obremenjuješ s sovraštvom ( zamero, nespoštovanjem, nesprejemanjem), potem ostane v tebi več prostora za ljubezen. In s tem tudi bolj ljubiš samega sebe.
To je le ena izmed razlag, ki je zame enakovredna še kakšni drugi možni.
Naslov pa se meni ne zdi toliko izven konteksta. V »realnosti« je relativno malo takih ljudi.
Lahko pa je pomen fraze razumljen drugače. Torej bi lahko bil tak človek za našo trenutno realnost ( to be true) izjema in iz mogoče je mislila iz tega vidika.
Obstaja več pogledov na svet, več perspektiv in kako lahko rečeš, da je avtor izbral napačen naslov za svojo temo
- Tysia
- Kofetarica
Vklop obrambnih mehanizmov, v ozadju pa strah?
S tem, ko ti dol visi za vse, »kar je voda, ne pa kri« pokažeš, da te je strah.
Res je, da znajo ljudje izkoriščati dobroto, ampak če si dober ( kar smo po mojem naivnem mnenju nekje globoko vsi) in imaš obenem sebe rad ter postaviš meje, ni treba, da je zadnje, da pokažeš ljudem dobroto. Še prej jo boš pokazal, ampak morda pri nekaterih na bolj prefinjen način.
S tem, ko skrivaš svojo dobroto, dobesedno sebe zafkravaš v glavo. Je pa tudi res, da se lahko še bolj, če nimaš postavljenih meja, do kjer sega tvoja »toleranca«. In je tudi res, da smo vsi le ljudje.
S tem, ko ti dol visi za vse, »kar je voda, ne pa kri« pokažeš, da te je strah.
Res je, da znajo ljudje izkoriščati dobroto, ampak če si dober ( kar smo po mojem naivnem mnenju nekje globoko vsi) in imaš obenem sebe rad ter postaviš meje, ni treba, da je zadnje, da pokažeš ljudem dobroto. Še prej jo boš pokazal, ampak morda pri nekaterih na bolj prefinjen način.
S tem, ko skrivaš svojo dobroto, dobesedno sebe zafkravaš v glavo. Je pa tudi res, da se lahko še bolj, če nimaš postavljenih meja, do kjer sega tvoja »toleranca«. In je tudi res, da smo vsi le ljudje.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
Se vedno manjka povezava. Ne obremenjujes s sovrastvom -> bolj ljubis samega sebe? Ni povezave.Tysia napisal/-a:Če se ne obremenjuješ s sovraštvom ( zamero, nespoštovanjem, nesprejemanjem), potem ostane v tebi več prostora za ljubezen. In s tem tudi bolj ljubiš samega sebe.
To pa zato ker je "bolj kot ljubis druge, bolj ljubis samega sebe" ena navadna floskula, k se slisi ful "deep" pa modro, kriticen pogled pa razkrije da nima veze z realnostjo. Ze sam izraz "ljubiti sebe" je rahlo butast. Lahko bi pomenil dve razlicni stvari. Narcisoidnost in egocentricnost ali pa to da se visoko cenis. Za oboje pa jst ne bi uporabil izraz ljubezen, tako da je rahlo nesmiselno.
Zenska je hotla rect, "clovek predober za ta svet" in je uporabila izraz "too good to be true", ki pa ima drugacen pomen. Nobenih posebnih interpretacij, perspektiv in filozofij ni.Tysia napisal/-a:Naslov pa se meni ne zdi toliko izven konteksta. V »realnosti« je relativno malo takih ljudi.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
- Tysia
- Kofetarica
"Se vedno manjka povezava. Ne obremenjujes s sovrastvom -> bolj ljubis samega sebe? Ni povezave.
To pa zato ker je "bolj kot ljubis druge, bolj ljubis samega sebe" ena navadna floskula, k se slisi ful "deep" pa modro, kriticen pogled pa razkrije da nima veze z realnostjo. Ze sam izraz "ljubiti sebe" je rahlo butast. Lahko bi pomenil dve razlicni stvari. Narcisoidnost in egocentricnost ali pa to da se visoko cenis. Za oboje pa jst ne bi uporabil izraz ljubezen, tako da je rahlo nesmiselno."
En primer, čisto življenjski bi lahko bil na primer kozarec, ki je do vrha napolnjen z vodo. Ko vanj spuščamo kamenčke, ti kamenčki spodrivajo vodo. Torej, več kamenčkov v kozarcu, manj vode. In kaj sta dva pola v človeku? Dobro – zlo, torej ljubezen – sovraštvo. Rabiš še kakšen primer?
Morda glede ljubiti samega sebe misliva podobno, izražava pa se drugače. Pojem »ljubiti se« je morda res slišati kot floskula, to pa zato, ker je napačno razumljen. Zato je zadevo fajn prej definirati, da ne prihaja do nepotrebnih konfliktov.
Ljubiti samega sebe pa je daleč, daleč od egocentričnosti ( no, zopet malo odvisno od definicije, ampak tisto, ki jo verjetno misliš ti, pa zagotovo) in narcisoidnosti. Ta dva »pojma« sta prej povezana s sovraštvom do sebe.
Mi prosim še ti poveš svojo teorijo glede tega zakaj » bolj kot ljubiš druge, bolj ljubiš samega sebe« nima veze z realnostjo?
"Zenska je hotla rect, "clovek predober za ta svet" in je uporabila izraz "too good to be true", ki pa ima drugacen pomen. Nobenih posebnih interpretacij, perspektiv in filozofij ni."
Kako pa veš, kaj je hotela reči? Tudi jaz ne vem. Upam, da bo sama povedala. Hotela sem ti samo povedati, da je bil lahko stavek mišljen tudi v drugem kontekstu in s tem to, da ne sodi prehitro. Tudi v primeru, če imaš prav ti. To sploh ni stvar filozofije.
Pa tudi v primeru, da imaš prav, ni potrebno biti tako malenkosten glede stvari, ki te ne zadevajo, ne tebe, ne sveta. Ti nisi nikdar »furjast«? ( s tem ne označujem tebe, kulika, da si )
Ps. Skepticizem in kriticizem sta super zadevi, ampak ne pod okriljem fundamendalizma.
To pa zato ker je "bolj kot ljubis druge, bolj ljubis samega sebe" ena navadna floskula, k se slisi ful "deep" pa modro, kriticen pogled pa razkrije da nima veze z realnostjo. Ze sam izraz "ljubiti sebe" je rahlo butast. Lahko bi pomenil dve razlicni stvari. Narcisoidnost in egocentricnost ali pa to da se visoko cenis. Za oboje pa jst ne bi uporabil izraz ljubezen, tako da je rahlo nesmiselno."
En primer, čisto življenjski bi lahko bil na primer kozarec, ki je do vrha napolnjen z vodo. Ko vanj spuščamo kamenčke, ti kamenčki spodrivajo vodo. Torej, več kamenčkov v kozarcu, manj vode. In kaj sta dva pola v človeku? Dobro – zlo, torej ljubezen – sovraštvo. Rabiš še kakšen primer?
Morda glede ljubiti samega sebe misliva podobno, izražava pa se drugače. Pojem »ljubiti se« je morda res slišati kot floskula, to pa zato, ker je napačno razumljen. Zato je zadevo fajn prej definirati, da ne prihaja do nepotrebnih konfliktov.
Ljubiti samega sebe pa je daleč, daleč od egocentričnosti ( no, zopet malo odvisno od definicije, ampak tisto, ki jo verjetno misliš ti, pa zagotovo) in narcisoidnosti. Ta dva »pojma« sta prej povezana s sovraštvom do sebe.
Mi prosim še ti poveš svojo teorijo glede tega zakaj » bolj kot ljubiš druge, bolj ljubiš samega sebe« nima veze z realnostjo?
"Zenska je hotla rect, "clovek predober za ta svet" in je uporabila izraz "too good to be true", ki pa ima drugacen pomen. Nobenih posebnih interpretacij, perspektiv in filozofij ni."
Kako pa veš, kaj je hotela reči? Tudi jaz ne vem. Upam, da bo sama povedala. Hotela sem ti samo povedati, da je bil lahko stavek mišljen tudi v drugem kontekstu in s tem to, da ne sodi prehitro. Tudi v primeru, če imaš prav ti. To sploh ni stvar filozofije.
Pa tudi v primeru, da imaš prav, ni potrebno biti tako malenkosten glede stvari, ki te ne zadevajo, ne tebe, ne sveta. Ti nisi nikdar »furjast«? ( s tem ne označujem tebe, kulika, da si )
Ps. Skepticizem in kriticizem sta super zadevi, ampak ne pod okriljem fundamendalizma.
-
Smreka - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 3. 2005
Tonja napisal/-a:Poznam ja. Sebe!
Pa so to začeli eni štangasarji prekomerno izkoriščat...
Zdj pa poznam eno, ko ji dol visi za vse, kar je voda, ne pa kri. Sebe!
Ldim pokazat, da si dober! Tazadno!!!
Hm... a pa se dobro počutiš v tej koži? Si to ti? Ne mislim nič negativnega, da ne boš mislila, ampak čisto tako..iz lastne izkušnje - mene so tudi že izkoristili, verjetno vsakega od nas vsaj malo... Ampak ali zaradi tega res lahko greš preko sebe in postaneš, po domače povedano "P***a"?
Jaz sem že 100x rekla, da bom jaz tudi taka. Pa ne morem. Nimam v sebi tega, da bi lahko nekoga zavrnila, mu ne pomagala, mu zamerila, ga obsojala itd...
Lažje živiš s tem ali ti je težko, da si morala taka postat?
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
Samo zato, ker lahko postavis neko prispodobo, se ne pomeni, da je to smiselno narest, da je to pravilno. Tvoja prispodoba pravi, da sta kolicini ljubezen+sovrastvo = konstanta. Meni se to ne zdi smiselno. Torej ce imamo dva cloveka, ki enako ljubita svoji druzini in potem eden od nju zacne delati v sluzbi, kjer nekatere stranke sovrazi, torej ta clovek nenadoma manj ljubi svojo druzino kot drugi? Nima smisla. In ce smo ze pri tej primerjavi s kozarcem. Poleg tega tvoja primerjava pravi, da ce ljubim samo enega cloveka ga ljubim dvakrat mocneje, kot ce ljubim 2 cloveka.Tysia napisal/-a:En primer, čisto življenjski bi lahko bil na primer kozarec, ki je do vrha napolnjen z vodo. Ko vanj spuščamo kamenčke, ti kamenčki spodrivajo vodo. Torej, več kamenčkov v kozarcu, manj vode. In kaj sta dva pola v človeku? Dobro – zlo, torej ljubezen – sovraštvo. Rabiš še kakšen primer?
Ce bi rekla, da te sovrastvo do drugih inhibira pri ljubezni do drugih bi se mogoce strinjal.
Kar pa ti trdis, da te sovrastvo do drugih inhibira pri ljubezni do sebe je pa nesmiselno.
Egocentricnost pa ze ni sovrastvo do sebe no. Pol tle polno folka sovrazi sebe na teh forumih.Tysia napisal/-a:Ljubiti samega sebe pa je daleč, daleč od egocentričnosti ( no, zopet malo odvisno od definicije, ampak tisto, ki jo verjetno misliš ti, pa zagotovo) in narcisoidnosti. Ta dva »pojma« sta prej povezana s sovraštvom do sebe.
Pomojem si ti to iz zraka napletla. Zdi se da ti poskusas na silo ustvarit neko dipolno predstavitev sveta v kateri je vse pozitivno med sabo povezano in vse negativno med sabo povezano in zraven poskusas ignorirat neskladnosti. Torej, vsa ljubezen je med sabo povezana in je vedno povezana s pozitivnimi custvi in lastnostmi, negativna custva in lastnosti so pa vedno povezane s sovrastvom.Tysia napisal/-a:Mi prosim še ti poveš svojo teorijo glede tega zakaj » bolj kot ljubiš druge, bolj ljubiš samega sebe« nima veze z realnostjo?
Lep primer, da tako delas , je ravno zgoraj. Ne samo, da si zavrnila povezavo egocentricnosti in narcizma z ljubeznijo do sebe, ampak si ju kar takoj povezala s sovrastvom do sebe, kar je povsem absurdno. Ampak ti nisi hotla, da bi ble 2 negativni lastnosti povezani s pojmom ljubezen, in si ju takoj povezala s pojmom sovrastvo. Neustrezno. Ljubosumje tudi izhaja iz sovrastva?
Razlicne oblike ljubezi niso povezane. Ne poskusaj poenostavljat stvari, ki niso poenostavljive. Naprimer izraz ljubezen do drugih. "drugi" so zelo siroka in raznolika kategorija, zato je povsem mozno zelo sovraziti in zelo ljubiti razlicne "druge" hkrati. Sovrastvo do nekoga, nas pri ljubezni do drugega ne omejuje. Svetlana makarovic je tipicen primer. Cisto je zatreskana v zivali in je hkrati ljudomrznik, ne mara in prezira vecino ljudi. (in zgleda kot michael jackson) Jo njeno sovrastvo do ljudi omejuje v ljubezni do zivali. Ali se bolje, ali jo omejuje v ljubezni do sebe?
Zato ne bo slo tega opisovat z nekim kozarcem vode pa kamencki. Ce se v mojem zivljenju pojavi nekdo, ki ga sovrazim, se zmanjsa moja ljubezen do drugih in do samega sebe? Ne bo slo tko. Nas odnos in ljubezen in sovrastvo gre case-by-case(za vplivom od tega kak odnos imamo do skupin katerim pripada).
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov