Tek

Vse od navijačev pa tja do primarnega športnega užitka.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 9. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 14. Jul. 2011 16:48

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 14:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 14. Jul. 2011 21:41

Sirova - kje je meja? Kjer si jo postaviš. Nekdo, ki teče pol leta, po štirih km niti ne zašvica, kondicija in fajn izgled pa tud ni dosežen s pol ure teka. Sej ravno fajn ogreješ mišice in pokuriš sladkor v krvi, maščobe se začnejo topit šele po 30 minut kardio.

Zato pač nasvet, da je 30 minut premalo.

Kaj bi pa rekla hribolazcu, ki se pol leta vzpenja na ljubljanski grad? Mu ne bi vsaj vzpona na Rožnik po 40 obiskih gradu svetovala? Še posebej, če si prepričana, da na Rožnik bo pa ja prilezel.

Sploh pa, kaj se razburjaš, sej jo samo motivirava. Za motivacijo bi se bilo bolj smotrno zahvalit, kot pa pizdit na tistega, ki te spodbuja, se ti ne zdi?

No, jst v življenju cenim tistega, ki zna konstruktivno sprejet kritiko, še posebej, ko je ta dobronamerna.

----------------------------------------------
Za začetnike: http://www.tek.si/tek-zacetnikov-pogosta-vprasanja/
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 14. Jul. 2011 22:21

barbie_girl_85 napisal/-a:Sploh pa, kaj se razburjaš, sej jo samo motivirava. Za motivacijo bi se bilo bolj smotrno zahvalit, kot pa pizdit na tistega, ki te spodbuja, se ti ne zdi?

pusti jo. fauš ti je, ker sem s tabo laufal, ne pa z njo :D
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 9. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 14. Jul. 2011 22:31

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 14:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 14. Jul. 2011 23:08

Sirova, vsi "tekači" smo taki :D Skor k sekta.

Drugač je pa moja meja 21 km, več nočem, ker menim, da si s tem škodujem (predvsem sklepom).

Plus, punca laufa 5 krat tedensko, jst 2-3 krat. Laufa pol leta - cca 130 laufanj ma za sabo, pa rečmo 100. To je velik. Zato mi ni jasno, kako "povečuje" (po metrih?). Če bi vsakič samo 2 km odlaufala, bi jih do sedaj imela za sabo cca 200 km. Dam roko v ogenj, da je zmožna tečt več kot pol ure in več kot 4km.

Je pa škoda, da ravno, ko ji tek začne koristit, neha. Se mi zdi potem boljše it na aerobiko, tam vsaj res eno uro migaš. Ura je pa minimum, če že govorimo o rekreaciji, kondiciji in koristi za srce :P

PS Sirova, sej se nama lahko pridružiš :P
Uporabniški avatar
LuvDancin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a LuvDancin » 15. Jul. 2011 8:59

Ahhhh, dejte no.

Dioniz napisal/-a:Jaz osebno pač ne vidim pointa v stagniranju.

Tud jz ne, ampak itak ne stagniram. Tako je moje osebno mnenje in tko se počutm. Resnično sem ponosna na svoj napredek. Zate mogoče nični, zame zadovoljiv.

barbie_girl_85 napisal/-a:Nekdo, ki teče pol leta, po štirih km niti ne zašvica, kondicija in fajn izgled pa tud ni dosežen s pol ure teka.

Lej no. Kako ti veš, kolk jz zašvicam po 4ih km? Jz ne govorim o kondiciji (čeprav jo postopoma pridobivam) in ne govorim o fajn izgledu (ker že tko fajn zgledam :wink: ), ampak govorim o dobrem počutju. In kaj bi rekla hribolazcu, k se vsak dan vzpne na grad? Super zate, ostajaš aktiven. Pa zakaj bi ga pošiljala na Rožnik, če je njemu dovolj da gre vsak dan na grad? Nimamo vsi istih ciljev.

barbie_girl_85 napisal/-a:Sploh pa, kaj se razburjaš, sej jo samo motivirava. Za motivacijo bi se bilo bolj smotrno zahvalit, kot pa pizdit na tistega, ki te spodbuja, se ti ne zdi?

Brez zamere, sej jz razumem poanto vajinih postov, sam men to ni nikakršna motivacija. Vidva sta kao neka superiorna izkušena tekača, jz pa nimam za burek, pa bolš da grem kr na aerobiko (ta mi ga zmaga!), kjer bom vsaj kej migala. Al kako? :lach:
PS: V gugl znam tud sama vpisat "tek za začetnike" :wink:

barbie_girl_85 napisal/-a:Plus, punca laufa 5 krat tedensko, jst 2-3 krat. Laufa pol leta - cca 130 laufanj ma za sabo, pa rečmo 100. To je velik. Zato mi ni jasno, kako "povečuje" (po metrih?). Če bi vsakič samo 2 km odlaufala, bi jih do sedaj imela za sabo cca 200 km. Dam roko v ogenj, da je zmožna tečt več kot pol ure in več kot 4km.

Čaki, čaki. Jz ne laufam od samega začetka 5x tedensko, tega nisem nikjer omenjala. Začela sem z 1x, 2x na teden po 2km, nato povečevala razdaljo, kasneje šla 2x, 3x na teden, šele zadnje 3 tedne laufam po 5x/teden zarad čist brezveznih razlogov. Enostavno mam trenutno več časa zase, in če mi neki sede in mam za to še čas, ga pač izkoristim. So bli vmes tud tedni, ko nisem šla niti enkrat zarad različnih razlogov.
Pa kaj če sm sposobna preteč več? Sej enkrat bom. Zakaj bi se mogla preforsirat, če mi je zgolj neke vrste sproščanje? Ravn zato sem v OŠ in SŠ sovražla tek in prešpricala ogromn ur telovadbe v kafiču zravn gimnazije. Grem kokr lohk, kokr mi sede in se ne obremenjujem. Mislim, da sem ravn zato not padla.

buubbika napisal/-a:Bejba, pazi na kolena in gležnje. To je smrt za zglobe...

Ej, sej ni tak hud naklon, je čist mal teren nagnjen, lih tok da maš filing, da greš navzdol. Sicer pa kot bivša plesalka ful pazim na ogretost mišic, raztegnem se pred, vmes in po teku, pazm na kolena ... Tko da ni take panike :wink:
Uporabniški avatar
Jess°
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jess° » 04. Avg. 2011 13:03

Žiivjo, sem začetnica v teku, vidim pa da je vas ki imate že kar nekaj kilometrine in upam da mi bote za to dali kakšne koristne informacije in seveda spodbudo :freude:

Stara sem 20 let in v preteklih 5h letih, sem ogromno preležala zaradi zdravstveniih razlogov, jedla pa sem vedno rada. Posledica je da imam eno 15kg preveč na sebi in prvi cilj je s tekom izgubiti kilograme. Prehrana se mi ni nikoli zdela problem, vse kar je pri meni narobe, tiči v gibanju. Zatorej sem si rekla, ja klinc ženska, nekaj treba naredit za svoje telo!!! In danes že cel dopoldan googlam, kako bi začeli, po kakšnem urniku ki jih lahko najdeš na internetu, ali več tak, da si zadam cilj bit eno urco zunaj na zraku v tem času pa čim več pretečt? Doma sem iz vasi, zatorej bi za prvo nabiranje kondicije izbrala makadamsko vaško pot ki ima malo vzponov in posledično spustov, ali je boljše da je to ravnica? .. Morda se vam zdijo smešna vprašanja, ampak js sm tolikokrat začela s tekom in vedno tudi po 2, 3 rundaah tudi odnehala.. Ne bi rada da je sedaj po prvem treningu spet tako, zat hočem imet začetek čim ˝lepši˝ :D

Upam, da bo kdo tle znal svetovat začetnici, vam pa lep pozdrav :)
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 14. Avg. 2011 9:40

JSt bi kar na klancu začela. Pa zadaj si cilj npr 30 minut, potem pa teci (kolikor pač lahko, minuto, pet, deset), ko se utrudiš, hodi 5 minut, nato nazaj na tek, hojo, tek, hojo. Ko mine 30 minut, se raztegni in končaj.

Čez kakšen mesec bi morala biti sposobna preteči 30 minut brez ustavljanja. Ko bo to mala malica, tečeš 45 minut. Itd.

Pazi na tempo (ne prehitro), kolena in to, da ne boš pretiravala. Zadihat med tekom se ne smeš. Morš bit tok polžje hitra, da te pešec skoraj lahko ujame. Pa veliko tekaških užitkov!
Uporabniški avatar
lun|ca
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lun|ca » 17. Avg. 2011 10:10

Mene pa zanima predvsem to, kolikšen je vaš srčni utrip med tekom (pri tistih, ki si ga merite)... Da malo vem primerjat z mojim.
Zanima me še tudi, če koga boli "pokostnica"? Mene namreč večkrat boli in pravzaprav ne vem kaj je temu vzrok oz. kako se izognit tem bolečinam...? Kak nasvet?
Uporabniški avatar
Atonka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 29. 6. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Atonka » 17. Avg. 2011 10:17

Včeraj sem šla tečt in sem pretekla skoraj 12km. Moram priznati da mi je kar ugajalo, nadaljujem tudi danes, samo mogoče kak km manj.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 17. Avg. 2011 11:32

110-130.

Pokostnica lahko boli zato ker
- premočno obračaš stopalno navznoter
- ne raztegneš po teku
- si nedavno začela s tekom v klanc ali šprintom
- pretrd teren, neprimerna obutev in preveč intenziven začetek pa pripelje v vnetje pokostnice :?

Mal si poguglej, en fajn članek je tlele: http://vizita.si/clanek/bolezni/kako-si ... tnica.html
Uporabniški avatar
lun|ca
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lun|ca » 17. Avg. 2011 12:42

barbie_girl_85 hvala za super članek! Verjetno bom morala naredit še kakšno raztezno vajo za ta predel več, sicer se po teku raztegnem, ampak očitno premalo, ker teren po katerem tečem je malo vsega, trava, makedam, ... tako da to po moje ni vzrok. Obutev bi verjetno tut morala ustrezat, tako da bom zdaj poskusla z več raztezanja, pa bomo videli :)
Uporabniški avatar
LuvDancin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a LuvDancin » 18. Avg. 2011 8:14

Mene je pokostnica ponavadi bolela, ko sem laufala po asfaltu. Odkar tečem striktno samo po makedamu, je veliko bolje.
Uporabniški avatar
AK83
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 29. 3. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a AK83 » 25. Avg. 2011 13:17

Mogoče ve kdo zaradi česa se lahko pojavijo boelčine v stopalu.
Namreč boli zunaji del stopala, bolečina se začne nekje blizu pete.
Sicer zdajle že 3 tedne počivam in se zadeva izboljšuje, samo če bo šlo tako počasi kot gre vsaj še kakšen mesec ne bom mogel it tečt :cry: .
Še vedno pa imam nekaj jutranje bolečine. Zjutraj ali pa ko dalše obdobje noga počiva, če stopim na stopalo čutim bolečino.

Najbolj čudna stvar je, da se je ta bolečina pojavila kar tako. Enkrat sem se sprehajal po Ljubljani in kar naenkrat me je stopalo začelo boleti. Nisem se nič udaril ali pa kaj podobnega. Edina stvar ki jo mogče lahko malo krivim je to da sem prejšni dan zvišal intezivnost teka. Čeprav me po teku ni nič bolelo in tudi mislim da nisem zvišal intezivnosti tako močno, da bi zaradi tega bilo kaj narobe.

Malo sem googlal mislim da mojim simptomom najbolj ustreza Stres ali marš fraktura je razpoka na kosti. (http://www.aktivni.si/tek/poskodbe-pri-teku/). Res upam da ni to, ker potem bom še vsaj 3 tedne brez teka moral zdržat :x

Sicer če se kmalu ne bo pozdravilo bom šel k zdravniku, samo me pa vseeno zanima če je kdo imel kaj podobnega ali pa kaj pojma kaj bi lahko bilo.
FemmeFatal
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a FemmeFatal » 26. Avg. 2011 0:01

Meni se zdi se najbolj verjetno, da imas plantarni fasciitis. Poskodba se pri tekacih rada pojavi, Ian MacNeill pa npr. v svoji knjigi Tek za zacetnike pravi, da je tezava izrazita ravno zjutraj, ko vstanes iz postelje, ter med tekom.

Vrni se na Šport

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov