Tek

Vse od navijačev pa tja do primarnega športnega užitka.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 07. Jul. 2008 22:28

LanaMaxim napisal/-a:
Kaj se vam zdi, da je bolje za kurjenje kalorij: isti krog počasneje ali hitreje?

Počasnej. Ampak ne pa prepočas. Tok, da padeš u tisto območje pulza, kjer se porablja predusm maščobna zaloga.
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
Amandine
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Amandine » 08. Jul. 2008 11:07

~NIA~ napisal/-a:
tor napisal/-a:Danes združil kolesarjenje, tek in hojo v hrib. Bo treba še kdaj ponovit.

ojoj glih športi s kermi se ukvarja moj fotr in verjeno jih jst glih zarad njega tko sovražm :/ kr se vse vrti okrog teh treh stvari.. mamo doma več kot 15 biciklov :/

ooooo šit, jaz bi fortu zamerla, če zaradi njega nebi marala takih stvari!ker pa je strasten kadilec in strasten nešportnik, sem pa tudi jaz kontro usekala,-ljubim šport in sovražim čike.hvala,tata :wink:
seendrahh
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 7. 7. 2008
Kraj: Koper

Neprebrana objavaNapisal/-a seendrahh » 08. Jul. 2008 21:00

jst tecem skoraj usak dan . ce le utegnem si res uzamem cajt pa tecem po 1 urco do 2 urc na dan..
cene pa usak drugi dan :D
poo teku ko se grem stusirat sm kot nowa. ful mi to pase. se posebej, ce grem bol zwecer .. tam okoli 7ih pa tecem do 8ih.. pa pol se stusiram inn umijem .. pojem mrzlo lubenico pa spanckat pocasi :DD
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 09. Jul. 2008 14:22

>Jaz se tut supr počutim po teku... Pa potem tuš, itd... Naslednje jutro sem čist prerojena. :)
Tko da grem vsaj 2krat tedensko tečt. Včasih sem bla bolj vztrajna in sem skoraj vsak dan laufala; v oš sem pa celo atletiko trenirala. :D dobri stari časi :lach:
nenanena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 25. 3. 2005
Kraj: Me land

Neprebrana objavaNapisal/-a nenanena » 11. Jul. 2008 6:54

Js že zdj tekam skoraj vsaki dan 20 dni, prej sem čist zapustil vsako rekreacijo sedaj pa mi prav paše...Me pa po teku ful bolijo mišice, pa ne tok mišice noge na splošno neznam definirat...vsi pa pravijo raztegnat se ful...pa se vedno...hodimo do jezera potem tam se pretegnemo pa tečemo potem pa na koncu se spet raztegnemo...pa vedno manj mi gre...vedno manj lahko tečem....sem ful napredovala prej zdj pa gre sam navzdol...in potem na koncu ko me tok noge bolijo se sploh ne počutim kul...nevem kaj bi to bilo...drugače se mi pa zdi ful fajn pa ne želim nehat
Uporabniški avatar
Foxy-lady
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 17. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Foxy-lady » 11. Jul. 2008 13:35

nenanena napisal/-a:Js že zdj tekam skoraj vsaki dan 20 dni, prej sem čist zapustil vsako rekreacijo sedaj pa mi prav paše...Me pa po teku ful bolijo mišice, pa ne tok mišice noge na splošno neznam definirat...vsi pa pravijo raztegnat se ful...pa se vedno...hodimo do jezera potem tam se pretegnemo pa tečemo potem pa na koncu se spet raztegnemo...pa vedno manj mi gre...vedno manj lahko tečem....sem ful napredovala prej zdj pa gre sam navzdol...in potem na koncu ko me tok noge bolijo se sploh ne počutim kul...nevem kaj bi to bilo...drugače se mi pa zdi ful fajn pa ne želim nehat

Pretiravaš. Tečti ne smeš vsak dan, ampak vsak drugi dan, da si mišice spočijejo. Nič ne narediš s tem, da tečeš vsak dan, ker mišice potrebujejo počitek. Ti pa jih kar obremenjuješ.
You want me to be something I can never ever be.
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 10. 2005
Kraj: Prelepa Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a ženska » 13. Jul. 2008 14:36

Res je. Bolje je teči vsak drug dan, vmes pa imeti dan za anaerobno vadbo (vaje za moč).
Uporabniški avatar
Tonja
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 4. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tonja » 15. Jul. 2008 12:59

@nenanena

Praviš da tečeš skoraj vsaki dan.
Kakšen strečing pa mate? Pred in po teku?
Jaz namreč nimam nikoli bolečin, je pa res, da ne tečem vsak dan, ker je škoda kolen. Plus, kako tečeš? Najprej prsti, potem peta ali najprej peta potem prsti?

Jaz laufam. Zdaj sicer manj, ker delam v službi po 12 ur, po službi gremo pa jest in pred tekom vsaj 2 uri ni priporočljivo jest, ne pit.
Povprečno laufam do 10 km in pazim predvsem, da tečem pravilno, čimmanj po asfalti, ter na pravilno dihanje.
Tečem po 20uri zvečer, ko je zunaj bolj normalna temperatura. Tempo je srednji, se ne zaganjam ali kaj podobnega, prav tako skušam ves čas držati isti tempo, brez pospeševanja ali upočasnjevanja.
Rada bi prišla s kondicijo tako daleč, da bi lahko tekla na Grintovec (2558m), pa nazaj (treking kot je treba :D )
Uporabniški avatar
Foxy-lady
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 17. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Foxy-lady » 15. Jul. 2008 13:06

Tonja glede dihanja... kak dihas?? Skozi usta ali nos ali oboje?

Meni bolj odgovarja dihanje skozi nos, a si vedno pozabim vzeti robcek s sabo, ker mi strasno tece iz nosa med tekom. Ko diham skozi usta, se opazno prej utrudim in ne zdrzim tako dolgo, kot ce bi dihala skozi nos.
Tudi jaz probam imet isti tempo ves cas med tekom.

Kaj pa kaksne strecing vaje izvajate po teku? Jaz jih sicer ne, a je priporocljivo za ohlajanje. Po teku imam se do doma kaksih 5 minut hoje in zatorej ne delam nikakrsnih vaj.
You want me to be something I can never ever be.
nenanena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 25. 3. 2005
Kraj: Me land

Neprebrana objavaNapisal/-a nenanena » 15. Jul. 2008 13:17

Strečing je hoja do jezera (kjer je nekakšna proga za tek taka fina podlaga-ni asfalt) in potem tam približno takšno ogrevanje kot pred telovadbo v OŠ od glave do pet. Potem tek, med tekom pa nikakor nemorem paziti na dihanje zdi se mi da če diham čez nos, ali tudi da samo čez nos vzdihujem ne pridem nikamor. Glede postavljanja stopala pa se trudi najprej prste potem peto. Ko je slabo vreme res ne grem tečt tako da včeraj ni bilo treninga. :) Na koncu proge je nekakšen mostiček, kjer se nasloniš in raztezaš...jaz si po teku raztezam samo noge. Me je pa nehalo boleti kot sem v enem prejšnih postov opisala. Mislim da so bile začetniške težave. Mislim pa da tek vsak dan ni tako zaskrbljujoča zadeva- saj ne pretečem 10 km ampak celiko manj :)
Uporabniški avatar
Tonja
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Tonja » 15. Jul. 2008 13:30

@ Foxy-lady

Jaz laufam sama. Pred tekom imam ponavadi 15 min ogrevanja.
Pri teku ponavadi vdihnem skozi nos, izdihnem skozi usta (usta imam malo odprta). Pri izdihu tudi pazim, da so trebušne mišice skos napete.
Parkat vmes začnem dihat nos-nos ali usta-usta, pač kak mi zapaše.
Pravijo, da bi naj bilo najbolj pravilno (zaradi zraka ki ga vdihneš in izdihneš) nos-nos, ampak meni ne paše vedno.
kar se pa tiče strečinga je pa tako, da ponavadi naredim nekaj razgibalnih vaj za hrbtenico in noge, kadar sem doma imam pred tekom okoli 300m hitre hoje. Potem pretečem npr. 4 km in imam ponovno vaje za noge (da se mišice sprostijo, to so predvsem raztezne vaje). Nato spet tečem in za ohladitev mišic imam spet hitro hojo cca. 300m.
Kadar nisem doma, pa se pred tekom razgibam (roke, noge, hrbtenica) in pričnem z tekom. Konec teka pa delam razgibalne vaje, ki trajajo od pol ure do eno uro, da se mišice umirijo.
Vaje so podobne temu (to je le en del vaj, samo za trebuh, pa še to večinoma samo za zgornji del trebušnih mišic - delam jih po teku):

- http://www.youtube.com/watch?v=IaxUgf3QfvY (te vaje so primerne tudi za kar tako, vsak dan)

Imam pa tudi navado, da po športu, ni važno ali je to tek ali samo strečing zaužijem ali mleko, jogurt, jajca, tuna, skuta (beljakovine), da dobijo mišice hrano.
Plus, da uživam tudi vitaminske tablete.
Zadnjič spremenil Tonja, dne 15. Jul. 2008 13:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Tonja
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Tonja » 15. Jul. 2008 13:44

@nenanena

Ja, dihanje je problem, sem jaz tut rabla neki časa (al moja pluča :D ), da sem se navadla. Če se navadiš, gre pa prav super.

Kar se pa tiče zadeve prsti-peta. Slišala sem priporočilo, da je boljše, če tečeš peta-prsti, že zaradi odriva. Meni osebno je način peta-prsti dosti boljši, pa tudi kolen mi ne nabija toliko.
Uporabniški avatar
polly-polly
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 31. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a polly-polly » 15. Jul. 2008 13:50

Ja na daljše razdalje je boljše peta - prsti. Jaz mam na primer problem, ker sem od otroštva navajena teči po prstih in še zdaj tko tečem. to je pa ful bolj utrujajoče in za kakšne daljše teke neprimerne. No sej poj k me pa nenormalno začnejo meča bolet, pa tut jest začnem peta - prsti. :)
Uporabniški avatar
etny
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 8. 6. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a etny » 24. Jul. 2008 5:37

hja tek ja...peta-prsti obvezno!
za kurjenje kalorij je nujen lahkotnejši tek, z manj utripa.
jst sm šla učer tečt in sm tekla res u izi, utrip sm mela pa tok visok k da bi šprintala, pa sploh ga nism mogla znižat (razn če bi nehala tečt)
a se vam dogaja, da mate v različnih dnevih ob istem tempu in razdaljah totalno različne pulze? noro, men ful niha!
za maximalno kurjenje kalorij je najbolše kombiniranje teka s hitro hojo, al pa če vam sam s tekom uspe držati nizek utrip.

a gre kera avgusta na tek okoli blejskega jezera...super trasa!?
Uporabniški avatar
Amandine
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Amandine » 06. Avg. 2008 11:29

etny napisal/-a:hja tek ja...peta-prsti obvezno!
za kurjenje kalorij je nujen lahkotnejši tek, z manj utripa.
jst sm šla učer tečt in sm tekla res u izi, utrip sm mela pa tok visok k da bi šprintala, pa sploh ga nism mogla znižat (razn če bi nehala tečt)
a se vam dogaja, da mate v različnih dnevih ob istem tempu in razdaljah totalno različne pulze? noro, men ful niha!
za maximalno kurjenje kalorij je najbolše kombiniranje teka s hitro hojo, al pa če vam sam s tekom uspe držati nizek utrip.

a gre kera avgusta na tek okoli blejskega jezera...super trasa!?

Ja,jaz bi šla!oz bom šla!
sem pa nažalost izgubila kondicijo na dopustu-sicer mi je ratalo po klifih tečt(juhu-juhu!:)ampak to je bilo v 3h tednih le 5x....malo preveč dežja in pomanjkanje časa zaradi konstantnega seljenja sem in tja.

glede različnega utripa-JA!meni tudi niha!potem si pa razlagam to z luno, pa da danes ni lih moj dan, pa mogoče nisem dovolj spala...sem pa ugotovila,da nesmem tekat 3 dni zapored-dva dni zapored mi še paše, ta tretji pa vem, da bom slabše tekla,ker se utrudim-tako da je definitivno potreben počitek.
je pa problem pri meni to, da si moram pri teku konstantno govorit, da naj grem počasneje, ker kar tečem in sicer nisem zelo zadihana, imam pa ful ful pulza!in se moram skos kontrolirat, da ne bezljam okrog.

Vrni se na Šport

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov