Šport vs. kultura
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Chica Guapa - Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 1. 2005
- Kraj: skoraj Ljubljana
Jst mislim, da je ples šport in kultura... samo odvisno, kakšen ples!
HASTA LUEGO
- _zasanjana_
- Sramežljivka
- Na forumu od: 24. 4. 2005
kultura
just me ... but the one and only
-
sweet_kitty - Debatorica
- Na forumu od: 24. 2. 2005
šport in umetnost. odvisno pa tud kater ples, seveda.
Ni moj trip v svetu sanj-
Moj trip je lajf!
Moj trip je lajf!
-
SETA II - Komunikatorka
- Na forumu od: 15. 12. 2005
- Kraj: Ljubljana
Vsak ples (tudi balet) je "šport" v tem smislu, da je treba tko kot drugje tud v plesu garat. Torej je vsaj gledano s stališča samega plesalca ples absolutno tudi šport, ker bo vsak plesalec znal povedat, da se njegovo telo na treningih čist po športno napreza, ne glede na to, a je bos, obut v superge ali v baletnih copatkih.
Dilema umetnost/šport je pa itak povezana izključno s samim občinstvom, ne s plesalci. Ker vsak plesalec točno ve, kaj in kako pleše in kako dojema svoj ples, tko da problemov z uvrščanjem nima. Lahko je eno ali drugo, lahko je oboje in čist neločljivo. S stališča plesalca samega ima vsaka koreografija, tudi v kategoriji pom-pon plesnih skupin (ki nekako izgledajo zelo al pa še najbolj športno), tudi umetniško vrednost. Ne sicer na enak način kot baletne predstave ali sodobni plesni performansi, pa vendar. Plesalec je po mojem mnenju tisti, ki je že "uvrščen", s tem pač, ko pleše, in vsak se mora sebe v tej vlogi zavedat samo tako, kot se želi.
Drugo je pa potem "sodba" občinstva. Tko da po moje je to zlo relativno oziroma odvisno od interpretacije (in namena oz. koneksta) interpretacije.
Nadalje bi se dal razpravlat tud plesu kot olimpijski športni panogi itd. itd. ... Eni temu nasprotujejo, ker menijo, da ples kot športna panoga ne more in ne sme obstajat, ker se s tem zbanalizira njegovo bistvo, pač estetika v smislu čiste umetnosti, spet drugi se s tem strinjajo ... Ampak to je potem itak že bolj razprava za profesionalce in strokovne delavce z 15-, 20-ali-več-letnimi plesnimi izkušnjami, ki bi na tem mestu itak znal tole bolš razložit kot sm probala jst![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
Dilema umetnost/šport je pa itak povezana izključno s samim občinstvom, ne s plesalci. Ker vsak plesalec točno ve, kaj in kako pleše in kako dojema svoj ples, tko da problemov z uvrščanjem nima. Lahko je eno ali drugo, lahko je oboje in čist neločljivo. S stališča plesalca samega ima vsaka koreografija, tudi v kategoriji pom-pon plesnih skupin (ki nekako izgledajo zelo al pa še najbolj športno), tudi umetniško vrednost. Ne sicer na enak način kot baletne predstave ali sodobni plesni performansi, pa vendar. Plesalec je po mojem mnenju tisti, ki je že "uvrščen", s tem pač, ko pleše, in vsak se mora sebe v tej vlogi zavedat samo tako, kot se želi.
Drugo je pa potem "sodba" občinstva. Tko da po moje je to zlo relativno oziroma odvisno od interpretacije (in namena oz. koneksta) interpretacije.
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
Nadalje bi se dal razpravlat tud plesu kot olimpijski športni panogi itd. itd. ... Eni temu nasprotujejo, ker menijo, da ples kot športna panoga ne more in ne sme obstajat, ker se s tem zbanalizira njegovo bistvo, pač estetika v smislu čiste umetnosti, spet drugi se s tem strinjajo ... Ampak to je potem itak že bolj razprava za profesionalce in strokovne delavce z 15-, 20-ali-več-letnimi plesnimi izkušnjami, ki bi na tem mestu itak znal tole bolš razložit kot sm probala jst
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
"Bogovi nas spoštujejo, kadar delamo, ljubijo pa nas, ko plešemo."
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov