vzgoja otroka
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- .luna.....
- Sramežljivka
- Na forumu od: 10. 7. 2009
Po moje sploh ni glavni problem glede hrane - ampak da se vama hoče na vsak način upret.
Mislim da zaj ne bi dobila sladkarije, ker ni jedla kosila se mi zdi malo preveč. Meni je mama tudi velikooooooooooooo krat naredila nekaj drugega za jest v otroštvu, ker tega kaj je blo recimo za kosilo nisem hotla, pa zdaj zaradi tega nisn nič razvajena - pač ko sem postala večja mi je to blo neumno tak da sem začela jest vse tudi tisto kaj mi ni blo preveč dobro. In zdaj ko je pri vama samo med vikendi pa ji lahko tudi ustrežeta pa skuhata po njeni želji, kaj ima rada - no ja, edino če bi rada nonstop edla kake hamburgerje pa ostalo nezdravo hrano.
Če je tak hudo, da ne je kar se ne skuha je boljša ''kazen'' da recimo nebo dobla neke igrače ko jo želi imeti, al pa da zdaj nebo gledla tv, ali igrala igrce na compu, kot pa neke kazni glede hrane - če tudi so to samo sladkarije. Jaz osebno nebi nikoli otroka niti kaznovala niti nagrajevala s hrano - če tudi bi šlo za sladolede, kekse itd...
Pa glede denarja - ni rečeno, da bo postala zaradi tega materialistka ali izkoriščevalka. To lahko postane brez tega.
Poznam eno,( starši so družinski prijatelji) ko nikoli ni dobila nič od staršev , RES samo minimalno, pa zaj ko je odrstla je taka izroriščevalka - bog ne daj da bi se zapletla s kerim tip od katerega nima koristi pa je stara komaj 18. To pa samo zato, ker ji je mama celo življenje trobla, da se je brezveze zapletat skom brez korisli, pa da moraš vedno met še kerga za rezervo ( bolano).
Tak, da je potrebno samo veliko pogovora.
sem pa tudi ziher, da ima nekaj pri tem tudi dojenček.
Kaj je že od vedno taka - od kar jo poznaš?????
Mislim da zaj ne bi dobila sladkarije, ker ni jedla kosila se mi zdi malo preveč. Meni je mama tudi velikooooooooooooo krat naredila nekaj drugega za jest v otroštvu, ker tega kaj je blo recimo za kosilo nisem hotla, pa zdaj zaradi tega nisn nič razvajena - pač ko sem postala večja mi je to blo neumno tak da sem začela jest vse tudi tisto kaj mi ni blo preveč dobro. In zdaj ko je pri vama samo med vikendi pa ji lahko tudi ustrežeta pa skuhata po njeni želji, kaj ima rada - no ja, edino če bi rada nonstop edla kake hamburgerje pa ostalo nezdravo hrano.
Če je tak hudo, da ne je kar se ne skuha je boljša ''kazen'' da recimo nebo dobla neke igrače ko jo želi imeti, al pa da zdaj nebo gledla tv, ali igrala igrce na compu, kot pa neke kazni glede hrane - če tudi so to samo sladkarije. Jaz osebno nebi nikoli otroka niti kaznovala niti nagrajevala s hrano - če tudi bi šlo za sladolede, kekse itd...
Pa glede denarja - ni rečeno, da bo postala zaradi tega materialistka ali izkoriščevalka. To lahko postane brez tega.
Poznam eno,( starši so družinski prijatelji) ko nikoli ni dobila nič od staršev , RES samo minimalno, pa zaj ko je odrstla je taka izroriščevalka - bog ne daj da bi se zapletla s kerim tip od katerega nima koristi pa je stara komaj 18. To pa samo zato, ker ji je mama celo življenje trobla, da se je brezveze zapletat skom brez korisli, pa da moraš vedno met še kerga za rezervo ( bolano).
Tak, da je potrebno samo veliko pogovora.
sem pa tudi ziher, da ima nekaj pri tem tudi dojenček.
Kaj je že od vedno taka - od kar jo poznaš?????
- V_Rose_V
- Debatorica
- Na forumu od: 7. 7. 2008
to, da lahko kuham za vikend po njeni želji mi ne diši, ker pol bomo jedli v petek soboto in nedeljo mlečni riž pa cornflakes pa šmorn za kosilo če pravim, da mala neče nič jest in te cornflakes že za zajtrk poje in amen. sladkarij nekak ne konzumira pretirano.mogoče kak piškot al pa dva. pa mogoče kak bombon. tako da je tud tako ne morem kaznovat. in glede na to, da z mojim zelo različno delava čez tedn in bolj tak jeva, pač želim čez vikende skuhat kaj "normalnega". pa ne kuham zdaj nekih pasuljev pa vampov pa ne vem česa, da otroci ne bi jedli. včasih je bla nora na nugetse pa pommes, zdaj s težavo poje 2 nugetsa pa 5 pomfrijev (pa ne poznam otroka, ki tega ne bi maral!)...hrenov niti videt noče...piščančjih bederc še manj-ko jih v trgovini vidi je že vsa histerična,da pa dobi to na krožnik, pa tak umre po moje...pire krompir poje mogoče 1 žlico...od zelenjave samo korenje pa grah v rižu...ampak more bit obično kuhan riž in grah..brez kake omake, al pa kake zelenjave poleg. zadnjič ko sem rižoto delala je bla vsa panična, ker je bil paradajz poleg in se ipiko tako trajbala da to ni dobro, da ni vajena tega jest in da ne bo..pa sej se ne more navadit, če ne proba! od juh ma rada samo fižolovo iz pakla...mleto meso mogoče v bolonjski omaki 1 žlico...1 čevap...od februarja naprej po novem ona baje ne mara čuftov...kr se je tak spomnila...sej ne vem kaj naj kuham me zdaj kapirate?!?!?!
če je bla skoz taka? razvajena je bla odkar jo poznam...in prej ko še nisem živela z mojim, se nisem s tem toliko obremenjevala, ker sta si sama kuhala in če ni jedla, ji je pol dal recimo sirovo štručko, ki je je pol pojedla pa pustla na kaki polici... no pol pa ko sem se preselila sem se pa začela bolj zavzemat kak to gre pri njej...še večje sprememe pa so, odkar je dobla bratca pr mami...
če je bla skoz taka? razvajena je bla odkar jo poznam...in prej ko še nisem živela z mojim, se nisem s tem toliko obremenjevala, ker sta si sama kuhala in če ni jedla, ji je pol dal recimo sirovo štručko, ki je je pol pojedla pa pustla na kaki polici... no pol pa ko sem se preselila sem se pa začela bolj zavzemat kak to gre pri njej...še večje sprememe pa so, odkar je dobla bratca pr mami...
- kinna
- Kofetarica
- Na forumu od: 24. 5. 2009
.luna..... js nism msila s tema d bi i vzela hrano. samo nekdo ko noče nič jest samo nekaj, ja ka pa naj? ga še naprej fulam z tistim ko hoče jest ostalim pa ne? a-a. če nečesa otrok nima rad, še nikol ni biv problem. da pa nič noče. razn mlečnega riža?
moje mnenje je, da jo je ati ful razvajo. če se je pa še zj poslabšalo, ko je bratca dobla, pa pomoje iše samo pozornost... najbrž je bla skos mala razvajenka. ko pa to ni več, pa...
probajta s tem, da pač nebo dobila nič druga kot pa je za zajtrk/kosilo/večerjo... morda ji mama doma to dovoli- milsim jesti samo take stvari? ker če ji, vi2 sama ne bosta mogla dosti rešit, ker je več časa pri mami. če pa je samo pri vama tako, pa točno veta, da je to razvajenček
morda pa je to le obdobje. kr letos ko sm mela prakso v vrtcu, je blo kr zanimivo, ko je en reko da neka ne je, nebi pol doben tega jedo. mogoč se je pa zato navadla komplicirat... sej vete- z vrtca zadne cajte dosti poberejo
moje mnenje je, da jo je ati ful razvajo. če se je pa še zj poslabšalo, ko je bratca dobla, pa pomoje iše samo pozornost... najbrž je bla skos mala razvajenka. ko pa to ni več, pa...
probajta s tem, da pač nebo dobila nič druga kot pa je za zajtrk/kosilo/večerjo... morda ji mama doma to dovoli- milsim jesti samo take stvari? ker če ji, vi2 sama ne bosta mogla dosti rešit, ker je več časa pri mami. če pa je samo pri vama tako, pa točno veta, da je to razvajenček
morda pa je to le obdobje. kr letos ko sm mela prakso v vrtcu, je blo kr zanimivo, ko je en reko da neka ne je, nebi pol doben tega jedo. mogoč se je pa zato navadla komplicirat... sej vete- z vrtca zadne cajte dosti poberejo
- V_Rose_V
- Debatorica
ma v vrtcu je jedla vse, ker je mogla. in v vrtcu je tudi to kar doma skuham in doma pol ne je! kar pa se tiče prehranjevanja pri mami-ne vem kaj tam je..je rekla da testenine( ki jih tudi midva kuhava, ampak pri nama ji niso dobre-ne na bolonjski, ne carbonarra...)... kaprice ma in izkorišča. ampak ta vikend je blo malo boljše recimo...
bom ta vikend probala en dan šmorn, drug dan ražnjiče...
bom ta vikend probala en dan šmorn, drug dan ražnjiče...
- V_Rose_V
- Debatorica
ja sej bo mogla. skuhala bom to, kar bom in če ne bo jedla, bo pač lačna do večerje. vmes pa brez sladoleda, mogoče samo kak piškot..
in glede nagrajevanja sem se tudi nekaj odločila...mogoče imate deloma nekatere prav-ne bodo samo nagrade v obliki denarja(mišljeno je bilo 10€ na mesec)..včasih bodo dinarčki, včasih obisk mcdonaldsa, kino, kak adrenalinski park...včasih bo lahko prespala pri kateri od babic...vsakič bo nagrada nekaj, kar je bilo njej do sedaj samoumevno in izsiljeno. v nasprotnem primeru bova pa mogla bit stroga in ne popuščat pri odločitvah, kot do sedaj. včasih gre za 1 dan prespat ka babici in je bil kao pogoj, da je pridna..seveda ni bila p od pridna, ampak je vseeno lahko šla. zdaj bo pa moglo bit drgače..
in glede nagrajevanja sem se tudi nekaj odločila...mogoče imate deloma nekatere prav-ne bodo samo nagrade v obliki denarja(mišljeno je bilo 10€ na mesec)..včasih bodo dinarčki, včasih obisk mcdonaldsa, kino, kak adrenalinski park...včasih bo lahko prespala pri kateri od babic...vsakič bo nagrada nekaj, kar je bilo njej do sedaj samoumevno in izsiljeno. v nasprotnem primeru bova pa mogla bit stroga in ne popuščat pri odločitvah, kot do sedaj. včasih gre za 1 dan prespat ka babici in je bil kao pogoj, da je pridna..seveda ni bila p od pridna, ampak je vseeno lahko šla. zdaj bo pa moglo bit drgače..
- mily
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 16. 6. 2005
Lej, glede hrane se čist nehi sekirat. Pač jejte kar je na jedilniku za tist dan in veš da ni neka taka čudna hrana, da je res ne mara. Moja mala je precej zbirčna, čerpav je to zdej že super. Ampak ne kompliciram. Edina stvar, ki jo zahtevam od nje je, da če je nekaj na novo, proba in pol govori če res ni dobro. Da ga bo pa neki sračkala in danes ne to, jutri ne uno... itak ti ven vrže.
Moja npr. ne mara nobenih salam, sira in vsega tega, kar največkrat ostali otroci obožujejo. Verjetno posledica, da ji full dolgo nisem ponujala tega, ker so pač nezdrave stvari. V vrtcu je bila edina, ki je takrat ko je bila Nutela jedla samo kruh. pač grem preko tega in za večerje ji dam kar vem da je. Za kosila sem se pa nehala sekirat in s časoma je tut ona začela jest. čeprav včasih še pride dan ko dejansko čez dan poje samo en čevapčič in dva pajsa kruha. pa ok, kaj ji nej zdejd' dol tiščim? Bo že drugič not dobla, ker dokler se otrok normalno razvija in raste ni panike. je pač suhica. Zagotovo boljš, kot da bi že zdej mela težave s težo.
Še vseeno pravim da nagrajevanje pri prehranjevanju s časoma ne prinese nič dobrega. Mogoče bolj pametno nagrajevanje za obnašanje.
Pa brez zamere, samo moje mnenje.
Moja npr. ne mara nobenih salam, sira in vsega tega, kar največkrat ostali otroci obožujejo. Verjetno posledica, da ji full dolgo nisem ponujala tega, ker so pač nezdrave stvari. V vrtcu je bila edina, ki je takrat ko je bila Nutela jedla samo kruh. pač grem preko tega in za večerje ji dam kar vem da je. Za kosila sem se pa nehala sekirat in s časoma je tut ona začela jest. čeprav včasih še pride dan ko dejansko čez dan poje samo en čevapčič in dva pajsa kruha. pa ok, kaj ji nej zdejd' dol tiščim? Bo že drugič not dobla, ker dokler se otrok normalno razvija in raste ni panike. je pač suhica. Zagotovo boljš, kot da bi že zdej mela težave s težo.
Še vseeno pravim da nagrajevanje pri prehranjevanju s časoma ne prinese nič dobrega. Mogoče bolj pametno nagrajevanje za obnašanje.
Pa brez zamere, samo moje mnenje.
-
lipgloss - Debatorica
- Na forumu od: 24. 9. 2007
Kaj pa včasih, ko je bila vzgojna kadar so šli brez večerje spat? mislim časi so se zares spremenili, ampak naši starši oz. dedki in babice so ravno tako lepo gor zrasli, pa so jedli samo žgance in kislo zelje, recimo.
Hočem rečt, da se bojim kako bom sama vzgajala svoje otroke, glede na to, kakšno je danes razmišljanje in kako zares preveč razvajamo in dopuščamo svojim otrokom preveč in nam zato lahko skačejo po glavi.
Čim jim postavimo meje in stojimo za svojimi trditvami,... se tudi otročke lepo vzgaja,.... ampak to je samo teorija v praksi bom pa pogrnila na celi črti, že vidim.
Hočem rečt, da se bojim kako bom sama vzgajala svoje otroke, glede na to, kakšno je danes razmišljanje in kako zares preveč razvajamo in dopuščamo svojim otrokom preveč in nam zato lahko skačejo po glavi.
Čim jim postavimo meje in stojimo za svojimi trditvami,... se tudi otročke lepo vzgaja,.... ampak to je samo teorija v praksi bom pa pogrnila na celi črti, že vidim.
- V_Rose_V
- Debatorica
sej sem se odločla da se ne mislim več sekirat...za zajtrk pa večerjo bo tak klasika ostala, kosilo pa če bo pojedla, bo, če ne bo pa lačna, ampak druga ne bo dobila. ravno sem danes zjutraj razmišljala o tem in sem si rekla, da sem neumna, da se obremenjujem s tem v tolikšn meri, kot se. če se moj, kot biološki oče ne sekiram ne vem zakaj bi se jaz (ok jaz se, ker hočem met red, ki sem ga vajena od malega). kar pa se tiče vedenjskih navad, pa ne bom popuščala.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
V_Rose_V napisal/-a:Po njenih besedah pri mami ne sme početi veeeeliiiko stvari, ki jih pri nama lahko in ji dovoliva!!
Jaz tu zgolj teoretiziram, ker otrok nimam, me je pa tale stavek rahlo zmotil, ker deluje tako, kot da je otrok edini posrednik med staršema, ki sta med seboj čisto neusklajena.
Kaj pa mama na to pravi? A je pač ne briga, kaj punčka počne čez vikend, ker jo ima takrat oče na skrbi?
Pomoje morate vi trije odpret "združeno fronto"
- V_Rose_V
- Debatorica
ma ne mislim tu nekih veeelikiiikih stvari...recimo primer-ko se zvčere kopava-imava take mini šprickote in se z njmi po celi kopalnici špricava in noriva, čeprav pol čistim 1 uro kot drugo-do nakupa novega jogija je bilo dovoljenje skakanje po postelji in prevali po postelji.zdaj ji na novem jogiju ne dovolim. pri mami tega ne sme. take malenkosti.
no bomo vidli kak bo ta vikend in če ne bo štimalo, bo v nedlejo posvet z mamo...
no bomo vidli kak bo ta vikend in če ne bo štimalo, bo v nedlejo posvet z mamo...
- V_Rose_V
- Debatorica
ma ne mislim tu nekih veeelikiiikih stvari...recimo primer-ko se zvčere kopava-imava take mini šprickote in se z njmi po celi kopalnici špricava in noriva, čeprav pol čistim 1 uro kot drugo-do nakupa novega jogija je bilo dovoljenje skakanje po postelji in prevali po postelji.zdaj ji na novem jogiju ne dovolim. pri mami tega ne sme. take malenkosti.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov