Vse kar sem že vedno želel-a vedeti #2
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
*sanja* - Kofetarica
- Na forumu od: 2. 1. 2008
Kako si ti predstavljaš, da bi se že prej opredelili na družboslovno in naravoslovno smer? Na gimnazijo grejo večinoma taki, ki nimajo pojma, kaj bi v življenju počeli. Če bi bila matematika izbirni predmet oziroma bi bila samo za naravoslovce, potem si noben družboslovec ne bi mogel premislit in it študirat nekaj naravoslovnega, ker povsod potrebuješ matematiko. Toliko psihologije, kot jo je v srednji šoli, jo že nadoknadiš na faksu, matematike za 4 leta se pa ne moreš kar tako naučit. Če tebi pač matematika ni všeč, še ne pomeni, da ni uporabna. Meni telovadba ni bila všeč, pa sem jo vseeno imela cela 4 leta v srednji šoli, pa še marsikaj takega bi se našlo. Sploh pa, jaz sem po osnovni šoli bila prepričana, da hočem študirati geografijo, a sem med sredno šolo ugotovila, da mi najbolj leži matematika in zdaj študiram matematiko. Tvoj predlog glede usmertitve na naravoslovne in družboslovne smeri se mi ne zdi ustrezen, sploh ne tako, kot ti predlagaš, da potem ne bi mogel it študirat naravoslovja, če si imel v srednji šoli družboslovje. Kaj pa recimo umetnostna zgodovina, kje ti bo koristilo, da veš, kako se imenujejo stebri v obliki žensk na grških templjih? Meni nikjer, komu drugemu pa bo. Ne vem, glede na to, kako pomembna in uporabna veda je matematika, je prav, da je v srednjih šolah malo bolj obsežna...
- Feist.
- Debatorica
- Na forumu od: 10. 1. 2009
Mene zanima zakaj, če zloadaš en album je v tem albumu tudi pesem oz. intro music? Včasih je na koncu te še aplavz.
A to je kao na predstavitvi, premieri uporabljeno?
A to je kao na predstavitvi, premieri uporabljeno?
And then she'd say, it's Ok, I got lost on the way but I'm a supergirl, and supergirls don't cry.
And then she'd say, it's alright, I got home late last night, but I'm a supergirl, and supergirls just fly.
-
*sanja* - Kofetarica
- Na forumu od: 2. 1. 2008
Če bi dobro prebral, bi videl, da jaz nisem vedela, kaj bi v življenju počela. Meni je bila takrat všeč geografija, potem pa se je to med srednjo šolo spremenilo. Jaz mislim, da marsikdo še pri 18ih ne ve, kaj bi šel študirat, pri 14ih pa res redkokdo točno ve, kaj bi rad postal...
-
McLarnovc - Cosmofrik
- Na forumu od: 26. 6. 2007
Jochie napisal/-a:*sanja* napisal/-a: Na gimnazijo grejo večinoma taki, ki nimajo pojma, kaj bi v življenju počeli.
kot da si ti pri 14-tih letih točno vedela, kaj bi rada v življenju delala!
Tebi je sicer post od *sanje* smešen, ampak nekaj resnice pa je v njem...
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
-
McLarnovc - Cosmofrik
Če delaš v gostilni potem neke matematike res ne rabiš. Če pa govorimo o nekem inženirju iz strojnega, elektro, gradbenega faksa, iz fizike in podobnih faksov, potem pa matematiko rabi vsak dan. Več ali manj vse fizikalne pojave v naravi se da matematično popisat. In nekateri zelo enostavni pojavi, so tudi z zdajšnjim znanjem matematike zelo zahtevni za popisat.
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
-
Maychy - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 30. 6. 2004
- Kraj: Se selim...
Sej je res, da tudi jaz že vsaj 5 let nisem povohala matematike, ampak sem daleč od mnenja, da je bila neuporabna. Odvisno je od tega kakšen pristop zavzameš... ali ti je v izziv tisti višji nivo v srednji šoli ali ne.
Pa da ne bom preveč OT... še praktična aplikacija integralov. Recimo, da si vinogradnik in moraš izračunati točen volumen vinskega soda. Če sem pravilno informirana brez uporabe integralov ne bo šlo.
Tule imaš pa spletno stran, ki ti jih kar nekaj našteje ... samo povezane z integrali, kje je še vse drugo http://www.intmath.com/Applications-int ... -intro.php
Pa da ne bom preveč OT... še praktična aplikacija integralov. Recimo, da si vinogradnik in moraš izračunati točen volumen vinskega soda. Če sem pravilno informirana brez uporabe integralov ne bo šlo.
Tule imaš pa spletno stran, ki ti jih kar nekaj našteje ... samo povezane z integrali, kje je še vse drugo http://www.intmath.com/Applications-int ... -intro.php
--- Evil Is Just A Point Of View ---
--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
-
McLarnovc - Cosmofrik
Še ena zanimivost, kar se tiče uporabnosti matematike. Vsi poznamo verigo na kolesu in vsi vemo, da je(vsaj pri starejših kolesih brez menjalnika) ta veriga povešena. Za popisat krivuljo povesa te verige se porabi nekako 2 uri časa, z uporabo odvodov in integralov. Brez tega dvojega, je to nemogoče narest. Če te(na videz preproste) krivulje ne moremo popisat potem to pomeni, da tudi nobene sedežnice na smučiščih, kaj šele gondole, ne bi mogli narediti. In kaj to pomeni za navadnega malega slovenčka? Da bi še dandanašnji štamfali v Kranjski gori in podobnih smučiščih oz bi se vozili gor s starimi Tomosovimi vlečnicami, kjer si se držal za zajlo, ki je bila 1m od tal.
-
miikena - Cosmofrik
- Na forumu od: 13. 11. 2004
Tale delitev na naravoslovce pa družboslovce že v srednji šoli, bi bla čist sfaljena. Sej marsikomu se česa ni fajn učit, ampak men se zdi, da osnovna znanja je vseen fajn osvojit, tut če jih pol kasneje, k jih ne uporabljaš, pozabiš. Drgač poznam dost primerov, kjer so ljulje na koncu srednje šole kolebali med enim naravoslovnim pa enim čist družboslovnim faksom (npr. gradbeništvo/pravo), se še po koncu srednje šole niso znal čist opredelit za naravoslovce/družboslovce, kaj šele pred SŠ. Enim je pač oboje kul in zanimivo.
Jaz bi se na koncu OŠ pomoje odločila za naravoslovje, pol mi pa v SŠ lih to ni laufalo (ker sem se pač učila vse kampanjsko, last minute), tko da bi se mogoče ornk zafrknla. Drgač tut jz matematike (z izjemo statistike) skor nič ne uporabljam (če izvzamemo preračunavanje evrov in kilometrov in podobnega), ampak mi je pa žal, da se nism bl potrudila prej pa mal bl dojela stvari.
Nia, tut stebre pa te zadeve so mogl nekak zgradit. Brez matematike zdej ne bi mela koledarja, zgrajene hiše, računalnika, nič.
Pa sej si tut od zgodovine verjetno tri četrt stvari pozabila, pa se ne buniš, da bi jo mogli dat med izbirce. Če tko gledaš na predmetnike, lah vsak po svoje za vsak predmet reče, da ga nismo rabli. Men npr. glasba ni prišla čist nič prav, umetnostna zgodovina, enmu telovadba ne, drugmu kemija, tretjemu se zdi, da bi brez geografije komot shaju, ker ga svet izven Slovenije itak ne zanima ...
Jaz bi se na koncu OŠ pomoje odločila za naravoslovje, pol mi pa v SŠ lih to ni laufalo (ker sem se pač učila vse kampanjsko, last minute), tko da bi se mogoče ornk zafrknla. Drgač tut jz matematike (z izjemo statistike) skor nič ne uporabljam (če izvzamemo preračunavanje evrov in kilometrov in podobnega), ampak mi je pa žal, da se nism bl potrudila prej pa mal bl dojela stvari.
Nia, tut stebre pa te zadeve so mogl nekak zgradit. Brez matematike zdej ne bi mela koledarja, zgrajene hiše, računalnika, nič.
Pa sej si tut od zgodovine verjetno tri četrt stvari pozabila, pa se ne buniš, da bi jo mogli dat med izbirce. Če tko gledaš na predmetnike, lah vsak po svoje za vsak predmet reče, da ga nismo rabli. Men npr. glasba ni prišla čist nič prav, umetnostna zgodovina, enmu telovadba ne, drugmu kemija, tretjemu se zdi, da bi brez geografije komot shaju, ker ga svet izven Slovenije itak ne zanima ...
Listen to the energy within. Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you've imagined!
- lorelaj
- Kofetarica
- Na forumu od: 27. 6. 2005
~NIA~ napisal/-a:no zgleda da je matematika in usa snov vsem tle gor zlo smislna, ampak primera kje v življenju bi posameznik to splošno, osnovno znanje lahko uporabil pa noben ne da odgovora recimo tmis_, red_rose, lorelaj... k so se tok zbunile, zdej so pa tih.
ah, sej ni važn. konc OT
No, da pristavim piskrček, zakaj sem izbruhnila. (Čeprav to ni bilo podobno nobenemu izbruhu, ampak je bil samo komentar. ). Če se vpišeš na gimnazijo itak pričakuješ, da bodo predmeti na višjem nivoju kot na poklicnih šolah. Gimnazija je (vsaj včasih bila) kot so že prej povedale punce, namenjena tistim, ki še ne vejo, kaj bodo v življenju počeli. Se pravi morajo vsi vpisani imeti določeno število ur, da sploh lahko ugotovijo, kaj jih zanima in poleg tega dosežejo nek določen razpisan kriterij. Potem v višjih letnikih, obstajajo različne smeri naravoslovna, družboslovna, jezikoslovna, ki ti dajo več ur določenih predmetov na teden. OSNOVA je pa za vse enaka. Če ne želiš imeti take matematike, se pač vpišeš na npr. srednjo turistično in se učiš bolj poglobljeno druge stvari.
Ja, priznam, nekaterih stvari res ne rabiš, če se po gimnaziji naravoslovno ne usmeriš, ampak prav tako ti ni treba na pamet znati naštet vseh rek v Afriki in vedeti vseh zgodovisnkih letnic. In to kar smo se učili pri matematiki SO osnove in splošna razgledanost. Naj ti nekdo, ki študira na narovoslovnem faksu, pove, kaj si misli o težavnosti odvodov v srednjih šolah.
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
plus tega nia, js se prvotno nism obesla na to da bi bla matematka pretezka za vse srednjesolce, to je zdej stvar mnenja, ti si na zacetku nekaj drugega napisala:
~NIA~ napisal/-a:Ok, sej osnovne stvari je prou da je nekdo pogruntal, kar se tiče geometrije - ker to ti pride prou pr računanju vsakdanjih stvari, ma razni integrali, enačbe, neznanke in podobno, v tem pa res ne vidm smislno nč praktičnga, razn mučenje v šolah. naj se s temi stvarmi ubadajo tisti kot jim paše, ne pa usi gimnazijci
ti si dejansko zanikala prakticnost malo tezje matematike nasploh ocitno se ne zavedas da matematiko posredno uporabljas non stop, vsak dan, pa ceprav nimas pojma o njej
aja in se uporabnost matematike? sama sm na takem faksu in bom v takem poklicu da bom odvode in integrale in se par reci ki jih ti ne poznas celo zivljenje uporabljala...pa nisem na nekem hudo naravoslovnem faksu - kaj sele oni. tako da za mene je matematika zlo prakticna ce pa bos ti cist u drugi stroki pa cist verjamem da tega vec nikol ne bos rabla, sam zato se ne mors rect da je neumno da so ljudje pred mnogimi leti izpeljali vse te izreke in formule...ocitno si zelo nerazgledana okrog sodobne tehnologije in njenega nastanka, in se marsikaterih drugih podrocjih na katere je matematike (razvoj) zelo vplivala
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Da je geografija bolj uporabna kot matematika? V katerem paralelnem vesolju? Atlasi, zemljevidi, karte, google earth, wikipedia če me že ravno kakšen podatek zanima, ....
Pa malo znanja matematike seveda, v primeru da si želim glede na razmerje izračunat razdaljo med dvema krajema.
Pa malo znanja matematike seveda, v primeru da si želim glede na razmerje izračunat razdaljo med dvema krajema.
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
statistiko in metdologijo imajo tudi družboslovni faksi.
meni je tisto kar sem se pri MAT v sredni naučila prekleto prav prišlo, medtem ko so ljudje, ki so hodili na srednjo grafično in hodlo med matematiko s profesorjem na kavo statistiko delali 4krat.
meni je tisto kar sem se pri MAT v sredni naučila prekleto prav prišlo, medtem ko so ljudje, ki so hodili na srednjo grafično in hodlo med matematiko s profesorjem na kavo statistiko delali 4krat.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov