Vse kar sem že vedno želel-a vedeti #2
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
barbie_girl_85 napisal/-a:Vprašanje za matematike.....
Če je ena tretjina enako 0,3 s periodo, in če tri tretjine sesštejemo (v decimalkah), dobimo 0,9 s periodo.
Če pa jih seštejemo z vlomki, dobimo tri tretjine. 3/3=1 (ne 0,9 s periodo).
Zakaj oziroma kje se izgubi ta mali delček? Ali to pomeni, da 1 ni 1 (ampak približek 0,999999...) ali da 1/3 ni 0,33333333...?
Vglavnem vem, da sem smotano napisala, ampak mi to vprašanje ne da miru že od osnovne šole.....
Lol tok cajta ti to ne da miru. Odgovor je preprost...
0.999999999... = 1
0.99999... lahko predstavimo kot vsoto vlomkov, en za vsako decimalko.
9/10 + 9/100 + 9/1000 itd...
Dobimo neskoncno vrsto. Gre za geometrijsko vrsto s faktorjem 1/10 .
Vsota neskoncne geometrijske vrste je [a / (1 - faktor)] kjer je a prvi clen. Torej je to (9/10)/(1 - 1/10), kar je enako ena.
Torej je 0.99999... = 1.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
Za nekoga ki je studira matematiko je ta izjava kr fail.*mala* napisal/-a:^^ Ne, a res? Črta za ulomek pomeni deljenje?
1/3 je približno enako 0.3333 s periodo, ni pa enako. (če pa v tem vidiš razliko ali ne, je pa od lahko posameznika odvisno). In ravno v tistem približno se skriva tista "razlika" med 0.9999 s periodo in 1.
Zame tudi 22/7 =/= 3.14
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Sej sem že v naslednji objavi priznala svojo napako
Shoot me
Shoot me
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
barbie_girl_85 - Cosmofrik
- Na forumu od: 15. 1. 2010
Mahagonij, hvala za odgovor
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
-
McLarnovc - Cosmofrik
- Na forumu od: 26. 6. 2007
Nekatere ja... Kače pa recimo vidijo samo infrardeči spekter...
pa še ena kar tako... Oko muhe zazna 100 sličic na sekundo, kar je 4x več kot človeško oko...
pa še ena kar tako... Oko muhe zazna 100 sličic na sekundo, kar je 4x več kot človeško oko...
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
- Mahagonij
- Cosmopsiho
Odvisno od zivali. Tudi tiste, ki zaznajo barve, imajo razlicno razvito to sposobnost. Vecinoma tudi zivali, ki zaznavajo barve, tega ne zaznavajo dosti (kar pomeni da vidijo medle barve (muted)), kar je posledica tega, da imajo vec celic za zaznavanje intenzitete(palce) in manj celic za zaznavanje barve (knofi). Prednost je seveda v tem, da imajo celice za zaznavanje intenzitete boljso odzivnost na hitre spremembe, ter da vecje stevilo teh celic omogoca boljsi vid zvecer.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
Ne vem, kje si to pobral, ker to ni res. Kacje oci operirajo z vidno svetlobo. Nekatere(ne vse) pa imajo pa tudi organ za infrardece.McLarnovc napisal/-a:Nekatere ja... Kače pa recimo vidijo samo infrardeči spekter...
-
SchneeEule - Komunikatorka
- Na forumu od: 12. 8. 2009
- Kraj: Gorenjska
Zakaj je blato (drek ) rjave barve?
There are always a few people doing it in a way weird enough to grab my attention.
- Kandelaber
- Sramežljivka
- Na forumu od: 1. 7. 2010
- Kraj: Ljubljana
Zakaj so nas v šoli vedno učili, da naj se tuširamo in ne kopam zaradi večje porabe vode. Sej toliko vode, kot jo porabimo izhlapi in zopet pade na zemljo? Zastopim, kadar je pač sušno obdobje drugače mi pa ni jasno.
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
SchneeEule napisal/-a:Zakaj je blato (drek ) rjave barve?
Ni vedno Včasih vleče na rumenkasto, včasih je skoraj črn, če pa ješ špinačo, zna bit tudi zelen! Aja, če je rdeč, je pa to slab znak in ne morjo k dohtarju peljat. Kr velik barvni spekter, a
Zdaj pa vsaj malo resen odgovor: po mojem je tako zaradi dveh razlogov. Prvi: če ti vse barve zmešaš skupaj, dobiš rjavo. Probaj s tempera barvicami.
Drugi: če namečeš skupaj različno hrano, jo mučkaš, pasiraš, mešaš s slino, bakterijami in želodčno kislino, se najverjetneje dogajajo neke spremembe. Kot, če npr. jabolko pustiš na zraku - postane rjavo.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov