Vprašaj me... #47

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 31. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ash. » 01. Feb. 2024 11:02

Sama jih imam okoli 20, od tega jih vsak dan nosim ene 5, drugih 5 pa občasno. 10 jih nosim ob redkih priložnostih oz. so rezerva.

Preživeti se pomoje da z dvema do tremi pari - odvisno kje živiš. Če živiš npr. na Tajskem pomoje preživiš z nekimi sandali/natikači in teniski/vsesezonskimi nizkimi čevlji, če pa živiš v Evropi pa poleg tega rabiš še zimske čevlje oz. neke bolj robustne jesenske gležnarje (pa še to če niso temperature pod ničlo in je zima bolj mila pomoje ne umreš brez, isto kot se neprevroča poletja verjetno da preživeti s teniski in brez natikačev :mrgreen:)

Obstaja kaka stvar, ki jo zagotovo kupuješ nadpovprečno veliko v primerjavi z večino ljudi tvoje generacije?
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 01. Feb. 2024 12:58

Hmmm, plenice? :D

Pomoje ima moja generacija že starejše otroke oz. odrasle bi lahko rekla. Naša mlajša jih ima sicer samo še ponoči oz. v primeru bolezni, ki vključuje drisko.
Ampak vseeno… pomoje plenice, ja :lol:

- - - - - -

Ponavljam
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 01. Feb. 2024 16:57

Hmmmm za nekoga nad 30 imam nadpovprečno veliko bleščic - na oblekah, dodatkih, v make-upu, itd. :oops:
tudi za glasbene dogodke dam veliko denarja.

kaj ti trenutno prinaša veliko veselja? (razen otrok, družine)
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 01. Feb. 2024 17:32

Dobra novica iz službe (končno) ? :oops: :lach: :mrgreen:

Skupne finance? Da / ne / Že imam
(po želji obrazloži/opiši kako ti to funkcionira, tudi kdo potem odloča kaj se da na varčevalni račun, vzajemne sklade, kriptovalute... in kdo na koncu potem odloča, kdaj se ta privarčevani/investiran denar porablja)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 01. Feb. 2024 19:45

Nimava skupnih financ.

Ponavljam
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 31. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ash. » 01. Feb. 2024 21:48

Uf ne, skupne finance se mi zdijo bolj poseg v osebni prostor kot kaj drugega. Mogoče bi se mi zdelo edino smiselno imet odprt skupni račun, kjer vsak nakazuje nekaj denarja vsak mesec in je potem kot neka rezerva, če pride do kakih popravil/nakupa stvari, ki zadevajo oba oz. celo družino, ali pa pač kot budžet za skupna potovanja.
Za vse ostalo se mi pa zdi, da se da sproti zmenit, kdo bo kril katere stroške in v kakšni višini in vsak nakazuje/plačuje iz svojega računa.

Skupne finance bi mogoče bile smiselno še v primeru, če eden v paru res ne zna z denarjem in nekaj kompulzivno kupuje in zapravlja za brez veze. Ali pa če res ni denarja in še ko oba data denar na kup, komaj prideta čez mesec; v tem primeru razumem, da je smiselno imet denar na kupu zaradi boljšega pregleda, če vsak € šteje.

Obstaja katero področje, kjer se vama s partnerjem krešejo mnenja, za kaj je vredno zapravljat denar in za kaj ne?
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 01. Feb. 2024 22:11

Ne. Do zdaj ni bilo nič takega. Če si občasno kupi nekaj za svoje zadovoljstvo ali vsak mesec kaj, se ne vtikam..

Ponavljam
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 01. Feb. 2024 22:30

Ne morem odgovarjat v sedanjosti, v preteklosti... motila jo je moja hrana zunaj*, zlasti pa pijače/kave zunaj. Tudi masaže so jo motile, ampak tisto je nekak še tolerirala.
*Je pa vseeno rada hodila z mano ven jest.

Ash. napisal/-a:Uf ne, skupne finance se mi zdijo bolj poseg v osebni prostor kot kaj drugega.

U bistvu maš prav. Je bla neke vrste "dominacija" nad mano to. Sicer nad enim pred mano, ji je ta manever uspel, na meni ji ni :) Čeprav, pol pri razhodih je pa korektna. Razhod je res šel gladko, napram marsičemu ostalemu.

Je pa tko, da ko je bila krajše obdobje brez službe, sem ji mesečno nakazoval denar, ker skrbi za dom, malo več kakor običajno. Mogoče me je pa ona "(na)učila", da si je pozornost ženske treba pridobiti z denarjem :twisted:
Nazadnje, ko sva se dobila, sem ji sicer rekel, da mi je žal, da ji nisem kupil več stvari. Ker res, moral bi ji kake lepe obleke kupovat, pa parfume (no saj tudi ona ni neka fanica dizajnerskih parfumov, bi rekel, da bi ji to bil stran vržen denar; jaz imam ta "fetiš" zaradi tega foruma oz. vpliva hayley), zdele pač bi ji oz. svoji punci... pa je samo rekla, da denar niti ni bil problem v najini zvezi (je bila predvsem moja osebnost (zanjo)), ampak je bilo vse drugo, kar je res

Proti koncu zveze je govorila, da edino kar imam, je nekaj denarja. (Je pa tko, da je pikra in včasih je to zanjo humor, ni treba vsega kar reče vzet smrtno resno.)

Ponavljam.
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 02. Feb. 2024 1:14

Hmm on malo prevec na amazonu narocuje za moje pojme - tudi kaksne malenkosti, za katere se lahko odpravis do trgovine, ki je manj kot pol ure stran (in najbrz za polovico cene). Tudi po Uberju rad poseze, kar se meni zdi neumnost, glede na dober javni prevoz velemesta. Naceloma sem jaz tista, ki je bolj varcna - se pac vidi, da sva drugace odrasla. Ampak naceloma ni kaksnih clash-ov, nihce od naju si ne kupuje bogve kaksnih stvari, raje dava za potovanja.

ponavljam
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 02. Feb. 2024 7:40

zanimivo vprašanje.
trenutno nimava nobenega takega področja, je pa logično da sva jih tekom veze morala razčistiti kar nekaj :) .
prvi primer ki mi pade na pamet - jaz sem bila od doma vajena več jesti zunaj, kot družina smo od vedno hodili na pijačo, kavo ven s prijatelji, večja praznovanja smo pogosto imeli v gostilnah... on tega od doma sploh ni poznal in je zelo ne rad dajal denar za kavo zunaj, če je doma praktično zastonj :) . sčasoma je ugotovil da ne gre le za kavo ampak za ritual, druženje v drugem okolju, včasih ti lahko kava ali pa večerja zunaj navaden dan spremeni skoraj v poseben dogodek.

obratno jaz dolgo časa nisem razumela fascinacije nad lego kockami, spreobrnil me je šele barracuda bay ki sem mu ga kupila za rd, ker si ga je tako želel in si ga ni hotel privoščiti :) . sva ga zložila skupaj in sedaj sem jaz tista ki k hiši prinese večino setov :D

drugače pa - kaj sploh so "skupne finance"? a da maš 1 skupen račun pa vsak svojo kartico (to se ne da kolikor vem). a da oba nakažeta na skupen račun celo plačo?
a da imaš dostop do računov od partnerja?

Ponavljam ta vprašanja od financ, dodajam kdo pri vas ureja finance (pa kdo jih je v vaši primarni družini oče/mati) :)
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 02. Feb. 2024 11:09

Ja, skupen račun je, da grejo vsi prihodki od obeh na isti račun in se ne gleda, kdo je koliko doprinesel, kako je s karticami, se ne spoznam.

Pri nas je bila ureditev financ bolj tako, se samo spomnim jamranja od moje mame, da moj tata vedno vse zapravi (tudi zapije je bila beseda) in ne zna z denarjem.. Nista imela skupih financ oz. je rekla mama, da šele zdaj zadnja leta ko sta oba v penziji dasta skupaj... da prej kao niti ni vedela točne številke njegove plače.

Jaz sem se tudi malo spremenila oz. prilagodila mojemu odkar sva se spoznala in pol živela skupaj. Sem res minimalno zapravila za hrano, za obleke, dokler se nisva poznala. No tudi oblek nisem neki posebno rabila, ker sploh ven nisem hodila čisto nikamor, razen v službo in domov, vsak dan, pa še ugotovila sem, da so mi bile vse obleke 36 naenkrat prevelike, ker sem shujšala in sem že zaradi tega rabila nove, da nisem imela vsega ohlapnega kot neko strašilo..... Potem odkar sva se spoznala, sva najmanj 1x tedensko hodila zvečer ven v center, ali kdaj v okolici njegovega bivališča, malo ven iz centra... Potem hrane sem začela več kupovati in kuhati, prej sem res minimun od hrane imela doma, ali pa niti ničesar, razen kaj kar bi za zajtrk prišlo prav in kak jogurt za zvečer... in tudi gledala na vsako stvar, ki sem jo kupila, koliko je stala in če jo res rabim... Zdaj kar več zapravim tudi za hrano, kot prej ko sem sama živela. Pa avto sem kupila nov(rabljen), ko nisem imela več službenega, tudi zaradi njega, ker je takrat ogromno delal in da sem ga malo razbremenila z vožnjo, da ni rabil vedno še do mene se vozit in naju okoli vozit, ker je že do službe imel redno slabo uro vožnje.. Sama možno, da bi poskušala se iti javni prevoz še več časa.

Drugače sva pomoje od otroštva navajena tam tam zapravljanja od družine, samo jaz sem od študija naprej odkar niem več živela pri starših oz od 20 naprej bila navajena minimalno rabit skos, nobenih potovanj, nobenih večjih nakupov do konca študija, samo soba, hrana ,prevozi in moj hobi, plesni treningi. Tudi potem ob začetku 1. službe sem gledala, da čim več prišparam... On je pa mislim, da bolj veliko zapravljal, potoval veliko že med študijem in kasneje po koncu tistega prvega dela študija, hodil ven.. ni gledal toliko na privarčevan denar na mesec...

Ponavljam
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 02. Feb. 2024 12:29

V družini nekaj financ pokriva fotr, nekaj mama. Skupnih financ nimata.

Jaz si predstavljam skupne finance tako, da imata oba partnerja pooblastila nad vsemi računi, tudi varčevanji, vzajemnimi skladi - kar sem že omenjal, ki jih imata odprte.
Torej jaz dobim pooblastilo na njene račune, ona na moje.

Za začetek (uvod v skupne finance) bi lahko bil nek skupen račun, kakor je omenjala hayley... in potem pač vsi mesečni prihodki obeh grejo na ta račun in potem se jemlje denar od tam. Če bi pristal že na to, bi bila ex- happy.

Sam je drgač kar bedno. Si privoščiš malo dražjo pijačo/kosilo s sodelavci... in to gre dol iz skupnega računa... in pol se sekiraš, da ima sedaj tvoja družina zaradi tega manj :rolleyes: :?

Drgač moja ex- je bila ful varčna, po mojem je še vedno in ni kupovala nobenih neumnosti (saj pravim, odmerjeno ima že kolikokrat piti zunaj oz. praviloma zunaj ne gre niti na pijačo), pravi da bi več privarčevala, če bi ji dal dostop do denarja, kakor pa če sem "varčeval"/zapravljal sam. No, ne vem. V hišo je pa rada vlagala, vprašanje koliko bi privarčevali ob hiši.

Ponavljam.

Sarissima napisal/-a:a da maš 1 skupen račun pa vsak svojo kartico (to se ne da kolikor vem).

Tehnično je preprosto. Kdkorkoli lahko komurkoli naredi pooblastilo za svoj račun. Torej hipotetično, lahko tudi ti mene pooblastiš za dostop do tvojega transakcijskega računa.
Račun je še vedno na ime ene fizične osebe (tistega, ki ga je odprl). Torej za plačo je smiselno, da imata vsak svoj račun, saj verjetno se plača niti ne sme na račun drugega nakazovat (davkariji to ne bi bilo všeč; komot ti pa plačo delodajalec nakazuje v tujo banko, vsaj znotraj EU ni nobenih komplikacij, vem za primere).

Ona je imela več računov (no saj jaz tudi :) ) in nekaj let sem jaz bil pooblaščen na enem njenem računu, ki je veljal za skupni račun. Ko te pooblasti, potem dobiš novo kartico s tvojim imenom, št. kartice je druga, dostopaš pa do sredstev na njenem računu (št. transakcijskega računa ista, št. kartice druga - da se potem pozneje forenzično lahko ugotavlja kdo je kaj počel, v kolikor pride do težav/reklamacij). V spletni banki ti pa pač kak račun več kaže, v kolikor si že komitent tiste banke.
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 02. Feb. 2024 18:00

Bi rekla, da imava skupne finance ampak to dojemam tako, da delava za isti cilj, denar je skupen, naš. Ne gledava na moje in tvoje.
Če ima en premalo, da drugi. Ker je faza večjih investicij sva tudi pooblaščena drug drugemu ampak zgolj iz praktičnega vidika. Običajno ga vprašam koliko mu bo ostalo in to potem naprej splaniram.
Ne gledam za kaj zapravlja denar, itak ve kaj nam je prioriteta, če si kaj ekstra privošči pač naj si, enkrat se živi. Tako kot tudi njega ne moti, ko hodim ven in nakupujem. Noben ne dela ravno brezglavo.
Mogoče so šibka točka tudi pri nas legice ampak ok, se plemenitijo bolje kot zlato :lach:
Sarissima, baracuda bay je dobra naložba :ja:
Ima še določene prebliske s kakšnimi dražjimi stvarmi in je nekajkrat počilo zaradi takih idej. Zdaj ve, ko me pogleda, da ideja mogoče ni najboljša :lach: Mislim, da to pri njemu izhaja iz tega, ker kot otrok res ni imel, mu je pol oproščeno.

Če bi imela partnerja, ki bi rekel, da vsak nekaj na mesec da v skupni fond iz katerega "živimo" ok, vsak enak delež plače. Ker ne more nekdo, ki zasluži 1000e prispevati enako kot tisti, ki zasluži 4000e. Plus enakopravnost doma, v kolikor želi biti v all inclusive hotelu in hoče, da mu igram gospodinjo bo to plačal (plača za čistilko, kuharico, perico...). Mislim, da bi hitro zaključila :D

Pri starših se mi zdi, da je mami skrbela za finance.

Ponavljam skupne finance da ali ne, kaj ti to sploh pomeni in v kolikor ne, kakšna delitev se ti zdi pravična?
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 02. Feb. 2024 18:38

Pravicno se mi zdi, da da vsak svoj procent place oz se bolj pravicno pa da da moski vecino, ce zasluzi (veliko)vec in sploh, ce zenska vecino ali vse dela doma gospodinjskega in z otrokom/ci. Zdaj glede skupnih financ mi je vseeno, ce bi mi moj rekel, da imava, ok, jaz ne mislim nobenega moledovat, naj mi da svoj denar ali dostop do racunov, cudasko.
Zdaj ce je primer, da sta oba iste starosti, na podobnih pozicijah v sluzbah, recimo bolj zacetnih, konec 20ih npr, malo po faksu, potem bi ze bolj rekla, da dasta blizje ali natanko pol pol.

No ceprav midva bova baje zdaj pri naslednjem najemu dajala pol pol za najemnino in stroske, kar je se on za manj kot poln delovni cas zaposlen.

Joj, sem se zdaj ob zgornjih postih spomnila na en tinder dejt. Mislim tega niti nism vzela prav kot dejt, z dvema sem se dobila bolj za foro, da vidim, kako zgleda to tinder srecanje, no. In ta 1 od 4ih tinder dejtov v mojem zivljenju mi je zacel tako na 1. (In edini) Pijaci razlagat, kako bi si on delil stroske, da more dat vsak na zacetku meseca 1000e v skupni fond. In to model, ki je bil tam 14 let od mene starejsi.Zgldal sicer komot vizualno veliko mlajsi kot je bil star pa se 2 starosti je imel napisane na tindru, eno pod komentar, da nisem bila potem sigurna, kaj je res.. In ta isti tip je imel tudi zelo ocitno zmeckano majco tako nepolikano zgornji del po ramenih, ze to mi ni bilo vsec! (Pa se kwj drugega, bolje da ne zacnem..)

Ponavljam
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 03. Feb. 2024 14:53

Midva imava vsak svoje finance na svoji kartici. En plača položnice, drug hrano. Za luksuz/dopust/stvari za hišo itd da enkrat en, drugic drugi, pac res nama jima veze kaj kdo placa, ker stejeva, da je denar od obeh.

Kako pogosri se vidis s svojimi starsi?
The world is as you are.

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov