Vprašaj me... #47

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7134
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 20. Mar. 2023 14:58

Meni do zdaj ni pašalo, da bi sama nosila parfume, sem si 2x do zdaj celo dala, v zadnjem času, ko se je stanje malo izboljšalo - prvi, ki sem ga lahko nosila je bil Tom ford - Neroli portofino - je citrusen, 2. pa nek sadno cvetlični Kilian - Liaisons dangerous, sta pa bla oba taka, da sem ju ravno, da sem ju tolerirala, nisem pa uživala ob nošenju tako kot prej.

Najbolj mi je bilo moteče, ko je on nosil, se pravi moški parfumi, pa še on ima večinoma same močne, ali en tip zraven mene na prevozih. Zdaj, ko kdaj ženske parfume zavoham mi pa lepo dišijo, ampak spet če jih na hitro zavoham na drugih ženskah, da bi sama svojega na sebi non stop vohala mi za zdaj še ne paše si dajat gor.


Imena - so mi neumna/ čudna prav tista tuja imena, ki jih dajajo slovenskim otrokom, ne morem pomagat. Taka, da so hkrati slovenska in hkrati lahko tudi internacionalna so mi ok. Ne vem recimo Liam ali Noah ali kaj sem že vidla na seznamih, mi je bolj neumno. Taj je pa en otrok od sosedov od mojih staršev, mi ni tako neumno/ čudno no, sem že ful bolj zame neumnih vidla.

Hkrati kakšna običajno slovenska, ki so jih imeli moji sošolci in me spominjajo nanje in povečini takih ne bi dala ali pa ime kakšnega bivšega partnerj, s katerim sem bila v zvezi več let. Z izjemo mogoče nekaterih - Luka, Matic so mi ok, tudi če so bili nekateri od mojih sošolcev to, ampak pa njemu niso...


Ponavljam
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4250
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 20. Mar. 2023 17:12

glede imen - podobno gledam na to kot vidve. všeč so mi običajna imena, zoprna pa so mi taka "moderna", ki bi pasala modelu avta ali živali, otroku pa nikakor. sploh te zamenjave j-ja z i-jem ne razumem :D

ponavljam
hej norci :)
žveplenka
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 276
Na forumu od: 7. 5. 2021

Neprebrana objavaNapisal/-a žveplenka » 20. Mar. 2023 18:20

Ne vem, ne razmišljam od tega...

A kdaj kaj nabirate? Npr. regrat, gobe...
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2380
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 21. Mar. 2023 4:40

slovenc79 napisal/-a:sploh te zamenjave j-ja z i-jem ne razumem :D


Da ti jaz razlozim, ker sem imela dva taka imena za puncko na seznamu :D Pac razmisljala sem o imenih Gaja ali Leja, ampak bi potem crkovala Gaya (kar bi ime naredilo indijsko, saj je to sveto mesto v indiji) ali Gaia in Leia. Preprosto zato, ker zivimo v mednarodni skupnosti in vsi avtomatsko izgovorijo ime, kot bi bilo anglesko. Gadža? Ledža? :lach: Zakaj pa drugi ljudje uporabijo alternativna crkovanja, pa ne vem.

Ne, nicesar ne nabiram.

Se spoznas na gobe? Bi si upala it gobarit? :D
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3343
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 21. Mar. 2023 15:04

pačuli, itak razumljivo da ne boš dala otroku ki zivi mednarodni družini/skupnosti nekega hardcore slovenskega imena s šumniki in J-ji in/ali tujcem neizgovorljivo kombinacijo črk (mislim, lahko, ampak mu to definitivno ne bo olajšalo življenja, kot npr moji sodelavki Jerci, ki jo kolegi iz tujine seveda predvidljivo vsi kličejo Đrka ).
Tako kot ne olajša življenja otroku v podalpski vasici, da so mu starši izbrali Nai (163 jih je v Sloveniji) in bo celo življenje razlagal - "N, A, I, z I-jem, ja.
Mislim, sej življenje je nepredvidljivo, ampak nekako se mi pa vseeno zdi fajn zbrat nekaj razumnega in okolju primernega :) .


Da odgovorim na vprašanje - ja, nabiram vse sorte (praviloma vse razen gob, ki jih nabiram samo kot pomočnik moji mami, ker nimam za burek). ko gremo ven, sem slabsa kot otroci - nabiram Čemaž, šparglji, zelišča za čaj, rože za vazo, drnulje, kostanj, gozdne jagode, ko zagledam grm robid se me ne spravi ven dokler ni prazen. ampak to vse delam sproti, kot "dopolnilno" dejavnost sprehoda, hajka, izleta. prav namenoma pa načeloma ne hodim nabirat reči, razen morda kostanj.

ponavljam + ali shranjuješ (vlagas, susis, itd) kaj kar sama nabereš/pridelaš?
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Ananhas
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1944
Na forumu od: 20. 1. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a Ananhas » 21. Mar. 2023 15:37

Poor Đrka :D

Moja dva imata klasično slovansko ime in mi dol maha kaj si kdo s kompleksom večvrednosti/manjvrednosti misli o teh imenih.
V tretje tudi ne bo nič drugačnega.

Da se ime po potrebi prilagodi okolju iz omenjenih praktičnih razlogov je razumljivo.

Je pa med našo generacijo očitno bilo par let nazaj popularno ime za otroka Tristan, saj imam kar nekaj kolegic/znank/bivših sošolcev, ki imajo otroka s tem imenom.

Negativno povezavo do kakšnega imena imam pa v bistvu bolj zaradi negativne interakcije z lastnico/lastnikom tega imena, bolj kot za ime samo.


Ja, sem že nabirala gobe, jih vsaj v osnovi poznam...

Vlagam itd. ne, ker se mi ne ljubi, po pravici.


Ponavljam... + načrtuješ kaj za prvomajske?
Uporabniški avatar
Ash.
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 492
Na forumu od: 31. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ash. » 21. Mar. 2023 16:39

Jaz imam dokaj internacionalno ime, ampak je zapis poslovenjen in ga vseeno pol ljudi ne izgovori pravilno. :D Jaz bi otroku poskusila dati neko brezčasno ime (ki ni lih Ana ali Luka, ker pač vsak drug ima to ime), ki se v večini evropskih držav izgovori na podoben način; to bi mi bila glavna kriterija. Če otrok ne bi bil zadovoljen z njim pa no bad feelings, naj se preimenuje, ker kot starš itak ne moreš zares predvidet, če bo ime še vedno zvenelo ok čez 30 let.
To ali ima slovanski/angleški/germanski/romanski prizvok bi mi bilo nepomembno, navsezadnje ljudje s katerimi imaš opravka že izvejo, iz katere države/dela sveta prihajaš in vsakršnen poskus skrivanja porekla se mi zdi mimo (npr. ko se prijavljaš za službo ali stanovanje in pokažeš osebno izkaznico) oz. če že ne ime, te slej ko prej izda naglas. :D zdej če ima nekdo predsodke glede določene države (npr. Slovenije), to več pove o tej osebi, kot pa o meni. :)

Ne, nič ne sušim ali vlagam, ampak pomoje bom, ko se preselim nekje v roku 5ih let.

Maja je glavni cilj sever Italije z avtodomom.

---

Te selitve in nasploh menjava okolja duši in živcira ali so ti tovrstne spremembe v izi/zaželjene?
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7134
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 21. Mar. 2023 20:20

Po Sloveniji so mi ok, midva sva se ven iz Lj selila, v drugo regijo oz nisva se še dokončno, ker imam js še vedno stanovanje v Lj s cimami, on pa tako ali tako zdaj večinoma dela/ ima izobraževanje v Lj, in delno malo v regiji kjer mava stanovanje, tako da je leteče vse. Če si s parnterjem je lažje, če se sam seliš in maš vedno nove cimre in si sam v nekem novem mestu, pa po moje ni tako fajn.

Moj se za veliko imen ne strinja z mano. :D Imava samo ena dva skupna. Meni je drugače lepo ime Izak za fanta, ampak njemu ni.

Jaz sama ne sušim ali vlagam, hvalabogu moji starši to delajo in dobim kaj tudi od njih, Ravno pred kratkim so mi dali domač ajvar, ki ga je moj zdaj že pol kozarca pojedel. :D Bi pa to počela v prihodosti, se mi zdi ful dragoceno imeti domače. Ma marmelada kupljena, nobena ni tako dobra kot domače pa vse ostalo tudi.


2 VPRAŠANJA, 1. si bila/ bi bila v primeru nosečnosti taka, da si čim prej želela izvedeti spol otroka ali kakšna druga skrajnost, da bi raje počakala do rojstva? Kaj pa glede deljenja te info ostalim?
2. Tvoji naj čokolatini/bomboniera/ čokoladice iz trgovine?
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3343
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 22. Mar. 2023 10:44

Ananhas napisal/-a:Poor Đrka :D

Moja dva imata klasično slovansko ime in mi dol maha kaj si kdo s kompleksom večvrednosti/manjvrednosti misli o teh imenih.
V tretje tudi ne bo nič drugačnega.


Ja zdaj včasih doda v mail zraven imena [Iertsa] , če vidi da res komu ne gre izgovorjava imena in mu je neprijetno zaradi tega :) . Deluje presenetljivo dobro, vsak ki mu pošlje se potem rad potrudi da pravilno izgovori. Rajš ne bom povedala kolikokrat sem pred sestanki na YouTubu iskala "*vstavi poljubno indijsko ime* pronunciation", bi tudi meni pomagal tak namig :D .


In pa čestitke, če prav razumem iz posta je 3 ime že na poti? :D
Delim pa ljubezen do slovanskih imen :hearts: js mam tudi čisto navadno, internacionalno ime, in kolikor je praktično, je tudi malo dolgočasno.....


Nazaj na temo:
najraje imam kinder čokoladice ali še boljše, tavelika, velikonočna kinder jajca, ker imajo najboljše razmerje med mlečno in belo čokolado!Najljubša jed ki si jo jedla na potovanju + kje?
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7134
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 22. Mar. 2023 10:52

A tako, jaz pa nisem razumela, da je 3. na poti, ampak da na splošno planirajo imet tudi še 3. otroka.

Samo js sm tudi malo dolgi kabli, tako da kaj vem, kaj kdo misli, ko napiše.


Čisto nič posebnega se ne spomnem, še najboljše mi je bilo v Bosni, njihovi čevapčiči in zeljanice oz špinačni bureki.

Zdaj zadnje poletje sem bila pa polovico časa zastrupljena s hrano, da nisem mogla ne jest, ne kadit, ne alkohola, ne kave pit polovico časa oz vsaj še 6 - 7 dni po okužbi...


Ponavljam
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
žveplenka
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 276
Na forumu od: 7. 5. 2021

Neprebrana objavaNapisal/-a žveplenka » 22. Mar. 2023 10:55

Najbolj sem si zapomnila gyrosa ko smo ga žural po Grčiji in sem ga vsa zmačkana jedla na plaži...nevem al je bil res gyros tok dober al je bla sam prava kombinacija zmačkanosti in okolja :mrgreen:

pa kurtoš v Pragi, ker sem ga iz Madžarske mela v spominu kot nagravžno sladkorno zadevo s cimetom, tam so ga pa postregli s svežimi jagodami in smetano in je bla top kombinacija, sam spet nevem če niso mal munchiji pomagal pri okusu... pa v pragi sem neko njihovo tradicionalno jed jedla pa se ne spomnem kako se ji je reklo neki z brusnično omako in mi je blo tud ful dobr...

ful si želim it nekam bolj daleč in pojest vse kar majo... mi je to na potovanjih najboljša stvar, probavat vse kar majo za pojest... :mrgreen:

Super vprašanje :) ponavljam...
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2380
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 22. Mar. 2023 12:31

Glede hrane, se tudi jaz ne spomnim nic specificnega. Zdej nazadnje na Tajskem smo zelo dobro jedli, drugace pa pho, kadarkoli sem ga jedla v Vietnamu. V bistvu kjerkoli v JV Aziji je dobra hrana. Pa pri eni teti sredi nicesar na Sri Lanki sva tudi fenomenalno domaco hrano jedla.
Aja, pa Nandos chicken wrap (v Londonu ali Dhaki, vseeno), ce verige restavracij stejejo :D
Glede Hayleyinega vprasanja o spolu otroka (ker noben ni odgovoril), najprej sploh nisva hotela vedet, potem sva razmisljala, ce ne bi nikomur povedala, ma potem nisva komplicirala, sva vedela midva in kdor je pac vprasal. Edino izbire imena nisva ravno okoli govorila, ker me niso zanimala mnenja o imenu :)

Ponavljam to o hrani
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 729
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 22. Mar. 2023 14:04

Sem se zamislila, ko berem o imenih, meni je za punčko res res najlepše ime Julija, tako nežno. In potem je lahko Đuli.. ah.V Egiptu tamija oz.falafel, vedno bi lahko to jedla. Doma ni to to.

Ponavljam o hrani.
Ne živi v preteklosti, ne sanjaj o prihodnosti, osredotoči se na sedanji trenutek.
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 4404
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 22. Mar. 2023 19:09

Uff dosti tega. Ampak mislim da so mi najbolj v spominu ostali crnni spageti z dosti olivnega olja, cesna in s kosom jastoga na vrhu. Ful simple ampak so reees naredili dobro. :ja: V enem obmorskem spanskem mestecu.

Pa haggis na skotskem nama je bil RES dober. :lach: si nikoli ne bi mislila. Sem probala tudi njihov ocvrt snickers, pa sem ga vrgla stran.

Noro dober mi je tudi en zakoten BBQ joint globoko v floridskih mocvirjih, blizu starsev od mojega. Sva ga nasla po nesreci, pa se zdaj vedno vracava tja. :) Pulled pork, 'kremnata' koruza, koruzni kruh.. :oops: gahhh sm kr lacna ratala.

En trenutni cilj, h kateremu stremis?
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3282
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 22. Mar. 2023 21:24

Da izpolnim pogodbene obveznosti…

- - - - -

Strogo ločiš družba je družba, služba je služba, ali si mnenja da imaš lahko tudi med sodelavci (zelo) dobre prijatelje?

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov