Vpliv Covid19 na vsakdanje življenje
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
slovenc79 - Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 7. 2011
- Kraj: Ljubljana
tukaj ni bistvo da sta država in cerkev ločeni, ampak da je država nad cerkvijo (in vsem ostalim). lahko je cerkev ali katerokoli religijo, društvo ipd. ideološko popolnoma ločena od države, ustvarja svoja pravila, red, ampak dokler je v jurisdikciji države, se mora podredit zakonom države.
ne glede na to kako smo ideološko različni, smo skupaj v isti državi, živimo skupaj in vplivamo drug na drugega, in ker je po ustavi prioriteta zdravja in življenja bolj pomebna kot karkoli drugega (in prav tako vsakemu z malo zdrave pameti) in je to tudi naša pravica, to pomeni da imamo tudi dolžnost vsakega od nas da ne zlorabi te pravice drugega.
če je nekomu verski obredi bolj pomemben kot zdravje in življenje, če ima pravila vere za več kot zakone, pač ne bo sprejet v naši družbi in bo sankcioniran pravno in moralno. lahko pa se odseli v kakšne kraje kjer je anarhija in uživa popolno svobodo brez nadzora.
ne glede na to kako smo ideološko različni, smo skupaj v isti državi, živimo skupaj in vplivamo drug na drugega, in ker je po ustavi prioriteta zdravja in življenja bolj pomebna kot karkoli drugega (in prav tako vsakemu z malo zdrave pameti) in je to tudi naša pravica, to pomeni da imamo tudi dolžnost vsakega od nas da ne zlorabi te pravice drugega.
če je nekomu verski obredi bolj pomemben kot zdravje in življenje, če ima pravila vere za več kot zakone, pač ne bo sprejet v naši družbi in bo sankcioniran pravno in moralno. lahko pa se odseli v kakšne kraje kjer je anarhija in uživa popolno svobodo brez nadzora.
hej norci
-
hayley - Cosmopsiho
- Na forumu od: 31. 8. 2012
mRNA, na - 80 je zato, ker je nestabilna mRNA in na običajni T razpada, z - 80 se pa dovolj upočasni reakcijo razpada..
Sem pred par tedni ravno sodelavcu pošiljala video o tem
Ma saj je bilo ravno v eni oddaji, ne vem kako se je že imenovala o tem, ko voditeljica sprašuje enga iz kem. Instituta in FFA o tem in sta potem pojasnjevala na to vprašanje.. Ni isto kot gensko spremenjena hrana.. Če to poguglaj sigurno dobiš prvi zadetek o tem ki ti opisuje razliko med mRNA cepivom in tistim, ki ima že proteine v cepivu.. Sej to je menda tudi snov iz gimnazije - transkripcija, translacija..
no tle je pa recimo drug video, malo o nastanku cepiva in na koncu o mRNA, kar kul povzeto.
Sem pred par tedni ravno sodelavcu pošiljala video o tem
Ma saj je bilo ravno v eni oddaji, ne vem kako se je že imenovala o tem, ko voditeljica sprašuje enga iz kem. Instituta in FFA o tem in sta potem pojasnjevala na to vprašanje.. Ni isto kot gensko spremenjena hrana.. Če to poguglaj sigurno dobiš prvi zadetek o tem ki ti opisuje razliko med mRNA cepivom in tistim, ki ima že proteine v cepivu.. Sej to je menda tudi snov iz gimnazije - transkripcija, translacija..
no tle je pa recimo drug video, malo o nastanku cepiva in na koncu o mRNA, kar kul povzeto.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
-
hayley - Cosmopsiho
Wtf, kakšnimi splavljenimi zarodki?
Po pravici povedano, ne vidim ne repa ne glave, kaj sploh pišeš? RNA menda veš kaj je, še iz osnovne in srednje šole?
RNA je že v osnovi veliko bolj nestabilna od DNA in očitno pri kompoziciji Pfizerjevega cepiva se toliko bolj. Poteka reakcija, kjer molekule vode deprotonirajo atome v veriki, kar vodi do razpada mRNA verige, zato se z zelo nizko T (večinoma so kem. reakcije odvisne od temperature, to je najbrž tudi še znanje iz osnovne, srednje šole) to reakcijo dovolj upočasni, da ne pride do razpada same učinkovine v cepivu..
Drugače v znanosti vedno so bili poskusi na zivalih - posebi miši, podgane in tudi kaj drugega, ljudeh, za vsa zdravila, ne vem, kaj je to za eno sprenevedanje, kot da bi mislil, da vse kar je na trgu, je nekdo s paličico začaral..? Mogoče so nekje bila omenjana kokošja jajca za inkubacijo? Jaz po pravici povedano nimam preveč casa, da bi te stvari posebej preučevala Oz do sedaj nisem posebno spremljala teh raziskav..
Tisti intervju sem pa ujela, ko sem bila enkrat doma pri starših za vikend, ker oni majo velikokrat tv prižgano, bil z dr. Jeralo in se nekdo iz FFA (Tomaž..)
Jaz sem prilepila video bolj iz znanstvenega vidika, povzetek, kako so do cepiva prišli. Zdaj tebe očitno bolj neke politične in družbene kolobocije zanimajo, kot to..
Mislim, da je video dovolj poljudnoznanstven, da je razumljiv vsem?
Po pravici povedano, ne vidim ne repa ne glave, kaj sploh pišeš? RNA menda veš kaj je, še iz osnovne in srednje šole?
RNA je že v osnovi veliko bolj nestabilna od DNA in očitno pri kompoziciji Pfizerjevega cepiva se toliko bolj. Poteka reakcija, kjer molekule vode deprotonirajo atome v veriki, kar vodi do razpada mRNA verige, zato se z zelo nizko T (večinoma so kem. reakcije odvisne od temperature, to je najbrž tudi še znanje iz osnovne, srednje šole) to reakcijo dovolj upočasni, da ne pride do razpada same učinkovine v cepivu..
Drugače v znanosti vedno so bili poskusi na zivalih - posebi miši, podgane in tudi kaj drugega, ljudeh, za vsa zdravila, ne vem, kaj je to za eno sprenevedanje, kot da bi mislil, da vse kar je na trgu, je nekdo s paličico začaral..? Mogoče so nekje bila omenjana kokošja jajca za inkubacijo? Jaz po pravici povedano nimam preveč casa, da bi te stvari posebej preučevala Oz do sedaj nisem posebno spremljala teh raziskav..
Tisti intervju sem pa ujela, ko sem bila enkrat doma pri starših za vikend, ker oni majo velikokrat tv prižgano, bil z dr. Jeralo in se nekdo iz FFA (Tomaž..)
Jaz sem prilepila video bolj iz znanstvenega vidika, povzetek, kako so do cepiva prišli. Zdaj tebe očitno bolj neke politične in družbene kolobocije zanimajo, kot to..
Mislim, da je video dovolj poljudnoznanstven, da je razumljiv vsem?
- mmm
- Cosmofrik
- Na forumu od: 5. 11. 2011
Pfizerjevo cepivo je bilo razvito s pomocjo poskusov na dveh splavljenih cloveskih osebah (ali pa na eni, pa je se eno drugo cepivo podobno razvito)
Pac, eno je splav, katerega tudi nekaj ne odobravam, pa vendar je ta pravica bolj v domeni zenske, drugo pa je kaj bomo poceli s splavljenimi subjekti - se mi ne zdi ok, da se to uporablja za razvoj
Bom pogledal kaj si poslala, nisem se utegnil, hvala
Pac, eno je splav, katerega tudi nekaj ne odobravam, pa vendar je ta pravica bolj v domeni zenske, drugo pa je kaj bomo poceli s splavljenimi subjekti - se mi ne zdi ok, da se to uporablja za razvoj
Bom pogledal kaj si poslala, nisem se utegnil, hvala
-
hayley - Cosmopsiho
Če bi ti vedel, na kakšen način se vse testira, preden se lahko da med ljudi.. Zdaj si začel brat o tem novem cepivu in se ti zdi nekaj čudno, ampak taka praksa in se mnogo več je pri vseh stvareh..
Če bi živeli po zapovedih cerkve bi bili najbrž kot v kameni dobi, brez nobenih zdravil in cepiv.. In umrli pri 50 ali prej.
Saj tudi organe ljudi, ki so umrli se uporablja za žive ljudi za presaditve npr..
Če bi živeli po zapovedih cerkve bi bili najbrž kot v kameni dobi, brez nobenih zdravil in cepiv.. In umrli pri 50 ali prej.
Saj tudi organe ljudi, ki so umrli se uporablja za žive ljudi za presaditve npr..
-
Sarissima - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 26. 12. 2010
mmm napisal/-a:Pfizerjevo cepivo je bilo razvito s pomocjo poskusov na dveh splavljenih cloveskih osebah (ali pa na eni, pa je se eno drugo cepivo podobno razvito)
Emmm... sicer nisem v detajle študirala cepiva, ampak lahko s precej visoko gotovostjo trdim, da gre tukaj za nerazumevanje.
Testiranje cepiva na mrtvem osebku oz splavnjenem embriju kot navajaš ti, nima nobenega smisla, saj se v vseh primerih potrebuje obnašanje zdravila/cepiva v živem človeku (ko pridemo z zdravilom/cepivom do faze kliničnega testiranja kar pomeni testiranje na ljudeh. Prej se izvaja testiranje na tkivih ali živalih).
Zelo zelo posplošeno povedano - ponavadi se preverja:
a) na kakšen način deluje zdravilo na organizem, torej posplošeno povedano ali zdravilo "ozdravi" oz se veže na pravilna mesta v telesu (kot so znanstveniki predvidevali na podlagi izračunov, prvih testov na tkivih in modeliranj)
b) na kakšen način telo deluje na zdravilo, torej, ali ob zaužitju/cepljenju nastajajo kaki presnovki zdravila, ki bi lahko delovali toksično, škodljivo na ljudeh. V večini primerov seveda znanstveniki lahko predvidijo na podlagi modeliranja in poznavanja presnovnih poti v telesu kaj se bo zgodilo po aplikaciji, ampak v praksi nas človeško telo še vedno včasih preseneti, ker je res neverjetno krasen in kompleksen "stroj".
Torej cepljenje/testiranje na splavljenih embrijih nima smisla, ker potrebuješ živ organizem v katerem potekajo življenjski procesi, da lahko dobiš kakršne koli podatke o zdravilu.
Več o kliničnih testiranjih že na slovenski wikipediji, kej šele kje drugje https://sl.wikipedia.org/wiki/Klini%C4% ... %C5%A1anje
Zdaj pa da se pogovorimo še kje pa se človeške embrionalne celice dejansko dotikajo priprave cepiv (in to je po mojem razumevanju in vedenju edina skupna točka).
Pred kliničnim testiranjem (testiranjem na ljudeh) pa je vključenega en haufen enega testiranja, ponavadi za računalniki. Ker je kot sem rekla že normalno funkcioniranje ene zdrave recimo mišične celice neverjetno komplicirano in ne do potankosti raziskano pa je obnašanje celice in mehanizmi ki se odvijajo v njej po dodatku zdravila ali ob bolezni (recimo rak) še večja neznanka. Raziskovalci so zato razvili t.i. celične linije, ki po večini izhajajo iz ene same celice. Torej iz nekega tkiva se odvzame vzorec, nekaj najbolj obetavnih celic se loči, in se jih v umetnim okolju (recimo v eni epruvetki) hrani na toplem, s primernimi hranili itd. te celice se nato delijo, in so selektivno izbrane takšne, ki imajo zaželene lastnosti. Postopek se ponavlja, dokler te izbrane celice ne začnejo proizvajat vedno enakih celic, torej lahko z gotovostjo opišeš lastnosti te celice (in vseh njenih potomk, kar v naravi ni možno).
Na takšnih celicah lahko potem znanstveniki dejansko opazujejo in ocenjujejo mehanizme delovanja zdravila (pa tudi bolezni). Celičnih linij je ogromno, izhajajo iz ogromno različnih organizmov (na faksu smo recimo uporabljali celične linije iz ovarijskih celic nekih hrčkov).
Obstajajo pa tudi linije, ki bazirajo na človeških celicah. Ene so osnovane na tumorskih celicah (na njih lahko recimo znanstveniki preizkušajo zdravila proti raku). Za razvoj (nekaterih) cepiv se recimo uporabljajo v resnici celične linije, ki izhajajo iz 2 embrijev, ki sta bila splavljena leta 1960 (ne za namen razvoja celične linije seveda ampak iz nepovezanih razlogov).
Te celične linije se uporabljajo še danes in dva embrija iz 60ih rešujeta življenja otrok in odraslih še danes.
Še drugi del sem pozabila komentirati. Poskusov se iz etičnih razlogov ne dela na nobenem delčku človeškega telesa, če za to ni izrecnega dovoljenja. Ne na živem, ne na mrtvem.
https://www.zdravje.si/darovanje-telesa ... ene-namene
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
-
saarijarvi - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 18. 4. 2007
joj mmm ti jih res pihas.. imas motivacijo za brati, si siriti obzorja. ampak daj malo poglej, kaksne linke klikas.
Po tem ko sem videla, da ti ni niti jasno, kaj pomeni locitev cerkve od drzave, sem nehala brati tvoje poste. Nacitan, a brez kancka logike.
Testiranje na splavljenih embrijih
Po tem ko sem videla, da ti ni niti jasno, kaj pomeni locitev cerkve od drzave, sem nehala brati tvoje poste. Nacitan, a brez kancka logike.
Testiranje na splavljenih embrijih
-
hayley - Cosmopsiho
Fajn razlaga Sarissima, posebej ta drugi del o cepivih in človeških embrionalnih celic. Zdaj jst si nisem nič prebrala o teh testiranjih in razvoju za to določeno covid cepivo, sigurno je kar precej tega, če daš kaj v iskalnik.. bolj v smislu znanstvenih člankov, ne mislim random novic, ki lahko niso zanesljive..
Zagotovo je veliko iz etičnega vidika raznoraznih zakonov, ki jih zdaj jaz iz rokava ne vem tukaj povedati glede uporabe delov človeka, celic pri raziskavah.. Si predstavljam, da je mmm prebral nekaj o splavu in ni razumel pravega pomena napisanega, zelo verjetno je lahko šlo za celične linije, ki so izhajale iz omenjenih embrijev splavljenih pred več desetletji.. ali nekaj v podobnem smislu, kar ni kršilo osnovnih etičnih zakonov.. Saj to je taka kar obsežna in občutljiva, strokovna tematika, kaj točno se uporablja pri raziskavi.. in je zelo verjetno, da bo nek laik, ki ne pozna točno izrazov napačno interpretiral uporabo neke celice oz določeno temo...
Zagotovo je veliko iz etičnega vidika raznoraznih zakonov, ki jih zdaj jaz iz rokava ne vem tukaj povedati glede uporabe delov človeka, celic pri raziskavah.. Si predstavljam, da je mmm prebral nekaj o splavu in ni razumel pravega pomena napisanega, zelo verjetno je lahko šlo za celične linije, ki so izhajale iz omenjenih embrijev splavljenih pred več desetletji.. ali nekaj v podobnem smislu, kar ni kršilo osnovnih etičnih zakonov.. Saj to je taka kar obsežna in občutljiva, strokovna tematika, kaj točno se uporablja pri raziskavi.. in je zelo verjetno, da bo nek laik, ki ne pozna točno izrazov napačno interpretiral uporabo neke celice oz določeno temo...
-
hayley - Cosmopsiho
Fajn razlaga Sarissima, posebej ta drugi del o cepivih in človeških embrionalnih celic. Zdaj jst si nisem nič prebrala o teh testiranjih in razvoju za to določeno covid cepivo, sigurno je kar precej tega, če daš kaj v iskalnik.. bolj v smislu znanstvenih člankov, ne mislim random novic, ki lahko niso zanesljive..
Saj zato se pa ni za delati pametno in jemati zadev iz konteksta o temah, ki jih ne poznaš dovolj dobro in niso tvoje področje...
(Se je pa v preteklosti in mogoče še zdaj kje - Kitajska najbolj verjetno, gotovo uporabljalo tudi kaj na manj etičen način.. ampak, ne gre kar nekaj obtoževati, če se res ne spoznaš na doticni primer..)
Saj zato se pa ni za delati pametno in jemati zadev iz konteksta o temah, ki jih ne poznaš dovolj dobro in niso tvoje področje...
(Se je pa v preteklosti in mogoče še zdaj kje - Kitajska najbolj verjetno, gotovo uporabljalo tudi kaj na manj etičen način.. ampak, ne gre kar nekaj obtoževati, če se res ne spoznaš na doticni primer..)
-
hayley - Cosmopsiho
https://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174739005 - to je ta zadeva, ki sem omenila, da sem ulovila del oddaje, kjer je bilo tudi prisotno vprašanje oz. primerjava z GSO v hrani..(7:14)
Odgovarjata dr. Tomaž Bratkovič s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Takrat se mi je zdela prav tečna ta novinarka..
Odgovarjata dr. Tomaž Bratkovič s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Takrat se mi je zdela prav tečna ta novinarka..
-
Sarissima - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 26. 12. 2010
mmm napisal/-a:Za razvoj (nekaterih) cepiv se recimo uporabljajo v resnici celične linije, ki izhajajo iz 2 embrijev, ki sta bila splavljena leta 1960 (ne za namen razvoja celične linije seveda ampak iz nepovezanih razlogov).
Te celične linije se uporabljajo še danes in dva embrija iz 60ih rešujeta življenja otrok in odraslih še danes.
No, to sem mislil, samo sem v guzvi in ni moje podrocje.
Kdo pa sta dva splava? Ce osebo dojemas kot pravni subjekt od spocetja naprej, ta dva zagotovo nista privolila v to, da bosta uporabljena za resevanje sveta.
Imaš zelo zelo zelo izdelana mnenja o stvareh, za katera celo sam praviš da niso tvoje področje
Kdo so donatorji ni javno znano (razen če si nesrečen študent medicine, ki na mizo pred sebe dobi svojega sorodnika, ki je svoje telo daroval v raziskovalne namene). Bi si pa upala trditi, da je tudi za odločitev kaj s splavljenim embriom (tako kot za vse ostale "otroke" do polnoletnosti) odgovoren starš. Se ne strinjaš?
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]