"Uvoz" tujca v Slo ;)

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 24. Jun. 2011 4:22

S tujci je tako, da lahko doloceno delovno mesto dobijo (in dobijo dovoljenje za delo) samo takrat, ce se na razpis za to mesto ni prijavil noben Slovenec (oziroma ni ustrezal). Kar je pa v praksi skoraj nikoli, glede na to, koliko ljudi je brezposelnih in si zeli delat. V glavnem, gleda se na to, da tujec ne bo Slovencu odvzel delovnega mesta. Ja, verjamem, da si zeli v Slovenijo, ker ima potem prakticno odprta vrata kamorkoli v EU, zato pa tud ne talajo dovoljenj kar vsepoprek.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 24. Jun. 2011 9:45

hitro guglanje mi je tole vrglo ven. premisli še 1x, če res želiš biti nekomu garant. jaz se na tvojem mestu za to ne bi odločila.
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
Mr. Simpaticus
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 16. 6. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Mr. Simpaticus » 24. Jun. 2011 10:02

Fajn premisl predn se spustiš v tole sranje, kokr sm na hitr prebral :D
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 24. Jun. 2011 22:19

CaliLove* napisal/-a:S tujci je tako, da lahko doloceno delovno mesto dobijo (in dobijo dovoljenje za delo) samo takrat, ce se na razpis za to mesto ni prijavil noben Slovenec (oziroma ni ustrezal). Kar je pa v praksi skoraj nikoli, glede na to, koliko ljudi je brezposelnih in si zeli delat. V glavnem, gleda se na to, da tujec ne bo Slovencu odvzel delovnega mesta. Ja, verjamem, da si zeli v Slovenijo, ker ima potem prakticno odprta vrata kamorkoli v EU, zato pa tud ne talajo dovoljenj kar vsepoprek.

ja, in če se s podjetjem dogovoriš vnaprej ter za pogoj daš odlično znanje arabskega jezika, ni noben problem dobiti potrdilo, da ni ustreznih kandidatov. to je popolnoma neproblematično, če se delodajalec poveže z zavodom za zaposlovanje.
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 24. Jun. 2011 23:37

Ja saj s podjetjem bi se itak moral dogovorit vnaprej, ker brez delodajalca ne more dobiti dovoljenja, razen osebnega (pri katerem si lahko isce sluzbo kjerkoli), ampak za tega pa mora eno leto ziveti v Sloveniji, preden mu ga izdajo. Tako da ce neko podjetje rabi nekoga, ki zna arabski jezik, potem super, ce mu bo tako uspelo dobit sluzbo. Drugace pa mislim, da nima ravno nekaj ful moznosti, razen ce je visoko izobrazen z nekimi posebnimi znanji.
Uporabniški avatar
prinzessin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 3. 2006
Kraj: tu pa tam

Neprebrana objavaNapisal/-a prinzessin » 25. Jun. 2011 10:42

Hvala vam vsem, da ste se v tako množičnem številu odzvali na moj problemčič :) tisto, da sem grozno naivna, pa da to tako na hojladri povezujete s Korošicami, bom še neki časa prebavljala :!: ampak vseeno hvala za odgovore, res. je zlo fajn zvedet tuje mnenje, če sam nimaš pojma o pojmu. da ne govorim o tem, da se bom zdaj zlo na izi odločila in mu pač rekla, naj si potem sam zrihta, če mu je res tok do tega.
I am not an enigma, just a contradiction!
Uporabniški avatar
Mr. Simpaticus
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 16. 6. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Mr. Simpaticus » 25. Jun. 2011 10:47

Pa za kamelo ga ne pozab uprašat :oops: :wink:
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 25. Jun. 2011 12:13

Za kaj več koristnih informacij je bolje, da se obrneš na koga drugega ali na kakšen forum, ki je namenjen posebej tistim, ki so poročeni s tujci (en tak forum sem zasledila pred leti, posebej za ženske, ki so se poročile z muslimani iz Tunizije in Egipta), pa bodo vedeli kam te napotit - čeprav v tem primeru ne gre za poroko. Dobro se pozanimaj o vsem, čeprav morate biti pa res dobri prijatelji, da se ti da s tem ukvarjat. Jaz bi imela cel čas občutek, da gre za prijateljstvo iz koristoljubja, ker želi prit v Evropo po lažji poti, na koncu pa so lahko še kakšni problemi. :? Ne vem, sem pač skeptična glede tega priseljevanja, nimam pa nič proti njim, ko potujem kam v arabske države.

Tisto o Korošicah pa je bilo res pod nivojem (pa nisem od tam, a se mi zdi sojenje človeka glede na to od kod prihaja, res bolano). :roll:
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 25. Jun. 2011 12:17

Mr. Simpaticus napisal/-a:Pa za kamelo ga ne pozab uprašat :oops: :wink:
:lach:
Ma če je pa res elegantna tista s tvoje slikce! :D

Sicer pa..vem za primer Slovenke, ki je poročena sicer s Tunizijcem, kar naj bi bil malenkost "olajševalni" faktor (če jz to sploh prav razumem), pa ima še vseeno ful težav, ogromno neke birokracije (in stroškov!), ful se vleče proces, itd. ..
Za "samo prijatelja" to počet se mi zdi, da bi bilo mal preveliko breme oz. odgovornost.
Uporabniški avatar
lun|ca
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lun|ca » 25. Jun. 2011 12:45

delusional napisal/-a:
claire napisal/-a:ja. in kje bi delal? kaj bi delal? kje bi živel?

kar idi mu za garant ja. boš mu ti primorana cote prat.
kaj ste tako naivne no.
če želi sem, naj se sam pobriga. in kolikokrat je že bil v slo da mu je to obljubljena dežela? pa a si mu povedala da pri nas še s tremi diplomami in 500 tečaji ne dobiš šihta? kako si ti to predstavljaš?

:lol:

naša princezin je drugače iz koroške. ne zamerit naivnosti.

sem spoznala enega egipčana v topu zadnjič. je reku, da je v slo že 3 leta in da boš še 2 leti. da študira na biotehniški in da živi v šiški. star 29.
no, meni tej muslimi niso čisto nič všeč, ne po videzu, ne drugače in sm zbežala.

delusional, bi bila tako prijazna in še ti delila z nami iz katerega dela Slovenije si, da bomo potem lahko tudi mi kar tako na splošno delali sodbe o ljudeh, ki prihajajo iz istega območja kot ti? Mislim res zrelo razmišljanje... Sicer pa, sploh veš kako priti do Koroške? Si že kdaj bila tam?
Pa da odgovorim še princezin: sama nikoli ne bi šla za garanta in res je tako kot so punce že omenile v Sloveniji težko najti službo že Slovencu, kaj šele nekomu iz druge države... Ti mu kr lepo povej, da se tudi tu ne cedita med in mleko.
Uporabniški avatar
delusional
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 25. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a delusional » 25. Jun. 2011 13:35

vsi ki malo bolj redno spremljajo ta forum vedo od kje sem.
Uporabniški avatar
Akvamarin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Akvamarin » 25. Jun. 2011 20:11

prinzessin napisal/-a:Zdravo!

Upam, da se je kdo od forumašev znašel v podobni situaciji ali da pozna koga, ki se je, tako da mi bo lahko pomagal pri temle. In sicer...več kot pol leta si redno dopisujem z Egipčanom, ki sva ga s prijateljico spoznali na počitnicah v Damietti pred 1 letom. Zdaj je kolega prišel na idejo, da bi prišel živet in delat v Slo. Že od ponedeljka brskam po raznih straneh e-uprave, pišem konzularnim predstavništvom v Kairu in v Slo, pa mi še vedno ni kaj prida jasno. Vem, da rabi Vizo, poleg tega še garantno pismo, ki ga izpolnim jaz. Glede na to, da še študiram in živim pri starših, ter razen občasnih dohodkov iz študentskega dela nimam stalnih dohodkov, ali sama sploh lahko zadoščam kot garant? Kaj/kako/kje se pridobi delovno dovoljenje zanj(za egiptovskega kolega)? Kolikor vem, to izda delodajalec. Ali lahko pridobi osebno delovno dovoljenje(brez tega, da sklene zakonsko zvezo v Slo, do zdaj nisem zasledila druge možnosti, ta pa tudi ne bo šla skos, ker razen mene pa frendice ne pozna drugih ljudi, mi2 pa sva mu res samo frendice, nič več) Ali naj grem na urad za delo za tujce? Kakšen pameten forum na netu? Kdorkoli s podobnimi izkušnjami??? Lahko mi pišete tudi na ZS. Hvala vnaprej

tisto garantno pismo, sluzi za to, da ga ti povabljas na obisk v Sloveniji in on bo dobil turisticno vizo. Drugac ti nimas dohodkov in ne zivis samostojno, da bi bila garant, to so lahk sam tvoji starsi. Ce bo dobil turisticno vizo za 6 mesecev ima pravico iskoristit sam 30 dni od teh 6 mesecev na obmocju Slovenije, ce pa bo dobil turisticno za 12mesecev ima pravico iskoristit 3 mesece od teh 12mesecev na obmocju Slovenije. Kje bo dobil on sluzbo za 3 mesece tlele, razen ce ima namena kaj mutiti tlele?
Glej, jaz bi ti svetovala, da mu reces, naj si poisce delodajaca preko interneta, pac neka firma,za katero se on zanima, da bi delal, ce je firma zainteresirana, potem sama mu bo poslala povabilo-garant, naj pride na razgovor v Sloveniji.

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov