stereotipi npr. o štajercih, dolenjcih.. :)
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- fashion.freak
- Komunikatorka
- Na forumu od: 10. 9. 2009
renatka_ napisal/-a:fashion.freak napisal/-a:Celjani malo vlečejo po ljubljansko, vem da pravijo dam, drugače pa tudi ka.
Celjani ne vlečejo po ljubljansko, vsaj pravi ne. Mogoče si poslušala koga, ki se je priselil iz LJ - ali pa tam študira in se je privadil mal vlečt. Se pa strinjam, da je razlika v govorici MB in CE 150procentna.
Jst sem doma nekaj več kot 20km iz CE proti MB in pri nas govorimo podobno kot v MB, z nekaj razlikami ker smo bolj pohorski. Večino stvari pa urejam v Celju in se velikokrat zgodi, da me kdo ne razume - sploh v srednji šoli, ko smo se družli me je folk rad poslušal, so kako novo besedo spoznali.
Si mogoče iz Slov.Bistrice? (:
(samo vprašam)
Saj nisem misla, da bi pač prav po ljubljansko govorli.. pač tak po nekaj besedah (sm, dam..)
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
Poršičana, 4 leta sn hodla v Cjele v šolo, pa nisn nikol čula nobenga rečit ''sm'', sploh pa ''dam''. ''Sn'', to pa ja, pa ''damu'' tut ''Ka'' je pa itak klasika, isto kot ''zaka''. Jaz med celjskim in ljubljanskim dialektom ne vidim nobene skupne točke., že spoh zaradi tega, ker ljubljančani radi izgubijo kakšen samoglasnik (Kko to misl'š?), medtem ko je za celje & okoliš značilno podaljševanje (Kaaaaaaaak to misleš?)
-
renatka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 30. 1. 2006
fashion.freak, si kar blizu, recimo.
Drugač pa jst tudi še nisem slišala nikogar u Celu rečt "dam", "sm" pa kr pogosto. Drugač pa js rečem, da grem "domu", tut Celjani tak rečejo (včasih, drugač grejo oni "domou"), ampak z drugačnim naglasom.
Mam pa svojo dabest druščino iz Celja, okolice Celja in iz Savinjske -govorijo drugače, pa me ful rade oponašajo (jim je všeč moj dialekt, sploh ko se kaj razpizdim, pa začnem na hitro kaj kurcat se jim dopade. ).
Bi napisala nekaj primerov, ampak bi pol pou foruma dobilo občutek, da sn eno razpušeno dete.
Drugač pa jst tudi še nisem slišala nikogar u Celu rečt "dam", "sm" pa kr pogosto. Drugač pa js rečem, da grem "domu", tut Celjani tak rečejo (včasih, drugač grejo oni "domou"), ampak z drugačnim naglasom.
Mam pa svojo dabest druščino iz Celja, okolice Celja in iz Savinjske -govorijo drugače, pa me ful rade oponašajo (jim je všeč moj dialekt, sploh ko se kaj razpizdim, pa začnem na hitro kaj kurcat se jim dopade. ).
Bi napisala nekaj primerov, ampak bi pol pou foruma dobilo občutek, da sn eno razpušeno dete.
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
Drugače mamo pa mi kar podobno narečje vašemu (rečemo domu, ka, zaka, pa mogoče bi se še kaj našlo), pa sem daleč od Celja doma. No, zdaj živim v Lj, ampak to itak samo zaradi faxa...
- TOM-Lady
- Komunikatorka
- Na forumu od: 31. 8. 2009
No "dam" tud js še nisem slišala nobenega "pravega"celjana rečt. Sama sm iz daljne okolice celja, (zdj živim v celju), ampak določene besede se še vedno najdejo, da se drugače izgovarjajo. Večinoma so razlike pri naglasu in njihovem poudarjanju.
Najbolj všeč mi je pa seveda govorica totih mariborčanov
Najbolj všeč mi je pa seveda govorica totih mariborčanov
- fashion.freak
- Komunikatorka
- Na forumu od: 10. 9. 2009
Ja pač moja kolegica je iz celja ne, pa napiše vedno dam. Recimo ko reče kdaj boš pa ti dam prišla? Mislim pa da v pogovoru reče domu. Se mi zdi, nisem ziher. (:
Zadnjič spremenil fashion.freak, dne 13. Nov. 2009 18:04, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Tamarra* - Cosmofrik
- Na forumu od: 7. 8. 2008
^^ Mislim, da ni Mariborčana, ki ne bi uporabljal besede 'toti' Jaz se zadnje čase nadzorujem, da bi bolj knjižno govorila, pa mi vseeno kaka zelo narečna beseda zbeži
We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanual Kant
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov