stereotipi npr. o štajercih, dolenjcih.. :)

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

lisicka89
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 22. 4. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a lisicka89 » 12. Maj. 2009 14:21

^^Če pogledaš tale link (http://www.notranjski-muzej.si/ ali http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Kron ... wenien.svg) vidiš, da je Postojna notranjska.
Se mi pa kar zdi, da je tako, da se postonjčani majo za primorce, primorci pa postonjčane nočemo zravn :D
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a McLarnovc » 12. Maj. 2009 15:47

Jochie napisal/-a:kaj pa notranjci na to pravite? :D

je postojna notranjska ali ne?

Ne! Meja med notranjsko in primorsko je vedno bila, je in bo planota Javorniki. Zahodno od te planote je primorska, vzhodno pa notranjska. Tu je bila vedno meja, pa naj gledamo geografsko al pa zgodovinsko.
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Uporabniški avatar
snezinka*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a snezinka* » 12. Maj. 2009 17:08

OT, Skrat Potepuh, nebi lih prek celga foruma ;)
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 13. Maj. 2009 9:36

Meni se zdijo smešni s tem. Geografsko gledano je ziher Notranjska. Čeprav se nekateri zgovarjajo na burjo, ki pa po pravici povedano zapiha tudi čez Javornike.

Je pa moja sošolka nekoč utemeljila, zakaj se ji zdi, da je Postojna na Primorskem z besedami: "Ja zakaj pa potem jaz živim na Tržaški ulici, če pa kao nismo primorci". :rofl:
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Uporabniški avatar
*skokica*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 1. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *skokica* » 13. Maj. 2009 9:43

gemini napisal/-a:Je pa moja sošolka nekoč utemeljila, zakaj se ji zdi, da je Postojna na Primorskem z besedami: "Ja zakaj pa potem jaz živim na Tržaški ulici, če pa kao nismo primorci". :rofl:

Super, potem so tudi Ljubljančani primorci. :lol: A samo tisti, ki živijo na Viču? :? :D

Meni je to takooo smešno. Ne moreš za kar odločiti, da ti si pa npr. primorc/gorenc/..., če je geografsko povsem jasno, da nisi. :? A enim to res toliko pomeni?
Uporabniški avatar
Mrs Beauty
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 1. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Mrs Beauty » 13. Maj. 2009 14:30

Si tisto, kakor je uradno. In ja, geografsko spada Postojna pod Notranjsko.
Zadnjič spremenil Mrs Beauty, dne 05. Feb. 2012 17:59, skupaj popravljeno 1 krat.
"If a guy doesn't call you, he doesn't want to call you. And if a guy treats you like he doesn't give a shit, it's because he doesn't give a shit." (He's Just Not That Into You movie)
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 13. Maj. 2009 15:35

Ja, Vič je Primorska, Šentvid gorenjska, Rudnik pa Dolenjska. A ni čist očitno :lach:
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 13. Maj. 2009 15:53

Pa tud meje narečnih skupin so jasno začrtane in Postojna spada pod notranjsko narečno skupino.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
lisicka89
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lisicka89 » 13. Maj. 2009 16:15

^^kje bi se pa dalo vidt meje teh narečnih skupin? ;)
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 13. Maj. 2009 16:22

Tole nej bi blo, sam men se zdi, da niso glih jasno začrtane. Na Rudniku, Viču, na Brezovici (od kjer sm jst) niti pod razno ne govorimo z dolenjskim narečjem, niti pikice pridiha dolenjskega še nism slišala, tut od starih ljudi ne. Se mi zdi, da bi mesta z okolico mogla bit izvzeta iz te karte, ker tut dvomm, da na levi polovici Maribora govorijo eno narečje, na desni pa drugo.

http://www.modrijan.si/gradivo/on_line_ ... tra116.jpg
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 13. Maj. 2009 17:10

Kva?! Prvič vidm, da nej bi naše narečje (poljansko, od tam, kjer sm jst bla doma) spadalo pod rovtarsko :? Ok, nism bla seznanjena s tem :)
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a McLarnovc » 13. Maj. 2009 17:17

gemini napisal/-a:

Meni se zdijo smešni s tem. Geografsko gledano je ziher Notranjska. Čeprav se nekateri zgovarjajo na burjo, ki pa po pravici povedano zapiha tudi čez Javornike.

Dej sam ne seri no. Geografsko gledano je primorska... Burja v cerknici ne piha NIKOLI! Pa tudi zgodovinsko gledano... Primorska je bila pod Italijo, Notranjska pa pod Jugoslavijo. Območje Postojne, Pivke in Ilirske Bistrice pa nikoli ni bilo pod notranjsko....
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
lisicka89
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lisicka89 » 13. Maj. 2009 17:21

^^in spet si nismo enotni ;) ampak mene to resno zanima, sej ne da je ne vem kako pomembno, ampak vseeno.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 13. Maj. 2009 17:27

McLarnovc napisal/-a: Pa tudi zgodovinsko gledano... Primorska je bila pod Italijo, Notranjska pa pod Jugoslavijo.

Logatec je bil tud pod Italijo, pa mislm da niso glih Primorci. Pa Idrija tud, pa še nikol nism slišala, da bi se kšn Idrijčan oklical za Primorca... Pod Italijo je bla tretjina Slovenije, a to pomen, da je tretina Slovenije primorske? Ob tako malo morja kot ga mamo je to izredno zanimivo :D
Uporabniški avatar
*zverinica*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *zverinica* » 13. Maj. 2009 17:44

mi smo se v šoli učil, da je Postojna pod Notranjsko, poj pa ne vem...učbeniki lažejo zgleda :D

tud na wikipediji je tko opredeljeno: http://sl.wikipedia.org/wiki/Notranjska

vem sicer, da je wikipedia ene tolk verodostojna kot revija Cosmopolitan, sam najbrž je tisti, ki je napisal tole o Notranjski, prepisal iz enga učbenika al pa enciklopedije..

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov