stereotipi npr. o štajercih, dolenjcih.. :)

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

lisicka89
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 22. 4. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a lisicka89 » 11. Maj. 2009 13:21

^^sama sem imela z Idrčani kr velike probleme na začetku, potem, ko sem se začela družt s eno sošolko s tam pa sem se kar navadla. Res je vse se da, če se hoče ;)
keri napisal/-a:Pa tudi kokr jaz vem, pa poznam postojnsko narečjo, oni ne govorijo po primorsko....niti kraševsko kot v Sežani in okolici.....ki že bolj vlečejo po primorsko....Postojnci so bolj notranjci kot primorci - vsaj v naših krajih

Glede Postojne in primorske... Večina pravi, da je Postojna notranjska pa tudi primorci gremo takoj kontra, če kdo reče, da je Postojna na primorskem.
Pa tudi, če gledaš tuki (http://www.klub-ksopp.si/) Postojna = republika Primorske? :eek: še vsak, ki je to vidu, je padu kar v smeh in reku wtf? :lol: In sama sem podobnega mnenja - zame pač Postojna ni primorska. Pa brez zamire Postonjčani in Postonjčanke :D
*Gaja* napisal/-a:drugače pa včasih koga ne razumem, če govori: sm šu ke (?) pa nimam pojma kaj je povedal :D

To pomeni, da sem šel tja ;)
Uporabniški avatar
vrvica
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a vrvica » 11. Maj. 2009 14:18

Mja, saj bi tudi sama rekla da Postojna ni ravno Primorska, ampak kar poznam Postojnčanov, vsi pravijo da se stejejo za primorce. Moj govori precej po primorsko, ker ima tud ful sorodnikov s tam, pa stare starse cisto ob meji. Tko da glede govorice sem zarad tega cist ocarana. Kar se pa tice Postojne pa Primorske, pa ne bom nic rekla, ker ubistvu res nimam pojma kam bi jo dala. Vem da se jih primorci odrekajo, oni pa se ne strinjajo s tem da so notranjci. I guess it doesn't matter. :D Slisim pa res od vseh Postojnčanov, da se oni stejejo pod Primorce. Mogoce pa samo jaz naletim na take primerke. :D :D
And you don't talk so loud ...
An you don't walk so proud ...
Any more ... and what for?
°°Guns N' Roses - Estranged°°
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 11. Maj. 2009 18:30

Uh, men je pa idrijska govorica grozna. :D Pa tud kakšna postojnska - mam par sošolcev od tam in mi res ni všeč njihovo narečje. Najlepšo govorico majo Velenjčani (pa ne mislim zdej južnjakov :lach:), pa Korošci. :P
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 3. 2008
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 11. Maj. 2009 19:14

ful folka mi je že reko da primorščina je ful lepo narečje :D in me evdno znvoa preseneča folk k me prvič vidi, me sliši govorit 5 sekund pa mi tkoj rečejo: ti si primorka :D
js pa ful n znam ločit določenih narečij.. sam vse razumem.. narečja pa k nbom nikoli razumela je pa definitivno prekmurščina.. ku da bi bli z neke xy države
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
Uporabniški avatar
medvedka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a medvedka » 11. Maj. 2009 20:09

no angel napisal/-a:Uh, men je pa idrijska govorica grozna. :D Pa tud kakšna postojnska - mam par sošolcev od tam in mi res ni všeč njihovo narečje. Najlepšo govorico majo Velenjčani (pa ne mislim zdej južnjakov :lach:), pa Korošci. :P

Velenjčani pa res nimamo lepe govorice :D Govorimo sicer čisto normalno (beri: razumljivo) samo melodično smo bolj "kmečki". Imamo pa nekaj takšnih posebnosti, ki jih drugje v Sloveniji ni (npr. sestrič, bratranka). Še dobro, da sem se malo pomešala s celjani in ljubljančani in mi ni ostalo veliko velenjske melodije :D
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 11. Maj. 2009 20:12

Kaj pa pomen ta sestrič pa bratranka? :? :D Jaz bi to razumela kot sestra ali pa sestrična, sam bratranka... :eek: Hm, v glavnem ja... :D
Uporabniški avatar
KLEMY
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 16. 12. 2005
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a KLEMY » 11. Maj. 2009 20:19

Sestrič je sin od tete/strica po mamini strani (ž=sestrična), bratranka je pa hči od tete/strica po fotrovi strani (m= bratranec). :D A ni čist logično? :D
Don 't hurry. Don't worry. You're only here for a short visit. So don't forget to stop and smell the roses. Walter Hagen
lisicka89
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lisicka89 » 11. Maj. 2009 20:44

[vanessa] napisal/-a:ful folka mi je že reko da primorščina je ful lepo narečje :D in me evdno znvoa preseneča folk k me prvič vidi, me sliši govorit 5 sekund pa mi tkoj rečejo: ti si primorka :D

Meni se to tudi velikrat dogaja. Enkrat mi je celo ena sošolka rekla, da se ji je tako lepo pogovarjat z mano, ker jo spominjam na morje, poletje :lol:
Uporabniški avatar
Skrat potepuh
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 15. 1. 2009
Kraj: Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a Skrat potepuh » 11. Maj. 2009 22:28

vrvica napisal/-a:Mja, saj bi tudi sama rekla da Postojna ni ravno Primorska, ampak kar poznam Postojnčanov, vsi pravijo da se stejejo za primorce. Moj govori precej po primorsko, ker ima tud ful sorodnikov s tam, pa stare starse cisto ob meji. Tko da glede govorice sem zarad tega cist ocarana. Kar se pa tice Postojne pa Primorske, pa ne bom nic rekla, ker ubistvu res nimam pojma kam bi jo dala. Vem da se jih primorci odrekajo, oni pa se ne strinjajo s tem da so notranjci. I guess it doesn't matter. :D Slisim pa res od vseh Postojnčanov, da se oni stejejo pod Primorce. Mogoce pa samo jaz naletim na take primerke. :D :D

Jp, moja bivša cimra je iz Postojno pa se ma za Primorko in znori, ko je zezamo, da je Notranjka. Nimajo lih iste govorice kot na Obali, majo pa s-je v glagolih (jmaste, neseste, spiste)m precej italijanskih popačenk (ala kanatjera) pa ne znajo uporabljat dvojine.

OT-snežinka, s kje pa?
Povej mi o sanjah četudi so grešne,
zaupaj mi želje četudi so smešne.
(Feri Lainšček)
lisicka89
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lisicka89 » 12. Maj. 2009 11:24

^^pa sej, če gledaš Primorsko - obala eno naglas, gorica drugi, ajdovščina tretji, kras četrti itd itd ;) no sej tudi po ostalih pokrajinah je podobno...
Sicer sem pa tudi jaz danes vprašala sošolca za kaj se ima (je s Postojne) in je reku, da za Primorca :D
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 12. Maj. 2009 12:48

lisicka89 napisal/-a:Sicer sem pa tudi jaz danes vprašala sošolca za kaj se ima (je s Postojne) in je reku, da za Primorca :D

jah, tudi bovec je primorska, pa jaz iz krškega hitreje pridem do morja kot oni... :roll:

kje se pa notranjska začne, če je postojna primorska? :eek:
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 12. Maj. 2009 12:58

Eno vprašanje :D

a ivančna gorica še spada pod dolenjsko? :D Eni se imajo za dolenjce, eni pa to strogo zanikajo... :P
Uporabniški avatar
Mrs Beauty
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 1. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Mrs Beauty » 12. Maj. 2009 13:12

Ja glede na delitev slovenskih pokrajin spada pod Dolenjsko, za kaj pa se ima kdo od tam, pa je druga stvar, ne nujno realna. :D
"If a guy doesn't call you, he doesn't want to call you. And if a guy treats you like he doesn't give a shit, it's because he doesn't give a shit." (He's Just Not That Into You movie)
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 12. Maj. 2009 13:52

Jochie napisal/-a:
lisicka89 napisal/-a:Sicer sem pa tudi jaz danes vprašala sošolca za kaj se ima (je s Postojne) in je reku, da za Primorca :D

jah, tudi bovec je primorska, pa jaz iz krškega hitreje pridem do morja kot oni... :roll:

kje se pa notranjska začne, če je postojna primorska? :eek:

Če vprašaš Postonjčane se začne tam kjer se konča Postojna :lach:
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 12. Maj. 2009 14:05