stereotipi npr. o štajercih, dolenjcih.. :)
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
renatka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 30. 1. 2006
Zadnjič z mojim grem na fax po ene dokumente in pol greva vn, ko so meli očitno študenti pauzo in en reče drugemu: A boš enga smoknu? (Če boš enga pokadil??)
Matr, bolano. Jst sm se mu prav v fris zasmejala.
Drugač pa, kaj naj bi pomenlo, da furaš safr??
Drugače pa ne bom govorila mnenja o komerkoli, nima veze. Od vseh smo si najljubši Štajerci Govorim načeloma lepo, ker sem od CE v smeri proti MB, tako, da mam glih pravi naglas. Smo pa radi (vsaj moja družba pa tisti, ki jih poznam) glasni, veseli in radi kaj popijemo.
Se mi pa zdi, da mi znamo velik bolj sproščeno zažurat, kot pa npr. Ljubljančani. Se mi zdi, da se ne znajo tolk sprostit pa to. Da bi jim kej preveč odf****.
Matr, bolano. Jst sm se mu prav v fris zasmejala.
Drugač pa, kaj naj bi pomenlo, da furaš safr??
Drugače pa ne bom govorila mnenja o komerkoli, nima veze. Od vseh smo si najljubši Štajerci Govorim načeloma lepo, ker sem od CE v smeri proti MB, tako, da mam glih pravi naglas. Smo pa radi (vsaj moja družba pa tisti, ki jih poznam) glasni, veseli in radi kaj popijemo.
Se mi pa zdi, da mi znamo velik bolj sproščeno zažurat, kot pa npr. Ljubljančani. Se mi zdi, da se ne znajo tolk sprostit pa to. Da bi jim kej preveč odf****.
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
-
kiny - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 8. 2007
- Kraj: over the rainbow
Js sm slišala, da smo Gorenjci škrti, na Štajerskem da rade dajo punce (pa brez zamere, to sm samo slišala, čeprou je pa en Štajerc enkrt reku kao: "pr nam ženski rečeš nej se usede, ona se pa že avtomatsko sam uleže" sam to je biu itq hec), pol da Dolenjce kao da ga radi ruknejo, Korošice da so zajebane ženske, Primorska pa odprti ljudje.
Live your life like you want
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Na forumu od: 22. 8. 2006
Janja84 napisal/-a:Bom napisala nekaj glede narečja.... Prekmurci smo edini, ki se trudimo govoriti pravilno slovensko v ostalih delih Slovenije.
To je res. Se pa še vedno nisem odločila, če je na delu manjvrednostni kompleks ali pa gre enostavno za to, da nas v primeru, če bi govorili po prekmursko, nihče ne bi razumel.
- Nadine
- Kofetarica
- Na forumu od: 3. 7. 2005
men grejo štajerci blaazno na živce, ne prenesem njihovega narečja in tko pač je...
izraz trola je tud men smešn k večinoma mi res ne uporabljamo tega izraza (kolikor vem to itak ni izraz za bus ampak za tramvaj (trolejbus) ?
furat safr pomeni da si pač nesrečen ane, jz sicer rečem da mi je bed..
izraz trola je tud men smešn k večinoma mi res ne uporabljamo tega izraza (kolikor vem to itak ni izraz za bus ampak za tramvaj (trolejbus) ?
furat safr pomeni da si pač nesrečen ane, jz sicer rečem da mi je bed..
-
Sekhmet - Debatorica
- Na forumu od: 12. 2. 2008
- Kraj: Trbovlje
g00fy_qa napisal/-a:Janja84 napisal/-a:Bom napisala nekaj glede narečja.... Prekmurci smo edini, ki se trudimo govoriti pravilno slovensko v ostalih delih Slovenije.
To je res. Se pa še vedno nisem odločila, če je na delu manjvrednostni kompleks ali pa gre enostavno za to, da nas v primeru, če bi govorili po prekmursko, nihče ne bi razumel.
Hm, nene..tule bi dodala, da tud zasavčani poskušamo (pač eni bolj eni manj) pravilno govort, kadar smo v drugih koncih slovenije. Definitivno zarad manjvrednostnega kompleksa. Čeprou, mamo tud tako terminologijo, da...
Kar se tiče ostalih stereotipov, predvsm glede ljubljančanov, se mi zdi, da gre bolj za to, kake se jih dojema iz kota oddaljenega opazovalca, oziroma, kako se izoliran posameznik počuti v gruči pripadnikov neke regije. Nasplošno lahko rečem, da še nisem videla škrtega gorenjca, ampak škrtega človeka, niti ne haj ljubljančana, ampak haj človeka, prav tako ne lahke korošice, ampak lahke bejbe, vseeno pa bi sama sredi gruče ljubljančanov verjetno občutila mal manjvrednostnega kompleksa, v gruči mariborskih fantov, bi mi znalo bit nelagodno, sploh v kakem lokalu z več normalnimi gosti....za to pa tudi gre pri vsem tem
Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat!
-
Tamarra* - Cosmofrik
- Na forumu od: 7. 8. 2008
kiny napisal/-a:Js sm slišala, da smo Gorenjci škrti, na Štajerskem da rade dajo punce (pa brez zamere, to sm samo slišala, čeprou je pa en Štajerc enkrt reku kao: "pr nam ženski rečeš nej se usede, ona se pa že avtomatsko sam uleže" sam to je biu itq hec), pol da Dolenjce kao da ga radi ruknejo, Korošice da so zajebane ženske, Primorska pa odprti ljudje.
a ni to za korošice, da rade dajo
Nadine napisal/-a:men grejo štajerci blaazno na živce, ne prenesem njihovega narečja in tko pač je...
meni gre pa ljubljanščina tak na živce to se mi zdi, da je edino narečje, ki ga ne morem k toooooook vlečejo
We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanual Kant
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
prevec razumete stajersko samo kot Maribor. stajerska je zelo raznolika po narecjih in tut po obnasanju ljudi drugac mam najrajs stajerce, ker sem tut sama stajerka (ampak dalec od maribora, niti priblizno pa ne govorim po mariborsko) se pa nahajam tu ze tri leta in sem se ze cist navadla tega naglasa...najlepsi mi je pa drugac dolenjski in se mi tut zdi da so dolenjci ful fajn ljudje pa primorci
-
merisima - Kofetarica
- Na forumu od: 18. 7. 2008
Aloha napisal/-a:Sej pravm, premal se s trolo vozm ...
Mogoče bi, če bi šla dons en krog, slišala, da je skaj ful zaklaudan, zato se bejbi ne bo dal uokat doga in bo šla raj na en brejk z bestiko, kjer si bosta ob furanju safrja u lokalčku na velko šugirale kofi ...
nekej podobnega sm tud jaz slišala
Piramida krije tajnu zemlje
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
renatka_ napisal/-a:
Jaz mam tudi takšen občutek oz. izkušnje. Večina lublančanov (mojih kolegov, za ostale ne vem in nočem posploševat) ima drugo predstavo o tem dejmo se ga napit. Enkrat smo šli jaz, trije kolegi iz mojega konca in ene par kolegov iz lj pit pri njih, pa so rekli dons pa se toook napijemo ko svine, pol je blo pa na koncu tako, da so nekaj malo jegra z nami pili, tisti ki pa smo najmanj govorili, da se ga bomo napil, pa nam je res dogajalo koliko smo spili. Pa drugače jaz ne pijem pogosto, niti ni moj namen, da mora nekdo isto spiti kot jaz (takrat ko dosti pijem kakšen vikend). Ne silim nikogar z alkoholom, ampak mi je blo takrat hecno, kako so cel dan govorili, da bojo pijani in sem mislila, da morajo bit pa res hudi žurerji. No, saj za družbo so se izkazali ful vredu, še zdaj se kaj slišimo in gremo kdaj k njim (no, oni so bli pri nas sam enkrat, ker se jim je muka mal iz lj pelat, pa ne poznajo cest pa nič kaj dosti ).
-
*spelchek* - Komunikatorka
- Na forumu od: 20. 8. 2007
- Kraj: Somewhere over the rainbow
Ryu napisal/-a:Nadine napisal/-a:aja pa gorenjci mi govorijo tako kmečko ljubljanščino
to p ni res...kvečm lublančani govorijo kmečko gorenščino
tukai se bom pa kr pridružla Ryu
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
A gre tukaj za to kdo ima bolj kmečko narečje (in kopijo nekega drugega narečja) in kdo je od kod ali se gre le za tipične stereotipe, ki bi to tudi morali ostati, ne pa da se greste kdo bo koga. A se ne giblje povprečna starost na tem forumu nekje med 18. in 25. letom (morda še kakšni starejši dvignejo povprečje)? Eni se res obnašate kot 5-letniki, s tem, da se 5-letnike še razume če se obnašajo tako za svoja leta.
Nobeno narečje ni kmečko, gorenščina ni kmečka lublanščina in lublanščina ni kmečka gorenščina, ker je vsako narečje malo drugačno in se jih zato ne da primerjati, niti ocenjevati. Dajte odrast če še niste!
Nobeno narečje ni kmečko, gorenščina ni kmečka lublanščina in lublanščina ni kmečka gorenščina, ker je vsako narečje malo drugačno in se jih zato ne da primerjati, niti ocenjevati. Dajte odrast če še niste!
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov