stereotipi npr. o štajercih, dolenjcih.. :)
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
Prvi neprebran prispevek • 400 prispevkov
• Stran 26 od 27
•
Prejšnja
1 ... 23, 24, 25, 26, 27
Naslednja
-
Mrs Beauty - Komunikatorka
- Na forumu od: 1. 11. 2006
Saj si nisem tega izmislila jaz. Mene boli patak če je ali ni, sem samo napisala pod kaj spada (uradno).
Drugače se pa ti lahko postaviš na trepalnice... če ti rata.
Drugače se pa ti lahko postaviš na trepalnice... če ti rata.
"If a guy doesn't call you, he doesn't want to call you. And if a guy treats you like he doesn't give a shit, it's because he doesn't give a shit." (He's Just Not That Into You movie)
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Izraz Primorska se danes večinoma uporablja za celotno ozemlje, ki je bilo med 1. in 2. vojno pod Italijo (kao izraz "priključitev Primorske k matični domovini" itd) Zato ima to področje določene skupne značilnosti, predvsem v govoru, kjer so povzeli nekatere italijanske izraze.
Primorska res dobesedno pomeni "pri morju", ampak mi, ki tu živimo, ne razmišljamo o tem. Območje pri morju se pač imenuje Obala.
Pod Primorsko v širšem smislu torej spada poleg Obale tudi Kras, Vipavska dolina, del Notranjske (Postojna, Ilirska Bistrica), Posočje, Idrijsko in Cerkljansko ... (no, Posočje v širšem smislu itak zajema reko Sočo s pritoki in torej sem spada tudi porečje Vipave, Idrijce in Bače)
Včasih je tekla meja med Primorsko in Kranjsko pokrajino po sredini Ajdovščine ... pa danes ne boste našli Ajdovca z levega brega Hublja (se pravi Šturca), ki bi rekel, da ni Primorec. Italijanska okupacija je to področje povezala močneje kot prejšnje delitve.
Eno so geografske meje, ki jih zamejujejo naravne pregrade. Po tej logiki tudi Godovič ni na Primorskem, saj je na drugi strani hriba - pa kar poznam ljudi od tam, se imajo za Primorce in tudi govorijo podobno.
Drugo so upravno politične meje - ki velikokrat nimajo zveze z geografskimi, kaj šele z zgodovinskimi in subjektivnimi občutki prebivalcev. Te meje pač postavijo praktično, za potrebe birokracije. (da vidimo, kaj bodo zdaj spesnili s temi pokrajinami) Pred desetletji so Trbovlje upravno gravitirale k Celju - tja so hodili v šole, tam so urejali zadeve na sodišču ... pa poskusite danes Trboveljčane priključiti pod Celjsko pokrajino!
Tretje so zgodovinske meje - ki se skozi zgodovino spreminjajo.
In četrto so meje v glavah ljudi. Tu se pogovarjamo predvsem o tem. Jaz sem Primorka, čeprav nihče od staršev ni Primorec in čeprav ne živim ob morju. Tu sem zrasla, tu živim, odkar vem zase ... in biti Primorec je tukaj stanje duha, ne geografije in politike.
Primorska res dobesedno pomeni "pri morju", ampak mi, ki tu živimo, ne razmišljamo o tem. Območje pri morju se pač imenuje Obala.
Pod Primorsko v širšem smislu torej spada poleg Obale tudi Kras, Vipavska dolina, del Notranjske (Postojna, Ilirska Bistrica), Posočje, Idrijsko in Cerkljansko ... (no, Posočje v širšem smislu itak zajema reko Sočo s pritoki in torej sem spada tudi porečje Vipave, Idrijce in Bače)
Včasih je tekla meja med Primorsko in Kranjsko pokrajino po sredini Ajdovščine ... pa danes ne boste našli Ajdovca z levega brega Hublja (se pravi Šturca), ki bi rekel, da ni Primorec. Italijanska okupacija je to področje povezala močneje kot prejšnje delitve.
Eno so geografske meje, ki jih zamejujejo naravne pregrade. Po tej logiki tudi Godovič ni na Primorskem, saj je na drugi strani hriba - pa kar poznam ljudi od tam, se imajo za Primorce in tudi govorijo podobno.
Drugo so upravno politične meje - ki velikokrat nimajo zveze z geografskimi, kaj šele z zgodovinskimi in subjektivnimi občutki prebivalcev. Te meje pač postavijo praktično, za potrebe birokracije. (da vidimo, kaj bodo zdaj spesnili s temi pokrajinami) Pred desetletji so Trbovlje upravno gravitirale k Celju - tja so hodili v šole, tam so urejali zadeve na sodišču ... pa poskusite danes Trboveljčane priključiti pod Celjsko pokrajino!
Tretje so zgodovinske meje - ki se skozi zgodovino spreminjajo.
In četrto so meje v glavah ljudi. Tu se pogovarjamo predvsem o tem. Jaz sem Primorka, čeprav nihče od staršev ni Primorec in čeprav ne živim ob morju. Tu sem zrasla, tu živim, odkar vem zase ... in biti Primorec je tukaj stanje duha, ne geografije in politike.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
Skrat potepuh - Debatorica
- Na forumu od: 15. 1. 2009
- Kraj: Gorenjska
^^Do pred kratkim je bla zgolj neškodljiva debata...
Jp, kr.ena, fajn povedano.
Jp, kr.ena, fajn povedano.
Povej mi o sanjah četudi so grešne,
zaupaj mi želje četudi so smešne.
(Feri Lainšček)
zaupaj mi želje četudi so smešne.
(Feri Lainšček)
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
Meni pa celjani in mariborčani sploh ne govorijo isto, mogoče podobno, ampak celjani majo za moja ušesca lepši naglas.
-
Libido. - Cosmopsiho
- Na forumu od: 30. 7. 2007
meni je blo ful dobro ko sem bla v LJ v dijaškem domu in je bil folk od vsepovsod iz cele slovenije .. tako da sem imela možnost tista štiri leta poslušat vsa možna narečja .. sem se tudi precej naučila, tako da razumem dosti narečij .. naprimer prvo leto ko sem prišla gor sem imela cimro iz cerknega .. in je na začetku nisem razumela NIČ .. je mogla petkrat povedat da sva z drugo cimro nekako zaštekale o čem govori .. (wakul wawiunka mi je en ful dober izraz ki sem se ga naučila od nje ) .. v štirih letih sem izmenjala cimre gorenjke, dolenke, imela dobre kolege štajerce, prekmurce pa severno-primorce (bovec, tolmin), tudi kolega iz idrije in mi je njihova govorica ful dobra
uglavnem najboljšo govorico mi imajo prekmurci, severno-primorci, že od vedno pa najraje poslušam štajerce-prleke pač naravnost obožujem njihovo narečje
uglavnem najboljšo govorico mi imajo prekmurci, severno-primorci, že od vedno pa najraje poslušam štajerce-prleke pač naravnost obožujem njihovo narečje
Let's swim to the moon .....
-
taššek - Sramežljivka
- Na forumu od: 11. 5. 2008
- Kraj: okolica Ptuja (Spuhlja)
Lilah napisal/-a:KLEMY napisal/-a:Sestrič je sin od tete/strica po mamini strani (ž=sestrična), bratranka je pa hči od tete/strica po fotrovi strani (m= bratranec). A ni čist logično?
ne mi nč ne kompliciramo... sestrična je sestrična, bratranc pa bratranc
Tudi pri nas je sestrična - sestrična, bratranec pa bratranec, negledena po kateri strani, če je punca je sestrična, če pa fant pa bratranec
* you are like a dRug to me, like my own personaL brand oF heroin !
- fashion.freak
- Komunikatorka
- Na forumu od: 10. 9. 2009
Ja jas sem tudi iz maribora, pa uporabljamo besedo kuj ja.. Pač recimo jas jo največ ko rečem npr: kuj neka ne. (kar nekaj)
Drugače pa sem zasledila, da je en/a napisal/a, da ne loči mariborskega pa celjskega naglasa. Da obrazložim: Celjani malo vlečejo po ljubljansko, vem da pravijo dam, drugače pa tudi ka. (: Mariborčani pa tak in tak mamo svojo govorico ne.. Pač če poslušaš enega celjana pa enga mariborčana, med njima ločiš, čeprav so ene besede iste, druge pa popolnoma različne (:
Pa tisto da naj bi štajerke rade dale? jas sem to za korošice čula.. Pa ja, štajerci radi zažuramo do nule, brez obveznosti, medtem ko pa ljubljančani pazijo kak bojo izpadli (se mi zdi).. Drugače pa je meni najlepši koroški naglas.. mam profesorco iz koroške (ravne na koroškem al kak), pa mi je prav simpatično ko tak po njihovo govori ne (:
Drugače pa sem zasledila, da je en/a napisal/a, da ne loči mariborskega pa celjskega naglasa. Da obrazložim: Celjani malo vlečejo po ljubljansko, vem da pravijo dam, drugače pa tudi ka. (: Mariborčani pa tak in tak mamo svojo govorico ne.. Pač če poslušaš enega celjana pa enga mariborčana, med njima ločiš, čeprav so ene besede iste, druge pa popolnoma različne (:
Pa tisto da naj bi štajerke rade dale? jas sem to za korošice čula.. Pa ja, štajerci radi zažuramo do nule, brez obveznosti, medtem ko pa ljubljančani pazijo kak bojo izpadli (se mi zdi).. Drugače pa je meni najlepši koroški naglas.. mam profesorco iz koroške (ravne na koroškem al kak), pa mi je prav simpatično ko tak po njihovo govori ne (:
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Men gre pa najbolj na živce k se je razširl po celi Sloveniji, da v Ljubljani govorimo tkole: sem si en piece breada odrezu pol grem pa doga walkat (kje je smajli k bruha).
To nebulozo sm prvič zasledila na faxu k je ena sošolka z Gorenjske vztrajno trdila, da mi tko govorimo...jaz živim tle že od rojstva pa še nobenga nism slišala tko govort razn, ko se je kdo norca delu.
To nebulozo sm prvič zasledila na faxu k je ena sošolka z Gorenjske vztrajno trdila, da mi tko govorimo...jaz živim tle že od rojstva pa še nobenga nism slišala tko govort razn, ko se je kdo norca delu.
-
SWEETprinces - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 30. 9. 2008
- Kraj: ljubljana
*QueenBitch* napisal/-a:Men gre pa najbolj na živce k se je razširl po celi Sloveniji, da v Ljubljani govorimo tkole: sem si en piece breada odrezu pol grem pa doga walkat (kje je smajli k bruha).
jst pa ze...mi je prou smesn. pa sm iz lj. pa ne govorim tko
-
renatka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 30. 1. 2006
fashion.freak napisal/-a:Celjani malo vlečejo po ljubljansko, vem da pravijo dam, drugače pa tudi ka.
Celjani ne vlečejo po ljubljansko, vsaj pravi ne. Mogoče si poslušala koga, ki se je priselil iz LJ - ali pa tam študira in se je privadil mal vlečt. Se pa strinjam, da je razlika v govorici MB in CE 150procentna.
Jst sem doma nekaj več kot 20km iz CE proti MB in pri nas govorimo podobno kot v MB, z nekaj razlikami ker smo bolj pohorski. Večino stvari pa urejam v Celju in se velikokrat zgodi, da me kdo ne razume - sploh v srednji šoli, ko smo se družli me je folk rad poslušal, so kako novo besedo spoznali.
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
Prvi neprebran prispevek • 400 prispevkov
• Stran 26 od 27
•
Prejšnja
1 ... 23, 24, 25, 26, 27
Naslednja
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov