stereotipi npr. o štajercih, dolenjcih.. :)

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 07. Jan. 2009 18:59

^^ Ja, sej sem popravla, ker sem vidla da sem se zatipkala.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 07. Jan. 2009 19:02

Aha..sem se že spomnil..ni fora samo v ljubljanščini in slengu ljubljanskemu.
Fora je v tem iz katerega konca Lj. prihaja...če je iz šiške ali fužin ali centra, bežigrada...že samo če je iz šiške recimo in iz sosednje ulice imata vsak svoj naglas...sploh če je en priseljen ljubljančan iz maribora, drugi je pa priseljeni ljubljančan iz primorske. :wink: :D :rofl:
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
chica bella
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 27. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a chica bella » 07. Jan. 2009 19:05

heh pa sj se sam hecam. To je pač šatajerska fora ( v območju celja) na račun ljubljančanov. Drgač pa vem, da se vas da čist normalno razumet, konec koncev je moja teta ljubljančanka :)
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 07. Jan. 2009 20:11

Eh, pa to so te Slon in sadež fore ... Da bi kdo resnično pretežni deu stauka nafilu s temi "spakedralci", dvomm, je pa res, da se ne vozm z busom in nism seznanjena, kako govori današanja mularija (u mojih krogih tega ni) :P .

Učasih pa furam safr in tut na psiho mi kej udar, jebiga.
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
Atena13
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 29. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Atena13 » 07. Jan. 2009 20:17

Njalepše mi govorijo štajerci...čuj ti, nea flafaj...hahahaha :D , imam kolegico iz primorske in včasih za foro reče kao ljubljansko :'' Stara kvaj zdej, pa kva teb ni jasn?!'' :D ( ženska je res vredi)
Nikoli ne zamudi priložnosti, da nekomu poveš da ga imaš rad...
Uporabniški avatar
merisima
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 18. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a merisima » 07. Jan. 2009 20:40

ma dejte se zresnt...povsod so različni dialekti in slengi...dialekt se pa itak pr nas od sela do sela razlikuje...sam v metliki recimo...v mestu govorimo drgač,ko pa slišiš radovca govorit krepavaš od smeha zarad njihovih fjev(namesto v ponavadi šprehajo f),semič ma svojo govorico,črnomelj svojo,okolica svojo,kdor pa ni vešč hrvaščine pa viničanov nit ne šteka...
in tak gre po celis loveniji...tak da se je brezevez zarad narečja kregat.
Piramida krije tajnu zemlje
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
Uporabniški avatar
Tamarra*
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 7. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamarra* » 07. Jan. 2009 21:07

Janja84 napisal/-a:Bom napisala nekaj glede narečja.... Prekmurci smo edini, ki se trudimo govoriti pravilno slovensko v ostalih delih Slovenije.

Imam sošolko z Gorenjske. Študira slovenščino in vam povem, da se sploh ne trudi govoriti pravilno slovensko, ampak kar po svoje. OK, naj se pogovarja s sošolkami, kakor želi, ampak s profesorji bi pa lahko govorila oz. se vsaj trudila govoriti pravilno slovensko.

Vem, da je post bil napisan kar nekaj časa nazaj, ampak se moram tukaj ustaviti in povedati, da se popolnoma strinjam z napisanim. Ker sem hodila na srednjo šolo v MB, kamor je prišlo tudi zelo dosti tapravih prekmurk, imam izkušnje glede tega in v vseh štirih letih, ko sem bila z njimi (pa se nismo samo malo družile) so govorile čisto normalno, še kakšno besedo kvečjemu po mariborsko. Ko so se družile med sabo so govorile po njihovo (se pravi meni skoraj nerazumljivo :P), kak pa so se pogovarjale s kom drugim ni bilo več ne duha in ne sluha o prekmurščini. Popolnoma druga zgodba je bila pa z korošicami in dolenjkami. Vlekle so po njihovo včasih, da pojma nisem imela kaj sploh več govorijo.
Sem zato, da govoriš v svojem narečju, če je seveda toliko normalno, da je razumljivo in druga zgodba je seveda, če se nekje šolaš 4 ali več let :wink:
We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanual Kant
Uporabniški avatar
Tamarra*
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 7. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamarra* » 07. Jan. 2009 21:15

Atena13 napisal/-a:Njalepše mi govorijo štajerci...čuj ti, nea flafaj...hahahaha :D , imam kolegico iz primorske in včasih za foro reče kao ljubljansko :'' Stara kvaj zdej, pa kva teb ni jasn?!'' :D ( ženska je res vredi)

To pa je pri nam res pogosto ja :D sicer pa, meni je naša 'mariborščina' všeč, ampak do določenih mej, nekateri pa prav pretiravajo in je vsaka druga beseda izrazito 'naša'.
We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanual Kant
chica bella
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 27. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a chica bella » 07. Jan. 2009 23:37

Tamarra* napisal/-a:
Janja84 napisal/-a:Bom napisala nekaj glede narečja.... Prekmurci smo edini, ki se trudimo govoriti pravilno slovensko v ostalih delih Slovenije.

Imam sošolko z Gorenjske. Študira slovenščino in vam povem, da se sploh ne trudi govoriti pravilno slovensko, ampak kar po svoje. OK, naj se pogovarja s sošolkami, kakor želi, ampak s profesorji bi pa lahko govorila oz. se vsaj trudila govoriti pravilno slovensko.

Vem, da je post bil napisan kar nekaj časa nazaj, ampak se moram tukaj ustaviti in povedati, da se popolnoma strinjam z napisanim. Ker sem hodila na srednjo šolo v MB, kamor je prišlo tudi zelo dosti tapravih prekmurk, imam izkušnje glede tega in v vseh štirih letih, ko sem bila z njimi (pa se nismo samo malo družile) so govorile čisto normalno, še kakšno besedo kvečjemu po mariborsko. Ko so se družile med sabo so govorile po njihovo (se pravi meni skoraj nerazumljivo :P), kak pa so se pogovarjale s kom drugim ni bilo več ne duha in ne sluha o prekmurščini. Popolnoma druga zgodba je bila pa z korošicami in dolenjkami. Vlekle so po njihovo včasih, da pojma nisem imela kaj sploh več govorijo.
Sem zato, da govoriš v svojem narečju, če je seveda toliko normalno, da je razumljivo in druga zgodba je seveda, če se nekje šolaš 4 ali več let :wink:

heh. če mene vprašaš, jim takaltak ne preostane drugega, kot da se trudijo lepo slovensko govorit.. drugač jih tak ne bi nihče razumel :)
Uporabniški avatar
trapa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: Koper

Neprebrana objavaNapisal/-a trapa » 08. Jan. 2009 8:09

Aloha napisal/-a:Eh, pa to so te Slon in sadež fore ... Da bi kdo resnično pretežni deu stauka nafilu s temi "spakedralci", dvomm, je pa res, da se ne vozm z busom in nism seznanjena, kako govori današanja mularija (u mojih krogih tega ni) :P .

Nič ni to fiktivno.
Sem bila osebno priča slovitemu stavku "a maš ti tut pentse, k se na šortse anzipajo?" in "tok je blo mrzlo, da sm se čist šejkala" in še pa još. Če sem mislila, da "klaudasto" vreme obstaja samo v žabarskih bajkah, sem ugotovila, da ... no, da bajke držijo. :lol:
Imaš, da me vikaš!
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 08. Jan. 2009 9:39

Sej pravm, premal se s trolo vozm :D ...

Mogoče bi, če bi šla dons en krog, slišala, da je skaj ful zaklaudan, zato se bejbi ne bo dal uokat doga in bo šla raj na en brejk z bestiko, kjer si bosta ob furanju safrja u lokalčku na velko šugirale kofi ...
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 08. Jan. 2009 10:01

Sem Dolenka, in vsi rečejo da smo dolenjci za fešto, zabavni, in marsikdo omeni pijance... :lol:

In se ne počutim slabo zarad tega; sem tut sama opazila da smo zelo odprti ljudje, da hitro navezujemo stike in res (vrjamete ali ne) imamo najboljše fešte daleč naokrog :D

Pa všeč mi je ker veliko ljudi pohvali moj naglas :D
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 08. Jan. 2009 12:42

Aloha napisal/-a:Sej pravm, premal se s trolo vozm

Uuu, to bi jst še omenila, da noben lublančan v modernih časih ne uporablja besede "trola". Ful mi je smešn drugač, kko vsi drugi to uporablajo, sam mi ne... Ful mi je čudn, k je zdej Aloha to rekla. Dostkrat slišm na busu kšne študente iz drugih krajev "sm še na troli" pa mi je mal smešn :)

trapa napisal/-a:Sem bila osebno priča slovitemu stavku "a maš ti tut pentse, k se na šortse anzipajo?"

Sori ampak tega ti pa ne verjamm, mogoče se je kdo zajebavu. Tuki sm že 19 let, od rojstva, nism socialno izolirana, pa še nism slišala česa tazga, še od trinajstletnic ne.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 08. Jan. 2009 13:09

kako se pa trola imenuje po ljubljansko??? :eek: :eek: :eek:
Uporabniški avatar
trapa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: Koper

Neprebrana objavaNapisal/-a trapa » 08. Jan. 2009 13:24

^^ Bus. Ostali poznamo trolo "harmoniko" in "bus", gor pa je vse bus. Al pa poimensko: šestka, trinajstica,...
sončk napisal/-a:
trapa napisal/-a:Sem bila osebno priča slovitemu stavku "a maš ti tut pentse, k se na šortse anzipajo?"

Sori ampak tega ti pa ne verjamm, mogoče se je kdo zajebavu. Tuki sm že 19 let, od rojstva, nism socialno izolirana, pa še nism slišala česa tazga, še od trinajstletnic ne.

Izjavi sem bila priča 2 leti nazaj in dečko, ki je to rekel se ni smejal. Niti sogovornik se ni zaspemajl, ampak je odgovoril z "ne, mi je mrz".

Bi pa znalo bit, da sta šla s kolegom namenoma na šestko in tam glumla, da sta par folka za nos potegnila. Tega ne zanikam. :D
Imaš, da me vikaš!

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov