stereotipi npr. o štajercih, dolenjcih.. :)
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Mrs Beauty - Komunikatorka
- Na forumu od: 1. 11. 2006
McLarnovc napisal/-a:gemini napisal/-a:
Meni se zdijo smešni s tem. Geografsko gledano je ziher Notranjska. Čeprav se nekateri zgovarjajo na burjo, ki pa po pravici povedano zapiha tudi čez Javornike.
Dej sam ne seri no. Geografsko gledano je primorska... Burja v cerknici ne piha NIKOLI! Pa tudi zgodovinsko gledano... Primorska je bila pod Italijo, Notranjska pa pod Jugoslavijo. Območje Postojne, Pivke in Ilirske Bistrice pa nikoli ni bilo pod notranjsko....
Saj se ni nič zmotila. Na strani Postojne piše črno na belem (citiram):
Občina Postojna leži v jugozahodnem delu Slovenije, na stičišču primorskega in celinskega sveta, na severni strani pivške kotline in spada v Notranjsko-kraško statistično regijo. Torej se ni tu kaj za jajcat, that`s the fact!
Zadnjič spremenil Mrs Beauty, dne 14. Maj. 2009 9:08, skupaj popravljeno 1 krat.
"If a guy doesn't call you, he doesn't want to call you. And if a guy treats you like he doesn't give a shit, it's because he doesn't give a shit." (He's Just Not That Into You movie)
- *Gaja*
- Kofetarica
- Na forumu od: 25. 3. 2008
meni je smešen on "kuj", ki ga govorijo štajerci (maribor in okolica se mi zdi) pa gorenjci (?)... drugače pa sem opazla oz. slišala že čuda različnih naglasov, ki so kdaj clo prihajali iz istih koncev slovenije... še zdaj pa recimo ne ločim kateri pravijo "kiri" (namesto kateri), "keri" oz. "kteri"... vsega boga slišiš razlik
-
snezinka* - Kofetarica
- Na forumu od: 3. 9. 2008
*Gaja* napisal/-a:meni je smešen on "kuj", ki ga govorijo štajerci (maribor in okolica se mi zdi) pa gorenjci (?)... drugače pa sem opazla oz. slišala že čuda različnih naglasov, ki so kdaj clo prihajali iz istih koncev slovenije... še zdaj pa recimo ne ločim kateri pravijo "kiri" (namesto kateri), "keri" oz. "kteri"... vsega boga slišiš razlik
kuj je tut gorenski ja
kiri je se mi zdi primorsko?
-
no angel - Cosmofrik
- Na forumu od: 2. 11. 2004
- Kraj: vzhodno od LJ
*Gaja* napisal/-a:meni je smešen on "kuj", ki ga govorijo štajerci (maribor in okolica se mi zdi) pa gorenjci (?)... drugače pa sem opazla oz. slišala že čuda različnih naglasov, ki so kdaj clo prihajali iz istih koncev slovenije... še zdaj pa recimo ne ločim kateri pravijo "kiri" (namesto kateri), "keri" oz. "kteri"... vsega boga slišiš razlik
Hmmm, men se pa ne zdi, da bi Mariborčani (oz. Štajerci nasploh) govoril "kuj".
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
-
snezinka* napisal/-a:*Gaja* napisal/-a:meni je smešen on "kuj", ki ga govorijo štajerci (maribor in okolica se mi zdi) pa gorenjci (?)... drugače pa sem opazla oz. slišala že čuda različnih naglasov, ki so kdaj clo prihajali iz istih koncev slovenije... še zdaj pa recimo ne ločim kateri pravijo "kiri" (namesto kateri), "keri" oz. "kteri"... vsega boga slišiš razlik
kuj je tut gorenski ja
Ja nek tam v Idriji če se ne motim ane?
no angel, kako to misliš, da oni nasploh govorijo ta "kuj"? Saj to je mišljeno kot "takoj" ane... Npr. kuj pridem...
"If a guy doesn't call you, he doesn't want to call you. And if a guy treats you like he doesn't give a shit, it's because he doesn't give a shit." (He's Just Not That Into You movie)
-
choco.cat - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 14. 9. 2006
Ja na gorenjSkem, na štajerskem pa "kuj" pomeni "kar"Mrs Beauty napisal/-a:snezinka* napisal/-a:*Gaja* napisal/-a:meni je smešen on "kuj", ki ga govorijo štajerci (maribor in okolica se mi zdi) pa gorenjci (?)... drugače pa sem opazla oz. slišala že čuda različnih naglasov, ki so kdaj clo prihajali iz istih koncev slovenije... še zdaj pa recimo ne ločim kateri pravijo "kiri" (namesto kateri), "keri" oz. "kteri"... vsega boga slišiš razlik
kuj je tut gorenski ja
Ja nek tam v Idriji če se ne motim ane?
no angel, kako to misliš, da oni nasploh govorijo ta "kuj"? Saj to je mišljeno kot "takoj" ane... Npr. kuj pridem...
I laugh at gilded butterflies.
-
Bo mogla ena Štajerka oz. Štajerc povedat kaj drži.
- *Gaja*
- Kofetarica
- Na forumu od: 25. 3. 2008
hehee meni je to ful zanimivo ko mamo take različne naglase oz. smo pol taka pisana druščina ko se nas zbere kaj starih kolegov recimo moj bivši, ki sem ga spoznala v mb, je bil iz gorenjske in se spomnim, da je govoril npr. lahk, njegova kolega ki sem ju enkrat spoznala, pa sta bila v bistvu nekaj km vstran od njega doma, pa sta že govorila lah al pa loh... mislim ful razlike ane... pri nas pa ni takih razlik, več ali manj govorimo v našem koncu (pač v teh okoliških vaseh in manjših mestih) vsi isto, razen mogoče katere babice, pa še to ne vse
no drugače pa edino narečje, ki ga ne razumem praktično nič, je koroško pa ful "pojejo" oz. majo različne intonacije ko govorijo
no drugače pa edino narečje, ki ga ne razumem praktično nič, je koroško pa ful "pojejo" oz. majo različne intonacije ko govorijo
-
Legally_blond - Komunikatorka
- Na forumu od: 28. 11. 2006
ma na gorenskem se govori tud koj ne skos kuj... al pa meva (mela) kar pa govorijo sam še kakšni starejši ljudje... zdej to je dost odvisn s kje točn je kdo... pa ne govorijo usi an, tud "ne" al pa "ane" vsaj tako se mi zdi, ko sm govorila s kom iz `gor`
Zadnjič spremenil Legally_blond, dne 29. Maj. 2009 9:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov