stereotipi npr. o štajercih, dolenjcih.. :)
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
McLarnovc - Cosmofrik
- Na forumu od: 26. 6. 2007
~NIA~ napisal/-a:Tamarra* napisal/-a:Maychy napisal/-a:Na Dolenjskem tut poznamo keudr.
kaj to sploh pomeni?
kiudr = klet
Včasih je bla to jama skopana v zemljo/kamen v katero so spravljali večinoma tisto kar so pridelali čez leto..... Noter je zelo dobra naravna klima....
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
-
Skrat potepuh - Debatorica
- Na forumu od: 15. 1. 2009
- Kraj: Gorenjska
Hehe, čist ste not padle v ta narečja... Tut men so blazno všeč različna narečja, ker sem mela v gimnaziji folk iz cele Slovenije. Naučila sem se zasavsko, koroško, primorsko, ... Edino, kar me moti pri nekaterih narečjih je to, da ne uporabljajo dvojine... Ma, a vi se nč ne kušavaste? Ah ja, sm učila sošolke in pol so se lomile z midve greve pa takimi.
Nej še js mal razložim, k ste že štajerska narečja obdelal:
tut Gorenjskih narečij je ful.
Okol Krajna (!) govorijo tist (tut men) zoprn an, pa konc dobr, konc hudo,... Ustvarjajo ene svoje fore (srednja šola pa mlajši) in potem vsa Slovenija misli, da tako govorimo na Gorenjskem.
Okol Škofje Loke sta znana kk pa tk (čeprav tut vsi ločani ne uporabljajo tega), ampak Poljanska in Selška dolina govorita spet po svoje in že bolj z zametki rovtarske govorice ala Žiri, Cerkno,...
V Bohinju in okolici govorijo še najbolj po svoje - gorenjsko.
Okol Kamnika je res najmanj Gorenjsko - loh bi rekl bl po "lublansk", ampak s primesmi gorenjske govorice ala djau, hvače, kva se ngauš, sploh starejši in mali otroci... Dolina Črne in Tuhinjska dolina sta spet svoj svet...
Nikakor pa ne govorijo najbolj pravilno - js bi rekla, da se najbolj pravilno govori okol Celja in Šentjurja (mal vlečejo, sam besede so pa pravilne).
Severno od Ljubljane - Šentvid, Vodice, Domžale govori vsak po svoje, se jih pa da kr hitro zamešat z ljubljančani. Niti najmanj mi pa ni všeč safr furat pa ni mi tok bed u lajfu, d bi uporabljala take besede.
Men osebno najbolj trdo (in grdo) govorijo v Železnikih, lepo pa mi zveni koroško, ribniško pa tut naše narečje.
Drugače pa - sej veste, kaj pravijo o Sloveniji:
Vsaka vas ima svoj glas. In prav je tako.
Nej še js mal razložim, k ste že štajerska narečja obdelal:
tut Gorenjskih narečij je ful.
Okol Krajna (!) govorijo tist (tut men) zoprn an, pa konc dobr, konc hudo,... Ustvarjajo ene svoje fore (srednja šola pa mlajši) in potem vsa Slovenija misli, da tako govorimo na Gorenjskem.
Okol Škofje Loke sta znana kk pa tk (čeprav tut vsi ločani ne uporabljajo tega), ampak Poljanska in Selška dolina govorita spet po svoje in že bolj z zametki rovtarske govorice ala Žiri, Cerkno,...
V Bohinju in okolici govorijo še najbolj po svoje - gorenjsko.
Okol Kamnika je res najmanj Gorenjsko - loh bi rekl bl po "lublansk", ampak s primesmi gorenjske govorice ala djau, hvače, kva se ngauš, sploh starejši in mali otroci... Dolina Črne in Tuhinjska dolina sta spet svoj svet...
Nikakor pa ne govorijo najbolj pravilno - js bi rekla, da se najbolj pravilno govori okol Celja in Šentjurja (mal vlečejo, sam besede so pa pravilne).
Severno od Ljubljane - Šentvid, Vodice, Domžale govori vsak po svoje, se jih pa da kr hitro zamešat z ljubljančani. Niti najmanj mi pa ni všeč safr furat pa ni mi tok bed u lajfu, d bi uporabljala take besede.
Men osebno najbolj trdo (in grdo) govorijo v Železnikih, lepo pa mi zveni koroško, ribniško pa tut naše narečje.
Drugače pa - sej veste, kaj pravijo o Sloveniji:
Vsaka vas ima svoj glas. In prav je tako.
Povej mi o sanjah četudi so grešne,
zaupaj mi želje četudi so smešne.
(Feri Lainšček)
(Feri Lainšček)
-
Yazmeen - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 7. 2006
Joj, ne govor, sm priseljena v Železnike (mam v najemu stanvane tle) in mi res tok grdo govorijo, da kr pike dobim. Jst bi zase rekla, da govorim po loško, ampak še to bolj sodobna 'loščina' , ta pravi Ločani (starejši) majo spet čist svojo govorico. Pa k si naštela Cerkno pod Gorenjsko...Cerkno spada že pod Primorsko in tud čist drugač govorijo oni. Drugač si pa fajn povedala
-
Yazmeen napisal/-a:Joj, ne govor, sm priseljena v Železnike (mam v najemu stanvane tle) in mi res tok grdo govorijo, da kr pike dobim. Jst bi zase rekla, da govorim po loško, ampak še to bolj sodobna 'loščina' , ta pravi Ločani (starejši) majo spet čist svojo govorico. Pa k si naštela Cerkno pod Gorenjsko...Cerkno spada že pod Primorsko in tud čist drugač govorijo oni. Drugač si pa fajn povedala
Ja, vem, vem, d je primorska. Pravjo d je med Davčo pa Novaki meja, al kako? Mislm d si narobe razumela, hotla sm sam pojasnit, kaj je rovtarska govorica, da ne bi blo kakih nesporazumov in bi se kera pametna oglasla s trditvijo, da ona pa že ni z rovt in da js kmečko govorim. Sj veš...
Skrat potepuh napisal/-a:Okol Škofje Loke sta znana kk pa tk (čeprav tut vsi ločani ne uporabljajo tega), ampak Poljanska in Selška dolina govorita spet po svoje in že bolj z zametki rovtarske govorice ala Žiri, Cerkno,...
Revca, v Železnike so te zaprl! A mate sploh kej sonca gor? Ja, me se s cimrami še vedno sam spogledamo, če kdo tko govori, ker je res... No, men ni všeč. Ja, loško je pa lepo...
(Feri Lainšček)
(Feri Lainšček)
-
Yazmeen napisal/-a:S soncem je bol švoh ja, pozim ga sploh nč ni, k je čist zaprta dolina Sj mi ni všeč, tle sm sam zarad pocen najemnine. Iz kje si pa ti, da se tko spoznaš na te konce? Če smem vprašat ja
Okol "ljubljanskega" letališča nekje, podrobnosti pa ne bi. Mam pa fanta z Loke, prjatle po celi Sloveniji in veliko se šetam okol.
Pa da ne bova preveč OT, še kak vic na to temo:
"Kakšna je razlika med Štajercem in Dolenjcem?"
"Štajerec ne more videti praznega kozarca, Dolenjec pa ne more videti polnega..."
Zakaj na Dolenjskem zvonovi ob polnoči zvonijo?
"Da se Dolenjci med spanjem obrnejo, saj bi jim drugače cviček prežrl želodec."
Ja, Slovenci in alkohol...
(Feri Lainšček)
(Feri Lainšček)
-
Legally_blond - Komunikatorka
- Na forumu od: 28. 11. 2006
zame pa nkol ne ugotovijo iz kje točn sm, kr mam ful mešan narečje drgač se pa kakšnim ornk narečnimi besedami poskušam izognit, da me tud tisti iz drugje razumejo mam pa še zmeri kakšne pristne luštne besede
Zadnjič spremenil Legally_blond, dne 29. Maj. 2009 10:01, skupaj popravljeno 1 krat.
-
keepsake - Kofetarica
- Na forumu od: 19. 9. 2007
Legally_blond napisal/-a:zame pa nkol ne ugotovijo iz kje točn sm, kr mam ful mešan narečje
hehe, jez tud mešam štajerščino in primorščino (se takoj nalezem od vsakega s kerim preživim mal več cajta), zdej pa še mal dolenjskega naglasa od fanta pobiram in je vsak šokiran ob novici da sm iz Kranja
I can''t wait! To look for bees, climb our trees, and carve our names in three inches deep
-
snezinka* - Kofetarica
- Na forumu od: 3. 9. 2008
Skrat potepuh napisal/-a:Okol "ljubljanskega" letališča nekje, podrobnosti pa ne bi. Mam pa fanta z Loke, prjatle po celi Sloveniji in veliko se šetam okol.
Pa da ne bova preveč OT, še kak vic na to temo:
"Kakšna je razlika med Štajercem in Dolenjcem?"
"Štajerec ne more videti praznega kozarca, Dolenjec pa ne more videti polnega..."
Zakaj na Dolenjskem zvonovi ob polnoči zvonijo?
"Da se Dolenjci med spanjem obrnejo, saj bi jim drugače cviček prežrl želodec."
Ja, Slovenci in alkohol...
A ti tut?
Drugač mi je pa smešn, k nekateri misljo, d je dejansko konc dobr, konc hudo res Gorenjsko narečje. To je pač sam govorica mladih u Kranju. An je pa tko, kot kk pa tk iz Škofje Loke. Js pr seb opazm, d se z domačimi in prjatli iz tega konca pogovarjam po Gorensk ( ja kuga je, sm šva, je djau, sam mhn, kuj, ipd.), v Lj se pa mal bolj socializiram, sam mi zih kšn v uide. Sami je tko, d zdej včasih kr iz principa govorim mal bolj po moje, ker itak smo na faxu pomešani iz vseh koncev in vsah po svoje govori, zakaj bi pol js mogla po ljubljansko.
Mi je pa drgač ena izmed njbl super narečij koroško. Sploh ne vem zakaj, sam tok dobr zavijajo, da je prav simpatično.
-
medvedka - Komunikatorka
- Na forumu od: 26. 11. 2007
- Kraj: Ljubljana
snezinka* napisal/-a:Mi je pa drgač ena izmed njbl super narečij koroško. Sploh ne vem zakaj, sam tok dobr zavijajo, da je prav simpatično.
Jaz sem drugače napol korošica, kar pomeni, da je en velik kup sorodnikov iz koroške. In se čisto strinjam s tabo, da je koroško narečje zelo simpatično, si pa upam tudi trditi, da so korošci zame karakterno najboljši ljudje. Kadar imaš možnost srečati ljudi z različnih koncev Slovenije, takrat šele vidiš kako se med seboj razlikujejo, po mentaliteti predvsem. In pri koroščih težko naletiš na kakšno foušijo, nespoštovanje, nesolidarnost, nesramnost ipd.
-
..Evelyn.. - Cosmopsiho
- Na forumu od: 4. 4. 2008
*sanja* napisal/-a:Ve kdo, kaj pomeni "lama" (pa ne žival )?
Na notranjskem tudi poznamo keudr.
Mislš "lame"?
It was forever..but it didnt last long..
-
snezinka* - Kofetarica
- Na forumu od: 3. 9. 2008
medvedka napisal/-a:snezinka* napisal/-a:Mi je pa drgač ena izmed njbl super narečij koroško. Sploh ne vem zakaj, sam tok dobr zavijajo, da je prav simpatično.
Jaz sem drugače napol korošica, kar pomeni, da je en velik kup sorodnikov iz koroške. In se čisto strinjam s tabo, da je koroško narečje zelo simpatično, si pa upam tudi trditi, da so korošci zame karakterno najboljši ljudje. Kadar imaš možnost srečati ljudi z različnih koncev Slovenije, takrat šele vidiš kako se med seboj razlikujejo, po mentaliteti predvsem. In pri koroščih težko naletiš na kakšno foušijo, nespoštovanje, nesolidarnost, nesramnost ipd.
No, tudi tisti Korošci, ki jih js poznam so taki, kot jih ti opisuješ. Čeprav sm še vedno mnenja, da je to bolj kot od tega, iz kje človek izhaja, odvisno od osebnosti same...
-
Maya19 - Kofetarica
- Na forumu od: 6. 9. 2006
- Kraj: MB
Meni je pa koroško narečje grozno . Od sestre fant je s Koroške pa ko slišim to njegovo brundanje ...drugače pa mi je tudi on antipatičen in mi je mogoče celo koroško narečje zato tudi. Kaj pa vem...
Ampak dejansko od veliko ljudi po Sloveniji slišim, da jim je koroško narečje ful lepo.
Sama govorim tipično štajersko . Tudi zdaj v Ljubljani. Sicer se malo potrudim, da nekatere besede vsaj pravilno slovensko izgovarjam, da me ostali vsaj malo razumejo, drugače pa se mi itak že od daleč sliši, da sem z Štajerske...
Ampak dejansko od veliko ljudi po Sloveniji slišim, da jim je koroško narečje ful lepo.
Sama govorim tipično štajersko . Tudi zdaj v Ljubljani. Sicer se malo potrudim, da nekatere besede vsaj pravilno slovensko izgovarjam, da me ostali vsaj malo razumejo, drugače pa se mi itak že od daleč sliši, da sem z Štajerske...
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov