stereotipi npr. o štajercih, dolenjcih.. :)

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 13. Jan. 2009 14:29

posavka???
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 13. Jan. 2009 14:34

Ne, iz okolice Logatca (recimo da notranjka :D).
Uporabniški avatar
theNinna
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 31. 3. 2008
Kraj: Prlekija

Neprebrana objavaNapisal/-a theNinna » 13. Jan. 2009 16:57

emanuela napisal/-a:jaz pa vedno ko pridem domov na ptuj-v bistvu okolica, kar avtomatsko začnem po naše...
nekaj primerov:
-de hoi, grema že v les ke de tema če se oš tak devala(pridi, grema v gozd, ker bo tema če boš tako zavlačevala),
-de mi melo, ker či ne nem mogla nareti palačink al ke(daj mi moko, drugače ne morem narediti palačink),
-idi mi na dile po hamer, ki bon lahko cvek zabila(pojdi mi na podstrešje po kladivo, da bom lahko zabila žebelj)..

kej ti si ki iz Bukovec al pa Markovec? Mam sošolce od tam, pa čista isto govorijo. Drugače pa al ke, so prvi začele v Lotmerke uporablati :) No, jaz pa sem iz ok. Ormoža, pa ne uporablamo besed napr. kak so dile, hoi, les ... mala razdalja v km, zato pa tlko večja v narečju :D
Poison Girl
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 26. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Poison Girl » 13. Jan. 2009 17:08

*hox* napisal/-a:O gorenjcih pa sploh ne bom zgubljala besed, ker sem že 100x povedala, da mi gre "an" na koncu stavka tok na žiuce,.. :stupid: :D

Men tuud! Kako Gorenjc reče vlak? "Vlak an". O gsus. :roll:

Na živce mi gre Štajerska govorica, medtem ko so mi Primorci pa Dolenjci ful simpatični. :D
Uporabniški avatar
.buba.
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 20. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a .buba. » 13. Jan. 2009 17:09

Men se je pa vedno zdel, da se gorenjsko narečje najmanj razlikuje od pravilne slovneščine, al se motm?

Sicer nism lih iz Bohinja in okolice, kjer je gorenjsko narečje še najbol pristno, ampak iz okolice Tržiča kjer še vedno govorimo čist po gorenjsko. Sm pa opazla, da ko pridem v Kranj npr. govorim bolj pravilno. In pol se včasih zberemo na kupu tiste, ki nismo iz mesta in udarmo eno debato "ornk po gorensk" Kranjčani pa samo gledajo kokr češ poglej jih kmete. :P

Gorenjke, zanima me, če kaj "švapate"? :twisted:
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *hox* » 13. Jan. 2009 17:34

Poison Girl napisal/-a:
*hox* napisal/-a:O gorenjcih pa sploh ne bom zgubljala besed, ker sem že 100x povedala, da mi gre "an" na koncu stavka tok na žiuce,.. :stupid: :D

:rofl:

Ko ga vsaj ne bi uporabljal v vsakem stavku. Slika 1x sta se 2 pogovarjala na avtobusu in je tip res celih 15 min, na koncu vsakega (!!!) stavka uporabu "an".

.buba. napisal/-a:Men se je pa vedno zdel, da se gorenjsko narečje najmanj razlikuje od pravilne slovneščine, al se motm?

Ne, ne. Mislim, da se najmanj razlikuje od pravilne slovenščine tam nekje v okolici Celja.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 13. Jan. 2009 17:37

*hox* napisal/-a:Mislim, da se najmanj razlikuje od pravilne slovenščine tam nekje v okolici Celja.

Posavje... :)
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a *hox* » 13. Jan. 2009 17:39

Jochie napisal/-a:
*hox* napisal/-a:Mislim, da se najmanj razlikuje od pravilne slovenščine tam nekje v okolici Celja.

No, sem vedla da niso gorenjci blizu pravilne slovenščine. :lach:
Uporabniški avatar
nastasja
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 1. 2005
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a nastasja » 13. Jan. 2009 18:25

*hox* napisal/-a:
Jochie napisal/-a:

No, sem vedla da niso gorenjci blizu pravilne slovenščine. :lach:

Moj fant pravi, da so njim na faksu rekli(študira slovenščino), da najbolj pravilno slovensko govorijo v Kamniku.
Some days ... the whole world seems upside down. And then somehow, and probably, and when you least expect it, the world rights itself again.
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a *hox* » 13. Jan. 2009 18:25

^^ Uff, imam sestrično s Kamnika in si ne bi upala glih trdit tega. :D
Uporabniški avatar
nastasja
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 1. 2005
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a nastasja » 13. Jan. 2009 18:33

*hox* napisal/-a:^^ Uff, imam sestrično s Kamnika in si ne bi upala glih trdit tega. :D

Ja se jaz se tudi ne strinjam s tem, ker jih ene par poznam od tam.
Samo na faksu pač tak učijo.
Pa eni kolegici kaj v LJ študira prevajanje s tudi rekli isto. :lol:
Some days ... the whole world seems upside down. And then somehow, and probably, and when you least expect it, the world rights itself again.
Uporabniški avatar
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ŽuŽa » 13. Jan. 2009 21:19

*hox* napisal/-a:^^ Uff, imam sestrično s Kamnika in si ne bi upala glih trdit tega. :D

Sem hodila v srednjo šolo v Kamnik, in ne, tam ne govorijo kej pravilno slovensko. Neki wannabe po lublansk :D .
Uporabniški avatar
dajcy
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 28. 12. 2004
Kraj: wonderland:)

Neprebrana objavaNapisal/-a dajcy » 13. Jan. 2009 22:36

Velenjčani tud obdito govorijo, edino un 'lejga' mi gre včasih mal na živce :)
9000 metara na nebu sam ja, za tren, kad mi osmeh daš...
9000 milja izpod mora na dnu sam ja, kad me ne gledaš...
Uporabniški avatar
theNinna
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 31. 3. 2008
Kraj: Prlekija

Neprebrana objavaNapisal/-a theNinna » 13. Jan. 2009 23:07

Jaz mam sorodnike v Velenju in se mi prav dopade njihov način govora. Je blo prav smešno letos, ko smo bli skup na morju. Drugače teta in stric govorita čist po prleško tu pa tam po velenjsko, starejši sin tričetrt prleško četrt velenjsko, najmlaši pa samo velenjsko in se je mali(8let) vedno drl: lejgaa, al pa: poglej kk veliko ribo sem ujel :D
Prav dopade mi ta "velenjščina" :D
linnka*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 7. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a linnka* » 13. Jan. 2009 23:24

*hox* napisal/-a:
Poison Girl napisal/-a:

:rofl:

Ko ga vsaj ne bi uporabljal v vsakem stavku. Slika 1x sta se 2 pogovarjala na avtobusu in je tip res celih 15 min, na koncu vsakega (!!!) stavka uporabu "an".

Ok, jst sem gorenjka, pa nikoli v življenju nisem uporabila besede "an". Niti ljudje, ki jih poznam je ne uporabljajo. Očitno je to bolj značilno za severni del Gorenjske, al kako? :D

Drugače sta mi pa najbolj antipatični narečji štajersko (ni važno kateri del Štajerske, noben mi ni všeč) in dolenjsko. Aja, pa tisto kar je ena pred mano že omenila, alergična sem na izgovorjavo "jn", namesto "nj". Primorski "H" namesto "G" mi je pa simpatični. :wink:

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov