Stare položnice

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

neznanka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a neznanka » 16. Okt. 2010 11:26

Ne vem kam naj dam to zemo.Doma imam plačane položnice stare že 3 leta.Se jih lahko že vrže stran a je treba še šparat?Do kdaj?
LoveBite
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 2. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a LoveBite » 16. Okt. 2010 17:20

Stric GOOGLE ali pa nujno potrebujem ali pa vedno me je zanimalo. Doh.

Drugac pa lahko vec o tem preberes v Obligacijskem zakoniku (zastaranje) se mi zdi.

Mislim pa, da je navadne položnice (za elektriko, telefon, vodo in podobno) priporočljivo hraniti vsaj pet let. Starejse gredo lahko v smeti.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 16. Okt. 2010 18:02

A pa kdo res 5 let špara položnice za telefon?
LoveBite
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 2. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a LoveBite » 16. Okt. 2010 19:30

No, tega pa ne vem :)
Ampak jst mam od letos naprej vse pomembne dokumetne s placanimi poloznicami vred pospravljene in lepo urejene po fasciklih. Od ene neprijetne izkusnje, ko sem premetala pol hise in celo podstrejse, ker sm iskala spricevala iz srednje sole.

Lahko pride do napake v informacijskem sistemu telekoma/simobila/mobitela itd. in ti posljejo opomin, da nisi placala poloznice za dve leti nazaj....recimo.
Nevem, jst sm samo odgovorila na vprasanje :)
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a McLarnovc » 16. Okt. 2010 20:21

jullia_ napisal/-a:A pa kdo res 5 let špara položnice za telefon?

Pri nas vse položnice hranimo toliko časa, oz. potrdila o plačilu. Se je že zgodilo, da so po parih letih prišli ti odrezki zelo prav.
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
neznankan
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a neznankan » 16. Okt. 2010 22:44

Nisem avtorica teme - podobnost imena je zgolj naključje :)

Men se zdi, da če bi nekdo imel dolg za 2 leti nazaj, da bi ga že zdavnaj terjali. Pri Elektru so sploh na vsakem računu vidna plačila.
Opomini za neplačano bi prišli takoj in ne po dveh letih.

Sama hranim eno leto, potem pa vržem.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 16. Okt. 2010 23:44

Evo, sem šla prav pogledat v Obligacijski zakonik:

Enoletni zastaralni rok

355. člen

(1) V enem letu zastarajo:

1. terjatve za dobavljeno električno in toplotno energijo, plin, vodo, za dimnikarske storitve in vzdrževanje snage, če je bila dobava oziroma storitev izvršena za potrebe gospodinjstva;

2. terjatve radijske in televizijske postaje za sprejem programov;

3. terjatve pošte, telegrafa in telefona za uporabo telefonov in poštnih predalov, kot tudi druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih;

4. terjatve za naročnino na občasne publikacije, šteto od takrat, ko je iztekel čas, za katerega je bila publikacija naročena;

5. terjatev za storitve zagotavljanja dostopa do medmrežja, za storitve zagotavljanja uporabe elektronske pošte in elektronskih poštnih predalov, za storitve vzdrževanja spletnih strani in za storitve, povezane z dostopom do kabelskih in satelitskih radijskih in televizijskih programov, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih;

6. terjatve upravnikov večstanovanjskih hiš za storitve upravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih.

(2) Zastaranje začne teči po poteku leta, v katerem je terjatev dospela v plačilo.

(3) Zastaranje teče, čeprav se dobave ali storitve nadaljujejo.
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 17. Okt. 2010 7:04

No jaz tko al tko plačujem prek KLIKa pa mam potem tm potrdila ampak načeloma šparam še položnice k mam datum gor napisan kdaj sm plačala...sam tega se tko čez leta ful nabere tko, da mi je tale novica, da morš met eno leto samo, zlo všeč in bom lohk en kup stran zmetala :D
legally blonde
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a legally blonde » 17. Okt. 2010 17:01

Sam a ni pr Kliku tko, da se shranjujejo potrdila sam za pou leta nazaj? Kar je pa mau premal ;)
Live. Love. Surf.

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]