Slovenski kotiček
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
freaky napisal/-a:Nekaj me je zmotilo in to je vejica. Bil je veznik tako da, mene so v srednji šoli učili, da se veznike, ki vsebujejo več besed, ne ločuje z vejico. Kot pri npr. kljub temu da ne moremo pred da zapisati vejice. Je veznik tako da kakšna izjema ali so se na glasovnici zmotili, ko so napisali tako, da ?
Ko smo ravno v tej temi - pravilno je veznikov. Rodilnik.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
sixty - Debatorica
- Na forumu od: 15. 11. 2006
- Kraj: Bled
Z več
Touch me, take me to that other place. Reach me, I know I'm not a hopeless case. It's a beautiful day.
-
*skokica* - Debatorica
- Na forumu od: 1. 4. 2008
spodbújati -am tudi izpodbújati -am nedov. (ú) 1. povzročati, da postane kdo (bolj) delaven, prizadeven: spodbujati igralce, tekmovalce; spodbujati otroke pri učenju...
vzpodbújati -am nedov. (ú) spodbujati: vzpodbujati tekmovalce; vzpodbujati koga k posnemanju; vzpodbujati koga, naj gre / vzpodbujati dialog vzpodbujajóč -a -e: vzpodbujajoče besede; prisl.: vzpodbujajoče govoriti
Sopomenki, torej oboje.
vzpodbújati -am nedov. (ú) spodbujati: vzpodbujati tekmovalce; vzpodbujati koga k posnemanju; vzpodbujati koga, naj gre / vzpodbujati dialog vzpodbujajóč -a -e: vzpodbujajoče besede; prisl.: vzpodbujajoče govoriti
Sopomenki, torej oboje.
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 24. 10. 2007
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
Upam, da bo tema poučna, ker je tukaj pisanje res porazno. Sicer nisem slavistka, ampak zelo zagovarjam pravilno pisanje našega jezika.
Všeč mi je, da se govori narečno, da se ohranja kulturo jezika in ne prenesem neko fino govorjenje, ki je vse popačeno. Medtem, ko zapis mora biti slovnično pravilen.
Všeč mi je, da se govori narečno, da se ohranja kulturo jezika in ne prenesem neko fino govorjenje, ki je vse popačeno. Medtem, ko zapis mora biti slovnično pravilen.
-
bubble* - Sramežljivka
- Na forumu od: 3. 7. 2007
sanjaanja napisal/-a:Upam, da bo tema poučna, ker je tukaj pisanje res porazno. Sicer nisem slavistka, ampak zelo zagovarjam pravilno pisanje našega jezika.
Misliš nekega finega govorjenja?
-
Tamarra* - Cosmofrik
- Na forumu od: 7. 8. 2008
sanjaanja napisal/-a:Upam, da bo tema poučna, ker je tukaj pisanje res porazno. Sicer nisem slavistka, ampak zelo zagovarjam pravilno pisanje našega jezika.
Pisanje nekaterih tukaj je res porazno, čeprav se mi zdi da tiste punce in nekaj fantov, ki so že dalj časa na forumu, pišejo bolj slovnično, s pikami in vejicami kot pa tisti, ki pridejo na novo in imajo samo par objav oz. tisti, ki sploh ne vedo, zakaj so na forumu/pridejo na forum, da odprejo eno ali dve temi in nato jih ne vidiš nikoli več. Tak občutek sem pač dobila .
In ja, res, če zagovarjaš pravilno pisanje našega jezika, bi lahko vedela kako se napiše to, za kar te je že bubble* popravila
We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanual Kant
-
no angel - Cosmofrik
- Na forumu od: 2. 11. 2004
- Kraj: vzhodno od LJ
Js sm pa mal v dilemi glede nečesa ... in sicer - a beseda starš obstaja? Mislim a je pravilno to? Ker kok se js spomnem, so nas učili da ta beseda v ednini ne obstaja oz. ni pravilno, da se v tem smislu uporablja. Sm pa mal pogooglala in očitno je kr precej v uporabi. Ve kdo točn?
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
-
ribicaX - Kofetarica
- Na forumu od: 9. 2. 2005
- Kraj: Prelepa Dolenjska
ali se kratica za gospo in za gospoda sklanja?
npr. vprašajte gospo Ano... kako bi bilo pravilno s kratico? vprašajte go. Ano?
ali pa: po besedah gospe Ane.... ali je pravilno: po besedah ge. Ane?
pa za gospoda isto velja?
prosim če mi lahko kdo pomaga, ker sem že mal pozabila, te stvari pa potrebujem pri svojem delu. kadar sem bila v dilemi, sem do sedaj vedno pisala s celo besedo.
npr. vprašajte gospo Ano... kako bi bilo pravilno s kratico? vprašajte go. Ano?
ali pa: po besedah gospe Ane.... ali je pravilno: po besedah ge. Ane?
pa za gospoda isto velja?
prosim če mi lahko kdo pomaga, ker sem že mal pozabila, te stvari pa potrebujem pri svojem delu. kadar sem bila v dilemi, sem do sedaj vedno pisala s celo besedo.
-
frigga - Kofetarica
- Na forumu od: 23. 12. 2005
- Kraj: Ljubljana
ribicaX: ja, se sklanja.
Glede ''starš'' - v SP je beseda označena ''neknjižno pogovorno'', kar pomeni, da beseda v pisnih besedilih ter pri govorjeni javni rabi ni ustrezna. Ustreznica je ''eden od staršev''.
Glede ''starš'' - v SP je beseda označena ''neknjižno pogovorno'', kar pomeni, da beseda v pisnih besedilih ter pri govorjeni javni rabi ni ustrezna. Ustreznica je ''eden od staršev''.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
-
flesherka_ - Kofetarica
- Na forumu od: 24. 3. 2008
- Kraj: maribor
starš nadomestiš z roditelj in je problem rešen=)
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov