Slovenski kotiček
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
no angel - Cosmofrik
- Na forumu od: 2. 11. 2004
- Kraj: vzhodno od LJ
Men se tud zdi taprva varianta čudna, ker v bistvu je pomen tak, da bi blo to pol - tablete, ki povzročajo glavobol, in kapljice, ki povzročajo rdeče oči. Tak kot da bi reku tablete za preprečevanje nosečnosti al pa tablete proti preprečevanju nosečnosti (kar najbrž ne obstaja, ma dobr, sam da ponazorim kaj hočem povedat ) - tud ni isto. No ne vem lahk pa da je tud prva uporaba čist ok, to si sam js tak razlagam.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
-
×××CarTiKa××× - Komunikatorka
- Na forumu od: 26. 10. 2007
Men pa ni nič čudno, pa mi je ta prva varianta še boljša, ker tableto vzamer zaradi (torej za glavobol, če bi bilo proti, pa lahko pomeni tudi da to preprečiš), mi je vedno čudno, ko kdo reče ''proti''.
-
Smreka - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 3. 2005
kr.ena napisal/-a:Ali ima kaj zveze s slovnico:
tablete za glavobol ali tablete proti glavobolu
kapljice za rdeče oči ali kapljice proti rdečim očem?
Tista prva varianta mi vedno zveni pomensko čudno ...
Tole smo se pa mi učil na faksu, se še spomnm
Pravilno je proti, ker ti ne vzameš tablet zato, da te bo nekaj bolelo, ampak zato, da bolečino preprečiš
-
freaky - Kofetarica
- Na forumu od: 27. 4. 2006
Smreka napisal/-a:Jaz bi tud dala vejico in se mi zdi, da je vsiljeni stavek, ker lahko bi potem nadaljevali:
Zabava, kot je ni bilo nikjer drugje, se je nadaljevala pozno v noč.
Sj lahko vsak stavek v mislih nadaljuješ, tako da boš vrinil vejico. Zato se mi zdi takšna razlaga ful nesmiselna (nč grdga ne mislim). Res je pa tudi, da ne študiram slovenščine in vem, da jo ve bolj obvladate kot jaz.
Jaz bom verjetno iz tega stavka naredila doktorat, ker skos neki po internetu brskam in iščem vse možne definicije, kje, kdaj in zakaj stoji vejica.
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
-
frigga - Kofetarica
- Na forumu od: 23. 12. 2005
- Kraj: Ljubljana
freaky napisal/-a:Smreka napisal/-a:Jaz bi tud dala vejico in se mi zdi, da je vsiljeni stavek, ker lahko bi potem nadaljevali:
Zabava, kot je ni bilo nikjer drugje, se je nadaljevala pozno v noč.
Sj lahko vsak stavek v mislih nadaljuješ, tako da boš vrinil vejico. Zato se mi zdi takšna razlaga ful nesmiselna (nč grdga ne mislim). Res je pa tudi, da ne študiram slovenščine in vem, da jo ve bolj obvladate kot jaz.
Jaz bom verjetno iz tega stavka naredila doktorat, ker skos neki po internetu brskam in iščem vse možne definicije, kje, kdaj in zakaj stoji vejica.
Pred kot je vejica, če sledi osebna glagolska oblika. V tem primeru imamo osebno glagolsko obliko - je ni bilo - zato je postavitev vejice nujna.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
-
freaky - Kofetarica
- Na forumu od: 27. 4. 2006
Hvala za razlago Sej če bolje pomislim, je res logično, da je pri tem stavku vejica. Čeprov js sm zmir vejice delala, tako da sem pogledala, če sta dva povedka in jih ločila z vejico (če nista bila že prej ločena s kakšnim drugim ločilom ali veznikom).
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
-
*sanja* - Kofetarica
- Na forumu od: 2. 1. 2008
Danes sem v roke dobila knjigo Srhljivo razkritje (Patricia Cornwell). Bom kar prepisala opis knjige na zadnji strani:
2 vejici manjkata v tako kratkem odstavku!
Si ne upam sploh brati take knjige, ki ima že v opisu na platnicah knjige slovnične napake.
Dublin na Irskem in Richmond v Virginiji: ločuje ju na tisoče kilometrov povezujejo pa umori. Predavanja, ki jih mora opraviti na Irskem, dr. Kay Scarpetti ponudijo popolno priložnost, da ugotovi, ali so umori na obeh straneh Atlantika res povezani. Pred leti je bilo na Irskem najdenih pet obglavljenih trupel brez okončin zdaj so bila štiri takšna trupla odkrita v Združenih državah.
2 vejici manjkata v tako kratkem odstavku!
Si ne upam sploh brati take knjige, ki ima že v opisu na platnicah knjige slovnične napake.
-
Smreka - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 3. 2005
Ma ej..jst prsežem da bom dala okrog eno okrožnico, katerega spola je finale.
Zdele ko je bil Eurosong pa kj podobnega - prisežem, da 80 % "novinarjev" govori tisto finale, kot da je srednjega spola.
Dejte prosim že enkrat dojet, da je finale TISTI finale.
Poznavanje slovnice na višku res.
Zdele ko je bil Eurosong pa kj podobnega - prisežem, da 80 % "novinarjev" govori tisto finale, kot da je srednjega spola.
-
tanchii - Debatorica
- Na forumu od: 16. 8. 2007
še eno vprašanje glede vejic, čeprav drugač nimam nekih problemov s slovnico (ne me zdaj napadat, če ni vse pravilno, ker trenutno to ni moj namen )
no, iz pesmi Pesek in dotik:
tu stojim, ponosno, s teboj...
al
tu stojim, ponosno s teboj... ?
pomoje je prav prvo, ker lahko prebereš brez "ponosno" - tu stojim s teboj, če pa prebereš samo drugi del - ponosno s teboj, pa pol nima nekega pomena prav.. popravite me če se motim
al
pomoje je prav prvo, ker lahko prebereš brez "ponosno" - tu stojim s teboj, če pa prebereš samo drugi del - ponosno s teboj, pa pol nima nekega pomena prav.. popravite me če se motim
-
Aloha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 20. 9. 2005
- Kraj: Havajsko otočje
Smreka napisal/-a:Ma ej..jst prsežem da bom dala okrog eno okrožnico, katerega spola je finale.
To tut mene žiucira.
Od kje pa to - tekmuje v finalih!? Pa ni mišljeno v večih, ampak samo v enem.
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
- Karja
- Komunikatorka
- Na forumu od: 3. 11. 2006
tanchii napisal/-a:še eno vprašanje glede vejic, čeprav drugač nimam nekih problemov s slovnico (ne me zdaj napadat, če ni vse pravilno, ker trenutno to ni moj namen )
al
tuki je lahko karkol, al kot tukej stojim, ponosno pa še s teboj, alpa tukej stojim ponosno s teboj-kao ker mam tebe zravn sm ponosna
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Na forumu od: 22. 8. 2006
Smreka napisal/-a:Ma ej..jst prsežem da bom dala okrog eno okrožnico, katerega spola je finale.
Ma jaz bi umrla če bi to kje slišala. Sem res alergična na take zadeve.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
As we think, so we become.
-
~Papillon~ - Debatorica
- Na forumu od: 27. 11. 2005
Oprosti Aloha, ker sm te uzela za primer
Matr.. kerga spola? Superga.. superg.. supergi.. superge..
Pa kako se pol sklanja?
Aloha napisal/-a:Drgač pa men pozim hitr kšna superga "premejhna" rata, res zadnje opozorilo, da je treba nohte postrišt .
Matr.. kerga spola? Superga.. superg.. supergi.. superge..
Pa kako se pol sklanja?
-
miikena - Cosmofrik
- Na forumu od: 13. 11. 2004
SSKJ napisal/-a:supêrga -e ž (ȇ) nav. mn., žarg., šport. športna copata, zlasti močnejša: obuti superge
Če maš v roki sam eno, rečeš da maš supergo v roki, če jih obuješ, rečeš, da si obula superge. Da si obula obe supergi rečeš pa, če hočeš poudarit, da si obula že obe supergi.
Tko nekak za moje pojme.
Listen to the energy within. Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you've imagined!
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov