Slovenski kotiček

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Mju
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 1. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mju » 21. Maj. 2008 21:13

freaky napisal/-a:Mene neki zanima. Danes sm na enem plakatu videla reklamo za en avto. In pisalo je: Zabava, kot še nikdar. Zdaj me pa zanima, če je ta vejica pravilno postavljena oziroma če je pravilno, da jo ni. Ker meni se zdi, da ne bi smela bit, ker spada po isti primer kot: Spi kot medved, kjer tudi ni vejice.

Nisem 100%, da imam prav, ampak me ful zanima, ker drugač ne bom mogla zaspat :P

glede spi kot medved, men je rekla moja profesorica, ko sem tut to jo vprašala enkrat, da je čist odvisno, kako je mišljeno. razlika se sliši v govoru. če js rečem spi, kot medved, se pove tako: spi (glas gor in mal premora), kot medved, v smislu spi, poglejtega kako spi, kot en medo spi. je pojasnilo, pa mal bolj je čustveno obarvano.
če pa rečeš spi kot medved je pa čez stavek intonacija padajoča in je čist navaden stavek.
se pravi razlika o poudarku.

glede zabave pa bi js tut dala vejico, js to po feelingu delam :)
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 21. Maj. 2008 21:17

Glede tega medveda, jaz se še v živo spomnem iz OŠ, ko nam je učiteljica to razlagala. Če napišeš Spi kot medved ni vejice, ker ni povedka v "drugem" delu; če pa napišeš: Spi, kot spijo medvedi pa mora bit vejica.

Js sm bla v to prepričana vse do danes. Zdej sm pa čist zmedena. Al so me v Oš narobe naučil al so se pa na plakatu zmotl. :wink:
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 21. Maj. 2008 21:20

No ja, pri Spi kot medved je jasno, da ni vejice, ker gre za navadno primerjavo, kako nekdo nekaj pocne ... in nas so na faksu ucili, da je vejica pred 'kot', ko stavek za 'kot' uvaja glagolsko dejanje, torej povedek ... In jaz delam po tem principu, je pa res, da znanja vejic ne bom nikoli osvojila, ker mi grejo na zivce :D
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 21. Maj. 2008 21:25

MsN napisal/-a:in nas so na faksu ucili, da je vejica pred 'kot', ko stavek za 'kot' uvaja glagolsko dejanje, torej povedek

Mene so tut tako učil (ne na faksu :wink: ) in zato mi je nelogično, zakaj je v tistem stavku vejica. Ker sm pa dost alergična, če kje v reklamah mankajo vejice, me res tok firbec matra, da jih ne bom po krivem obdolžila. :P
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 21. Maj. 2008 21:28

Mene pa najbolj motijo reklame za zdravila, kjer imajo med drugim napisano (napacno): ''Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.'', pri cemer pred 'farmacevtom' manjka predlog 's' ... tole bi res nekam klicala, naj popravijo, pa ne vem kam :lol:

Pa se en primer s cistili, ampak se ne spomnim trenutno v cem je fora, napisem, ko vidim reklamo.
Uporabniški avatar
*kayka*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 26. 1. 2005
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a *kayka* » 22. Maj. 2008 8:52

mene tud moti k ni S pred farmacevtom
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 22. Maj. 2008 17:49

Zmotla sm se :oops: Piše: Zabava, kot nikjer drugje. Ampak še vseeno se mi zdi, da je vejica odveč.

Te reklame so res obup. Pri eni za čistila manjka pred ki vejica :!: Okej, razumem, da pri kakšnem res kompliciranem stavku ne veš kako in kaj, ampak pred ki pa ja vsak ve, da more bit vejica. Še posebi pa morš bit pazljiv, če to medijsko izpostaviš.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 23. Maj. 2008 5:47

Halo, reklam pa ja ne gre jemati za merodajne; v njih je ogromno napak, jaz se jim samo še smejim, zmedejo me pa res ne.
:P
Uporabniški avatar
rammsteingirl
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 28. 5. 2005
Kraj: Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a rammsteingirl » 23. Maj. 2008 9:49

jaz sem slovenistka. po mojem mnenju sta možni obe varianti, z ali pa brez vejice. čeprav je mogoče res bolj pravilna varianta z vejico, če upoštevamo, da gre za izpuščeno os. glag. obl. Torej bi se stavek glasil: "Zabava, kot je ni bilo nikjer drugje."
Uporabniški avatar
×××CarTiKa×××
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a ×××CarTiKa××× » 23. Maj. 2008 13:12

Mene pa sedaj neki zanima (sodi med prevzete besede, sam je nisem našla v slovarju tujk):
- temperamenten
- sentimentalen

Tak, da či kera ve :) pomen teh dveh besed.

Za prvo se mi sicer zdi, da je to, da si vzkipljiv pa tak... :? Mogoče.
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 23. Maj. 2008 13:26

rammsteingirl napisal/-a:"Zabava, kot je ni bilo nikjer drugje."

Sej recimo pri Spi kot medved je tudi mišljeno, da nekdo spi, tako kot spijo medvedi in je izpuščena os.glagolska oblika. Pa vendar v prvem primeru ni vejice, ker je navadna primerjava.
Uporabniški avatar
Lučkica
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Lučkica » 23. Maj. 2008 14:00

reklame so namenoma narejene z napakami. normalno, če nebi bilo napake v besedilu se je nebi zapomnila in opisovala tako. tako kot sem jaz zagledala na oknu trgovine napisano: rasprodaje
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 23. Maj. 2008 14:16

Lučkica napisal/-a:reklame so namenoma narejene z napakami. normalno, če nebi bilo napake v besedilu se je nebi zapomnila in opisovala tako. tako kot sem jaz zagledala na oknu trgovine napisano: rasprodaje

Haha, ta je pa dobra - reklame so namenoma napisane nepravilno? Oh, verjetno v primerih, ko gre za besedne igre, se zdalec pa to ni smer, v katero bi tezili oglasevalci. Stvar je pac taka, da oglasevalci sestavijo reklamo tako, da z njo dosezejo nek ucinek pri kupcih, v vsej tej zagnanosti pa mnogokrat pozabijo na pravopisne napake. Nikakor pa ni to pravilo, da so reklame namenoma pravopisno pomanjkljive, samo lektorja ne placajo in vkljucijo v delo, to je vse :wink:

Cartika, po domace povedno:
- temperamenten: hitre jeze, impulziven, nasprotje od miroljuben (temperament je sicer ena od osebnostnih lastnosti, ki je v vecji meri podedovana, doloca ali smo agresivni, neagresivni, hitre/pocasne jeze ipd.)
- sentimentalen: izredno custven
Uporabniški avatar
rammsteingirl
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 28. 5. 2005
Kraj: Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a rammsteingirl » 23. Maj. 2008 14:30

freaky napisal/-a:
rammsteingirl napisal/-a:"Zabava, kot je ni bilo nikjer drugje."

Sej recimo pri Spi kot medved je tudi mišljeno, da nekdo spi, tako kot spijo medvedi in je izpuščena os.glagolska oblika. Pa vendar v prvem primeru ni vejice, ker je navadna primerjava.

tale stavek z zabavo pa mi je dal misliti. :)

torej, odločila sem se sledeče :) v primeru, da bi bila os. glag. obl. tudi v drugem delu stavka, vejica obvezno je. lahko je tudi tako, kot sem že prej napisala, da si povedek domišljamo.

verjetno pa bi večina slovenistov prišla do zaključka, da je v dejanskem primeru ni, ker je podoben primer kot "Dere se kot sraka." in podobni primeri. po temeljitem premisleku in debati s še eno slovenistko se tudi sama pridružujem tej drugi tezi in se opravičujem za morebitno "zavajanje" v mojem prejšnjem postu.
Uporabniški avatar
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jagodka85 » 23. Maj. 2008 14:37

slovenistov al slavistov?

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov