Slovenski kotiček

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 12. Sep. 2008 16:08

softTouch napisal/-a:še nečesa sm se spomnila

velikokrat po televiziji,radiu ali v časopisih uporabljajo besedo dekle. In navadno jo uporabljajo nekako takole. Dekle je dopolnilo dvajset let. Rojstni dan je praznovala v družbi svojega fanta.

samo če je govora o dekletu bi morali uporabljati skoz isto sklanjatev ali ne?

V bistvu ne. Tudi če bi rekli: Dekle je dopolnila dvajset let, ne bi bilo narobe. Čeprav meni osebno ne zveni lepo. V tvojem primeru, ko je ženska oblika v naslednjem stavku, me pa niti ne moti. (vsekakor pa ni narobe)
Je pa res, da SSKJ ni le najvišja inštanca, ki določa pravila, ampak se tudi v obratni smeri prilagaja praktični rabi. Po mojem mnenju - na žalost. Zato se ne bom začudila, če bo v naslednji izdaji dopuščena uporaba "hči" v 4. sklonu - glede na to, da se to vsepovsod uporablja, čeprav je narobe.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 10. 2005
Kraj: Prelepa Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a ženska » 12. Sep. 2008 17:20

Mene pa kar oči bolijo, če kje kaj piše brez vejic ... :tot:
Uporabniški avatar
red*cherry
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 19. 6. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red*cherry » 12. Sep. 2008 17:34

kr.ena napisal/-a:Tudi če bi rekli: Dekle je dopolnila dvajset let, ne bi bilo narobe.

Ja itak da je to narobe! Če je TISTO DEKLE, je DOPOLNILO, ne pa dopolnila. In naslednji glagoli v stavkih, ki se nanašajo na dekle, morajo biti na -O.
Uporabniški avatar
majaoko
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 21. 7. 2006
Kraj: okolica ljubljane

Neprebrana objavaNapisal/-a majaoko » 12. Sep. 2008 19:02

Zaroseno ali zarošeno okno? :D

Jaz bi rekla zarošeno :?
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a ženska » 12. Sep. 2008 19:04

Po SSKJ je zarošeno.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 12. Sep. 2008 20:40

red*cherry napisal/-a:
kr.ena napisal/-a:Tudi če bi rekli: Dekle je dopolnila dvajset let, ne bi bilo narobe.

Ja itak da je to narobe! Če je TISTO DEKLE, je DOPOLNILO, ne pa dopolnila. In naslednji glagoli v stavkih, ki se nanašajo na dekle, morajo biti na -O.

Bi se kar strinjala s tabo. Ampak žal v SSKJ piše drugače. Da je lahko dekle tudi ženskega spola.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 13. Sep. 2008 8:36

kr.ena napisal/-a:Je pa res, da SSKJ ni le najvišja inštanca, ki določa pravila,

SSKJ ni najvišja inštanca, ki določa pravila. Je ''samo'' zbirka besed, ki jih pozna slovenski knjižni jezik. Sicer je pa zastarel, pomanjkljiv in od 1970. leta, odkar je izšla prva knjiga, isti in kar kriči po popravkih in dopolnitvah. Za zdaj je najvišja inštanca pri nas Slovenski pravopis (SP), katerega ime nam že samo pove, da narekuje pravilen zapis besed, vsebuje pa tudi slovnična pravila. Sicer bi se dalo debatirati tudi o ustreznosti SP-ja, vendar je, žal, za zdaj to edina bukva, ki nam narekuje pravila in rabo besed.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 13. Sep. 2008 19:19

Narobe sem se izrazila. Ne določa pravil, ampak je zbirka besed in besednih zvez, za vsako besedo določa njen spol, naglas, širino vokalov, posebnosti v sklanjatvi.
Pravopisna pravila so zajeta v Slovenskem pravopisu. Ampak če iščeš pravilen zapis neke konkretne besede, ga lažje najdeš v SSKJ-ju, kjer so besede abecedno urejene, kot če brskaš med pravili.
Moj SSKJ je bil končan leta 1991. (ponatisnjen pa 2008)

V celem stavku, katerega del si citirala, sem hotela predvsem povedati, da je jezik živ organizem. In da se SSKJ, Pravopis itd. v bistvu prilagajajo dejanskemu stanju bolj kot se govorci prilagajajo pravilom.
Če bo milijon ljudi redno zanemarjalo določeno pravopisno pravilo, bo zelo verjetno v nekaj desetletjih to "napako" dopuščal tudi pravopis. Žal ali ne - to je pa večna debata slovenistov. Jaz sem glede tega med bolj konzervativnimi.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a ženska » 13. Sep. 2008 21:26

Tudi jaz. Mislim, da se mora jezik ohraniti v taki obliki, kot je sedaj. Škoda je slovenščine, da bi izumrla ali se preveč spremenila, ker je res poseben jezik.
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 13. Sep. 2008 22:39

kr.ena napisal/-a:Narobe sem se izrazila. Ne določa pravil, ampak je zbirka besed in besednih zvez, za vsako besedo določa njen spol, naglas, širino vokalov, posebnosti v sklanjatvi.
Pravopisna pravila so zajeta v Slovenskem pravopisu. Ampak če iščeš pravilen zapis neke konkretne besede, ga lažje najdeš v SSKJ-ju, kjer so besede abecedno urejene, kot če brskaš med pravili.
Moj SSKJ je bil končan leta 1991. (ponatisnjen pa 2008)

Saj so v SP besede tudi urejene po abecedi. Pravila so pa itak namenjena npr. rabi vejice, sklanjatvam, spregatvam itd.
Ja, SSKJ je bil končan leta 1991, jaz sem napisala, da je prva knjiga izšla 1970. Ponatis pa ne pomeni, da se je vsebina slovarja kakor koli spreminjala (razen, če ne piše ''spremenjena in dopolnjena izdaja'').

Sicer pa, hvala bogu, da vsaj uporabljate katero od teh knjig, na živce mi gre folk, ki pametuje, pa SSKJ-ja ali SP-ja od blizu še videl ni (pa ne mislim npr. tebe, ampak se pa najde veliko takih).

Sem pa tudi jaz do neke mere konzervativna, kar se tiče ''živosti'' jezika. Ampak treba je razumeti, da je nekaj drugega, če bi npr. SSKJ (če se zgodi čudež in se ga kdo spravi dopolnjevat) čez 20 let vseboval besedo ''ful'', kot pa, če bi bila notri razlaga besede strežnik v smislu ''server'' in npr. označena rač. (=računalniška terminologija), ne pa le v smislu ''tisti, ki streže''. Svet se spreminja, spoznavamo nove tehnologije in s tem izraze in ne vem, zakaj bi se morali v stroki obnašati, kot da jih ni.
Uporabniški avatar
Miss September
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 7. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Miss September » 14. Sep. 2008 0:02

Js še vedno ne znam povsod uporabiti vejic. :oops:
Worship me or walk away.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 14. Sep. 2008 16:47

frigga napisal/-a:Saj so v SP besede tudi urejene po abecedi. Pravila so pa itak namenjena npr. rabi vejice, sklanjatvam, spregatvam itd.
Ja, SSKJ je bil končan leta 1991, jaz sem napisala, da je prva knjiga izšla 1970. Ponatis pa ne pomeni, da se je vsebina slovarja kakor koli spreminjala (razen, če ne piše ''spremenjena in dopolnjena izdaja'').

Ja, malo sem pomešala, kaj sploh je Slovenski pravopis (knjiga), ker je nimam doma. Samo verjetno je tam manj besed - če sklepam po debelini knjige?

frigga napisal/-a:Sem pa tudi jaz do neke mere konzervativna, kar se tiče ''živosti'' jezika. Ampak treba je razumeti, da je nekaj drugega, če bi npr. SSKJ (če se zgodi čudež in se ga kdo spravi dopolnjevat) čez 20 let vseboval besedo ''ful'', kot pa, če bi bila notri razlaga besede strežnik v smislu ''server'' in npr. označena rač. (=računalniška terminologija), ne pa le v smislu ''tisti, ki streže''. Svet se spreminja, spoznavamo nove tehnologije in s tem izraze in ne vem, zakaj bi se morali v stroki obnašati, kot da jih ni.

Ne razumem točno, kaj misliš. Jaz upam, da bodo v naslednjem SSKJ-ju besede strežnik, splet, zgoščenka ali plošček, ... Besede server, internet in cd pa nimajo notri kaj iskati, kvečjemu če so označene kot napačne.
Svet se spreminja, spoznavamo nove tehnologije in poiščemo ustrezne izraze v slovenščini. Lepo se mi zdi, da smo eden redkih jezikov, ki uporablja besedo računalnik in ne kompjuter.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
majchy84
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 22. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a majchy84 » 14. Sep. 2008 17:21

Mislim, da je frigga hotla povedat točno to - da naj bi SSKJ vseboval besedo strežnik, ampak v pomenu ang. server, označena pa z ustreznim kvalifikatorjem. Drugače pa ja, SP vsebuje tudi besede, ampak ne vseh, so bolj tiste, ki so težje za sklanjanje, zapis (npr. sklanjanje zemljepisnih imen, itd.). Se pa strinjam, da bi bilo treba SSKJ posodobit, kar bo obsežen projekt, glede na to, kako hitro se v jeziku pojavljajo nove besede.
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 14. Sep. 2008 18:06

majchy84 napisal/-a:Mislim, da je frigga hotla povedat točno to - da naj bi SSKJ vseboval besedo strežnik, ampak v pomenu ang. server, označena pa z ustreznim kvalifikatorjem.

Ja, točno to sem hotela povedati.

Pa še glede debeline SSKJ-ja in SP-ja: SSKJ vsebuje razlage pomenov (posamezne besede jih imajo zelo veliko) besed, SP pa samo pravilni zapis in sklonske končnice, pri nekaterih primerih tudi primere rabe. Poleg tega je v SSKJ še frazeološko gnezdo (posamezni frazemi - npr. biti na psu). In če primerjaš, koliko vrstic je napisanih za besedo pes v SSKJ in koliko v SP, ti je lahko jasno, zakaj je SSKJ tako ''debela'' knjiga.
Uporabniški avatar
bubble*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 3. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a bubble* » 17. Sep. 2008 18:16

Mene vedno močno pogreje, ko vidim, da vejice niso pravilno postavljene (še posebej, če je to pred tipičnimi vezniki, pred katerimi MORA stati vejica). :x Grozno pa mi je videti tudi, da ljudje na koncu vprašalne povedi postavijo piko ali klicaj. Seveda mi gre na živce tudi obratno (npr.: Zanima me, ali si naredil tisto?). :D :evil: Sem pač zahtevna. :oops:

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov