Slovenski kotiček
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Smreka - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 3. 2005
Še glede Luka en odgovor:
Samostalniki, ki so po obliki enaki imenu Matija, se pravi, da se v imenovalniku končujejo na -a, spadajo v drugo moško sklanjatev (Mitja, Vanja, Luka ...). Sklanjanje imena Matija gre torej: Matija, Matije, Matiji, Matijo, (pri) Matiji, (z) Matijo. Za tovrstne samostalnike SS in SPP navajata, da se ‘lahko sklanjajo tudi po 1. moški sklanjatvi’, kar da Matija, Matija, Matiju, Matija, (pri) Matiju, (z) Matijem. Nobeden od priročnikov te izjave ne ovrednoti, po čemer lahko sklepamo, da sta - vsaj v knjižnem jeziku - rabi enega ali drugega sklanjatvenega vzorca enokovredni, in to v vseh pogojih (ki pač zahtevajo rabo knjižnega jezika). Za katero od možnosti se govorec odloči, naj bi bila torej stvar proste izbire.
Skratka oboje je pravilno - po 1. ali 2. moški.
Samostalniki, ki so po obliki enaki imenu Matija, se pravi, da se v imenovalniku končujejo na -a, spadajo v drugo moško sklanjatev (Mitja, Vanja, Luka ...). Sklanjanje imena Matija gre torej: Matija, Matije, Matiji, Matijo, (pri) Matiji, (z) Matijo. Za tovrstne samostalnike SS in SPP navajata, da se ‘lahko sklanjajo tudi po 1. moški sklanjatvi’, kar da Matija, Matija, Matiju, Matija, (pri) Matiju, (z) Matijem. Nobeden od priročnikov te izjave ne ovrednoti, po čemer lahko sklepamo, da sta - vsaj v knjižnem jeziku - rabi enega ali drugega sklanjatvenega vzorca enokovredni, in to v vseh pogojih (ki pač zahtevajo rabo knjižnega jezika). Za katero od možnosti se govorec odloči, naj bi bila torej stvar proste izbire.
Skratka oboje je pravilno - po 1. ali 2. moški.
-
bubble* - Sramežljivka
- Na forumu od: 3. 7. 2007
~NIA~ napisal/-a:NOVO:
od kje oz.kaj sploh pomeni besedica "na".
pravilno je izvoli, ampak ponavad vsak reče: na alpa na, tle maš..
a je to sploh pravilno? (sploh nevem od kje mi je ta na pršu v glavo)
na -te medm. (a)
1. izraža opozorilo na to, kar se da, daje: na knjigo;
na, da boš imel za vstopnico / na nazaj svoj prstan /
na, pij / pri klicanju perutnine, živine: piška, na, na; na,
sivec / na, tu me imaš, pa me udari / pri udarcu: na to
za tvoje jezikanje, na, na, na; na za spomin, da me
boš drugič ubogal
• ekspr. na roko, da bom držal besedo obljubljam,
zagotavljam ti
2. izraža podkrepitev trditve: na, to bo nekaj za
naše opravljivce; tako sem se smejal - na, še zdaj
imam solzne oči / pri priganjanju živine na, sivka, potegni
Seveda je slovnično pravilno, to je pač medmet.
-
softTouch - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 16. 2. 2007
NOVO
Recimo, da imamo vprašanje: Ali še nikoli niste bili v savni?
In če še nikoli nisem bila v savni odgovorim z da ali z ne? Taka vprašanje me vedno zbegajo.
Pa še tole,sem že pozabla kako to gre .Zanima me kakšno ločilo mora biti na koncu tega stavka_____ Vprašaj ali pika (ja,srednja šola je že daleč za mano)
In če še nikoli nisem bila v savni odgovorim z da ali z ne? Taka vprašanje me vedno zbegajo.
Pa še tole,sem že pozabla kako to gre .Zanima me kakšno ločilo mora biti na koncu tega stavka_____ Vprašaj ali pika (ja,srednja šola je že daleč za mano)
-
ženska - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 4. 10. 2005
- Kraj: Prelepa Gorenjska
softTouch napisal/-a:NOVO
Mislim, da odgovoriš z ne.
Sklepam po tem, ker bi bil daljši odgovor: "Ne, nikoli še nisem bila v savni."
Malo čudno se sliši, če bi rekla: "Da, nikoli še nisem bila v savni."
Razen, če rečeš: "Da, res še nisem bila nikoli v savni."
V drugem primeru pa naj bi bila pika, ker je to povedni način. Če bi pa uporabila dobesedno navajanje, bi bil pa vprašaj.
Zadnjič spremenil ženska, dne 12. Sep. 2008 15:51, skupaj popravljeno 1 krat.
-
*~Liesl~* - Komunikatorka
- Na forumu od: 27. 11. 2006
- Kraj: Ljubljana
Mene pa res živcira tisto sporočilo na tem forumu, ki se pojavi, ko pošlješ post (nekaj v tem smislu): "Klikni za pregled tvojega prispevka."
Pisati bi moralo svojega!!!
Take me away cuz in your eyes I'd like to stay...
-
red*cherry - Kofetarica
- Na forumu od: 19. 6. 2008
Men gre pa najbolj na živce od vseh stvari, k 3/4 ljudi piše življenski namesto življenjski! Pa namesto NE VEM, pišejo NEVEM (skupaj). Joj, dobim kar ošpice k to vidm!
-
_ninchyka_ - Debatorica
- Na forumu od: 8. 7. 2008
- Kraj: *paradiž*
Al pa ko veliko ljudi ne ve uporabljati z/s in napiše z, tam ko že zveni čist napačno, sam tega ne porajtajo...
Js ne vem no, men je logična tale postavitev z/s in tudi k/h ... nekateri imajo pa očitno s tem velke probleme.
Js ne vem no, men je logična tale postavitev z/s in tudi k/h ... nekateri imajo pa očitno s tem velke probleme.
Kdor išče nebesa na zemlji je med zemljepisom spal
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
*~Liesl~* napisal/-a:Mene pa res živcira tisto sporočilo na tem forumu, ki se pojavi, ko pošlješ post (nekaj v tem smislu): "Klikni za pregled tvojega prispevka."
Ja, ta je pri meni tudi na vrhu seznama ošpic, ko slišim ali preberem. In to v časopisih in knjigah, ki naj bi bili lektorirani. Ali lektorji nimajo pojma ali samo od daleč preletijo tekst in poberejo honorar?
Drug tak primer je sklanjanje besed "mati" in "hči". A se tega ne učijo več v šoli?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
softTouch - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 16. 2. 2007
še nečesa sm se spomnila
velikokrat po televiziji,radiu ali v časopisih uporabljajo besedo dekle. In navadno jo uporabljajo nekako takole. Dekle je dopolnilo dvajset let. Rojstni dan je praznovala v družbi svojega fanta.
samo če je govora o dekletu bi morali uporabljati skoz isto sklanjatev ali ne?
velikokrat po televiziji,radiu ali v časopisih uporabljajo besedo dekle. In navadno jo uporabljajo nekako takole. Dekle je dopolnilo dvajset let. Rojstni dan je praznovala v družbi svojega fanta.
samo če je govora o dekletu bi morali uporabljati skoz isto sklanjatev ali ne?
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov