prvošolček
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Izkušnje glede?
Moj bratranec/sosed je prvi mesec šole prejokal in si izmišljeval razloge da je ostal doma (trebušček buba, glava boli, itd...) in ko mu doma niso več popustili je v šoli tolk časa jokal, da je učiteljica poklicala starše naj ga ponj pridejo.
Se je pa sčasoma sprijaznil da je to njegova usoda in da preprosto nima izbire.
Pa precej se je treba ukvarjati z njimi, ponoviti kar so se naučili v šoli, vaditi, veliko brat z njim (ko začnejo seveda).
Moj bratranec/sosed je prvi mesec šole prejokal in si izmišljeval razloge da je ostal doma (trebušček buba, glava boli, itd...) in ko mu doma niso več popustili je v šoli tolk časa jokal, da je učiteljica poklicala starše naj ga ponj pridejo.
Se je pa sčasoma sprijaznil da je to njegova usoda in da preprosto nima izbire.
Pa precej se je treba ukvarjati z njimi, ponoviti kar so se naučili v šoli, vaditi, veliko brat z njim (ko začnejo seveda).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
Mimi123 - Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 6. 2009
- Kraj: *somewhere over the rainbow*
joj se spomnem, da je moja sestra skoraj cel pouk presedela na wc skoljki kjer je jokala res se je tezko privadla, ampak s casom je bilo bolje.
ja to je pa res, nekako ji moras prikazat branje in pisanje kot zabavno. skupaj berita knjige ki jih ona sama izbere v knjiznici, tako bo res nekaj po njeni zelji.
ja to je pa res, nekako ji moras prikazat branje in pisanje kot zabavno. skupaj berita knjige ki jih ona sama izbere v knjiznici, tako bo res nekaj po njeni zelji.
Ut ameris, ama...
“I will never be the woman with the perfect hair, who can wear white and not spill on it.”
“I will never be the woman with the perfect hair, who can wear white and not spill on it.”
- V_Rose_V
- Debatorica
- Na forumu od: 7. 7. 2008
no super...bova vsak petek šli v knjižnico po kako knjigico, pa bova skupaj brali...to je dobra ideja, hvala. jaz sem ji ponavadi napisala kak stavek, pa ga je sama prebrala. pa po nareku piše besede. jaz upam, da ne bo imela nekih extra težav, ker je res super dojemljiva in se hitro prilagaja, pa se res veseli šole...
ima kdo kake izkušnje s sistemom celotnim? kaj se počne v 1. razredu?
ima kdo kake izkušnje s sistemom celotnim? kaj se počne v 1. razredu?
-
frigga - Kofetarica
- Na forumu od: 23. 12. 2005
- Kraj: Ljubljana
Jst mam, moja mama uči prvo triado devetletke. Lahko rečem samo to, da prvi razred ni neka huda razlika od zadnjega leta v vrtcu. Počasi se vpeljuje branje, pisanje, spoznavanje števil, računanje, ampak res počasi. Vsaj za mojo mamo vem, da stvari vpeljuje skozi igro, veliko se pogovarjajo in tako obdelujejo tematiko učnega načrta.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
-
*mala* - Cosmopsiho
Pohvalno, da imaš željo se tako ukvarjati s tamalo
Še ogromno staršev se ne zaveda svoje vloge pri otrokih. Jaz sem bratrančku vedno pregledala zvezke in mu dajala podobne vaje, kot so jih imeli v šoli. In sem mu pri matematiki sestavljala kontrolne, mu razložila če kaj ni razumel (vendar pazi, da uporabiš isti način kot učiteljica, da se ne zmede).
Bratranček je še pred šolo zelo rad prepisoval razna imena bližnjih, itd da je vadil pisanje.
Pa ne preveč pritiskat na njo, da ji ne uničiš veselja.
Še ogromno staršev se ne zaveda svoje vloge pri otrokih. Jaz sem bratrančku vedno pregledala zvezke in mu dajala podobne vaje, kot so jih imeli v šoli. In sem mu pri matematiki sestavljala kontrolne, mu razložila če kaj ni razumel (vendar pazi, da uporabiš isti način kot učiteljica, da se ne zmede).
Bratranček je še pred šolo zelo rad prepisoval razna imena bližnjih, itd da je vadil pisanje.
Pa ne preveč pritiskat na njo, da ji ne uničiš veselja.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
miikena - Cosmofrik
- Na forumu od: 13. 11. 2004
frigga napisal/-a:Vsaj za mojo mamo vem, da stvari vpeljuje skozi igro
Mi smo bli letos na hospitacijah in smo bli tut pri prvošolčkih, pa je blo kr luštn za pogledat, so mel tut ubistvu učenje preko igre. So se učili številke in so na par različnih načinov vadili uno 6ko, 8ko (al karkoli je pač že blo) napisat/oblikovat. Se mi zdi, da so najprej delali iz plastelina, potem so na tabli šli s flomastrom po že narisani obliki številke, meli so neko moko/pesek v škatli pa so tam s prsti risali cifre. Pa na tleh so nekak oblikovali številko (pač z vrvmi al neki tazga so meli), pol so pa mulčki hodili po tej številki. Tko pač ful enih načinov, da osvojijo oblike številk, dost luštn.
Tako da po mojem vtisu in besedah unih učiteljic je zdej v devetletki ta prvi razred še vedno bolj kot vrtec, samo da se tut že malo uvaja v številke, črke in šolski sistem.
Listen to the energy within. Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you've imagined!
- V_Rose_V
- Debatorica
ja res je, da je potrebno veliko dela...ampak je pa tud res, da je v skupini mogoče skozi igro lažje izvajat določene zadeve, kot posamično. vem, da so imeli že v vrtcu nek "delovni zvezek" v katerem so se učili nekaj o številkah. k nama ga je prinesla samo 1x, kaj pa je delala pri mami pa ne vem. vem tudi to, da se bom mogla temeljito pogovorit z njeno mamo, ker se mi zdi, da naju sploh ne vključuje v njeno vzgojo. nikoli ni povedala če v vrtcu more kaj znat-samo kadar se je šlo za finančne zadeve, ko so kaj rabli, te je bla pa glasna. vem, da je morala prebrat neko zgodbico, pa cel tdn nista nardili nič, pol sma pa midve v vikendu morali nadoknadit to. prav rada bi bila muha za 1 dan, da bi videla, kak način vzgoje ima njena mama. ker pri nama je živa kot sam hudič vse razmeče, nič ne uboga...res jo moreš ful psihično pripravit na to, pa jo spalamudit, da bo ubogala pa nardila kaj je potrebno. ko pa je poleg mame, pa se mi zdi kot bubica...bomo videli. jaz sem se vglavnem odločla, da bova vsak drugi petek šli v knjižnico po knjigice, ki bo jih bomo skupaj z atijem brali. pa menda se v Sparu dobijo neki "delovni zvezki" za učenje številk in računanja, pa bomo s tem malo probali...mislim, da mi je šlo v šolo dovolj dobro, da lahko to znanje in pomoč prenesem na njo
-
*mala* - Cosmopsiho
Ja, imajo povsod veliko delovnih zvezkov za tamale in jih je prov luštno reševat z njimi. Samo potrpljenje je treba včasih imet.
Vidim pa da imate problematično mamico tamale. Veliko sreče- ne odnehat in popustit
Vidim pa da imate problematično mamico tamale. Veliko sreče- ne odnehat in popustit
- mily
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 16. 6. 2005
Moja tamala rada hodi v šolo in lani, ko je bila prvošolka, ni mela nobenih težav.
Drugače pa je jaz nisem nikoli silila in ji ne vem, nareke devala... Sem jo pustila, da sama dela, da se sama zadnima...Itak v prvem razredu nimajo črk. Imajo samo števila do dvajset in seštevanje in odštevanje le teh. In res delajo vse skozi igro, tko da sploh ni panike. Se mi zdi kakršnokoli forsiranje doma popolnoma odveč.
Se je pa vseeno sama od sebe naučila velikih in malih tiskanih. Sem bila zadnjič kr presenečena, kako fajn bere male tiskane.
Se mi pa zdi najbolj pomembno kako starši šolo otroku predstvijo doma. Mi smo se jo lani vsi veselili (no ja, malo me je vseeno stiskalo, ker je le neka prelomnica v življenju mojega otroka). Smo na prvi dan naredili malo zabavico s torto... tko da si ga je zapomnala.
Pa srečno jutri
Drugače pa je jaz nisem nikoli silila in ji ne vem, nareke devala... Sem jo pustila, da sama dela, da se sama zadnima...Itak v prvem razredu nimajo črk. Imajo samo števila do dvajset in seštevanje in odštevanje le teh. In res delajo vse skozi igro, tko da sploh ni panike. Se mi zdi kakršnokoli forsiranje doma popolnoma odveč.
Se je pa vseeno sama od sebe naučila velikih in malih tiskanih. Sem bila zadnjič kr presenečena, kako fajn bere male tiskane.
Se mi pa zdi najbolj pomembno kako starši šolo otroku predstvijo doma. Mi smo se jo lani vsi veselili (no ja, malo me je vseeno stiskalo, ker je le neka prelomnica v življenju mojega otroka). Smo na prvi dan naredili malo zabavico s torto... tko da si ga je zapomnala.
Pa srečno jutri
- V_Rose_V
- Debatorica
jaz tudiiiii skoz bi lahko kupovala zvezke, barvice, kulije...pa danes je to vse v takih lepih barvah in oblikah, da se ful težko odločiš kaj bi sploh rad
no tudi jaz sem baje brala in pisala pri 4-5 letih. se pa še spomnim, da nisem bila ena izmed tistih, ki so skoz norele za novimi barbikami, ampak sem se veliko raje igrala za pošto, banko, šolo...vem, da sem si delala extra redovalnice in ocenjevala namišljene učence
no tudi jaz sem baje brala in pisala pri 4-5 letih. se pa še spomnim, da nisem bila ena izmed tistih, ki so skoz norele za novimi barbikami, ampak sem se veliko raje igrala za pošto, banko, šolo...vem, da sem si delala extra redovalnice in ocenjevala namišljene učence
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov