Nujno potrebujem! (info, linki, pomoč...) #9

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
TajaTanita
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 4. 2. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a TajaTanita » 13. Feb. 2014 15:04

Preko tuje agencije odhajam kot au pair v ZDA za min. leto (do dve max., lahko po enem letu podaljšam, če bom želela), zdaj me pa zanima kaj vse moram odjaviti v Sloveniji. Trenutno sem še na Zavodu, saj moram do odhoda (čez dva meseca) še vedno imeti osnovno in dodatno zavarovanje ter socialno podporo. Jutri imam sestanek na Zavodu, da ji poročam o iskanju dela in ker sem v postopku za pridobitev vize in sredi urejanja drugih dokumentov, me zanima kaj naj povem svetovalki, da me še ne bo izpisala iz Zavoda in mi hkrati ukinila tudi socialno pomoč, saj še točnega datuma odhoda ne vem, grem pa zagotovo.

Naj dodam, da kraja bivališča verjetno ne rabim spreminjati, ker - čeprav odhajam po legalni poti, tam ne bom redno zaposlena, saj au pair dobi tedensko žepnino in ni registrirana kot zaposlena oseba ali karkoli podobnega.
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 14. Feb. 2014 2:44

Kako je z Zavodom in socialno pomocjo ne vem. Jaz bi na tvojem mestu svetovalki omenila, da cez priblizno dva meseca odhajas in ti bo sigurno ona znala povedat, kako in kaj.

Pred odhodom pojdi na upravno enoto in prijavi zacasni naslov v tujini, torej naslov od druzine, pri kateri bos stanovala. Da javis zacasni naslov zahteva zakon in nima nobene zveze s tem, ali v tujini delas ali ne.

In ceprav bos delala kot au pair, je to se vseeno delo, ne glede na to, da bos dobivala samo "zepnino" - za svoje delo si placana, torej dobis placilo, kakorkoli ga pac poimenujes. V ZDA itak ni nobene razlike med rednim, nerednim, studentskim in ne vem kaksnim delom - ce delas, si zaposlen in tudi au pair, ki delajo, so zaposlene osebe. Druzina mora izpolnit obrazec I-9, katerega mora v ZDA izpolnit vsak delodajalec za vsakega zaposlenega, ne glede na to, ali je drzavljan, ali dela na vizi, ali kaj drugega. Prav tako bos morala na zacetku naslednjega leta oddati davcno napoved, na kateri bos prijavila zasluzek. Davkov ti verjetno ne bo treba placat, ampak prijavit pa moras v vsakem primeru.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
Uporabniški avatar
TajaTanita
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 4. 2. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a TajaTanita » 14. Feb. 2014 8:52

Hvala za te informacije. Drugače pa vsekakor upam, da mi davkov ne bo treba plačati, ker dobim samo 780$ na mesec (= 570€), se pravi za celo leto je to 6840€, od tega računam, da bom vsaj pol "plače" na mesec tam zapravljala sproti (upam, da kak mesec manj, da kaj našparam), tako da če mi poberejo še del tega, ne ostane kaj dosti verjetno ... :?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 14. Feb. 2014 21:11

NOVO:
Poceni printanje v LJ? Center, Vič, Šiška? Max 4 cente na list (cca 250 strani + vezava).

Kolk je v Rožni? (blok 7)
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 15. Feb. 2014 4:52

u 7ki mislim da je 5centov cb
Uporabniški avatar
Punica granatum
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 4. 1. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Punica granatum » 15. Feb. 2014 8:55

Kaj pa printbox?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 15. Feb. 2014 14:39

Na Printboxu imam še neki kreditov, sam neb rada vse porabila za to skripto, raje za sproti. Nebi pa naložila 60€, da bo kredit 3 cente ("podražil" so...).

Kak drug predlog?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Summer055
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 31. 1. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Summer055 » 15. Feb. 2014 22:11

sicer ne vem cene, ampak mislim da je fotokopirnica za FDVjem zelo poceni. (tista hiska, ki zgleda kot en zabojnik :) )
Don't worry, be happy!!
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 20. Feb. 2014 8:28

NUJNO!!!

Danes sem izgubila eno lečo, sicer sem imela testni par, a za cel mesec, a mi je nekako uspela past ven, kar se mi še v celih 11 letih odkar nosim leče ni zgodilo niti enkrat! Niti nisem takoj registrirala, sem mislila, da sem imela vmes zamegljen vid na eno oko (drugače res ful slabo vidim brez). Zdaj me pa zanima, če lahko do jutri dobim svojo dioptrijo seveda, kak par leč, ker mam jutri in v soboto eno NUJNO zadevo, kjer moram biti nujno prisotna, očal pa nimam!
Res nujno rabim nasvet, ker brez ne morem nikamor!
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 5. 2008
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objavaNapisal/-a HuDoBa » 20. Feb. 2014 8:44

^^Pokliči v optiko/optike pa vprašaj? Če majo tvojo dioptrijo na zalogi in nimaš kake posebne leče, najbrž ni problem. Al pa če naročiš prek neta pa daš hitro dostavo?
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 20. Feb. 2014 9:03

Klasično bazno krivino, brez kakih posebnosti..
Pri Optiki Pirc sem naročila leče Pure Vision, ker majo edino te na voljo z mojo dioptrijo, drugod pa ne bi mogla takoj dobit. So mesečne in za pol leta (6 lečk na oko), kar me bo stalo 90eur, ker nujno rabim po pošti do jutri! Do zdaj sem dala max. 70eur, 90eur je pa res ful, a jih rabim do jutri. Sem namreč brez, ena mi je kar iz očesa padla, kar se mi do zdaj v 12 letih nošenja leč še ni zgodilo!

Zdaj me pa zanima, če je še kje rok dostave en dan pa ceneje, ker 90eur je tumač! Pa rekla mi je, da testnih ne dajejo, češ da za to moraš na pregled prej - od kdaj? Testne sem povsod drugod lahko vzela katerekoli, da so mi jih naročili, a zdaj nimam časa čakat več kot dan ali dva, saj mamo v družini smrt in že za pogreb rabim, očal pa ne nosim (dioptrijo na njih mam še iz časa oš, ko sem imela res majhno dioptr.)
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 5. 2008
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objavaNapisal/-a HuDoBa » 20. Feb. 2014 9:51

^^Kaj pa kakšna lecka.net?
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 20. Feb. 2014 10:05

Sem že gledala preden sem klicala v Pirca, a traja pošiljanje tam 3 dni, jaz pa rabim že jutri. :/ Zdaj bom pač plačala po prevzemu 90eur, kaj čem ... Upam, da so vsaj tako dobre kot jih je hvalila. Na lecka.net so eni uporabniki fajn pokritiziral te Pure Vision, drugi pa ful pohvalili, tak da sem fino zmedena zdaj, samo nimam druge. Jaz načeloma vse mehke leče dobro prenašam, mam pa s skoraj vsemi problem s suhostjo, pa ne vem a je catch v tekočini ali čem.
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 20. Feb. 2014 13:50

Zdaj sem uredila prek ene druge spletne optike, s tem, da so me dali na prednostno listo, ker nujno moram dobiti paket že jutri in so mi šli na roko. Tam bom zdaj dobila cenejše leče, je pa res, da samo za 3 mesece, ampak itak se mi zdaj gre za to, da nisem brez, ne za to, za koliko časa so. Je pa optika Pirc že poslala paket in ga jutri dobim, zdaj pa me zanimata dve stvari: ali prinese isti poštar ta dva paketa? Ker včasih kako podjetje pošlje svojega kurirja. Druga stvar pa je, da tadražjega paketa (90eur) seveda zdaj ne mislim plačat, ker sem naročila cenejše leče, zdaj pa me zanima, če lahko zavrnem in po potrebi - če bo nujno, plačam samo potne stroške? Ker ponavadi je bilo tako, da če ti poštar osebno ne vroči pošte, pošlje nazaj od koder je prišlo ali pa te čaka na pošti in moraš v 15 dneh it dvignit. Če pa bo jutri oba paketa prinesel isti poštar, bom mu itak mogla odpret vrata, ker en paket moram prevzet, drugega pa ne vem, če bom lahko zavrnila. Plačat 90eur vsekakor ne mislim.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 20. Feb. 2014 16:09

^^Ja seveda lahko zavrneš paket, te ne more poštar prisilit da ga plačaš. :)

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov