Krstiti otroka: da ali ne?

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
kamis
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 12. 12. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kamis » 11. Jan. 2008 8:28

gregalina napisal/-a:Sama se zmenita, v keri se bosta poročila. Prisotna sta tudi lahko oba duhovnika (pravoslavni in katoliški). To je pol mešani zakon.

Aha ok,tega pa res nism vedla.Ja vem da če si ateist da se če se hočeš poročit cerkveno,da morš delat usaj za katoliško vero 6mesečni tečaj.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 11. Jan. 2008 10:26

Tudi v katoliški cerkvi se lahko poročiš kot ateist - neka finta je, da se poroči cerkveno le tisti od zakoncev, ki je katoličan, drugi pa ne. Vem, zveni absurdno ... ampak sem bila prisotna na taki poroki ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 20. 3. 2007
Kraj: toti Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 11. Jan. 2008 12:48

kr.ena napisal/-a:Tudi v katoliški cerkvi se lahko poročiš kot ateist - neka finta je, da se poroči cerkveno le tisti od zakoncev, ki je katoličan, drugi pa ne. Vem, zveni absurdno ... ampak sem bila prisotna na taki poroki ...

Tut takšna poroka je možna, ja.

Drgač se pa tist tečaj imenuje katehumenat. Moj fant zdaj hodi, ker se nameravama cerkveno poročit. Traja od oktobra do marca. To je odvisno od vsake župnije. Pri nekaterih lahko narediš prej kot v enem mescu, sam to ni vredu. Če vstopiš v katoliško Cerkev je tut dobro, da prej veš določene stvari.
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 11. Jan. 2008 14:33

gregalina napisal/-a:Drgač se pa tist tečaj imenuje katehumenat. Moj fant zdaj hodi, ker se nameravama cerkveno poročit. Traja od oktobra do marca. To je odvisno od vsake župnije. Pri nekaterih lahko narediš prej kot v enem mescu, sam to ni vredu. Če vstopiš v katoliško Cerkev je tut dobro, da prej veš določene stvari.

to je pa ful lepo če je tip takoj ZA, da se spravi u eno/drugo vero...in d ful dela na tem...js vem d mojga, k je ateist ne bi nikol mogla prepričt da se krsti, al pa kakorkoli sploh zanima za mojo vero :)
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 12. Feb. 2008 18:22

jullia_ napisal/-a:zakaj vsi krst smatrate za nekaj dokončnega in neizbrisnega, kar človeka zaznamuje do konca življenja? poznam ogromno krščenih ljudi, ki jih to niti malo ne ovira pri njihovem ateizmu, spreobrneš se pa tudi lahko kadar koli.

Se ful strinjam.
Ko otrok odraste, sta možni itak sam 2 poti - da je veren, al pa da ni. Če je veren, mu je itak kul, da je krščen. Če pa ni veren, mu pa tudi sam krst, njegova simbolika in vez s Cerkvijo ne pomeni nič. Lahko se celo izpiše iz evidence, če ga moti, da ga statistično vodijo kot kristjana - kaj, kot da se iz društva plavalcev izpišeš.
Za svoje otroke še ne vem, kaj bom z njimi. Men je useen, sicer sem krščena pa te zadeve, ker kot froc sm bla ful verna in sploh mi je blo vse to plesanje okoli vere ful všeč, v gimnaziji so mi pa celo Cerkev in vse skupaj totalno zasrali. Nisem verna, mi je pa všeč vera, kot je bla v začetku svojega razvoja, preprosta in iskrena, z iskrenim namenom zgolj odgovoriti človeku na nekatera globoka vprašanja in mu pomagati skozi življenje spoznat prave vrednote. Žal, zadnjih 1500 let ni več tako.
rose8
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a rose8 » 19. Feb. 2008 16:07

jaz sem zato, sama sem krščanske vere in ga bom dala krstiti ko ga bom enkrat imela.
Uporabniški avatar
mary-kate and ashley bigg
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 5. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a mary-kate and ashley bigg » 19. Feb. 2008 19:11

otrok se mora za krst odločiti sam. v nasprotnem primeru ga posiljujete z vero.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 19. Feb. 2008 19:33

krst ni vera. krst je institut določene religije.
Vessy
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2007
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Vessy » 19. Feb. 2008 20:42

Jaz še ne vem al bom (če bom sploh mela otroka/e) dala krstit al ne. Definitivno bo odvisno od partnerja. Po mojem mišljenju otroka ne bi dala krstit, ker ne verjamem v izvirni greh, se mi pa tudi butasto zdi, to naredit, ker pač okolica to od tebe pričakuje al pa ti je obred "lep".
Se mi pa zdi, da vas kr dosti pretirava, ko pravite kako vlko vsiljevanje je krst. Otroku definitivno ne more škodit, torej ne vem zaka bi bil tak bav bav.
Druga pa je, če potem otroka siliš hodit k verouku, ko že lahko izrazi mnenje, da tega noče.
Uporabniški avatar
rammsteingirl
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 28. 5. 2005
Kraj: Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a rammsteingirl » 19. Feb. 2008 23:21

sem verna in bom dala svoje otroke krstiti. tudi fant, ki ni veren, bo naredil zakramente, tako se je odločil.

ko pa je bilo že nekaj govora o cerkveni poroki: naš župnik je rekel, da se sedaj da tzudi tako poročiti, da en pač ma vse zakramente, drugi, ki pa jih nima, pa se lahko prav tako poroči cerkveno, vendar se ga jemlje kot drugoverca.

torej, ni samo ta možnost, da če nimaš zakramentov, se ne moreš poročiti cerkveno. zdaj je že vse veliko bolj "skulirano", da tako rečem.
rose8
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a rose8 » 20. Feb. 2008 8:26

mary-kate and ashley bigg napisal/-a:otrok se mora za krst odločiti sam. v nasprotnem primeru ga posiljujete z vero.

to se pa ne strinjam. ko bo zrastel se še zmeraj lahko premisli.
tor
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 7. 2. 2007
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a tor » 20. Feb. 2008 19:42

mary-kate and ashley bigg napisal/-a:otrok se mora za krst odločiti sam. v nasprotnem primeru ga posiljujete z vero.

Posiljujejo z vero?

pol te posiljujejo tut s slovenskim jezikom.
Pa s šolo.
pa z redom.
-.....
Uporabniški avatar
KittyKiss
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 28. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a KittyKiss » 20. Feb. 2008 20:20

Ne. :) Sicer nism krščanske vere, ubistvu ne sledim nobeni veri(v familiji sta dve različni :P)ampak npr. če bo mož kristjan nebo otrok mel krsta niti nobene druge ceremonije kterekol vere.. se mi zdi nesmiselno, vsak najde svojga boga(ali ne)sčasoma in bo že sam videl, katere vere je, mogoče bo clo mel kako svojo :D vglavnem ne.
Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 21. Feb. 2008 21:39

tor napisal/-a:

Posiljujejo z vero?

pol te posiljujejo tut s slovenskim jezikom.
Pa s šolo.
pa z redom.
-.....

pri tvojem ni izbire, je obligativno po zakonu. religija pa je uzakonjeno del izbire in je posiljevanje z vero skorajda protizakonito :wink:
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *hox* » 22. Feb. 2008 8:33

Eno vprašanje:

A pri cerkveni poroki povejo tudi krstno ime?

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov