Krstiti otroka: da ali ne?

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Tigi
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 1. 2005
Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...

Neprebrana objavaNapisal/-a Tigi » 26. Dec. 2007 13:27

Jau a vidš k neveš...

Ja obred je LEP ja...ima svoj čar...ne pa da se uživa...
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
kai
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kai » 26. Dec. 2007 13:30

Lepo. Ampak za koga je? Otroku res ne škodi, koristi mu pa tudi ne. Torej obred ni ZA otroka, ampak za starša.

Seveda samo v primeru, da bi ga krstila, ker je lepo. Če je vmes vera, je drugo.
bounce around kai like bunniez
Uporabniški avatar
LARIKA
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 6. 2. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a LARIKA » 26. Dec. 2007 13:31

Sicer ne vem kaj je v tem lepega, ko pa otroka samo polije z "blagoslovljeno" vodo po glavici, neki zmoli, prekriža in to je to :? .
Ženske moramo biti lepe, da nas moški ljubijo, in neumne, da lahko ljubimo njih.
Coco Chanel
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 26. Dec. 2007 13:40

LARIKA napisal/-a:Sicer ne vem kaj je v tem lepega, ko pa otroka samo polije z "blagoslovljeno" vodo po glavici, neki zmoli, prekriža in to je to :? .

to se tud jst sprašujem :? sicer je pa najbolj neumen razlog za krst otroka ta, da ga krstič ker je lepo.če mu kasneje RK vera ne bo ušeč mu bo tale krst samo škodil.sicer pa taki obredi se izvajajo z neko podlago z nekim namenom in ne ker je lepo.

jst še vedno mislm, da se bo otrok sam odloču kaj in kako bo veroval/al bo krščen al ne/al bo delal zakramente al ne, tko da ga v štartu nč ne bom silila in delala neki kar mogoče on en dan nebi želel.še vedno se lahko kasneje krsti al pa zakramente nardi.

Tigi napisal/-a:Ja nekateri so nekje še zelo zelo verni in potem tako vzgajajo tudi otroka...ampak to je mislim, da vedno bolj redko...

Jaz mislim, da je lepo če se otroka na lep način vzgaja... Cerkev ima tudi pomankljivosti to sigurno saj noben ni popoln...ampk še vseeno je neko lepo vzdušje doma....

jst recimo preziram cerkev in ne verjamem v cerkev.verjamem v neka svoja prepričanja v zgodbe ki sem si jih sama nekako sestavila d abi držale in z branjem različnih knjig, gledanjem različnih dokumentarcev.ampak to ne pomeni, d abom otroku tudi vbijala v glavo da je cerkev čist mimo.ne, to je pač moje osebno mnenje, on se bo pa sam odločil kaj in kako.in kar je drugače od tega, je zame prisiljevanje in protiželjno dodeljevanje svojega otrpoka eni veri.ker otrok pač ne izbere sam ko je polleta star v kaj bo veroval.
vzgoja?vera pa tlele nima veze zraven.Kukr ga boš vzgojil tak bo, pa če je krščen je loh tud kriminalc/morilc itd. :wink: To pa res ni nobeno merilo.
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Smreka » 26. Dec. 2007 13:49

Brez zamere tistim ki to podpirate, ampak dejstvo je, da je to isto, kot če bi otroku ob rojstvu določil bodočega partnerja! Ne glede na to, za kakšno odločitev gre, vsak ima pravico v svojih zrelih letih sam presoditi, kaj ga bo v življenju vodilo - kaj bo delal, s kom bo živel in nenazadnje - v koga ali kaj bo verjel. Vse kar naj bi mu starši dali, je možnost izbire.
Uporabniški avatar
nanyka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 9. 2006
Kraj: 18km iz mb

Neprebrana objavaNapisal/-a nanyka » 26. Dec. 2007 14:10

Smreka napisal/-a:ampak dejstvo je, da je to isto, kot če bi otroku ob rojstvu določil bodočega partnerja!

o ful je isto! give me a break!
Mislim ,da je to čist različno!
S krstom nemorš človeka uničit ker ko odraste razmišla z glavo in tud sprejme odločitev al bo hodil v cerkev al ne, al bo spremenil vero...itd.

Da mu pa ob ob rojstvu določiš partnerja je pa nekaj čist drugega!Je čist nekaj za moje pojme nenormalega!

To je samo moje mnenje!
When God Created Men, She Was Only Kiding!
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 26. Dec. 2007 14:16

Ni isto je pa zelo podobno.Fora je v tem, da ti otroka ko se ne zaveda ničesar prisiliš v nekej, kar mogoče kasneje on nebi hotel.tle se gre zato predvsem, da nekateri otroke krstijo ali zaradi tega ker je to lepo, kar je totalno mimo, ali pa zarad tega, ker so oni verni in želijo na vsak način (tudi kasneje) da je tudi otrok veren.Sem mela kolegice ki so mogle PROTI svoji volji hodt h verouku/maši ker so starši tako hoteli, one pa niso verjele v zgodbe ki jih je pravila cerkev.To je prisiljevanje.
Uporabniški avatar
LARIKA
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 6. 2. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a LARIKA » 26. Dec. 2007 14:17

^^^^^^ odlično razmišljanje. Se popolnoma strinjam! Vsaka stvar naj bi bila posameznikova osebna odločitev in ne odločitev staršev. Razen vzgoja otrok je pač naloga staršev, kamor pa krst in vera ne sodita.
Ženske moramo biti lepe, da nas moški ljubijo, in neumne, da lahko ljubimo njih.
Coco Chanel
kai
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a kai » 26. Dec. 2007 15:15

Hm, v bistvu sam krst ne doloca otroku nicesar. Bistvo je v kasnejsi vzgoji, ce bo vzgojen verno ali ne. Ce je krscen kot otrok, ne pomeni, da je kristjan.

In glih to je problem - zakaj otroka krstit, ce ne bo verno vzgojen? Ani to totalno brezveze?

Aja, pa se to. Vzgoja in vera sta prekleto povezani. Koliko ljudi hodi v cerkev samo zaradi starih starsev, verni pa niso?
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 26. Dec. 2007 15:56

Ja, vzgoja otrok je naloga staršev in mislim, da tudi vera spada zraven. Tisti, ki so res katoličani in živijo v skladu s svojo vero - je logično, da tudi svoje otroke krstijo. Kasneje se lahko otroci še vedno odločijo drugače - lahko se zahteva tudi izbris, menda je malo komplicirano (zato sem hvaležna svojim, da me niso krstili :wink: ), ampak da se.
Hočeš nočeš z vzgojo prenašaš na otroka tudi svoje vrednote. Jaz bi svojim otrokom prav gotovo veliko brala in poslušali bi glasbo, ki je meni všeč, kasneje bi se pa lahko odločili, da nočejo videti nobene knjige več in da bodo poslušali samo še Saško Lendero. Je tudi to vsiljevanje otrokom?
Da ne govorim o tem, da verjetno večina staršev poskuša vcepiti svojim otrokom vrednote kot so poštenost, nenasilje, solidarnost ... pa še vedno se lahko zgodi, da bo nekdo, ko odraste, te vrednote zavrgel.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 26. Dec. 2007 16:47

Jst sm bla krščena, pol je pa fotr reku, da če bom sami hotli lahko še naprej hodmo u cerkev, silil nas pa on ne bo, ker pravi da nima pravice početi tega, če pa sam ne hodi v cerkev.
In meni se isto zdi. Najbol mi gre na živce pa kakšno svetohlinstvo u smislu zdej sva pa noseča pa se bova pa cerkveno poročila. Ali živiš po nekih naukih al se pa delaš da živiš po njih.
Jst vem, da edin kar mam od krsta je to, da se mi zdi neumno, da sem zdej v nekih cerkvenih registrih za število, ker je pač mama vztrajala, da mormo bit krščeni.
:roll:
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
kai
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a kai » 28. Dec. 2007 10:01

Se podpišem.

Pripomnila bi samo še to, da imajo Slovenci neko težnjo, da se oprisujejo kristjane. Za moje pojme tudi tisti, ki gre na polnočnico oz. zaradi česarkoli obišče cerkev, ni kristjan, če ne veruje v obstoj boga. Ampak Slovenci se imajo res za kristjane samo zaradi tega. Smešno.
Uporabniški avatar
matty13
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 1. 2007
Kraj: Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a matty13 » 28. Dec. 2007 10:19

Jest bi ga dala krstit, saj sem sama tud bla in tud vzgajana potem tako naprej do birme, po birmi sem se pa sama odločila, da si ne želim več hoditi k verouku in k nedeljskim mašam.

Otroka bi dala krstiti, če bi pa hotel hoditi k verouku bi se pa sam odločil, čeprov je to v mali šoli dokaj težka odločitev za 6-letnika, ampak saj se lahko odloči tudi kasneje.
Če bi njegovi prijatelji hodili k maši in verouku bi verjetno želel tudi sam, da bi ga pa silila v to, do tega mi pa res ni, ker men je blo velikokrat res odveč. Ampak žal mi pa ni bilo nikoli.
Ljubiti samega sebe je začetek dosmrtne romance
Uporabniški avatar
Mayflower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mayflower* » 28. Dec. 2007 13:50

Jz bom otroka dala krstit in bo šel tudi k prvem obhajilu, potem se bo pa sam odločil ali bo šel še k birmi ali ne.
Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 20. 3. 2007
Kraj: toti Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 28. Dec. 2007 18:06

^^Tole pa res nima smisla. Če že neki začne, naj dokonča. Pa tut mi ni jasno, kak se bo otrok, pri osmih letih odloču, al bo šel k birmi al ne :?

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov