Krstiti otroka: da ali ne?

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 20. 3. 2007
Kraj: toti Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 09. Apr. 2008 7:49

^^ Zaka mečete vse župnike v isti koš? Niso vsi taki. Js mam tut nenavadno ime, pa so me pred 22 leti krstili s tašnim imenom. Ni blo sploh nobenga problema.
Uporabniški avatar
merisima
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 18. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a merisima » 29. Jul. 2008 18:31

Jaz osebno otroka ne bi krstila.pustla bi da odraste, pol pa se naj odloči kaj sam hoče.jaz sm bla krščena in vse...sam brezveze...ko me zdaj jeb*...pa ne vem zakaj...najbolj je da se res posameznik sam odloči kar hoče, a ne?
Uporabniški avatar
emkica
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 9. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a emkica » 29. Jul. 2008 20:23

jah ne vem..odvisno kako gledaš na stvari. Namreč pomembno je da se ločuje samo vero in cerkev. Nazadnje ko sem bila na krstu sem videla, da je slednji res en lari fari. Po mojem mnenju sam krst ni imel nobene povezave z samo vero. Kar so govorili so govorili samo o cerkvi, pa da bo moral otrok zaupat cerkvi, pomagat cerkvi (kot instituciji) in tak bullshit. Meni osebno je to brez veze.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 29. Jul. 2008 23:29

Ko krstiš otroka se zaobljubiš, da ga boš vzgajal v krščanski veri in da bo kot rezultat te vzgoje tudi otrok kristjan. Torej otrok nima sam izbire v kolikor hoče biti kristjan ali ne, ampak se ga v to enostavno prisili.

Vse skupaj je sicer logično, če upoštevamo, da starši v vsakem primeru prenašajo lastna prepričanja na otroke. Narobe je edino to, da se zavežejo, da bodo njihova prepričanja tudi otrokova.

Otrok bi kot posameznik, ko odraste sam moral odločati, če hoče slediti določeni veri ali ne in to potem, ko bi mu predstavili vse poti in ne samo krščanske. Zato v bistvu sploh ne moremo govoriti o krčanskih otrocih, lahko samo govorimo o otrocih, ki imajo krščanske starše.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
rdeče vrtnice
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 18. 5. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a rdeče vrtnice » 30. Jul. 2008 13:30

Jaz otroka bi dala krstiti, ker sem sama kristjanka in bi želela,da bi bili moji otroci tudi. In če mu to pač ne paše mu ni treba biti. Krstila bi ga pa še vseeno, ker se mi to zdi boljše potrdilo imena.
ℓινє...ℓαυgн...ℓσνє...
ℓυкα<3
Uporabniški avatar
_ninchyka_
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 8. 7. 2008
Kraj: *paradiž*

Neprebrana objavaNapisal/-a _ninchyka_ » 30. Jul. 2008 13:32

Sama sm bla krščena in tut otroka bi dala krstit, ker se mi to zdi en lep obred... če pa se partner ne bi strinjal pa tut ne bi mela nič proti... Torej odločila se boma po skupnem dogovoru... :)
Uporabniški avatar
lolitaa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lolitaa » 30. Jul. 2008 21:37

Meni se je cerkev zelo zamerla zaradi našega župnika in še veliko stvari, ki jih počnejo ljudje, ki naj bi bili tako zelo dobri in tako zelo verni.

Js svojega otroka ne bom krstila in ne bom ga silila k verouku in k maši (moja nona z mano ni govorila celo nedeljo, če zjutri nism šla k maši :roll: ). In sploh mi ni jasno zakaj silit otroka tja, ker se itak nič pametnega ne nauči, vsaj js se nism.
I wanna wake up in a city, that doesn't sleep.
Uporabniški avatar
*lilica*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *lilica* » 30. Jul. 2008 21:51

Moj partner in jaz sva oba krščena, zato sem za to, da krstiva tudi otroka. Kot je že ena napisala, je to res lep obred.
Uporabniški avatar
GloR-Red
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 2. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a GloR-Red » 30. Jul. 2008 22:15

Jst sem proti temu! Moje skromno stališče je, da sem totalno proti tiščanju ubogih bitjec v neko religijo (institucijo) katere si niso imeli možnosti sami izbrati. Naj otroci odrastejo, ker se kasneje še zmeraj lahko gredo v cerkev z vodo polivat...

se strinjam s to izjavo. čeprou fanotva familja je zlo verna in mislm da bo glede tega še dost bruk in besed pal. pač nism krščena in ne vidm nobene potrebe po tm da bi bla...usak se more odločt - ko je sposobn- al bo vern al pač ne.
Love yourself. Be fatal.
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 09. Avg. 2008 12:45

Jz se sicer še ne predstavljam sebe v vlogi mame ampak vseeno...

Če bo slučajno kdaj imela otroke, bi jih najbrž dala krstiti... Če prav nisem "zgleden vernik" in ne hodim redno v cerkev ( :D ) imam zelo lepe spomine iz otroštva na verouk, 1. sveto obhajilo itd...

Mogoče sem imela srečo, da smo imeli dobre katehete, ki namo niso vsiljevali ničesar, ampak smo vse informacije v zvezi s cerkvijo in krščanstvom pridobili na zanimiv način.

Tako da; otroke bi dala krstiti, če pa ostalih zakramentov ne bodo želeli jih v to ne bom silila.
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 10. 2005
Kraj: Prelepa Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a ženska » 12. Avg. 2008 4:21

Tudi jaz bom dala svoje otroke krstiti. Krščanska vzgoja uči same dobre stvari in te človek potrebuje, tudi če se odloči, da ne bo živel po nobeni veri.
Uporabniški avatar
T|gr|cA
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a T|gr|cA » 13. Avg. 2008 11:00

sjst bi dala otroka krstit...sama sem verna in bi tudi otroka vzgajala v tej smeri...glede ostalih zakramantou bi se pa sam odloču. če mu pač to neb odgovarjalo ga neb sila ker to se mi zdi pa totalno neumno.
T|gr|cE smo v osnovi prijazne živalce...
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 13. Avg. 2008 11:39

ženska napisal/-a:Krščanska vzgoja uči same dobre stvari in te človek potrebuje, tudi če se odloči, da ne bo živel po nobeni veri.

To pa ne bo držalo... Saj ok, če ti je vera samo nedeljska pridiga, potem je verjetno kaj dobrega v njej. Če pa bereš Sveto pismo... stara zaveza je samo klanje, ljubosumje, maščevalnost. Menda to niso temelji morale. Nova zaveza je malo blažja, a vseeno, daleč od knjige lepe vzgoje.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 10. 2005
Kraj: Prelepa Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a ženska » 13. Avg. 2008 12:58

Gre se za ljubezen do bližnjega, poštenost, ponižnost ...

Povsod lahko vidiš le slabe ali le dobre stvari.
marimeri
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 18. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a marimeri » 18. Avg. 2008 0:45

moji bodo krščeni in tudi vzgajani v krščanskem duhu. če pa jim kasneje to ne bo všeč, pa se bodo sami odločili kako in kaj.
se mi pa zdi malo smešno, ko nekatere govorite, da se bodo otroci sami odločili kako in kaj. a se bodo o vsem sami odločali? kam grejo, s kom in kako se vrnejo... butast in skrajen primer: bi otoku pustile da gre pri 13 sam na triglav v tevah ali pa v ambasado ker se je sam tako odločil? ne mislim, da bi morali vsi starši krstit svojega otroka, ampak pri nekaterih stvareh imajo starši glavno besedo in pika.
upam, da me ne boste narobe razumeli. nisem fanatik, nisam pa tudi zagovornica tega, da so starši odgovorni za naš telesni in duševni razvoj. malo OT, se opravičujem

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov