Krstiti otroka: da ali ne?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
kamis - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 12. 12. 2006
- Kraj: ljubljana
gregalina napisal/-a:Sama se zmenita, v keri se bosta poročila. Prisotna sta tudi lahko oba duhovnika (pravoslavni in katoliški). To je pol mešani zakon.
Aha ok,tega pa res nism vedla.Ja vem da če si ateist da se če se hočeš poročit cerkveno,da morš delat usaj za katoliško vero 6mesečni tečaj.
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Tudi v katoliški cerkvi se lahko poročiš kot ateist - neka finta je, da se poroči cerkveno le tisti od zakoncev, ki je katoličan, drugi pa ne. Vem, zveni absurdno ... ampak sem bila prisotna na taki poroki ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
gregalina - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 20. 3. 2007
- Kraj: toti Maribor
kr.ena napisal/-a:Tudi v katoliški cerkvi se lahko poročiš kot ateist - neka finta je, da se poroči cerkveno le tisti od zakoncev, ki je katoličan, drugi pa ne. Vem, zveni absurdno ... ampak sem bila prisotna na taki poroki ...
Tut takšna poroka je možna, ja.
Drgač se pa tist tečaj imenuje katehumenat. Moj fant zdaj hodi, ker se nameravama cerkveno poročit. Traja od oktobra do marca. To je odvisno od vsake župnije. Pri nekaterih lahko narediš prej kot v enem mescu, sam to ni vredu. Če vstopiš v katoliško Cerkev je tut dobro, da prej veš določene stvari.
-
MilkyWay - Cosmopsiho
- Na forumu od: 1. 3. 2007
- Kraj: ...en tu corazón..
gregalina napisal/-a:Drgač se pa tist tečaj imenuje katehumenat. Moj fant zdaj hodi, ker se nameravama cerkveno poročit. Traja od oktobra do marca. To je odvisno od vsake župnije. Pri nekaterih lahko narediš prej kot v enem mescu, sam to ni vredu. Če vstopiš v katoliško Cerkev je tut dobro, da prej veš določene stvari.
to je pa ful lepo če je tip takoj ZA, da se spravi u eno/drugo vero...in d ful dela na tem...js vem d mojga, k je ateist ne bi nikol mogla prepričt da se krsti, al pa kakorkoli sploh zanima za mojo vero
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
jullia_ napisal/-a:zakaj vsi krst smatrate za nekaj dokončnega in neizbrisnega, kar človeka zaznamuje do konca življenja? poznam ogromno krščenih ljudi, ki jih to niti malo ne ovira pri njihovem ateizmu, spreobrneš se pa tudi lahko kadar koli.
Se ful strinjam.
Ko otrok odraste, sta možni itak sam 2 poti - da je veren, al pa da ni. Če je veren, mu je itak kul, da je krščen. Če pa ni veren, mu pa tudi sam krst, njegova simbolika in vez s Cerkvijo ne pomeni nič. Lahko se celo izpiše iz evidence, če ga moti, da ga statistično vodijo kot kristjana - kaj, kot da se iz društva plavalcev izpišeš.
Za svoje otroke še ne vem, kaj bom z njimi. Men je useen, sicer sem krščena pa te zadeve, ker kot froc sm bla ful verna in sploh mi je blo vse to plesanje okoli vere ful všeč, v gimnaziji so mi pa celo Cerkev in vse skupaj totalno zasrali. Nisem verna, mi je pa všeč vera, kot je bla v začetku svojega razvoja, preprosta in iskrena, z iskrenim namenom zgolj odgovoriti človeku na nekatera globoka vprašanja in mu pomagati skozi življenje spoznat prave vrednote. Žal, zadnjih 1500 let ni več tako.
-
mary-kate and ashley bigg - Kofetarica
- Na forumu od: 13. 5. 2006
otrok se mora za krst odločiti sam. v nasprotnem primeru ga posiljujete z vero.
- Vessy
- Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 6. 2007
- Kraj: Maribor
Jaz še ne vem al bom (če bom sploh mela otroka/e) dala krstit al ne. Definitivno bo odvisno od partnerja. Po mojem mišljenju otroka ne bi dala krstit, ker ne verjamem v izvirni greh, se mi pa tudi butasto zdi, to naredit, ker pač okolica to od tebe pričakuje al pa ti je obred "lep".
Se mi pa zdi, da vas kr dosti pretirava, ko pravite kako vlko vsiljevanje je krst. Otroku definitivno ne more škodit, torej ne vem zaka bi bil tak bav bav.
Druga pa je, če potem otroka siliš hodit k verouku, ko že lahko izrazi mnenje, da tega noče.
Se mi pa zdi, da vas kr dosti pretirava, ko pravite kako vlko vsiljevanje je krst. Otroku definitivno ne more škodit, torej ne vem zaka bi bil tak bav bav.
Druga pa je, če potem otroka siliš hodit k verouku, ko že lahko izrazi mnenje, da tega noče.
-
rammsteingirl - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 5. 2005
- Kraj: Gorenjska
sem verna in bom dala svoje otroke krstiti. tudi fant, ki ni veren, bo naredil zakramente, tako se je odločil.
ko pa je bilo že nekaj govora o cerkveni poroki: naš župnik je rekel, da se sedaj da tzudi tako poročiti, da en pač ma vse zakramente, drugi, ki pa jih nima, pa se lahko prav tako poroči cerkveno, vendar se ga jemlje kot drugoverca.
torej, ni samo ta možnost, da če nimaš zakramentov, se ne moreš poročiti cerkveno. zdaj je že vse veliko bolj "skulirano", da tako rečem.
ko pa je bilo že nekaj govora o cerkveni poroki: naš župnik je rekel, da se sedaj da tzudi tako poročiti, da en pač ma vse zakramente, drugi, ki pa jih nima, pa se lahko prav tako poroči cerkveno, vendar se ga jemlje kot drugoverca.
torej, ni samo ta možnost, da če nimaš zakramentov, se ne moreš poročiti cerkveno. zdaj je že vse veliko bolj "skulirano", da tako rečem.
-
KittyKiss - Debatorica
- Na forumu od: 28. 6. 2007
Ne. Sicer nism krščanske vere, ubistvu ne sledim nobeni veri(v familiji sta dve različni )ampak npr. če bo mož kristjan nebo otrok mel krsta niti nobene druge ceremonije kterekol vere.. se mi zdi nesmiselno, vsak najde svojga boga(ali ne)sčasoma in bo že sam videl, katere vere je, mogoče bo clo mel kako svojo vglavnem ne.
-
razmazena_maca - Debatorica
- Na forumu od: 24. 8. 2007
tor napisal/-a:mary-kate and ashley bigg napisal/-a:otrok se mora za krst odločiti sam. v nasprotnem primeru ga posiljujete z vero.
Posiljujejo z vero?
pol te posiljujejo tut s slovenskim jezikom.
Pa s šolo.
pa z redom.
-.....
pri tvojem ni izbire, je obligativno po zakonu. religija pa je uzakonjeno del izbire in je posiljevanje z vero skorajda protizakonito
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov