Krstiti otroka: da ali ne?

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 01. Jan. 2008 16:12

Mju napisal/-a:ja sej ravno zato (ker se je zakomplicirano izpisati, pri nas še ni bilo takega primera in tega sploh ne delajo) - neumno bi se mi zdel da sem ateistka a sem krščena in na spisku katoličanov... drugač pa itak ne vrjamem da krst karkoli pomeni in te v nič ne obvezuje, sam gre za nek princip pa to :)

Je bil primer. Svetlana Makarovič. Dobila je "prijazno" grozilno pismo, če se zaveda, da je s tem dejanjem prepuščena na nemilost silam zla in nekaj v tem stilu, ampak so jo izpisali ...

Popravek - Makarovičeva ni dobila odgovora, je pa v eni svojih kolumen objavila odgovor, ki ga je dobil nekdo drug. In tam piše, da se načeloma iz cerkve ne da izstopiti, ker ti krst podeli neizbrisno znamenje. De facto pa članstvo preneha, ko človek prekine stike s cerkvijo in od nje nič več ne pričakuje. In da so željo prosilca po izstopu iz cerkve zapisali kot opombo pri zaznamku njegovega krsta.
Zdaj pa odvisno, če verjameš v "neizbrisna znamenja" :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
tamala_181
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 3. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a tamala_181 » 02. Jan. 2008 21:07

luccka napisal/-a:Jaz vem da ko bom mela otroka ( če ga bom ) ga bom dala krstit. Sej ko bo odrastu, to ne pomeni da mora hodit k maši pa verovat. To bo njegova odločitev. Pač zdi se mi lepo da je otrok krščen, to je nek običaj in moj bo definitivno krščen. :)

s temle se pa čist strinjam..moj otrok bo krščen ..sm bla jez, moji straši, stari starši..in tut moj otrok bo..
Uporabniški avatar
Mju
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 1. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mju » 08. Jan. 2008 16:11

vsak pač po svoje :wink:
Uporabniški avatar
kamis
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 12. 12. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kamis » 09. Jan. 2008 0:08

Moj otrok ne bo krščen.K bo pa tok str da bo znal razmišlat s svojo glavo in meu svojo pamet,se bo pa sam odloču če hoče bit krščen.Jst mu ne mislm usilt tega da more bit krščen.Kaj pa če bo hotu pr 18ih se krstit v pravoslavno cerkev?Al pa bilo kam?Ker bo magar meu partnerja druge vere pa tud njemu bo mogoče bl odgovarjala???Nej se vsaka oseba sama odloča.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 09. Jan. 2008 12:19

zakaj vsi krst smatrate za nekaj dokončnega in neizbrisnega, kar človeka zaznamuje do konca življenja? poznam ogromno krščenih ljudi, ki jih to niti malo ne ovira pri njihovem ateizmu, spreobrneš se pa tudi lahko kadar koli.
Uporabniški avatar
kamis
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a kamis » 09. Jan. 2008 12:58

Ja ja jst jih tud ogromn poznam.Samo kako se bo pa lahko poročil al pa poročila s pravoslavcem cerkveno?Ne bo mogla?
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 09. Jan. 2008 13:29

mislim, da se lažje poroči katolik s pravoslavcem kot ateist, ker imata cerkvi (če se ne motim slučajno) sklenjene ene posebne sporazume.
če jih pa nimata, je pa v vsakem primeru potrebno prestopit v njihovo cerkev.
Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 20. 3. 2007
Kraj: toti Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 09. Jan. 2008 13:32

Ja, lahko se poročita katolik in pravoslavc - mešan zakon.
Uporabniški avatar
Mju
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 1. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mju » 09. Jan. 2008 15:20

jullia_ napisal/-a:zakaj vsi krst smatrate za nekaj dokončnega in neizbrisnega, kar človeka zaznamuje do konca življenja? poznam ogromno krščenih ljudi, ki jih to niti malo ne ovira pri njihovem ateizmu, spreobrneš se pa tudi lahko kadar koli.

hmmm.... js nevem, zakaj pa bi nekaj delali, če to ni obvezno? zakaj bi ga krstili, če ga ni treba? to je tako, kot da bi js rekla da morajo vsem otrokom odrezati en prst ker je takšan tradicija - zakaj bi jim ga, nej se odločijo sami ko bodo dovolj stari in če bodo želeli, si ga lahko še vedno...
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 09. Jan. 2008 16:09

jah, zakaj bi pa otroka vpisal v tečaj angleščine, ga naučil plavat, mu bral pravljice..., sej v bistvu ni praktično nič nujno, za jest mu daš, ga oblečeš in vsake toliko časa umiješ.
itak da ga ni treba dat krstit, jst samo oporekam temu, da bi bil otrok zaradi krsta celo življenje zaznamovan. 3 kapljice vode niso še nikomur škodile in če ne bo veren, mu obred itak ne bo pomenil nič.

če je kdo tako hudo sovražno nastrojen proti cerkvi, da ne želi imeti z njo niti najmanjšega opravka in noče biti v njenih krstnih knjigah, je to pač njegov problem in breme, da bi pa kdo kaj težje živel in imel hude probleme zaradi krščenosti, pa težko verjamem.
Uporabniški avatar
kamis
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a kamis » 10. Jan. 2008 13:56

A potem če je nekdo krščen v pravoslavni pa drug v katoliški da se lahko cerkveno porčita???Ja u keri cerkvi se pa pol poročita???A se to sama zmenta al pač duhovniki???
Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 10. Jan. 2008 13:59

Sama se zmenita, v keri se bosta poročila. Prisotna sta tudi lahko oba duhovnika (pravoslavni in katoliški). To je pol mešani zakon.
Uporabniški avatar
sAdie
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 23. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a sAdie » 10. Jan. 2008 15:02

Never-ending-story napisal/-a: Boste dali svoje otroke krstiti? Če ne, zakaj?

Ne, ker ne :wink:
I love SISLEY& RW
Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 10. Jan. 2008 15:25

P I S N A I Z J A V A

Podpisani/a _________________, rojen/a _____________v _________, stanujoč/a ___________, krščen/a dne ___________ oz. kmalu po rojstvu, dekliški priimek ____________, očetovo ime in priimek ___________, sporočam naslovu, da izstopam iz Katoliške cerkve.

Glede na moj izstop iz Katoliške cerkve in glede na to, da sem bil /akrščen/a v vaši župniji, vas pozivam, da mi čimprej, najpozneje pa v roku 15 dni, pošljete pisno potrdilo o tem, da je bil moj izstop zabeležen v krstno knjigo in to v skladu z ustavo in zakonom Republike Slovenije.

Lep pozdrav.

Datum: ___________

Tole sm našla na netu, če želi kdo izstopit
:D Js nimam teh namenov.
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 10. Jan. 2008 16:19

ku doro :D res smešno zgleda :wink:

ne vidim pa nobenih problemu glede krsta...če se pa katoliki in pravoslavci lahko med sabo poročajo brez težav--->pole pa kr na juriš :)

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov