Krstiti otroka: da ali ne?

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 20. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Josephina » 28. Dec. 2007 21:55

Jaz bom svojga otroka dala krstit, pa ne zarad tega ker bi bla verna al pa keer bi to od mene drugi pričakoval, ampak zarad enga obcutka. Ne znam razlozit.

Za verouk pa se ne vem. Ker tam te filajo z takimi neumnostmi. Bomo vidl kako se bova odlocila z bodocim mozem. :D
Uporabniški avatar
LARIKA
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 6. 2. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a LARIKA » 29. Dec. 2007 7:39

Opažam, da vas bi zelo veliko dalo otroka krstit kar tako, ker je pač to keo lepo, ker je to kao neki koristnega,.... :roll: svetovna bedarija.
Ženske moramo biti lepe, da nas moški ljubijo, in neumne, da lahko ljubimo njih.
Coco Chanel
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 29. Dec. 2007 9:45

Ne jaz ga ne bi; to se mi zdi do neke mere že vsiljevanje določene vere, če bo želel, lahko vse zakramente dobi kasneje, kot jih je moja sestrična -vse skupaj pri kakih 20 letih, pa je bla kr naenkrat kristjanka. :?

Zdaj vem, da imam jaz vse to samo zaradi mojih starih staršev, moja starša sta me pač krstila, dala k verouku, prejela sem obhajilo in birmo, onadva pa še poročena nista. Itak tud pol nismo šli nikol več v cerkev, ne praznujemo krščanskih praznikov v tem smislu,
tako da se zdaj sprašujem, zakaj že sem morala celo OŠ ob nedeljah navsezodaj hodit k maši, zadnjih nekaj let še ob sobotah zjutraj k verouku...
in zdaj mi dol visi za vse skupaj, blah.... :evil:
Uporabniški avatar
Mayflower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mayflower* » 29. Dec. 2007 11:29

gregalina napisal/-a:^^Tole pa res nima smisla. Če že neki začne, naj dokonča. Pa tut mi ni jasno, kak se bo otrok, pri osmih letih odloču, al bo šel k birmi al ne :?

Birma je pri 14ih letih in ne pri osmih, ker je pri sedmih komaj obhajilo.
luccka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 29. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a luccka » 29. Dec. 2007 12:00

...
Zadnjič spremenil luccka, dne 26. Jul. 2009 10:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 29. Dec. 2007 13:29

Jao, kake mate... krst NI ljudski običaj, kot nekateri mislite, ampak je krščanski zakrament, ki človeka opredeli kot kristjana, pripadnika določene vere, nikaor pa ne edine.

Tista o obveznem obhajilu in poljubni birmi je pa tud bosa...
Me zanima, zakaj bi samo prva dva zakramenta otroku vsilila, tretjega bi mu dala pa že na izbiro? Kje je tu razlika, meja?
kai
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kai » 30. Dec. 2007 11:21

Aja, sem zabluzila. Sem mislila, da je kristjan tisti, ki veruje v boga.

Kok sm neumna.
bounce around kai like bunniez
Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 20. 3. 2007
Kraj: toti Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 30. Dec. 2007 19:45

Mayflower* napisal/-a:
gregalina napisal/-a:^^Tole pa res nima smisla. Če že neki začne, naj dokonča. Pa tut mi ni jasno, kak se bo otrok, pri osmih letih odloču, al bo šel k birmi al ne :?

Birma je pri 14ih letih in ne pri osmih, ker je pri sedmih komaj obhajilo.

Vem kdaj se gre k sv. obhajilu in kdaj k birmi. Js sm zastopla, da se bo po obhajilu odloču, al bo še naprej obiskoval verouk pa pol šel k birmi...no nima veze. Butasto se mi zdi, da bi otrok hodu 8 let k verouku, pol se bo pa na koncu odloču, al bo šel k birmi al ne. Pol je tak brezveze, da sploh hodi k verouku, če na koncu ne bo šel k birmi...
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 30. Dec. 2007 19:51

S tem ko krstita otroka, se že v njegovem imenu odločata a bo (mora bit, se spodobi, je normalno) veren ali ne. Nikar.
Mojo mamo so krstili.. no in je potem delala tako komedijo iz tega, ker so jo.. hm.. Ne se mogoče zamerit frocu:D

Pa poznam primer (ki jih je gotovo ogromno), ko so otroka silili, da je hodil k veroku, zdaj pa .. je malo starejši ane in lahko sam odloča, brez posledic.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 30. Dec. 2007 23:55

Ma, jaz mislim, da imajo starši vsekakor pravico vzgajati otroka v skladu s svojimi prepričanji. In vera spada zraven. Saj če pri 18. ugotoviš, da nočeš biti katoličan, potem ti tudi tisti krst ne škodi - saj očitno potem ne verjameš v izvirni greh in te zadeve. Možno se je pa tudi uradno izpisati iz cerkve.
Bolj ne razumem tistih, ki otroke krstijo, čeprav sami niso verni - kar tako, iz običaja.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
kai
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kai » 31. Dec. 2007 7:18

Ja. Sam čigav običaj je to :D

Če bi imela partnerja, ki bi otroka hotel krstiti, ga raje zapustim, kakor da ukažem otroku, naj bo veren, čeprav sama v to ne verjamem. Mogoče sem čudna, ampak svoja prepričanja in gledanja v svet želim prenesti na otroka. Kot vsi tu, kakor vidim.

Sploh pa - 'dajete otroku izbiro ali bo veren ali ne' - potem ga pa pošljite še na verouk k predstavnikom ostalih ver. A to pa ne, ane? Saj mu dajete izbiro. Naj ga krstijo vse vere, da potem izbere, ane.
bounce around kai like bunniez
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 31. Dec. 2007 9:51

Ah, to je pa spet mal tumač - s krstom otroka ne prisiliš, da je veren...
Jaz sem krščena, pa nisem verna; verovanje se pri posamezniku razvije kasneje, nikakor pa mu s krstom ne vcepimo v zavest tega, da je pa kar veren?
Uporabniški avatar
Mju
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 1. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mju » 31. Dec. 2007 16:46

svojih otrok ne bom dala krstit, razen če bo to res velika želja mojega moža... ko bodo dovolj stari, da bodo razumeli stvari, pa bodo presodili sami. če bodo hoteli, se lahko še vedno krstijo. js nisem bila krščena in sem zelo vesela da je temu tako. sem 100% ateistka in če bi bila krščena, tega ne bi mogla vzeti nazaj, bi pa imela nek neumen občutek v sebi, ne vem zakaj...
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 31. Dec. 2007 17:00

Mju napisal/-a:svojih otrok ne bom dala krstit, razen če bo to res velika želja mojega moža... ko bodo dovolj stari, da bodo razumeli stvari, pa bodo presodili sami. če bodo hoteli, se lahko še vedno krstijo. js nisem bila krščena in sem zelo vesela da je temu tako. sem 100% ateistka in če bi bila krščena, tega ne bi mogla vzeti nazaj, bi pa imela nek neumen občutek v sebi, ne vem zakaj...

Zakaj bi imela čuden občutek? To pomeni, da kljub temu verjameš, da bi imel krst določen vpliv nate?
Meni je tudi všeč, da me niso krstili, enostavno zato, ker je postopek izpisa kompliciran. Mi bi bilo pa čisto vseeno, ker ne verjamem, da se s krstom karkoli spremeni. Razen tega, da je tvoje ime v statistikah katoličanov, česar seveda ne bi hotela.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
Mju
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 1. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mju » 01. Jan. 2008 15:00

kr.ena napisal/-a:
Mju napisal/-a:svojih otrok ne bom dala krstit, razen če bo to res velika želja mojega moža... ko bodo dovolj stari, da bodo razumeli stvari, pa bodo presodili sami. če bodo hoteli, se lahko še vedno krstijo. js nisem bila krščena in sem zelo vesela da je temu tako. sem 100% ateistka in če bi bila krščena, tega ne bi mogla vzeti nazaj, bi pa imela nek neumen občutek v sebi, ne vem zakaj...

Zakaj bi imela čuden občutek? To pomeni, da kljub temu verjameš, da bi imel krst določen vpliv nate?
Meni je tudi všeč, da me niso krstili, enostavno zato, ker je postopek izpisa kompliciran. Mi bi bilo pa čisto vseeno, ker ne verjamem, da se s krstom karkoli spremeni. Razen tega, da je tvoje ime v statistikah katoličanov, česar seveda ne bi hotela.

ja sej ravno zato (ker se je zakomplicirano izpisati, pri nas še ni bilo takega primera in tega sploh ne delajo) - neumno bi se mi zdel da sem ateistka a sem krščena in na spisku katoličanov... drugač pa itak ne vrjamem da krst karkoli pomeni in te v nič ne obvezuje, sam gre za nek princip pa to :)

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov