Krstiti otroka: da ali ne?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Madisson - Sramežljivka
- Na forumu od: 10. 12. 2007
- Kraj: Ljubljana
Ah, daje nehat s temi pravicami, ki naj bi jih otrok imel. Koliko je takih stvari, ki jih otrok enostavno mora sprejeti takoj ko je rojen. Sej dojenčka tudi ne moreš vprašati, če mu je všeč, da se je rodil v Sloveniji. Ali pa celo, pri takšnih starših. Zakaj bi potem delali pri krstu izjemo? Če si kristjan ti verjetno tradicija krsta pomeni veliko, torej bo moral otrok to odločitev spoštovati. Ravno tako kot bo moral spoštovati dejstvo, da se je rodil pri tebi, in ne pri nekom drugemu.
-
Letty - Sramežljivka
- Na forumu od: 6. 12. 2007
- Kraj: Novo mesto
Krst se mi ne zdi smiseln! Tudi sama pri sebi najbolj cenim to, da so mi starši take stvari prepustili v mojo lastno izbiro. Če bi rada v kaj verovala to storim sama. Mene bi zelo motilo, če bi me kdo pri rani mladosti tako indoktriniral za karkoli.
Hoja, govor, ljubezen, nasveti, hrana itd. so tiste stvari, ki sem jih od staršev pričakovala. Obredi, vsiljevanje, indoktrinacije, se mi pa ne zdijo v duhu sodobnega sveta in svobodne izbire.
Glede kompromisa s partnerjem. Hmm težka zadeva?? Če bi to mojemu tipu tako zelo pomenilo, bi to pač požrla, vendar bi vsekakor omejila nadaljnje ukrepe, ki bi skušali mojega otroka v nekaj prepričati, še preden bi dosegel dobršno zrelost, ko bi lahko o tem sam trezno in samostojno razmislil.
Hoja, govor, ljubezen, nasveti, hrana itd. so tiste stvari, ki sem jih od staršev pričakovala. Obredi, vsiljevanje, indoktrinacije, se mi pa ne zdijo v duhu sodobnega sveta in svobodne izbire.
Glede kompromisa s partnerjem. Hmm težka zadeva?? Če bi to mojemu tipu tako zelo pomenilo, bi to pač požrla, vendar bi vsekakor omejila nadaljnje ukrepe, ki bi skušali mojega otroka v nekaj prepričati, še preden bi dosegel dobršno zrelost, ko bi lahko o tem sam trezno in samostojno razmislil.
-
ghotic_girl - Sramežljivka
- Na forumu od: 10. 11. 2007
Kaj je sploh narobe s tem, če daš otroka v ustanovo, da pridobi nekaj vrednot, ki držijo skupaj svet?
-
Lourd - Sramežljivka
- Na forumu od: 18. 11. 2007
^^ Kot da te vrednote ne more pridobiti na drugačen način?! Mislim da RKC v tem primeru ni nek dominanten faktor pri vzgoji...
Sama osebno sem proti krstu. Verjetno tudi zato, ker so mene krstili in me potem proti moji volji silili k verouku in opravljanju zakramentov. Sem rajši ateistka, hvala! In če bom imela kdaj otroke, bo krst/ne krst njihova osebna izbira. Med drugim tudi zato, ker te RKC po krstu dobesedno ujame v svoje mreže in se je le stežka znebiš.
Sama osebno sem proti krstu. Verjetno tudi zato, ker so mene krstili in me potem proti moji volji silili k verouku in opravljanju zakramentov. Sem rajši ateistka, hvala! In če bom imela kdaj otroke, bo krst/ne krst njihova osebna izbira. Med drugim tudi zato, ker te RKC po krstu dobesedno ujame v svoje mreže in se je le stežka znebiš.
-
Shanaxi - Sramežljivka
- Kraj: v njegovem objemu
Se strinjam s tistimi, ki pravite da je to odločitev staršev in ne otrok. Starši so tisti, ki imajo dolžnost za varstvo in vzgojo svojih otrok. Imajo vso pravico, da jih vzgajajo po svojih principih, pa naj si bo to v religioznem duhu ali ateističnem. Če starši ocenijo in menijo, da je primerneje otroka vzgajati v ateističnem duhu, jim tega pač ne more nihče braniti. A prav tako imajo vso pravico svojega otroka vzgajati v religioznem duhu.
Povedano drugače. Starši in edino starši (dokler jim ni odvzeta starševska pravica) so lahko tisti, ki odločajo, ali bo njihov otrok vzgajan v verskem duhu ali ne. Se pravi, starša se morata odločiti. Če se ne moreta, se je pa za zamislit.
Nekateri tukaj predstavljate krst kot da gre za ne vem kakšen grozen scenarij, ki doleti otroka. Je kdo od vas (krščenih) mogoče utrpel kakšne travme zaradi tega, mu to mogoče predstavlja kakšno oviro v življenju??? Mislim da ne! Ne gre za nobeno vsiljevanje, ker otrok bo imel še celo življenje za odločit kako in po kakšnih principih bo živel. Meni se zdi veliko večji problem pri vegetarijancih, ki svojega dojenčka hranijo samo z zelenjavico! Dejansko to lahko otroku pusti hude posledice... veliko večje kot pa krst.
Povedano drugače. Starši in edino starši (dokler jim ni odvzeta starševska pravica) so lahko tisti, ki odločajo, ali bo njihov otrok vzgajan v verskem duhu ali ne. Se pravi, starša se morata odločiti. Če se ne moreta, se je pa za zamislit.
Nekateri tukaj predstavljate krst kot da gre za ne vem kakšen grozen scenarij, ki doleti otroka. Je kdo od vas (krščenih) mogoče utrpel kakšne travme zaradi tega, mu to mogoče predstavlja kakšno oviro v življenju??? Mislim da ne! Ne gre za nobeno vsiljevanje, ker otrok bo imel še celo življenje za odločit kako in po kakšnih principih bo živel. Meni se zdi veliko večji problem pri vegetarijancih, ki svojega dojenčka hranijo samo z zelenjavico! Dejansko to lahko otroku pusti hude posledice... veliko večje kot pa krst.
-
Platonic love - Sramežljivka
- Na forumu od: 27. 11. 2007
Nikoli ne bi dala svojega otroka krstiti! To se mi zdi tak nesmisel da večji ne bi mogel biti. Prideš tja in ti novorojenčka pošpricajo z kao "sveto vodo". Uff, prava reč... to lahko otroku tud sama doma storim!
To, da kasneje ne moreš izstopiti se mi zdi še večji nesmisel! Meni se zdijo nekatere poteze cerkve povsem zgrešeni in celo škodljivi. Še posebej škodljiv se mi zdi politični vpliv cerkve na državo, ko gre za povsem strokovna vprašanja, kot so na primer splav, istospolna partnerstva, verouk v javnih šolah in podobno. Nič ni narobe, če vsak vernik zase pove, kaj si o tem misli, je pa narobe, ko o tem v njihovem imenu govori RKC, ki očitno svoje člane šteje precej promiskuitetno. To se mi zdi pomembno. Zato jst ne bi otroka krstila, tudi če bi bila verna. Naj se krsti sam, če je to njegova volja.
To, da kasneje ne moreš izstopiti se mi zdi še večji nesmisel! Meni se zdijo nekatere poteze cerkve povsem zgrešeni in celo škodljivi. Še posebej škodljiv se mi zdi politični vpliv cerkve na državo, ko gre za povsem strokovna vprašanja, kot so na primer splav, istospolna partnerstva, verouk v javnih šolah in podobno. Nič ni narobe, če vsak vernik zase pove, kaj si o tem misli, je pa narobe, ko o tem v njihovem imenu govori RKC, ki očitno svoje člane šteje precej promiskuitetno. To se mi zdi pomembno. Zato jst ne bi otroka krstila, tudi če bi bila verna. Naj se krsti sam, če je to njegova volja.
-
Shanaxi - Sramežljivka
- Kraj: v njegovem objemu
Platonic love napisal/-a:Še posebej škodljiv se mi zdi politični vpliv cerkve na državo, ko gre za povsem strokovna vprašanja, kot so na primer splav, istospolna partnerstva, verouk v javnih šolah in podobno.
Cerkev sploh nima neposredno tako velikega vpliva na politiko, kot večina misli. Vpliv je posreden skozi število volilcev. Taki, ki so samo krščeni, niso pa bogaboječi podložniki, ponavadi ne volijo po zapovedih Cerkve, tako da moč Cerkve s svojimi evidencami tukaj odpove.
Za razliko bi bilo dobro enkrat slišati tudi o kakšnem pozitivnem vplivu cerkve. Saj obstaja, a ne? Vsi nekaj mislite, da cerkev vse počne v našem imenu in da mi kot krščenci nimamo nobene možnosti odločitve. Ljudje, cerkev le skuša Jezusov nauk izpred 2000 let prenesti, prevesti v naš čas in nam to posredovat. Kdo nam je lahko referenca, kdo nam lahko dandanes pove kaj je prav in kaj ne? Kaj je dobro za (so)človeka ali ne? Dandanes je pojem dobrega in slabega itak zrelativiziran. V Cerkvi so ljudje, ki o ravnokar napisanem razmišljajo in skušajo iskat recimo temu božjo voljo. In verjamem, da se v temu iskreno trudijo.
-
Letty - Sramežljivka
- Na forumu od: 6. 12. 2007
- Kraj: Novo mesto
Shanaxi napisal/-a:Za razliko bi bilo dobro enkrat slišati tudi o kakšnem pozitivnem vplivu cerkve. Saj obstaja, a ne?
Absolutno. Čeravno je RKC šele v zadnjem času postala zmogljiva globalna korporacija, že dalj časa, poleg tega da širi vero, širi tudi znanje (škoda, da le tisto cerkveno), pomaga pomoči potrebnim in seveda ponuja rešitev za duhovno stisko ljudi. Ampak krst tu nima nič zraven.
Shanaxi napisal/-a:cerkev le skuša Jezusov nauk izpred 2000 let prenesti, prevesti v naš čas in nam to posredovat.
Če bi to bilo res, bi cerkev kot pozitivno sprejela tudi sama. Ker ni, je ne! Ne le, da je Jezusov nauk moralno sporen - cerkev ga je skozi stoletja še dodatno izkrivila z enim samim ciljem - ohraniti oblast! To ji je dolgo časa zelo dobro uspevalo in gorje tistim, ki so se ji po robu postavljali.
Danes je žal podobno. Cerkev ima, tako kot vsaka druga vplivna naddržavna organizacija, vzvode praktično povsod. Za dosego svojih ciljev izbira prefinjena in uveljavljena sredstva. S tem načeloma ni nič narobe, dokler s tem ne kršijo človekovih pravic. In pravica do samoodločbe o veroizpovedi to vsekakor je.
Kako naj se torej otrok, ki odraste, odloči, da ne bo krščen, če je že bil krščen? Ne more se od-krstiti.
Obstaja seveda enostavna rešitev: RKC naj neha krst smatrati kot pristop k cerkvi. Naj ne dela evidenc v svojih knjigah in naj na podlagi teh številk ne zahteva priviligiranega položaja RKC, ki ga pri nas že itak ima, čeprav je vsem jasno, da RKC, po tem ko si je pri nas nelegalno pridobila ogromno premoženje, ga izgubila, v zadnjem času pa spet dobila, po tem ko je postala ena največjih slovenskih kapitalskih družb, ne more vztrajati v položaju religiozne institucije, ker to ni! Morda je to njena popoldanska obrt, nikakor pa ne njena glavna dejavnost.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
"ker je lepo"? Kakšen argument. Zdi se mi neumno to počet, ker se ti zdi pač lepo - če ne misliš potem naprej vzgajat otroka v tem duhu. Kaj ima potem veze, če je otrok krščen ali ne? Kvečjemu je v plus samo cerkvenikom, ki potem mahajo s temi papiriji in nakladajo kako zelo verni so naši prebivalci, ki so le-to večinoma itak samo na papirju.Never-ending-story napisal/-a:Jst pa bi zelo rada dala krstit otroka, ker se mi to zdi ena lepa zadeva.
Če nekomu vera res tako veliko pomeni, naj počne vse to kar paše zraven in naj verjame in naj se bolje počuti...ne pa zato, ker je lepo.
- FemmeFatal
- Kofetarica
- Na forumu od: 24. 11. 2004
Ne. Sama nisem krscena in skoraj gotovo nikoli ne bom (razen v primeru, da se mi zgodi kaj res hudega in se mi za 180° obrne), zato svojih otrok niti pod razno ne nameravam krstit. Ce se kasneje sam odloci, da bo vstopil v katerokoli vero - pa naj bo to krscanstvo, islam, hinduizem ali kaj drugega - ga bom pa se naprej sprejemala enako.
-
Foxy-lady - Kofetarica
- Na forumu od: 17. 1. 2005
Jaz tudi ne bi dala otroke krstiti. Ne želim nikomur nič vsiliti, sploh ne vere, tako kot so meni naredili moji starši.
Nikoli mi ni bilo do obiskovanja cerkve in s tem tudi sprejemanje svetih zakramentov, ampak sem to pač opravila, ker so to od mene zahtevali starši. Tudi moj fant je enakega mnenja, torej če bova kdaj imela otroke, sigurno ne bodo krščeni.
Nikoli mi ni bilo do obiskovanja cerkve in s tem tudi sprejemanje svetih zakramentov, ampak sem to pač opravila, ker so to od mene zahtevali starši. Tudi moj fant je enakega mnenja, torej če bova kdaj imela otroke, sigurno ne bodo krščeni.
You want me to be something I can never ever be.
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Se strinjam z gregalino, da ne moreš biti "na pol kristjan". Ali si ali pa nisi.
Najprej preštudiraj, kaj krst sploh je. In če se strinjaš z vso to simboliko. Da bi krstila otroka samo zato, ker je to "lep obred" se meni ne zdi prav. To ni le lep obred, ampak zakrament, ki nekaterim veliko pomeni.
Tako je. Jaz bi seveda svoje otroke vzgajala v "ateističnem duhu". Seveda pa bi se trudila tudi, da jih vzgojim v poštene, strpne in odgovorne ljudi. Mislim, da se da to doseči tudi brez religioznih vzorov.
Najprej preštudiraj, kaj krst sploh je. In če se strinjaš z vso to simboliko. Da bi krstila otroka samo zato, ker je to "lep obred" se meni ne zdi prav. To ni le lep obred, ampak zakrament, ki nekaterim veliko pomeni.
Shanaxi napisal/-a:Se strinjam s tistimi, ki pravite da je to odločitev staršev in ne otrok. Starši so tisti, ki imajo dolžnost za varstvo in vzgojo svojih otrok. Imajo vso pravico, da jih vzgajajo po svojih principih, pa naj si bo to v religioznem duhu ali ateističnem. Če starši ocenijo in menijo, da je primerneje otroka vzgajati v ateističnem duhu, jim tega pač ne more nihče braniti. A prav tako imajo vso pravico svojega otroka vzgajati v religioznem duhu.
Tako je. Jaz bi seveda svoje otroke vzgajala v "ateističnem duhu". Seveda pa bi se trudila tudi, da jih vzgojim v poštene, strpne in odgovorne ljudi. Mislim, da se da to doseči tudi brez religioznih vzorov.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
mirella - Kofetarica
- Na forumu od: 25. 12. 2006
SasoP napisal/-a:Mene starši niso apriori krstili in so mi tako ponudili izbiro. Mislim, da bi sam storil enako. Nima smisla otroka krstiti, razen seveda če prihajaš z zelo religioznega okolja.
no js tudi nebi krstila otroka glih iz teh razlogov..
naj se moj otrok (ko bo odrasla oseba) sam odloči v kaj bo vrjel in kako..
Life is not the amount of breaths you take,
it's the moments that take your breath away.
it's the moments that take your breath away.
- bejbika
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 1. 8. 2004
jaz otroka ne bom krstila, zakaj pa, če sem sama ateist in močno dvomim (nikoli ne reci nikoli, čeprav jaz stojim za svojim (ne)verovanjem), da me bo kdaj partner prepričal v to, da bi naredila vse zakramente, se poročila cerkveno in dala otroka krstit. Ne verjamem v te stvari in meni osebno to nič ne pomeni.
Ampak spoštujem pa vsakega človeka in s tem spoštujem vsakršno vero v karkoli, samo da mene se posiljuje s tem. In vsak obred, pa naj bo to poroka, krst itd je odločitev posameznika ali para, ne pa vseh babic, mamic, stricev in pol fare, ker se to spodobi. Ne. Na moje starše je bil velik pritisk, da bi naju s sestro krstili, pa sta oba kristjana, pa sta rekla ne. Tako, da sva edini v družini, ki nisva krščeni.
Se mi zdi pa neumno, kar nekateri sedaj delajo, ko pravijo, naj se otrok sam odloči. Ne gre to tako. Otroka vzgajati krščanskem okolju, z vsemi prazniki, z vsemi pravili, potem mu pa pri 14ih rečt: "Posluš Tone, a se boš ti krstil al ne?" ... ne vem no, meni je to trapasto.
/se opravičujem, če sem kako besedo narobe napisala
Ampak spoštujem pa vsakega človeka in s tem spoštujem vsakršno vero v karkoli, samo da mene se posiljuje s tem. In vsak obred, pa naj bo to poroka, krst itd je odločitev posameznika ali para, ne pa vseh babic, mamic, stricev in pol fare, ker se to spodobi. Ne. Na moje starše je bil velik pritisk, da bi naju s sestro krstili, pa sta oba kristjana, pa sta rekla ne. Tako, da sva edini v družini, ki nisva krščeni.
Se mi zdi pa neumno, kar nekateri sedaj delajo, ko pravijo, naj se otrok sam odloči. Ne gre to tako. Otroka vzgajati krščanskem okolju, z vsemi prazniki, z vsemi pravili, potem mu pa pri 14ih rečt: "Posluš Tone, a se boš ti krstil al ne?" ... ne vem no, meni je to trapasto.
/se opravičujem, če sem kako besedo narobe napisala
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov