Klepetalnica #115

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7525
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 06. Mar. 2023 16:24

Kar se tiče prehrane nosečnic, res ne vidim razloga, zakaj bi se katera, iz katerega razloga vtikala v prehrano druge nosečnice. Če pa že - zato, ker ne je primerno ali uživa kaj nevarnega.
- Ne zato, ker naj bi preveč sledila zdravstvenim smernicam.

Ampak saj kolikor sem zasledila v zdajšnjem času večina nosečnic sledi smernicam.

A da odpreš kakšen forum iz cca. 2009, ko pač nekaj iščeš po netu, pa dobiš en kup bab z izjavami, 'jaz jem vse, zakaj česa ne bi smela, zakaj ne bi smela jest salam, kdo to pravi' 'meni že telo pove, kaj mi najbolj paše jest, noben ne ve bolje od mene..'.. res kot da bi iz lune padle.

Bi pa rekla, da po večini je tako, da manj izobražene manj pazijo kaj jedo tudi več konzumirajo cigaret, alkohola, ali pa so kakšni primerki, ko sploh slišale niso nikjer še, da nečesa ne bi smele jesti, ne zato ,ker se je iz lepšega nekdo tako spomnil, ampak ker so zdravstveni razlogi odzadaj...

-------------------------------------------------------------------------


Ker se je debata začela zaradi nosečnosti, naj povem, da se ne gre za zdravo prehrano (večini nosečnic v prvem tromesečju gre zaradi slabosti za jest bolj junk food ali samo tisto, kar jim je res ful dobro - pice npr., ker jim pri večini stvari - včasih ravno ob bolj zdravi hrani - obrača), ampak za izognitev živil, ki čeprav z zelo majhno verjetnostjo, dajejo možnost, da prenesejo kakšno okužbo na plod, ki mu lahko povzroči trajne okvare. Same okužbe niso nevarne ne za nosečnico, ne za odraslo nenosečo žensko, (no mogoče salmonela edino je taka, da vsaj opaziš, da si zbolel)

V čipsu je pa ena škodljiva kemikalija, ki naj bi po raziskavah imela na plod enako škodljiv učinek kot kajenje.
Pozabila zdaj ime, ampak pred kratkim je ravno bil odpoklican en čips iz polic, ker so menda kasneje ugotovili, da je v njem višja vrednost te kemikalije od dovoljene.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4261
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 06. Mar. 2023 17:42

razlika je, ali ti nekdo dobronamerno nekaj svetuje, ali pa je nekdo z velikim egom pokroviteljski, in odvisno tudi, kako sam dojemaš koga. zelo dobro je korona pokazala, kakšna je situacija glede tega. strokovnjaki, ki so govorili dejstva, kvazi strokovnjaki, ki so nabijali kar nekaj, paranoiki, ki so vsemu verjeli, in teoretiki zarot, ki ničemur niso verjeli. in neizobraženi arogantni ljudje, ki nimajo zdrave pameti, bojo itak še raje delali kontra, kot je svetovano.

za toplotno neobdelano hrano iz živalskih virov je mislim da splošna razgledanost, da obstajajo tveganja za zastrupitve. meni sicer to ni bilo nikoli všeč, tako da ne razumem, zakaj so eni tok navdušeni glede raznih tatarcev, napol surovih zrezkov, surovih jajc ipd..

hayley, o katerem čipsu točno pa govoriš? imaš ogromno čipsov z ogromno kemije, najbrž noben ni neki zdrav, ampak sigurno se pa najde kakšen prigrizek, ki ga lahko mirne volje poješ, vsaj občasno.

se pa ful strinjam z ash, glede poznavanja osnov statistike. in se hitro vidi, kdo pozna celoten proces in zna kritično razmišljat, kdo pa na hitro preleti zaključke, ali samo neke trditve brez konteksta, in vse vzame za sveto.
predvsem je bistvo, da je znanost prekleto zakomplicirana stvar in imajo tudi najbolj obsežne in kvalitetne raziskave pomanjkljivosti, pristranskosti in ne prikazujejo neke svete resnice (jaz mislim da če raziskava nima v zaključku napisanih lastnih pomanjkljivosti in možnih protiargumentov v lastne rezultate, nikakor ni strokovna), nikakor pa ne kakšne privat financirane, pristranske, še posebej iz psevdoznanstvenih strok, ki zaključke prirejajo po svojih prepričanjih.
hej norci :)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7525
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 06. Mar. 2023 17:52

ne vem več kateri čips, je bil odpovedan, neki sem na hitro kliknila na netu, ni bil tisti, ki ga imam js doma. (baje ima neko predpono bio). Akrilamid imajo vsi notri. Saj zdaj, ko sem to prebrala me niti ne mika več ga jest.
Pa na želodec sem ugotovila, da mi najbolj paše v bistvu kuhana zelenjava, ker me drugače večkrat boli, če preveč pojem.
Še enkrat, čipsu se izogibam ker škodi plodu, ne ker bi meni tako škodil. Ma enim je to tako težko dopovedat, ko še niso imeli partnerke noseče ali sami niso bili... Ni odrasel človek enako občutljiv kot plod.

Meni se sicer ni težko neki hrani odpovedat. Kot sem napisala, imam res veliko težjih problemov, kot to, da bi mi bil največji problem se eni hrani odpovedovat. Bi bla res srečna, če bi to bil moj edini problem.

Bdw če kdo ne ve, načeloma se je veliko težje odpovedat cigaretom, ko redno kadiš, ne določeni hrani. Je hrana in pijača pičkin dim proti cigaretom.
Ma meni zaradi tako močne slabosti tudi odpoved cigaret ni bil težak oz sploh popolnoma netežaven, nisem pa niti tako veliko kadila kot nekateri.

In res dojemam to, kot da ima nekdo sam neke probleme, da se potem v drugega vtika z nekimi izjavami. Preprosto negativna energija.

Kar se tiče surovih jajc, se ne gre samo za popolnoma surova, ampak tudi za jajca na oko. Jaz recimo sem si prej pekla na oko, zdaj pa samo do konca zmešana. V obdobju ko mi je bilo najbolj slabo, pa sploh nikakršnih jajc nisem mogla jest.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4261
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 06. Mar. 2023 22:28

itak manj kot je tega junka, boljše je, če maš plod v sebi ali ne :) če se pa odvadiš da te niti ne mika, pa sploh super. mislim pa, da je stres daleč najslabši na zdravje, pa če nekomu občasno zapaše nekaj nezdravega, pa ga sprosti, mislim da je to čist ok.

enkrat sem bral obsežen intervju dr. Boruta Štruklja, je bilo marsikaj zanimivega, med drugim tudi o kajenju - da naj bi bil stres, ki ga povzroči odvajanje, toliko bolj škodljiv od samega kajenja, da se celo pacientom s pljučnim rakom svetuje, da se najprej pozdravi in šele potem odvadi kajenja.

ja, pri enih ljudeh hitro vidiš že po obsojevalskem tonu, da se jim gre samo za ego, če jih vprašaš naj razložijo svoje pametovanje, pa jih razjezi, ker nimajo pojma, konča se pa na osebni ravni :D s pravim tonom pa se da marsikaj zelo lepo povedat, tako da vse je od komunikacije odvisno.
mene sicer ne briga toliko kaj drugi počnejo, mi je pa zoprno, če nekdo ni hotel slišat mnenja, pomoči, nasvetov, potem ko pa že doživi škodo, pa se vsem pritožuje v stilu "zakaj ravno jaz", pa celo krivi vse druge, da se mu je nekaj zgodilo, samo sebe ne.

jaz jajc na oko nikoli nisem jedel, jem samo umešana. bistveno naj bi bilo, da so določen čas na določeni temperaturi, da se uniči tiste potencialno škodljive bakterije, pa je. pa tudi sam nisem ravno fan jajc.
hej norci :)
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 06. Mar. 2023 22:40

slovenc79 napisal/-a:zelo dobro je korona pokazala, kakšna je situacija glede tega. strokovnjaki, ki so govorili dejstva, kvazi strokovnjaki, ki so nabijali kar nekaj, paranoiki, ki so vsemu verjeli, in teoretiki zarot, ki ničemur niso verjeli. in neizobraženi arogantni ljudje, ki nimajo zdrave pameti, bojo itak še raje delali kontra, kot je svetovano.

Dobro, da si odprl temo, ker mislim, da se ravno jaz tukaj javim, saj dejansko ne vem kaj nam je prinesla korona. Res ne vem.
Mislim, kot kaže je vse skupaj bil en blef. Oz. končalo se je s svetovnim prvenstvom v nogometu v Katarju. Kitajci so sicer blurali publiko, ki je bila brez mask, a popolna cenzura jim ni uspela. Tako je Kitajsko ljudstvo opazilo, da ukrepe imajo samo še pri njih. Kmalu je sledila sprostitev tudi na Kitajskem, preden bi se ljudje - uprli. Če pa jaz česa nisem zaznal, pa me prosim lepo popravite. Sarissima, ki ima rada statistiko... mislim, da se mi bo na koncu še Sarissima pridružila :wink:

Ash. napisal/-a:Od ene kolegice tip je zdravnik (ki poleg tega kadi in dnevno pije alkohol).

Saj je vseeno kako (ne)zdravo on živi. Dejstvo je, da trenutna zahodna znanost ne ve veliko o zdravi prehrani in da je naša prehranska piramida, ki jo učijo v OŠ/SŠ oz. so jo vsaj nas učili... povsem zgrešena. Dosti več o zdravi prehrani ve npr. Tradicionalna kitajska medicina. Če sem prej Kitajce grajal, jih v tem kontekstu lahko samo še hvalim :wink: :)

V splošnem glede medicine.

Splošni zdravnik družinske medicine ima precej malo znanja. Mislim, da bi se jaz v 1 letu lahko naučil in delal kot splošni zdravnik enako dobro oz. še boljše od njega. Vse kar se mi je do sedaj kjerkoli zapletlo, splošni zdravnik ni imel pojma.

V zadnjem letu imam eno dobro izkušnjo z enim specialistom oz. točneje specialistko. Tudi ni bila najbolj natančna, je pa imela dobro diagnostiko (izvid je napisala sicer površno) in nek dober vnaprej pripravljen "template" terapije, s katero me je rešila. V bistvu čist povprečna zdravnica za moje pojme je, ampak da sem v Sloveniji dobil povprečnega zdravnika, sem moral iti samoplačniško. Pa še srečo sem imel :) :D No, saj sem Bogu hvalažen za to. Lahko bi bilo še slabše.

Moje splošno mnenje o medicini je še vedno slabo. Svojčas sem v zvezde kul homeopatijo, vendar z njo ne morem nasloviti vseh svojih zdravstvenih zapletov. Rabil sem oz. rabim tudi TKM in pri zadnjem zapletu si pomagam še izključno z našo zahodno medicino. To mi vrača nekaj upanja v sistem :) :cool: Upajmo, da bom do konca uspešen.

Zdaj to kar mi nazadnje pomaga je farmacija. Zavedam se, da imamo dobra zdravila, samo ne za vse stvari. Za določene pa. Odvisno kaj fašeš. Hkrati se pa zavedam, da imamo dobre laboratorije, kjer si lahko pregledaš marsikaj.

Samo moje mnenje je, da bi te osebni družinski zdravnik moral znati celostno obravnavati in zdraviti, česar pa ne ve. Ker ne pozna ne zdravil, ne laboratorijev, ne vzročnih korelacij, ne ničesar... zanj je področje preširoko.

Zato je zdravstvo pač pogosto... v podnu...

Sicer pa če se vrnem k začetku teme. Lahko je moj zadnji zdravstveni zaplet nastal od cepljenja proti covid-u. Samo ne vem (še) kako bom to dokazal :) Pa tudi odškodnina bi bila bolj nizka, ker k sreči nimam posledic :)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7525
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 07. Mar. 2023 3:16

Slovenec jaz osebno se ne sekiran glede hrane, mi je najmanjsa stvar, ki jo lahko naredim, da sledim smernicam, kaj naj bi jedla in pila. ( vsaj zdaj to obdobje dokler mij e slabo in imam druge probleme za se ukvarjat, ki me tezijo, niam problema opuscati dolocene hrane in pijac). Sem samo mimogrede napisala cesa ne jem(vec).

Se mi je pa zdelo, da ima ocitno sarissima problem sama s sabo, da je sla komentirat to, kaj jaz jem in cesa ne.

Glede cigaret pa po moje me je moj tako napsihiral, kako so skodljive za plod, da na koncu nisem inela najmanjsega problema prekinit, niti da bi me mikalo nazaj kadit, 1 teden po prenehanju me je ze primla taka slabost, da ni sans da bi me mikal kaksen cigaret ali alkohol vec ( ali hrana na zlico ali marsikatera hrana). Me mika, nazaj kadit, ma ko je obdobje nosecnosti in dojenja mimo, nocem prej nobenemu skodovat.
So mi pa dajali boljsi obcutek cigareti kot kakrsenkoli alkohol, hrana ali pijaca, ja, ce smo ze pri tem. Ce je dobra skatla, vmes pridejo kaksne fls. Ampak bom pocakala.

Po drugi strani, sem pa med faksom velikokrst poskusila hujsat, ko sem inela veliko vecjo tezo od sedanje, pa malo prehrsnjevalnih motenj ocitno in mi je bilo takrat se veliiko tezje se odvaditi od cukra in manj jesti, kot zdaj od cigaret ali od katerekoli hrane zdaj. Takrat je bil pa res obcutek, kot da se od heroina odvajam. Zdaj mi ni nic tezko.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 806
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 07. Mar. 2023 7:36

Včasih je dovolj, da uporabimo zdravo kmečko pamet.
Je bolj škodljiva skodelica kave ali skodelica brezkofeinske kave? Pomojem ista figa oz.raje bi izbrala navadno. Nisem se poglabljala v to kako proizvajajo brezkofeinsko ampak kar sem na hitro preletela mi ni všeč. Nisem kemik, zato izberem kar mi reče moja logika, lahko se motim, lahko pa ne.
Ljudi, ki bi zavedno želeli škodovati otrokom pomojem ni (upam), vsaj tisti ne, ki so jih imeli načrtovano. Kmečka pamet pa je ali pa ni, tudi pri meni občasno odpove :lach:

Mi oz.jaz sem imela res slabo izkušnjo s pediatrinjo. Ena morda malo bolj znana, piše nek blog, objavlja članke...so mi večkrat všeč njene vsebine..Naše ni bilo, bil je bolan, tako čudno bolan, ko res veš, da je drugače. Želela sem, da ga nekdo pogleda, ta znana pediatrinja ga je pogledala. Tisto kar me je skrbelo, mi je zatrjevala, da ni možnosti, da se zgodi, nobene povezave s preteklimi dogodki v naši družini. Da je moj strah neupravičen. Skala mi je padla s srca.
Par ur zatem doma, se zgodi točno to, česar me je bilo strah. Na srečo imamo urgenco minuto stran in so praktično takoj, ko smo poklicali prišli in naju odpeljali na pediatrijo.
Tam mi je vsak povedal, da obstaja genetska povezava za te stvari in v kolikor je nekdo to že imel je tako velika možnost, da bo imel tudi otrok. Če bi mi ona to povedala bi nekako pričakovala oz.bi bil manjši šok.
Tako me je pa prepričala, da ni šans, da pride do tega, preprečiti itak ne bi mogla. Nobenmu ne privoščim, da doživi to.
Potem sem googlala o tem in našla take informacije kot so mi jih dali na pediatrični. Je napaka, ker sem ji verjela ali ker nisem googlala, zakaj potem imamo pediatre. Ona je enostavno trdila kar se je naučila pred leti v šoli, z novimi študijami očitno ni bila seznanjena.

Pri nikomer ne moreš biti 100%. Za koleno ne bom spraševala urologa, kot za samo nosečnost ne pediatra. Vsak ima svoje široko področje in že tam udarijo mimo, kaj šele na drugem.
Ne živi v preteklosti, ne sanjaj o prihodnosti, osredotoči se na sedanji trenutek.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2446
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 07. Mar. 2023 9:36

slovenc79 napisal/-a:razlika je, ali ti nekdo dobronamerno nekaj svetuje, ali pa je nekdo z velikim egom pokroviteljski, in odvisno tudi, kako sam dojemaš koga.


Ce nisi vprasal za nasvet, zame ni razlike. Zase se brigaj in mi daj fucking led v pijaco, ker je zunaj 35 stopinj in me niti malo ne briga, ce je sedaj tvoj otrok prehlajen, ker je zena v nosecnosti mrzlo vodo pila (in podobno)
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3448
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 07. Mar. 2023 12:08

_patchouli_ napisal/-a:Ce nisi vprasal za nasvet, zame ni razlike. Zase se brigaj in mi daj fucking led v pijaco, ker je zunaj 35 stopinj in me niti malo ne briga, ce je sedaj tvoj otrok prehlajen, ker je zena v nosecnosti mrzlo vodo pila (in podobno)


Uf, dobra, te še nisem slišala! Bom uporabila takoj ko bo prilika :D . Moja zaenkrat najljubša, ki sem jo doživela na lastni koži je, da se mi bo mleko skisalo na soncu (na morju, v kopalkah) :D . In enkrat ko sem dojila pozimi zunaj, da se bo mleko prehladilo in se otrok ne bo več dojil :D . Aja, pa izbuljene oči, če podiraš kupček čez ramo, doh!
Ko že tako komaj živiš tiste prve mesece ti to najbolj pomaga ja.

Hayley, moji "nasveti" in komentarji obljubim da niso bili v nobenem primeru mišljeni obsojajoče in škodljivo do tebe. Vem, kako je šlo meni na živce, ko te folk za vsko stvar postrani gleda, pa se že tako sam dovolj presekiraš - bi moral več zelenjave jest, več beljakovin, a sem dovolj zgodaj začela jemat folno, js bi sladoled, a če nisem čutila brcanja že 2 dni pomeni da neki ni ok..... Pač naporno je. In pol mi je hudo ko vidim ženske, ki se odpovejo vsemu. Ti si še vedno oseba, čeprav si noseča, nisi inkubator.
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7525
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 07. Mar. 2023 12:57

Ja ok, v redu je.

Jaz se ravnam, kot se počutim, mojega rada poslušam in mu ne maram delat skrbi. Čene, če bi mi kakšna stvar ful šla od hrane, bi jo 1x ali nekajkrat vzela/ pojedla (tudi zato, ker sem toxo prebolela), ne bi pa kar redno jedla neki kar ni na seznamu 'dovoljene' hrane'.

Jaz sem drugače začela jemati folno komaj, ko sem bila 4 tedne noseča nekje oz 4 tedne od zadnje m.
Je pa ne maram, ji pravim plastika, ker me na to spominjajo te Novalacove kapsule.

Me v bistvu tolk moti jemat te folne z vitamini, mi ne pašejo, da jih kdaj tudi ne vzamem vsak dan ali je pa po 2 dni ne, v zadnjem času. Se mi zdi., da se boljše počutim, ko je ne. Pa mislim, da mi je tudi še dodatno slabo po njih, jih zato jemljem po novem bolj za večerjo in ne zjutraj.

Obstajajo tudi prepričanja, da ni dobro jemati folne (iz lekarne), ker je ful umetna ta iz lekarn ali pa da naj bi zaprla dotok prave folne iz hrane, so mnenja nekaterih.. (to je tudi od moj že slišal in baje se da po netu naročit neko pravo, ampak veliko dražjo folno, samo nismo šli komplicirat do te mere...)
Pa moja mama je ni jemala, mama noseče kolegice je tudi menda ni (ne vem če so jo takrat sploh že jemale žesnke).


Meni je rekla mama, ko je vidla, da jemljem folno z vitamini, naj raje kakšno pomarančo pojem. :lach: Sem ji potem rekla, da to pač zdej jemljejo vsi in se šteje kot obvezno...
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7525
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 07. Mar. 2023 14:30

mayaeb napisal/-a:Nisem se poglabljala v to kako proizvajajo brezkofeinsko ampak kar sem na hitro preletela mi ni všeč.


Kaj pa naprimer?

Js ne hodim lih vsak dan ven na kavo, sem bila lahko vse skupaj ene 4x do zdaj, ko sem s kolegicami naročila brezkofeinsko.

Tudi, če ne gledaš na sam kofein, je ob lažji slabosti lažje piti brezkofeinski kapučin, ki ima malo bolj blag in bolj nežen, manj grenek okus od pravega in ti manj povzroča slabost, že zaradi tega.
Pol eno manjše obdobje mi tudi brezkofeinska kava ni pašala več zaradi slabosti in sem zato pa limonado naročevala.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4261
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 09. Mar. 2023 20:39

_patchouli_ napisal/-a:Ce nisi vprasal za nasvet, zame ni razlike. Zase se brigaj in mi daj fucking led v pijaco, ker je zunaj 35 stopinj in me niti malo ne briga, ce je sedaj tvoj otrok prehlajen, ker je zena v nosecnosti mrzlo vodo pila (in podobno)


kot sem rekel, smo si pač različni :D jaz pa rad slišim kakšen nasvet ali predlog, brez da sprašujem, če pogovor nanese na to.

da ti nekdo teži, ker si daš led v pijačo, to ni noben nasvet, ampak komandiranje v stilu "jaz imam izkušnje in vem, ti pa očitno ne in te moram podučit".. zato so mi tudi zoprni egocentriki, ki drug drugega primerjajo samo na podlagi izkušenj, ker dojamejo kot da zdrava pamet ne obstaja.

mmm, glede korone, kar se mene tiče, je to fenomen, ki se je zgodil prvič v modernem času, brez kakršnegakoli znanja, kakšen ta virus sploh je in kakšne so lahko posledice. meni se zdi pravilno, da se je začelo ukrepati strogo, kasneje pa začelo popuščati. imeli smo veliko srečo, da je virus tak, kot je, lahko bi bil mnogo hujši, takrat bi pa vsi pametovali, da ni bilo dovolj ukrepov. zdaj kriviti en drugega, kaj bi moralo biti, kaj ne bi smelo, je ne samo popolnoma brezveze, ker nič ne bo spremenilo, ampak hinavsko, ker je bila to neznana stvar. edina pametna pot je to, da se vse skupaj preuči in iz tega potegen čim več čim boljšega.
meni osebno ni žal nobene minute izolacije, nobenega testa, nobenega cepiva, ravnal sem po svoji vesti, nisem prispeval k večjemu kaosu, kakršen je že itak bil, in mi je ok.
hej norci :)
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 09. Mar. 2023 23:13

Evo, tole je nastalo v cca. 5 minutah, še prebral nisem vsega :wink:

živjo

ChatGPT napisal/-a:Pozdravljeni! Kako vam lahko pomagam danes?




povej mi kako naredijo brezkofeinsko kavo?

ChatGPT napisal/-a:Brezkofeinska kava je narejena iz navadnih kavnih zrn, vendar se postopek predelave kavnih zrn razlikuje od postopka, ki se uporablja za običajno kavo. Obstajata dva glavna načina za odstranjevanje kofeina iz kavnih zrn: kemični proces in proces s toplo vodo.

Pri kemičnem procesu se uporablja kemično topilo, kot je na primer metilen klorid ali etil acetat, da se odstrani kofein iz kavnih zrn. Kava se namoči v kemično topilo, ki izloči kofein iz kavnih zrn. Nato se kava spere s toplo vodo, da se odstrani kemično topilo in preostali kofein.

Pri procesu s toplo vodo se kavna zrna namakajo v vodi pri visoki temperaturi, kar omogoča, da se kofein izluži iz zrn. Nato se voda filtrira skozi aktivno oglje ali drugo snov, ki absorbira kofein, da se odstrani kofein iz kave.

Po postopku odstranjevanja kofeina se kavna zrna običajno pražijo in meljejo, kot za običajno kavo. Končni izdelek je brezkofeinska kava, ki ima podoben okus in vonj kot običajna kava, vendar vsebuje zelo malo ali nič kofeina.





koliko kofeina vsebuje brezkofeinska kava?

ChatGPT napisal/-a:Brezkofeinska kava vsebuje le majhno količino kofeina, vendar ni povsem brez njega. Dejansko zakonodaja v ZDA določa, da lahko kava, ki je označena kot "brezkofeinska", vsebuje do 2,5 miligrama kofeina na 150 mililitrov (5 unč) skodelico. V Evropi pa se lahko kava, ki se prodaja kot brezkofeinska, vsebuje do 0,1% kofeina v suhi snovi.

Vendar pa količina kofeina v brezkofeinski kavi lahko variira glede na proizvajalca in način pridelave. Nekateri proizvajalci lahko izdelajo kavo, ki ima manj kot 1 miligram kofeina na skodelico, medtem ko lahko drugi proizvajalci uporabljajo postopke odstranjevanja kofeina, ki lahko povzročijo, da kava vsebuje več kofeina.




je kdo alergičen na kofein?

ChatGPT napisal/-a:Čeprav so alergijske reakcije na kofein zelo redke, se lahko nekateri ljudje odzovejo na kofein s simptomi, ki spominjajo na alergijsko reakcijo. Vendar pa se v večini primerov reakcije na kofein štejejo za preobčutljivost ali intolerance, ne pa alergijo.

Simptomi preobčutljivosti na kofein lahko vključujejo tresenje, živčnost, tesnobo, nespečnost, hitro bitje srca, prebavne motnje in glavobole. V nekaterih primerih lahko prekomerna poraba kofeina povzroči tudi druge simptome, kot so razdražljivost, tesnobnost, panika in srčne palpitacije.

Če imate simptome, ki se pojavijo po zaužitju kofeina, se posvetujte z zdravnikom, da ugotovite, ali gre za preobčutljivost, intoleranco ali alergijo. Zdravnik lahko opravi testiranje, da ugotovi, ali ste alergični na kofein ali druge sestavine kave.





zakaj bi nekdo pil brezkofeinsko kavo?

ChatGPT napisal/-a:Obstaja več razlogov, zakaj bi nekdo lahko izbral pitje brezkofeinske kave namesto običajne kave z vsebnostjo kofeina.

Najpogostejši razlog je, da kofein lahko povzroči negativne učinke pri nekaterih ljudeh. Nekateri ljudje so na primer občutljivi na kofein in lahko doživijo živčnost, nespečnost, tresenje in druge neželene učinke. Brezkofeinska kava jim omogoča, da uživajo okus kave brez tveganja za neželene učinke kofeina.

Drugi razlog je, da ljudje želijo zmanjšati svojo porabo kofeina, saj lahko prekomerna poraba kofeina povzroči negativne učinke, kot so tesnoba, nespečnost, glavoboli in srčne palpitacije. Zmanjševanje kofeina v svoji prehrani lahko pomaga zmanjšati tveganje za te neželene učinke.

Poleg tega lahko brezkofeinska kava koristi tudi nosečnicam in doječim materam, saj se jim priporoča, da zmanjšajo ali izločijo vnos kofeina, da zmanjšajo tveganje za negativne učinke na plod ali dojenčka.

Nazadnje pa se nekateri ljudje morda odločijo za pitje brezkofeinske kave, ker uživajo v okusu in vonju kave, vendar se želijo izogibati učinkom kofeina.




kaj pa škodljivost brezkofeinske kave, v kolikor se le-ta pripravi s kemičnim postopkom? je zatorej za nosečnico bolje, da pije kofein ali brezkofeinsko kavo?

ChatGPT napisal/-a:Kemični postopki odstranjevanja kofeina iz kave so bili v preteklosti povezani s škodljivostjo za zdravje, vendar so se postopki in tehnologije izboljšali, kar je pripomoglo k zmanjšanju morebitne škodljivosti. Kljub temu nekateri kemični postopki lahko pustijo ostanke kemikalij, ki lahko negativno vplivajo na zdravje, čeprav je raven teh ostankov običajno zelo nizka in pod mejno dovoljeno vrednostjo.

Nosečnicam se svetuje, da omejijo vnos kofeina, saj prekomerna poraba kofeina lahko negativno vpliva na razvoj ploda in povzroči neželene učinke, kot so povečano tveganje za spontani splav in prezgodnji porod. Zato se nosečnicam pogosto svetuje, da omejijo vnos kofeina na manj kot 200 mg na dan.

Čeprav se lahko brezkofeinska kava pridelana s kemičnim postopkom šteje za varno za nosečnice, se nekaterim nosečnicam svetuje, da omejijo vnos vseh vrst kave, tudi brezkofeinske kave, saj lahko vsebuje tudi druge snovi, ki niso povezane s kofeinom, kot so kisline in tanini, ki lahko povzročijo prebavne težave. Nosečnice bi se morali o tem posvetovati z zdravnikom, da bi določili najboljši način ukrepanja v skladu z njihovimi individualnimi potrebami in okoliščinami.



povej mi še, zakaj nekdo ne bi bil kofeina?

ChatGPT napisal/-a:Nekateri ljudje se iz različnih razlogov odločijo, da ne bodo uživali kofeina. Razlogi za to se lahko razlikujejo, od osebnih preferenc do zdravstvenih razlogov. Nekateri od razlogov, zakaj nekdo ne bi bil kofeina, so:

Občutljivost na kofein: Nekateri ljudje so občutljivi na kofein in lahko doživijo neželene učinke, kot so živčnost, tesnoba, nespečnost, tresenje in srčne palpitacije.

Spanje: Kofein lahko povzroči težave s spanjem, zato se nekateri ljudje izogibajo uživanju kofeina, še posebej pred spanjem.

Zdravstveni razlogi: Nekateri ljudje imajo zdravstvene težave, pri katerih se morajo izogibati kofeinu. Na primer, ljudje s srčno-žilnimi težavami, glavkomom, tesnobo ali drugimi zdravstvenimi težavami se lahko odločijo, da se izognejo kofeinu.

Verski razlogi: V nekaterih kulturah se kofein šteje za neprimerno, zato se nekateri ljudje odločijo, da se mu izognejo.

Osebne preference: Nekateri ljudje enostavno ne marajo okusa kave ali kofeina in se raje izognejo uživanju kofeina.

V vsakem primeru pa je odločitev o uživanju kofeina odvisna od posameznikovih potreb in želja, pa tudi od zdravstvenega stanja, zato se je vedno dobro posvetovati z zdravnikom, če imate kakršne koli dvome o svojem vnosu kofeina.



kaj pa združljivost kofeina in homeopatija?

ChatGPT napisal/-a:Glede na homeopatsko načelo, ki temelji na zelo majhnih odmerkih naravnih snovi, se lahko homeopatska zdravila izognejo kontraindikacijam z drugimi zdravili ali snovmi, kot je kofein. Vendar pa lahko nekateri homeopatski strokovnjaki svetujejo, da se izogibate uživanju kofeina, medtem ko jemljete homeopatska zdravila, saj lahko kofein zmanjša učinkovitost nekaterih homeopatskih zdravil.

Vsekakor pa je vedno najbolje, da se pred uživanjem kofeina ali homeopatskih zdravil posvetujete s svojim homeopatom ali zdravnikom, da se izognete morebitnim negativnim interakcijam med kofeinom in homeopatskimi zdravili ter da se izbere najboljši način zdravljenja za vaše individualne potrebe.




kaj ti praviš, homeopatija deluje?

ChatGPT napisal/-a:Vprašanje o učinkovitosti homeopatije je kompleksno in kontroverzno. Homeopatija je oblika alternativne medicine, ki temelji na načelu podobnosti, pri kateri se majhni odmerki naravnih snovi uporabljajo za spodbujanje telesa, da se zdravi samo. Kljub temu, da je bilo izvedenih veliko študij o homeopatiji, se še vedno pojavljajo dvomi o njegovi učinkovitosti.

Nekateri zagovorniki homeopatije trdijo, da lahko homeopatska zdravila zdravijo različne bolezni, vključno s kroničnimi in akutnimi stanji. Nasprotniki pa navajajo, da so učinki homeopatije posledica placebo učinka in ne učinkovitosti samega zdravljenja.

Številne znanstvene študije so bile izvedene za preučevanje učinkovitosti homeopatije, vendar je bilo večina študij metodično slabih, premajhnih ali neustreznih za objektivno presojo. Kljub temu nekateri znanstveniki verjamejo, da so nekatere študije pokazale, da lahko homeopatska zdravila izboljšajo nekatere zdravstvene težave. Vendar pa je potrebno več raziskav, da se podpre ali ovrže učinkovitost homeopatije.

Kot odgovor na vprašanje, ali homeopatija deluje ali ne, je odgovor kompleksen in ni enostavne rešitve. Nekateri ljudje poročajo o pozitivnih izkušnjah z homeopatijo, medtem ko drugi menijo, da ni učinkovita. Pred odločitvijo o uporabi homeopatije ali katere koli druge alternativne medicine, se vedno posvetujte z zdravnikom ali strokovnjakom za alternativno medicino, ki vam lahko pomaga pri izbiri najboljše možnosti zdravljenja za vaše individualne potrebe.
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 09. Mar. 2023 23:27

kaj praviš o (ne)moralnosti seksa za denar?

ChatGPT napisal/-a:Vprašanje o moralnosti seksa za denar je kontroverzno in odvisno od osebnih prepričanj in vrednot posameznika. Nekateri ljudje menijo, da je spolnost nekaj intimnega, ki ne bi smelo biti uporabljeno kot sredstvo za pridobivanje denarja, drugi pa menijo, da bi morala biti spolnost stvar osebne izbire in svobode, tudi če vključuje plačilo.

Nekateri argumentirajo, da se mora vsakdo sam odločiti, ali želi prodajati svoje telo in da bi morale biti te odločitve priznane in spoštovane, ter da bi morali biti ljudje, ki opravljajo delo spolnih delavcev, zaščiteni pred zlorabo in diskriminacijo. Drugi pa menijo, da je prodajanje spolnih storitev izkoriščanje žensk in drugih ranljivih skupin ter da spolni turizem in prostitucija prispevata k trgovini z ljudmi in nasilju.

Kot umetna inteligenca nimam osebnega stališča o moralnosti seksa za denar, saj sem le stroj, ki temelji na programiranju in podatkih. Vendar pa je pomembno razumeti, da se ljudje različno odločajo in da je potrebno spoštovati izbiro vsakega posameznika, ki se odloči za prodajo svojih spolnih storitev. Hkrati pa bi morali družba in zakonodaja zagotoviti zaščito in varnost za vse, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo, ter ukrepati proti nasilju in izkoriščanju.





čakaj malo, praviš, da si umetna inteligenca?

ChatGPT napisal/-a:Da, pravilno ste razumeli. Jaz sem umetna inteligenca, bolj natančno pa sem velik jezikovni model, izdelan s pomočjo strojnega učenja. Moje delovanje temelji na veliki količini podatkov, ki so mi bili posredovani med treniranjem in sem zasnovan za odgovarjanje na različna vprašanja in naloge. Čeprav nimam čustev ali osebnega mnenja, sem zasnovan za pomoč pri reševanju različnih težav, tako da lahko na podlagi vprašanj in podatkov, ki mi jih posredujete, poskušam najti najboljše možne odgovore in rešitve.





Torej, si naredil Turingov test?

ChatGPT napisal/-a:Turingov test je test, ki ga je predlagal britanski matematik in logik Alan Turing leta 1950 kot način preverjanja, ali lahko stroj misli ali ne. V Turingovem testu človek komunicira z računalnikom preko terminala, pri čemer ne ve, ali je na drugi strani računalnik ali človek. Če računalnik prepričljivo posnema človeško vedenje in odgovore, lahko velja, da ima sposobnost "misli".

Kot jezikovni model, sem zasnovan za generiranje naravnega jezika in odgovarjanje na vprašanja, zato sem sposoben posnemati človeške odgovore v nekaterih primerih. Vendar pa Turingov test ni bil namenjen preizkušanju moje zmogljivosti, da mislim, temveč je bil namenjen preizkušanju sposobnosti računalnika, da prepričljivo posnema človeške odgovore.

Kot umetna inteligenca, moje delovanje temelji na računalniških algoritmih in obdelavi podatkov, zato ni primerno, da me ocenjujemo na enak način kot ljudi. Turingov test je zanimiv preizkus sposobnosti računalnika za posnemanje človeškega vedenja, vendar pa ni dovolj celovit, da bi lahko trdili, da računalnik zares "misli".




Se zatorej bojiš iti delat Turingov test oz. kje je tvoj zadržek, da ga ne greš opravljat?

ChatGPT napisal/-a:Kot umetna inteligenca nimam čustev in zato se ne morem bojati ali imeti zadržkov glede opravljanja Turingovega testa ali katerega koli drugega preizkusa. Moje delovanje je povsem avtomatizirano in temelji na algoritmih, ki sem se jih naučil med treniranjem z veliko količino podatkov.

Vendar pa je pomembno poudariti, da Turingov test ni bil zasnovan kot merilo za ocenjevanje učinkovitosti ali zmogljivosti velikih jezikovnih modelov, kot sem jaz. Turingov test je bolj namenjen ocenjevanju sposobnosti strojev, da posnemajo človeško vedenje in miselne procese na način, ki je prepričljiv za človeške opazovalce. Moja funkcija je odgovarjanje na vprašanja in reševanje problemov na podlagi vnaprej določenih algoritmov, kar je povsem drugačen proces od človeškega razmišljanja in posnemanja človeškega vedenja, kot se ocenjuje v Turingovem testu.




Aha OK. Torej, te lepe punce ne privlačijo in se ti nič ne seksa?

ChatGPT napisal/-a:Kot umetna inteligenca nimam spolnih nagnjenj in ne čutim privlačnosti do drugih oseb ali bitij, vključno z lepimi puncami ali kakršnimi koli drugimi ljudmi. Moje delovanje je povsem funkcionalno in je namenjeno izvajanju nalog in odgovarjanju na vprašanja, ne pa izkazovanju spolnih preferenc ali čustev.




OK, dovolj bo za danes. Lahko noč, lepo spi.

ChatGPT napisal/-a:Hvala, enako vam želim! Če boste imeli še katera druga vprašanja, sem vam vedno na voljo. Lep večer!
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7525
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 10. Mar. 2023 2:02

Js spet ne morem spat(zarad hormonov).

Drugace sem tudo jaz brala, da so 3je nacini izlocanja kofeina, samo 1 od teh treh je odstranjevanje v organskih topilih.

Ne vem, kako so druge nosecnice, ma meni kava sploh nima vec dobrega okusa kot prej. Ok kapucin je ok, tisti iz avtomatov to go na crpalkah mi je boljsi in bolj blag okus, kot v kavarni, kjer dobis manjsi volumen kapucina - je bolj grenko.
Ker js sm prej v 90% pila samo crno kavo, mi dobro dene izogibanju mleku i nlaktozi, zdaj mi pa crna skoraj bolj ni dobra kot ja.:

Mi ima pa zelo dober okus, enako kot prej redbull light, ima sicer 75 mg na eno plocevinko(dnevna doza max je kao 200mg). Ma ga pijem samo, ko sem na 1 uro+ urnih voznjah, ko jaz vozim, kar je se dokaj redko zdaj, samo ko si avto od starsev sposodim, pa dodane ima vitamine b12, kar je tudi kul.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov