Klepetalnica #115
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- mmm
- Cosmofrik
- Na forumu od: 5. 11. 2011
saarijarvi napisal/-a:Eh ne znaste uzivatce bi imela te bone bi sla sama v en lep hotel za 1-2 noci in vikend prezivela v banji z masko na faci in gledala filme. Milina.
Dala si mi misliti.
Sem razmišljal o tem, ampak sedaj sem večino bonov že porabil za druženja ob hrani in pijači. Očitno sem to letos bolj rabil.
No saj lani pa sem bone porabil v lepem hotelu, samo ne vem če sem dovolj užival takrat.
Lepa soba, lepa hiška, lepa kopalnica s TVjem, so bile moje želje kot želje v osnovni in srednji šoli. Prišle so ženske, prva zaljubljenost, sprva srečna, zelo hitro potem nesrečna... in življenje se mi je obrnilo na glavo

Verjamem pa, da me ravno ne razumeš, ker si v tem delu srečna. Jaz te razumem, da se da uživati tudi tako, si celo predstavljam

"Tema je tvoja svetloba.
Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
-
_patchouli_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 25. 4. 2008
- Kraj: Na soncni strani Himalaje
mmm bi rad vec zensk v STEM, da bi moski studentje lahko dejtali
Dragi mmm, brez zamere, ampak s tvojim creepy odnosom do zensk bi ti lahko na vzgojiteljsko hodil pa ne bi cisto nic bolj dejtal.
Nismo leta 1999. Ceprav sem to tudi jaz pomislila
To se obstaja?

Dragi mmm, brez zamere, ampak s tvojim creepy odnosom do zensk bi ti lahko na vzgojiteljsko hodil pa ne bi cisto nic bolj dejtal.
Led Zeppelin napisal/-a:Vroča linija.
Nismo leta 1999. Ceprav sem to tudi jaz pomislila

-
saarijarvi - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 18. 4. 2007
mmm napisal/-a:Pa jaz sem pameten, deloma "načitan", sam včasih počasen, drugič len, ampak ženska mi ne more blizu.
Mislim, da si ti toliko lačen kakršnekoli pozornosti, da pišeš take neumnosti.. pa bom vseeno zagrizla: what?
Sama nisem v ne vem kakšnih akademskih krogih pa je velika večina mojih tukajšnjih kolegic v tech-u, naj bodo programerke, inžinirke ali kaj drugega. Ena celo pleza na vetrne elektrarne in jih popravlja.
Pa ne pravim, da so moški boljši od žensk in morajo biti zato bolje plačani oz. boljše pozicionirani v družbi, pravim pa da določena dela ležijo bolj moškim, določena pa bolj ženskam.
Določena dela kot so fizična - ja, do neke mere. Verjamem, da je veliko več moških delavcev, ki so dovolj močni in fit za it delat na kamnolom, kot je žensk - pa tudi tam so izjeme. Ampak kar se tiče dela z možgani pa mi v 2021 ne boš trdil, da 'bolj ležijo moškim'.
Razlogi, zakaj določene tehnične vede študira več moških kot žensk so v veliki meri družbeni, in segajo nazaj stoletja. A misliš, da tu danes ne bi bilo več enakosti, če bi enakost obstajala že od vedno? Če bi punce pošiljali v šole kadar so začeli pošiljati moške, in jih spodbujali v še kaj drugega kot rojevanje in gnezdenje?
Seveda, da razlike so - a si jih do nedolgo nazaj nismo izbirale same. Hvala bogu se je vsaj na zahodnem delu sveta začelo na tem delati.
Res, res ti predlagam, da začneš malo brati na to temo, mogoče se ti bo pogled na ženske nekoč (z veliiiko, veliko dela) vsaj malo spremenil. Dokler boš na nas gledal kot neka xy bitja in ne soljudi, ti bo zelo težko koga spoznati na globjem nivoju.
Že to da odprto govoriš, da hodiš v klub gledat ženske, da nisi še nikoli mel blondinke in se boš zdaj fokusiral na to, se sliši, kot da jih hodiš gledat v živalski vrt.
Spoznavaj ljudi z namenom da spoznaš človeka, ne pa zato, ker si se naveličal določene barve las.
Tole zgoraj mislim čisto dobronamerno - v kolikor boš spet začutil, da moraš it brisat 200 postov. Na koncu koncev je tudi tvoj pogled na vse skupaj samo posledica tisočletne patriarhalne družbe.

-
slovenc79 - Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 7. 2011
- Kraj: Ljubljana
saarijarvi napisal/-a:Razlogi, zakaj dolocene tehnicne vede studira vec moskih kot zensk so predvsem druzbeni, in segajo nazaj stoletja. A mislis, da tu danes ne bi bilo vec enakosti, ce bi enakost obstajala ze od vedno?
ne, razlogi so dejansko biološki. ker največji pokazatelj, kaj bo kdo delal v življenju, je interes. moški in ženske smo si že po naravi različni, in ena najbolj značilnih razlik je to, da moške večinoma bolj zanima tehnika, ženske pa delo z ljudmi, in ta razlika je obstaja dolgo preden so se izoblikovale kakšrnekoli družbe in družbena pravila. te razlike se pojavijo celo pri primatih, kjer samce bolj interesirajo predmeti s premikajočimi deli, samice pa igrače ki spominjajo na mladiče.
seveda bullshit od feminizma to zanika in vsiljuje kvote 50/50 (seveda samo pri vodstvenih in dobro plačanih položajih in tistih 10% najbolje plačanih poklicih, ne pa tudi pri fizično zahtevnih in nevarnih delih z največjo smrtnostjo pri delu - za to so moški čisto ok

ti lahko skupinam žensk in celo deklicam propagiraš tehnične poklice kolikor hočeš, ampak jim ne moreš vsiliti interesa. zato je 90% učiteljic, medicinskih sester, socialnih delavk ipd. žensk, ker jih v veliki meri bolj osrečuje takšno delo, celo tudi če je malo manj plačano, medtem pa imaš ženske ki se silijo v tekmovanje z moškimi in so nesrečne in trpijo za stresom, kljub bogatim karieram in dobrim plačam.
v glavnem, razlike med moškimi in ženskami definitivno so in vedno bojo, ne glede na to kako si prizadevaš spremeniti družbeni sistem, in namesto vsiljevanja in usmerjevalnega propagiranja femnacistične ideologije (ne samo pri spolih, ampak tudi drugih stvareh kot npr. selekcija glede na raso, spolno usmerjenost), naj se spodbuja svobodo izbire in pustiti posamezniku to, kar si želi biti, in tudi spoštovati vse poklice, saj so več ali manj vsi nujno potrebni, da družba funkcionira. delo neke čistilke, medicinske sestre, niti gospodinje doma ni čisto nič manj vredno kot katerikoli tipično moški poklic.
pa samo da bo jasno - se ne strinjam z mmm-ovi pogledi na ženske, ki so tudi za moje pojme seksistični (mislim, da namenoma, samo da provocira in skuša z objektiviziranjem kompenzirati občutek, da je sam objektiviziran s strani žensk - gre za neko maščevalnost).
hej norci 

-
saarijarvi - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 18. 4. 2007
slovenc, vse kar sem napisala sem napisala predvsem zaradi tega stavka:
Ko si omenjal interese, je napisano do neke mere res (tudi sama sem besedo 'predvsem' spremenila na 'do neke mere', še preden si postal svoj post).
Imaš prav, na to vplivajo primarni interesi, ampak tudi družba. Absolutno, in tega ne moreš zanikati. Sama nisem noben privrženec vsiljevanja strogega razmerja 50:50, čeprav bi se o reprezentaciji spolov in ras v korporacijah in drugje dalo debatirati.
na besedne zveze kot so 'bullshit od feminizma' pa sploh ne mislim podajati odgovorov, ker so mi preotročji. Se vidi, da si nekaj časa nazaj bil precej aktiven na 24ur.
Imaš pa tudi ženske, ki se v svojo karijero vržejo zaradi lastnih ambicij, ne pa ker bi na vso silo rade tekmovale z moškimi.
ampak ženska mi ne more blizu.
Ko si omenjal interese, je napisano do neke mere res (tudi sama sem besedo 'predvsem' spremenila na 'do neke mere', še preden si postal svoj post).
Imaš prav, na to vplivajo primarni interesi, ampak tudi družba. Absolutno, in tega ne moreš zanikati. Sama nisem noben privrženec vsiljevanja strogega razmerja 50:50, čeprav bi se o reprezentaciji spolov in ras v korporacijah in drugje dalo debatirati.
na besedne zveze kot so 'bullshit od feminizma' pa sploh ne mislim podajati odgovorov, ker so mi preotročji. Se vidi, da si nekaj časa nazaj bil precej aktiven na 24ur.

medtem pa imaš ženske ki se silijo v tekmovanje z moškimi in so nesrečne in trpijo za stresom, kljub bogatim karieram in dobrim plačam.
Imaš pa tudi ženske, ki se v svojo karijero vržejo zaradi lastnih ambicij, ne pa ker bi na vso silo rade tekmovale z moškimi.
-
hayley - Cosmopsiho
- Na forumu od: 31. 8. 2012
Na Kemijskem inštitutu in IJSju (vsaj na oddelkih biokemij, molekularnih biologij)je žensk in moških nekje 50:50 po mojem občutku, na kakšnem oddelku fizike je lahko res več moških.. Tudi iz Elektro faxa poznam nekaj punc iz študenta, knjižnice in tudi zdaj službeno..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
-
slovenc79 - Cosmopsiho
(odg. saarijarvi) vem, v veliki meri se strinjam s tabo kar si napisala glede mmm.
jaz sem mnenja, da se je brezveze ubadati z reprezentacijo spolov, ras in drugih karakteristik, ki si jih ljudje ne morejo izbrati sami. pri delu bi moralo biti edino merilo sposobnost opravljanja dela in nič drugega.
se popolnoma strinjam da je v preteklosti bilo veliko diskriminacije in je bil marsikdo prikrajšan, ampak danes je pa veliko kontra diskriminacije in se manjšinam deli neke privilegije samo zaradi kompenzacije diskriminacije preteklih generacij.
seveda imaš tudi ženske, ki imajo kariere v "moškem" svetu in so zelo uspešne in zadovoljne.
je pa nekaj zelo pomembnega, kar feminizem spregleduje - dejstvo, da je na vodilnih, dobro plačanih položajih (ki, mimogrede, niso "dodeljeni" moškim samo zato ker so moški, ampak je zanje zelo hud boj), samo nekaj procentov uspešnih moških, 90% moških pa na takih položajih ni. še posebno pa se ne ukvarja z dejstvom, da je 75% brezdomcev moških, da je življenjska doba moških skoraj povsod nižja, smrti in poškodbe pri delu mnogokrat višje, pa tudi samomorilnost. vse te stvari feminizem popolnoma ignorira, in potem daje vtis da je sistem patriarhalno usmerjen.
največji problem tega pa je to, da taka ideologija ponižuje mlajše generacije moških - ki niso prav nič manj občutljivi kot ženske - vsiljuje občutke krivde zaradi "privilegiranosti" in rezultat tega so toksični, seksistični moški, ki škodujejo celotni družbi (razna streljanja v ameriki, recimo, so tipičen primer tega). veliko preveč je samo obsojanja, zaničevanja, premalo podpore in vzpodbude, saj je to v prvi vrsti rezervirano za manjšine.
24 ur si pogledam vsak dan, ampak se ne fokusiram toliko na to
v bistvu nazadnje kar sem opazil na to temo, je bil članek od ane pavlič, ki so včasih objavljeni, so pa tako grozljivo zblojeni da me veseli da ne morem več komentirat (moral bi račun potrditi s telefonsko, kar pa nočem).
načeloma se res ne maram spuščati v take debate razen če se mi res ljubi in z osebo s katero se da debatirat, slučajno sem bil zdele pri volji da sem se razpisal
jaz sem mnenja, da se je brezveze ubadati z reprezentacijo spolov, ras in drugih karakteristik, ki si jih ljudje ne morejo izbrati sami. pri delu bi moralo biti edino merilo sposobnost opravljanja dela in nič drugega.
se popolnoma strinjam da je v preteklosti bilo veliko diskriminacije in je bil marsikdo prikrajšan, ampak danes je pa veliko kontra diskriminacije in se manjšinam deli neke privilegije samo zaradi kompenzacije diskriminacije preteklih generacij.
seveda imaš tudi ženske, ki imajo kariere v "moškem" svetu in so zelo uspešne in zadovoljne.
je pa nekaj zelo pomembnega, kar feminizem spregleduje - dejstvo, da je na vodilnih, dobro plačanih položajih (ki, mimogrede, niso "dodeljeni" moškim samo zato ker so moški, ampak je zanje zelo hud boj), samo nekaj procentov uspešnih moških, 90% moških pa na takih položajih ni. še posebno pa se ne ukvarja z dejstvom, da je 75% brezdomcev moških, da je življenjska doba moških skoraj povsod nižja, smrti in poškodbe pri delu mnogokrat višje, pa tudi samomorilnost. vse te stvari feminizem popolnoma ignorira, in potem daje vtis da je sistem patriarhalno usmerjen.
največji problem tega pa je to, da taka ideologija ponižuje mlajše generacije moških - ki niso prav nič manj občutljivi kot ženske - vsiljuje občutke krivde zaradi "privilegiranosti" in rezultat tega so toksični, seksistični moški, ki škodujejo celotni družbi (razna streljanja v ameriki, recimo, so tipičen primer tega). veliko preveč je samo obsojanja, zaničevanja, premalo podpore in vzpodbude, saj je to v prvi vrsti rezervirano za manjšine.
24 ur si pogledam vsak dan, ampak se ne fokusiram toliko na to

načeloma se res ne maram spuščati v take debate razen če se mi res ljubi in z osebo s katero se da debatirat, slučajno sem bil zdele pri volji da sem se razpisal

hej norci 

- mmm
- Cosmofrik
saarijarvi napisal/-a:Tole zgoraj mislim čisto dobronamerno - v kolikor boš spet začutil, da moraš it brisat 200 postov.
Nisem niti še vsega prebral. A sem od zadnjega izbrisa naredil že 200 postov?

Drugače jaz imam tebe ful rad, saarijarvi. Prvič sem brisal, ker me je prizadelo kakšno mnenje imaš o meni. Drugič pa niti ne zaradi tebe, kar sem že pojasnil. Tretjič bom probal ne več brisati

Po mojem se motiš, da na ženske gledam kot da so iz drugega planeta oz. neka drugačna bitja.
Najprej, v OŠ/SŠ mi je res manjkal stik z ženskami, je bil skrajno bežen, tudi mi je manjkalo stika z vrstniki, kar se je potem preneselo naprej. Imel sem kakega dobrega prijatelja ali "prijatelja", kar je premalo. Tisti sošolci so se potem tudi ful naprej družili vsaj v začetku študija, nekateri se še zdaj, jaz sem pa ostal out. No, večinoma so mi bili bedni in so mi še vedno, čeprav zdajle bi se jim lažje prilagodil in se sprostil z njimi

V prvi polovici študija sem res bil bogi, na dnu, nisem vedel kaj bo z mano, če bom sploh kaj doštudiral, ali me bo motnja onemogočila. Takrat sem se lepil na ženske, večinoma tudi same s problemi, ki so mi hotele pomagati - bolj one meni kot jaz njim. Vse te ženske so zelo v redu, nobena ni psihič, nobena mi nikoli ni delala nekih problemov, tudi jaz njim ne, imajo pa kar težke, praviloma neozdravljive motnje, s katerimi morajo shajati in živeti celo življenje (praviloma z obdobji poslabšanj in izboljšanj)

Kakšna med njimi je celo bila spoznana iz verskih krogov in morda celo nima težav.
Nobena me ni hotela za več kot prijatelja (ali "prijatelja"), s kakšno sem kaj poskušal, s kakšno je prijateljstvo prišlo dlje kot s kako drugo.
Pogovori so bili zelo dolgi, zelo globoki, ne bi mogel reči, da žensk ne poznam.
Bivši so v štartu šle vse te prijateljice v nos, ker je ocenila, da so mi všeč in je bila ljubosumna. Pozneje sem se z večino razšel, ker nismo več na isti valovni dolžini.
Jaz imam motnjo ali je nimam, nekak shajam, trudim se živeti normalno življenje ali vsaj pretvarjati se, one so v dreku. Imajo resnejše probleme.
Jaz pijem alkohol naenkrat, no postopoma sem od skorajšnjega abstinenta prešel na nekoga, ki dobro požira alkohol. One se utrašijo, če me vidijo z alkoholom v kozarcu. Alkohol me sprosti, ne poslabša mi stanja. Na moje zabave ne morejo, ker bo to slabo delovalo nanje.
Jaz sem tisti, ki se nenehno spreminja. Kdo bi vedel ali na boljše ali na slabše.

Poudarjam seksualnost, morda sem vedno gledal na ženske tudi kot na seksualni objekt, ampak vendarle sem bil v kar precej dolgi vezi, sem se zmožen prilagajati, poznam ženske, poznam kako je živeti z žensko... no saj te ne prepričujem v nič, misli si kar si želiš.
Vem, da ne naredim dobrega prvega vtisa, pozneje ga popravim, če mi oseba pusti. Druga stvar pa je, da imam preveč provokativen način pristopa do soljudi, kar marsikoga, zlasti vas ženske (spet smo pri spolni diskriminaciji, sorry) hitro odbije. Bi moral biti bolj funny in manj provokativen.
"Tema je tvoja svetloba.
- žveplenka
- Debatorica
- Na forumu od: 7. 5. 2021

vroča linija ja točno to delam

Ne vem meni se zdi da so te vloge moški ženska v družbi že čisto pomešane, včasih si želim da bi pač bilo kot je bilo, pa ne v smislu zatiranja žensk ali pa da ne bi imele vseh pravic kot sedaj, ampak imam velikokrat občutek da imamo ženske in moški velikokrat probleme kje je naše mesto v družbi. Jaz imam velikokrat eno tiho željo ki feministkam tistim res zagretim ne bi bila všeč

Se pa vsekakor ne strinjam s trditvijo da bi bil kakšen poklic k ga ženska ne bi morala opravljati, tudi fizičen ne. Moja babi je še v 60ih delala težka fizična dela prav tako vse njene sodelavke, namreč v proizvodnji so bile same ženske, predvsem zato ker so bile manj šolane od moških v veliki večini še v tistih letih. Moški so pa sedeli na toplem v pisarni in šteli denarje. Tako da nevem kje se sploh povezuje da so fizična dela samo za moške ali pretežno za moške, da sploh ne govorimo o intelektualnih delih..
-
Led Zeppelin - Cosmopsiho
- Na forumu od: 10. 8. 2010
mmm, štekam.
Če ti manjkajo odnos z vrstniki v mladosti, je to velik problem. Poanta druženja z vrstniki, je to da prenesemo dobre vzorce intimnih odnosov iz družine v odnose z vrstniki.
Tam potem razvijamo avtonomijo, in identiteto, ker pač oblikujemo svoja prepričanja skozi izkustva.
Na kratko povedano, ko smo mlajši, imamo dober poligon za razvijanje odnosov.
Problem nastane, da če ti manjkajo te izkušnje, se potem v odnosih počutiš dobesedno neopremljenega, in težko razviješ tri glavne nivoje intime.
Organsko intimo, kjer nam je kul bližina nekoga, in v nas prebudi neko poznano vzdušje iz odnosov iz preteklosti. Lahko je to prijatelj, lahko je to privlačnost do neke ženske.
Čustveno intimo, kjer nadgradimo organsko intimo z čustvi pogrešanja, zaupanja, sočutja. Na kratko, koliko si pripravljen tvegati in biti ranljivi.
Kognitivna intima, zanimanje drug za drugega, odločanje v odnosu. Na kratko, midva imava prihodnost.
Ne moreš imeti romantičnega odnosa z žensko če nimaš vseh treh, in težko se povežeš z ljudmi če se ne počutiš/počutijo udobnega zraven tebe, in tega definitivno ne moreš poglobiti brez čustvene intimnosti.
Na kratko, kdor je dober z ljudmi, lahko fura odnose z vsemi, fura tudi romantične odnose. Diferenciacija, kdor najde več rešitev za probleme, kdor ima več poti, kdor je bolj odprt za nove stvari, odpira nove odnose.
To je tisto, ko hodiš na fax in imaš 97% sošolk.
Če ti manjkajo odnos z vrstniki v mladosti, je to velik problem. Poanta druženja z vrstniki, je to da prenesemo dobre vzorce intimnih odnosov iz družine v odnose z vrstniki.
Tam potem razvijamo avtonomijo, in identiteto, ker pač oblikujemo svoja prepričanja skozi izkustva.
Na kratko povedano, ko smo mlajši, imamo dober poligon za razvijanje odnosov.
Problem nastane, da če ti manjkajo te izkušnje, se potem v odnosih počutiš dobesedno neopremljenega, in težko razviješ tri glavne nivoje intime.
Organsko intimo, kjer nam je kul bližina nekoga, in v nas prebudi neko poznano vzdušje iz odnosov iz preteklosti. Lahko je to prijatelj, lahko je to privlačnost do neke ženske.
Čustveno intimo, kjer nadgradimo organsko intimo z čustvi pogrešanja, zaupanja, sočutja. Na kratko, koliko si pripravljen tvegati in biti ranljivi.
Kognitivna intima, zanimanje drug za drugega, odločanje v odnosu. Na kratko, midva imava prihodnost.
Ne moreš imeti romantičnega odnosa z žensko če nimaš vseh treh, in težko se povežeš z ljudmi če se ne počutiš/počutijo udobnega zraven tebe, in tega definitivno ne moreš poglobiti brez čustvene intimnosti.
Na kratko, kdor je dober z ljudmi, lahko fura odnose z vsemi, fura tudi romantične odnose. Diferenciacija, kdor najde več rešitev za probleme, kdor ima več poti, kdor je bolj odprt za nove stvari, odpira nove odnose.
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
- mmm
- Cosmofrik
Led Zeppelin napisal/-a:mmm, štekam.
[..]
Fax in sošolke dobro delujejo nate, ker postajaš empatičen

Če odmislimo, da se trudiš in pridobivaš tudi znanje, kar velike spremembe za 1 mesec študija, kar tako naprej

Jah, tisti odnosi pač manjkajo in so pač manjkali. Morda še bolj manjka, da se nisem takrat v diskačih znorel in se "moram" sedaj na stara leta. Prav tako manjka, da sem hodil na verske skupine, namesto da bi se "znorel" nad ženskami.
Kljub temu pa znam kar dobro navezovati stike in sem praviloma bolj odprt do novih poznanstev od večine ljudi. Večina jih je omejenih na tista dolgotrajna prijateljstva, po možnosti še iz otroštva ali pa vsaj mladosti, in nekateri, ki me sedaj "psevdo-analizirajo" me gledajo čudno, ker sem se v različnih obdobjih družil z zelo različnimi ljudmi - skratka, se hitro prilagajam, spreminjam, kar ljudem ni domače, jim je tuje in nekateri ne sprejemajo najbolje tega, ker se jim taka osebnost ne zdi trdna.
Najbolj me je zadnje čase zabilo, da ko sem zaključil odnos z bivšo, so udarile takoj korona omejitve. Sedaj se je dovolj sprostilo, da sem dal vsaj malo čustev ven - torej če prej, ker sem bil v vezi, je bilo neprimerno preveč gledati za ženskami, je sedaj bil čas, da se malo sprostim glede tega, pozabim na omejitve veze - to sem vsaj zadovoljivo dal čez v zadnjih mesecih.
Hkrati z vsakim koncem veze pride en kup čustvene navlake, ki jo hočeš nekje sprostit. S kričanjem, skakanjem, "plesanjem", metanjem kozarcev po tleh (tega sicer ne počnem) - ko te nek nevaren virus zapre v stanovanje, večina tvoje okolice pa je v strahu, oz. v povsem drugih situacijah, je to kar neprijetna situacija

Z veseljem pa pridem k tebi na psihoterapijo takoj ko zaključiš oz. prideš dovolj daleč (malo za spodbudo; sicer se mi pa ne mudi, tako da lahko počakam)

"Tema je tvoja svetloba.
-
Led Zeppelin - Cosmopsiho
- Na forumu od: 10. 8. 2010
Hvala.
Razumem diskače, nič ni narobe če človek uživa v temu, jaz tudi nisem imel nikoli tega, ampak me ne obremenjuje. Poskušam biti pa čimbolj odprt do izkušenj, se ne poskušam omejevati da je nekaj slabo, ali da ni v skladu z mojo osebnostjo ki je bolj introvertirana.
Po prekinjenemu odnosu, je treba sprejeti negativna čustva, pustiti da grejo skozi nas, je pa pomembno sprejeti svoj del odgovornosti.
Grenkoba pride, ko doživljamo nekaj iz pogleda žrtve ali nekoga ki je bil izigran, čeprav je potem na koncu naša obramba in odziv samo del te igre.
Nesreča ljudi je da ponavadi iščejo nek patološki odnos iz otroštva ali močnih povezav z drugimi, in potem to ponavljajo ker se tam počutijo varne in imajo telo prilagojeno za odzive na tak odnos.
Potem to nadgradijo še s tem da naprimer izmikajoča osebnost, išče nekoga ki pritiska, in imaš koktejl sranja.
Tako da se je pomembno vprašati, po čem hrepenim, kak odnos si želim, in kaj lahko vložim v to.
Nekako ko sprejmeš, da smo vsi berači, ki pri drugemu beraču beračimo ljubezen, je malo lažje
.
Razumem diskače, nič ni narobe če človek uživa v temu, jaz tudi nisem imel nikoli tega, ampak me ne obremenjuje. Poskušam biti pa čimbolj odprt do izkušenj, se ne poskušam omejevati da je nekaj slabo, ali da ni v skladu z mojo osebnostjo ki je bolj introvertirana.
Po prekinjenemu odnosu, je treba sprejeti negativna čustva, pustiti da grejo skozi nas, je pa pomembno sprejeti svoj del odgovornosti.
Grenkoba pride, ko doživljamo nekaj iz pogleda žrtve ali nekoga ki je bil izigran, čeprav je potem na koncu naša obramba in odziv samo del te igre.
Nesreča ljudi je da ponavadi iščejo nek patološki odnos iz otroštva ali močnih povezav z drugimi, in potem to ponavljajo ker se tam počutijo varne in imajo telo prilagojeno za odzive na tak odnos.
Potem to nadgradijo še s tem da naprimer izmikajoča osebnost, išče nekoga ki pritiska, in imaš koktejl sranja.
Tako da se je pomembno vprašati, po čem hrepenim, kak odnos si želim, in kaj lahko vložim v to.
Nekako ko sprejmeš, da smo vsi berači, ki pri drugemu beraču beračimo ljubezen, je malo lažje

Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
- mmm
- Cosmofrik
Določeni poklici že so, kjer so si moški in ženske enakovredne - pravo, ekonomija.
Zdaj, da so CEO-ti večinoma moški, vprašanje če CEO sploh kaj dela - moj pogled na top management kader pa sploh ni spoštljiv
In politike v "demokratičnih" državah = so klovni
Sem že imel izkušnje, da sem se gibal relativno blizu ultra uspešnemu CEO-tu, za katerega vem da nič ne zna - mediji ga napihujejo v zvezde, a če bi se z njim pogovarjali o osnovah ekonomije - ne bi se dalo. Če bi dobil vodit nek s.p. ali pa manjši d.o.o. - ne vem če bi bil zmožen sploh tega. A neko veliko firmo pa lahko vodi?! Wtf.
Ta teden se sicer počutim ful ne-confident v svojem poklicu, tak da lahko tudi napišemo, da sem najbolj nesposoben delavec na svetu, in da me tudi vsaka ženska v IT prekaša, ampak pustimo to in pojdimo nazaj v "sanje"
Nekaj je v temu "beg in boj". Ko postane situacija ultra stresna, zna moški preklopiti bolje, se fokusirati zgolj na eno stvar in jo tudi izpeljati do konca. Zgodovinska pozicija lovca.
V IT bi rekel, da kdaj res rabiš dati vse od sebe - kak programer = hitrost kodiranja + fokus, ali pa kaka situacija na sistemih/omrežju, ko je treba nekaj na hitro odpraviti, da ne bo predolg izpad. Pravi hip se ti mora posvetiti kaj počneš, pravi hip moraš na pravih sistemih prave ukaze vpisati, da zamejiš škodo oz. odpraviš napako. Ne vem zakaj mislim, da take situacije sodijo bolj v "beg in boj" in so zelo podobne fizičnim naporom - izredno stresnim situacijam. Se mi zdi, da ženska intuicija v tem delu ne bi prav nič pomagala.
Ampak to zdaj ni neko splošno povprečenje. Ženska seveda lahko vse to opravlja enako dobro, in jih ni v teh poklicih kaj jaz vem zakaj - verjetno res zaradi družbe. Bolj govorim o tistih športnih naporih, kjer bi se po mojem natreniran moški v splošnem bolje odrezal.
Imamo še primer šaha (ki ni šport, kjer bi rabil fizične napore). Čakamo še svetovno prvakinjo. Pravijo, da je toliko manj žensk, zato pač je manjša verjetnost, kar je razlog da na vrhu še ni bilo ženske. Niti po mojem ne na top 10 lestvici. Potem, da ženske grejo v družino, in zato pač žrtvujejo šah. Skratka, našle boste 1000 in 1 razlog, da boste družbeno opravičile zakaj ženska še ni bila svetovna prvakinja. Jaz pa pravim "beg in boj", pač težje vam je, ker je to ta tekmovalni del, ki ga nimate v krvi (verjetno tudi zgodovina spreminja strukturo možganov).
Torej, vsaj 2 izziva še imate. Šah in IT. Ni problem, da meni ne bi mogle priti blizu, jaz sem nula v IT-ju. Mislim pa, da če pridemo na tekmovalno raven v IT-ju podobno kot v šahu, bi moški močno zmagovali. In moja teza je, da ne zgolj zaradi tega, ker so moški številčno bolje zastopani, ampak zaradi različne nevrobiološke narave možganov moški-ženska, kjer so moški ustvarjeni bolj za "beg-boj" variante, torej bolj za tekmovalnost.
Zdaj, da so CEO-ti večinoma moški, vprašanje če CEO sploh kaj dela - moj pogled na top management kader pa sploh ni spoštljiv

Sem že imel izkušnje, da sem se gibal relativno blizu ultra uspešnemu CEO-tu, za katerega vem da nič ne zna - mediji ga napihujejo v zvezde, a če bi se z njim pogovarjali o osnovah ekonomije - ne bi se dalo. Če bi dobil vodit nek s.p. ali pa manjši d.o.o. - ne vem če bi bil zmožen sploh tega. A neko veliko firmo pa lahko vodi?! Wtf.

Ta teden se sicer počutim ful ne-confident v svojem poklicu, tak da lahko tudi napišemo, da sem najbolj nesposoben delavec na svetu, in da me tudi vsaka ženska v IT prekaša, ampak pustimo to in pojdimo nazaj v "sanje"
Nekaj je v temu "beg in boj". Ko postane situacija ultra stresna, zna moški preklopiti bolje, se fokusirati zgolj na eno stvar in jo tudi izpeljati do konca. Zgodovinska pozicija lovca.
V IT bi rekel, da kdaj res rabiš dati vse od sebe - kak programer = hitrost kodiranja + fokus, ali pa kaka situacija na sistemih/omrežju, ko je treba nekaj na hitro odpraviti, da ne bo predolg izpad. Pravi hip se ti mora posvetiti kaj počneš, pravi hip moraš na pravih sistemih prave ukaze vpisati, da zamejiš škodo oz. odpraviš napako. Ne vem zakaj mislim, da take situacije sodijo bolj v "beg in boj" in so zelo podobne fizičnim naporom - izredno stresnim situacijam. Se mi zdi, da ženska intuicija v tem delu ne bi prav nič pomagala.
Ampak to zdaj ni neko splošno povprečenje. Ženska seveda lahko vse to opravlja enako dobro, in jih ni v teh poklicih kaj jaz vem zakaj - verjetno res zaradi družbe. Bolj govorim o tistih športnih naporih, kjer bi se po mojem natreniran moški v splošnem bolje odrezal.
Imamo še primer šaha (ki ni šport, kjer bi rabil fizične napore). Čakamo še svetovno prvakinjo. Pravijo, da je toliko manj žensk, zato pač je manjša verjetnost, kar je razlog da na vrhu še ni bilo ženske. Niti po mojem ne na top 10 lestvici. Potem, da ženske grejo v družino, in zato pač žrtvujejo šah. Skratka, našle boste 1000 in 1 razlog, da boste družbeno opravičile zakaj ženska še ni bila svetovna prvakinja. Jaz pa pravim "beg in boj", pač težje vam je, ker je to ta tekmovalni del, ki ga nimate v krvi (verjetno tudi zgodovina spreminja strukturo možganov).
Torej, vsaj 2 izziva še imate. Šah in IT. Ni problem, da meni ne bi mogle priti blizu, jaz sem nula v IT-ju. Mislim pa, da če pridemo na tekmovalno raven v IT-ju podobno kot v šahu, bi moški močno zmagovali. In moja teza je, da ne zgolj zaradi tega, ker so moški številčno bolje zastopani, ampak zaradi različne nevrobiološke narave možganov moški-ženska, kjer so moški ustvarjeni bolj za "beg-boj" variante, torej bolj za tekmovalnost.
"Tema je tvoja svetloba.
-
Ash. - Kofetarica
- Na forumu od: 31. 8. 2009
slovenc79 napisal/-a:Razlogi, zakaj dolocene tehnicne vede studira vec moskih kot zensk so predvsem druzbeni, in segajo nazaj stoletja. A mislis, da tu danes ne bi bilo vec enakosti, ce bi enakost obstajala ze od vedno?
ne, razlogi so dejansko biološki. ker največji pokazatelj, kaj bo kdo delal v življenju, je interes.
seveda bullshit od feminizma to zanika in vsiljuje kvote 50/50 (seveda samo pri vodstvenih in dobro plačanih položajih in tistih 10% najbolje plačanih poklicih, ne pa tudi pri fizično zahtevnih in nevarnih delih z največjo smrtnostjo pri delu - za to so moški čisto ok), brez da bi se ozirali na dejanske želje, ki nikakor niso enake.
ti lahko skupinam žensk in celo deklicam propagiraš tehnične poklice kolikor hočeš, ampak jim ne moreš vsiliti interesa. zato je 90% učiteljic, medicinskih sester, socialnih delavk ipd. žensk, ker jih v veliki meri bolj osrečuje takšno delo, celo tudi če je malo manj plačano, medtem pa imaš ženske ki se silijo v tekmovanje z moškimi in so nesrečne in trpijo za stresom, kljub bogatim karieram in dobrim plačam.
Ja, interes ...in motivacija. Eno je povezano z drugim. In če eni mali punčki od malega govorijo, da nič hudega, če ji ne bodo šle tehnične stvari, ker to morajo kao znati samo fantki, je nekako logično, da takšna punčka nima nekih super pogojev za razvijanje interesa, ker ji okolica zbije motivacijo še preden bi ta interes lahko razvila. Ja, so izjeme, ki se ne dajo, ampak večina otrok kloni pod pritiski družbe, ker otrok pač rabi spodbudo.
Ne pravim, da so ženske in moški v vsem enaki - niti ne rabijo biti, ker različne lastnosti ne rabijo biti merilo za višjo/nižjo vrednost, problem je, ko se te razlike uporabijo kot orožje za opravičevanje seksizma, ki sodobni družbi dela medvedjo uslugo, ker je tu izgubljen velik del ženskega in moškega potenciala zaradi stereotipnih prepričanj. Ta prepričanja so velikokrat tudi v škodo moških.
Glede kvot - nekako logično, zakaj je težnja predvsem v politiki in na višjih položajih - ker so to položaji, ker lahko žensko vodenje dejansko nekaj obrne na bolje, za kar so bile ženske v preteklosti prikrajšane. Če daš delavce na gradbišče 50/50 na spol, s tem ne narediš neke spremembe glede sprejemanja nekih konkretnih odločitev, ki bi izboljšale položaj žensk. Pač nima vsako delo iste vrednosti na lestivi možnosti vplivanja na družbene spremembe.
Propagiranje poklicev se po navadi začne v (poznih) najstniških letih, ko se je treba odločit za faks. Človek je tam do 17. leta že tako zaznamovan z vzgojo in vplivi družbe, da tisto nekaj mesečno propagiranje tehničnih poklicev bolj malo pomaga. Oz. z drugimi besedami - spremembe je treba naredit, ko je otrok še čisto majhen. In to se začne takoj, ko pride domov iz porodnišnice. In v tem primeru pač k enakosti pri izbiri nadaljnje kariere ne pomaga, da se sobo punčke še pred rojstvom pobarva na roza in se ji kupi punčke in barbike, pri fantkih pa ravno obratno - modro in kupi lego kocke in traktorje. Banalen primer, ampak tu se začne. Neko ocenjevanje izbire poklicev odraslih ljudi, brez da bi vedeli, kako so bili sploh vzgojeni in kakšne možnosti so imeli za razvijanje interesov, je tako - meeh. Ne pove ravno veliko, ker ni upoštevan faktor, da so bili že zaradi spola v otroštvu verjetno prikrajšani za razvijanje določenih veščin na podlagi spola.
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
-
slovenc79 - Cosmopsiho
Ash. napisal/-a:Ja, interes ...in motivacija. Eno je povezano z drugim. In če eni mali punčki od malega govorijo, da nič hudega, če ji ne bodo šle tehnične stvari, ker to morajo kao znati samo fantki, je nekako logično, da takšna punčka nima nekih super pogojev za razvijanje interesa, ker ji okolica zbije motivacijo še preden bi ta interes lahko razvila. Ja, so izjeme, ki se ne dajo, ampak večina otrok kloni pod pritiski družbe, ker otrok pač rabi spodbudo.
Ne pravim, da so ženske in moški v vsem enaki - niti ne rabijo biti, ker različne lastnosti ne rabijo biti merilo za višjo/nižjo vrednost, problem je, ko se te razlike uporabijo kot orožje za opravičevanje seksizma, ki sodobni družbi dela medvedjo uslugo, ker je tu izgubljen velik del ženskega in moškega potenciala zaradi stereotipnih prepričanj. Ta prepričanja so velikokrat tudi v škodo moških.
Glede kvot - nekako logično, zakaj je težnja predvsem v politiki in na višjih položajih - ker so to položaji, ker lahko žensko vodenje dejansko nekaj obrne na bolje, za kar so bile ženske v preteklosti prikrajšane. Če daš delavce na gradbišče 50/50 na spol, s tem ne narediš neke spremembe glede sprejemanja nekih konkretnih odločitev, ki bi izboljšale položaj žensk. Pač nima vsako delo iste vrednosti na lestivi možnosti vplivanja na družbene spremembe.
Propagiranje poklicev se po navadi začne v (poznih) najstniških letih, ko se je treba odločit za faks. Človek je tam do 17. leta že tako zaznamovan z vzgojo in vplivi družbe, da tisto nekaj mesečno propagiranje tehničnih poklicev bolj malo pomaga. Oz. z drugimi besedami - spremembe je treba naredit, ko je otrok še čisto majhen. In to se začne takoj, ko pride domov iz porodnišnice. In v tem primeru pač k enakosti pri izbiri nadaljnje kariere ne pomaga, da se sobo punčke še pred rojstvom pobarva na roza in se ji kupi punčke in barbike, pri fantkih pa ravno obratno - modro in kupi lego kocke in traktorje. Banalen primer, ampak tu se začne. Neko ocenjevanje izbire poklicev odraslih ljudi, brez da bi vedeli, kako so bili sploh vzgojeni in kakšne možnosti so imeli za razvijanje interesov, je tako - meeh. Ne pove ravno veliko, ker ni upoštevan faktor, da so bili že zaradi spola v otroštvu verjetno prikrajšani za razvijanje določenih veščin na podlagi spola.
mešaš vzrok in posledico. odkod misliš, da je prepričanje, da so fantje bolj tehnično podkovani, ženske pa bolj za skrb? ker je neka patriarhalna družba rekla, da mora tako biti? ne. razlike med spoloma glede tega so čista biologija.
zakaj je tehnika tradicionalno moška stvar? ker izhaja iz težkih fizičnih del - gradnje, kmetijstva, bojevanja, vojskovanja, lova ipd. bistvo tehnike je, da razbremeniš fizični napor. zato pa je bila večina izumiteljev moških, ker so to pač načini, da so si razbremenili svoje delo, ga naredili bolj varnega in manj smrtnega. seveda feminizem vidi vse to izključno kot poveličevanje moških in željo po slavi/denarju (pozablja pa na dejstvo, da so bili izumitelji skoraj vedno zatirani in izobčeni in je njihovo delo postalo spoštovano šele precej kasneje).
v modernem svetu pa nikoli nisem videl, da bi kdorkoli rekel fantku/punčki, da nekaj ni zanjo samo zato ker je nek spol. tudi kar se igrač tiče, so izbire večinoma popolnoma svobodne. 3/4 staršev nikoli in nikdar ne promovira svojim fantom igranja z igračami, ki spominjajo na orožje, ampak se vsaj 90% fantov vsaj občasno igra s takimi igračami. in tudi če jim take igrače prepoveš, si jih bojo naredili sami.
kar se tiče odločanja na faksu - isti bullshit. v bistvu skoraj vsi starši hočejo, da gre njihov otrok študirat nek visok poklic ki prinaša veliko plačo, ne glede na spol. da ne govorim o najstniškem uporništvu - tukaj se dejansko vidi ena od razlik, kjer so prikrajšani fantje - študentk je namreč več kot študentov, in ženske imajo v povprečju višjo izobrazbo kot moški in imajo višje povprečne ocene v šolah. kje je zdaj tukaj patriarhalnost?

ker so to položaji, ker lahko žensko vodenje dejansko nekaj obrne na bolje, za kar so bile ženske v preteklosti prikrajšane
prvo kot prvo - na vodilnih položajih je seksizem prepovedan. če hočeš enakost v družbi, podpiraj ljudi, ki se borijo za enakost v družbi, ne glede na to kakšnega spola so. ta tvoja domneva, da se moški na vodilnih položajih borijo za dobro moških, ženske pa se bojo za dobro žensk, je seksističen in popolnoma nesmiseln.
drugo kot drugo - namen vodilnega položaja je vodenje, in ne odločanje, kateri spol bo imel kakšne privilegije. sploh če se gre za nekaj velikega kot vodenje države ali velike firme, vodstven položaj ni dodeljen nekomu samo zato, ker je moški, ampak zanj poteka HUD boj. ker za to praktično žrtvuješ celo svobodno življenje. in zato so vodstveni položaji tudi najboljše plačani, ker če ne bi bili, jih nihče ne bi hotel opravljat (in je veliko več žensk kot moških, ki takega dela NOČEJO, kljub visoki plači, zato se zanj ne borijo).
seveda feminizem to vidi kot drugače - če se za nek položaj bori 100 moških in 50 žensk bo to seveda izpadlo kot seksizem i krivica za tistih 50 žensk, in nobenega ne bo brigalo tistih 99 moških, ki niso prišli do položaja.
tretje kot tretje - kaj ima sedanjost veze s preteklostjo? ali je treba današnje generacije moških nekako kaznovati, ker so bile 100 let nazaj ženske prikrajšane? isto ideologijo furajo "anti"rasistične ideologije, ki zahtevajo da se današnje generacije belcev kaznuje za krivice njihovih prednikov, čeprav niso popolnoma nič krivi.
hej norci 

Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov