kdo/kaj vam gre na živce #3
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
hayley - Cosmopsiho
- Na forumu od: 31. 8. 2012
Sem sama prsla v to najino stanovsnje po kaksnem mesecu ali dveh in sem videla d anama so se zaredil crve v omarici v kuhinji, ful sem jezna in zdaj morem pometat vse stran se svojo kavo v vecji embalazi kar sem si sama kupila. Zato ker njemu je skoda vrzt stran nek nestle al kaj js vem kaj, ki ga je pobral iz vikenda na morju 2 ali tri leta cez rok, za tisti en evro, da morem zdaj js celo polico v omarici stran zmetat ker so noter crvi ali pa vsebina vidno v nitkah od crvov in celo uro porabit za to cistit,ravno k osem mislila telovadit takoj zjutraj ko vstanem...
In celo je zelo verjetno da so sli ze noter v les in bodo zdaj skos tam, ne vem niti kaj nardit.
In celo je zelo verjetno da so sli ze noter v les in bodo zdaj skos tam, ne vem niti kaj nardit.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
- Firestorm
- Kofetarica
- Na forumu od: 24. 4. 2016
Uf, zoprno. Jaz sem imela enkrat podobno situacijo, ko sem domov s Šrilanke privlekla nek domače gojen riž.
Je že očitno bilo nekaj notri zarejenega in se je naselilo povsod. V moko, testenine, kosmiče, riž... Sem potem vse zmetala, pomila in začela vse, kar je takih pokvarljivih stvari, pospravljati v neprodušne steklene kozarce. Dokaj kmalu je ta infestacija pocrkala, ker se ni več imela s čim hranit.
Je že očitno bilo nekaj notri zarejenega in se je naselilo povsod. V moko, testenine, kosmiče, riž... Sem potem vse zmetala, pomila in začela vse, kar je takih pokvarljivih stvari, pospravljati v neprodušne steklene kozarce. Dokaj kmalu je ta infestacija pocrkala, ker se ni več imela s čim hranit.
-
Sarissima - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 26. 12. 2010
Če so se zaredili molji, tudi zelo pomagajo "hišice" za molje. Drugače pa jaz sem še z biokillom pospricala po shrambi + pustila da se fino zlufta in posuši preden sem stvari nazaj dala.
Imamo pa vse v steklenih kozarcih, tesno zaprtih pa sem nam je vseeno zgodilo
. Tako da prepakiranje izdelkov pomaga, ni pa nujno da bo 100% delovalo 
Imamo pa vse v steklenih kozarcih, tesno zaprtih pa sem nam je vseeno zgodilo

...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
-
hayley - Cosmopsiho
Ma ja zgleda d aje bilo samo na eni polici, sem par stvari vrgla proc in 2 zacimbi ki sta mi bili se sumljivi zaprla v eno skatlo,da ne more drugam na ostalo ce je slucajno kaj od licink tam noter.. nisem vidla drugje,sem dala vse ven in pospricala z nekim cistilom in razkuzilom v enem,ki je tud za neke bakterije in podobno, ker smo meli lih doma in molj crkne takoj,ko ga s tistim pospricas.
Bom cene kupla kaksne nalepke za molje..
Sem prav alergicna,ker moji starsi so meli ful pogosto to doma in znam prepoznat te nitke na hrani od 2 metra dalec,da pomenijo crve in moja mama je pa vedno zanikala,da nic ne vidi,da ni nikjer nic.. No zadnji cas ze verjame in se toliko bolj daje v neprepustne skatle...
On je prav prinesel vsaj 2 izdelka iz morja,ker je ze tam on pucal,da so molji v omarah,da je njegova mamq pustila neke stare stvari noter in zdaj je vsaj 2 taka izdelka naselil v najinih omaricah,ker mu je skoda vrzt cez rok proc in je prislo iz tam se na ostalo iz unega vikenda .. 100%.
Tle dejansko tako malo casa ziviva in se novo je vse, da ni imelo od kje prit kot iz tam, ker je on neke stare izdelke prinesel od drugod..

Sem prav alergicna,ker moji starsi so meli ful pogosto to doma in znam prepoznat te nitke na hrani od 2 metra dalec,da pomenijo crve in moja mama je pa vedno zanikala,da nic ne vidi,da ni nikjer nic.. No zadnji cas ze verjame in se toliko bolj daje v neprepustne skatle...
On je prav prinesel vsaj 2 izdelka iz morja,ker je ze tam on pucal,da so molji v omarah,da je njegova mamq pustila neke stare stvari noter in zdaj je vsaj 2 taka izdelka naselil v najinih omaricah,ker mu je skoda vrzt cez rok proc in je prislo iz tam se na ostalo iz unega vikenda .. 100%.
Tle dejansko tako malo casa ziviva in se novo je vse, da ni imelo od kje prit kot iz tam, ker je on neke stare izdelke prinesel od drugod..

-
Ash. - Kofetarica
- Na forumu od: 31. 8. 2009
Jaz se spomnim, da je moj partner enkrat dobil molje od podnajemnice v stanovanju. Namreč ona je imela vse odprto, stare embalaže, nikoli porabljeno, ampak tudi nikoli nič stran vrženo.
Se spomnim, da ko sva se hotla vselit za par mesecev, sem rekla ne hvala. Najprej VSE zmetat stran, razkužit omarce do zadnega vogala, počakat en mesec, da vse ličinke pocrkajo, ker nimajo več hrane, in šele potem spet dat karkoli v kuhinjo pa še to izključno v zaprtih posodah (ja, tudi začimbe in čaje). Mi je vseeno, če en mesec ne stopim v kuhinjo, samo da golazen pocrka. Ampak če ima nekdo družino, verjamem, da je full težje naredit tako konkretno čistko in oar tednov ne imet živil doma.

But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
-
hayley - Cosmopsiho
Tle pri nas je bilo so zdaj samo na eni polici,sej je to nekje manj kot mesec nazaj prinesel iz morja ce se prav spomnim. Pa ene 3 al 4 izdelkih sem vidla,ne povsod... bom sla zdaj kupit nekaj za molje,ne vem... sicer je pa ful malo teh omaric in manjsa kuhinja,ni ful hrane tukaj,oz shramba novih pakiranih stvari je v drugi sobi.. Ne vem cene se da vsako novo stvar v vakumsko zaprto skatlo,to mislim d aje moja mama delala. Pa sprotu pregledovat ce je kaj videt..
-
problem je, ker to lahko dobiš v sveže pakirani hrani iz trgovine. npr ovseni kosmiči, moka, vse kaše in podobni izdelki iz žitaric. tako da če maš zalogo zaprtih ovsenih kosmičev je čisto možno da so notri v vrečki
. tako smo jih mi dobili. zavrtajo tudi luknjice v še ne odprte plastične vrečke (nam so se prebili v vakumsko zaprt riž za rižote).
Kakorkoli, ovsene kosmiče zdaj takoj ko pridejo iz trgovine pretresem v steklene posode, in se včasih zgodi da nastanejo nitke - tisti kozarec kosmičev pač zavržem (direkt ven v bio odpadke ne puščat v stanovanju
)

Kakorkoli, ovsene kosmiče zdaj takoj ko pridejo iz trgovine pretresem v steklene posode, in se včasih zgodi da nastanejo nitke - tisti kozarec kosmičev pač zavržem (direkt ven v bio odpadke ne puščat v stanovanju

...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
-
hayley - Cosmopsiho
Ja pri nas so bli crvi pod pokrovom posode in nitke v neki nesekafe instant kavi pa se v dveh vrstah kave in nekem rizu...
Samo veliko bolj verjetno je se vedno da imas zarejene v shkrambi,starsi so imeli neke homemade lesene police in menda lahko grejo v les in tam ostanejo.. alpa ce prineses kaksno staro embalazo od kje drugje..
Na zdaj sem lih sla v trgovino in pozabla vzet to za molje. Najbrz boljs da grem se enkrat kot da do pon cakam. Sem mislila d ani vec nobenega, ma sem zdaj popoldan ravno kar sem iz trgovine prisla lastorocno (s papirnato brisaco) ubila 2 in jih se pospricala z razkuzilom... samo na zalost verjetno nista edina...
Me je moj zmedel,ker je zdej cel cirkus,ker sem sla delat kljuce,tiste za cip tudi in so me prasali za naslov in sem jim povedala in zdej kao da bova mogla delat kljucavnico drugo.
Kolegica je pa rekla,da je obicajno, da te to vprasajo(kao za cip samo rabijo, za navadne kljuce ne bi...)
..
Samo veliko bolj verjetno je se vedno da imas zarejene v shkrambi,starsi so imeli neke homemade lesene police in menda lahko grejo v les in tam ostanejo.. alpa ce prineses kaksno staro embalazo od kje drugje..
Na zdaj sem lih sla v trgovino in pozabla vzet to za molje. Najbrz boljs da grem se enkrat kot da do pon cakam. Sem mislila d ani vec nobenega, ma sem zdaj popoldan ravno kar sem iz trgovine prisla lastorocno (s papirnato brisaco) ubila 2 in jih se pospricala z razkuzilom... samo na zalost verjetno nista edina...
Me je moj zmedel,ker je zdej cel cirkus,ker sem sla delat kljuce,tiste za cip tudi in so me prasali za naslov in sem jim povedala in zdej kao da bova mogla delat kljucavnico drugo.
Kolegica je pa rekla,da je obicajno, da te to vprasajo(kao za cip samo rabijo, za navadne kljuce ne bi...)

-
hayley - Cosmopsiho
Ja bom mogla kupit se kaksne te skatle za vse stvari ali pa kar eno veliko,ker sem tud js prnesla vec odprtih stvari iz prejsnjega stanovanja (nisem se niti zlozila v omare) ma nisem nikoli ne molja ne nitk,ne crvov vidla,v nobeni embalazi, kar sem zivela v zivljenju s cimri. Samo starsi vem, da so doma meli.
Drugace ni bilo nobenih ovsenih kosmicev,med drugim je on iz morja verjetno neke starejse odprte embalaze prinesel neko staro instant nestle kavo in riz odprt in to je blo to kjer je bilo noter oz na robu pokrova. Potem sem videla pa se v letos kupljeni barkafe kavi in proji in v eni od zacimb...oz par zacimb mi je sumljivih,so ze v skatli..
Ma sm brala se na netu,da une nalepke menda ne pomagajo,ker lovijo samo samce od moljev,ti samo povejo, da molje imas, jajceca lezejo pa samice.. ampak bolje kot nic vseeno.
Drugace ni bilo nobenih ovsenih kosmicev,med drugim je on iz morja verjetno neke starejse odprte embalaze prinesel neko staro instant nestle kavo in riz odprt in to je blo to kjer je bilo noter oz na robu pokrova. Potem sem videla pa se v letos kupljeni barkafe kavi in proji in v eni od zacimb...oz par zacimb mi je sumljivih,so ze v skatli..
Ma sm brala se na netu,da une nalepke menda ne pomagajo,ker lovijo samo samce od moljev,ti samo povejo, da molje imas, jajceca lezejo pa samice.. ampak bolje kot nic vseeno.
- mmm
- Cosmofrik
- Na forumu od: 5. 11. 2011
Uff, sem mislil, da bom malo počistil kuhinjo, ker je (bil) že čas...
Najprej mislim kako srečo imam, ker imam kar "zapacane" (malo) predale, moko praktično zunaj skoraj leto dni, nobenih težav... no vseeno se zamislim in vržem stran neke stare rezence in rozine, oboje odprto, posesam...
no pol pa na tleh vidim mravlje
...se že sprašujem od kod jih imam... pol se lotim predala v katerem imam sadje, občasno se mi tud plesen not naredi, logično, posebno če kaj bio prinesem... pa mal bolj pogledam, pa vidim, da je zadnja stran lesa "umazana"... joj šit... nekak uspem razdret tisti predal in čistit... se priporočam za nasvete... trenutno imam vse skupaj odprto, da se suši... no saj še ni nič hujšega...
Mal bi bilo škoda, ker imam lepo, dobro ohranjeno kuhinjo, da bi se mi sedaj neki not zaredilo
No sadje več v tisti predal (bo odslej na mizi, sam v predalu dlje zdrži
) ne gre, moka bo pa tud šla v plastične posode al pa kake druge... se priproočam kje to na hitr in poceni kupim
Zdaj če je čaj v vrečkah (embalaža) verjetno ni problema? Ne vem še kam naj toaster pospravim, ker/ko ni povsem čist (mogoč zdej že pretiravam... a ta predal me je šokiral, nisem pričakoval umazanije za zadnji strani
)
Mogoč bi pa moral razmislit o generalnem čiščenju, ker pač ene stvari počistim, ne dovolj hitro sicer, pa vendar jih
... pa vedno znova vidim več stvari, ki jih ne naredim in zdaj sem že 2 leti tu in očitno ne vem... sem prelen, karkoli, pač ne počistim u nulo... morda ne bi škodilo, da mi mal počistijo stanovanje tisti, ki to bolje znajo
-----
glede (RFID?) čipov/ključev pa. zakaj bi pa ključavničar rabil vedeti naslov, tega dela zgodbe ne razumem?
Najprej mislim kako srečo imam, ker imam kar "zapacane" (malo) predale, moko praktično zunaj skoraj leto dni, nobenih težav... no vseeno se zamislim in vržem stran neke stare rezence in rozine, oboje odprto, posesam...
no pol pa na tleh vidim mravlje

Mal bi bilo škoda, ker imam lepo, dobro ohranjeno kuhinjo, da bi se mi sedaj neki not zaredilo

Zdaj če je čaj v vrečkah (embalaža) verjetno ni problema? Ne vem še kam naj toaster pospravim, ker/ko ni povsem čist (mogoč zdej že pretiravam... a ta predal me je šokiral, nisem pričakoval umazanije za zadnji strani

Mogoč bi pa moral razmislit o generalnem čiščenju, ker pač ene stvari počistim, ne dovolj hitro sicer, pa vendar jih

-----
glede (RFID?) čipov/ključev pa. zakaj bi pa ključavničar rabil vedeti naslov, tega dela zgodbe ne razumem?

"Tema je tvoja svetloba.
Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
-
hayley - Cosmopsiho
Ne vem zakaj, sej moj bo v ponedlejek zamenjal ključavnico menda.
Ma bila je neka študentka tam zaposlena, ki je vprašala. Pač mudilo se mi je iti bv trgovino zraven kupiti stvari za kosilo in nisme dajala pozornost na ključe, ker jih prej nikol nisem sama dajala delat in sem samo na hitro povedala, kar so me vprašali...
Baje samo zaradi čipa je mogla vpisat naslov.
Ena prijateljica, ki se malo bolj spozna tako na vse praktične stvari, sta zdaj z njenim že v 3. lastnem stanovanju, 2 od tega sta bila v bloku, njena familja je gradila in oddajala stanovanja neki... je rekla, da je to normalno in da za kkašne prav posebne ključe pa moreš neko potrdilo prinest...
Ma bila je neka študentka tam zaposlena, ki je vprašala. Pač mudilo se mi je iti bv trgovino zraven kupiti stvari za kosilo in nisme dajala pozornost na ključe, ker jih prej nikol nisem sama dajala delat in sem samo na hitro povedala, kar so me vprašali...
Baje samo zaradi čipa je mogla vpisat naslov.
Ena prijateljica, ki se malo bolj spozna tako na vse praktične stvari, sta zdaj z njenim že v 3. lastnem stanovanju, 2 od tega sta bila v bloku, njena familja je gradila in oddajala stanovanja neki... je rekla, da je to normalno in da za kkašne prav posebne ključe pa moreš neko potrdilo prinest...
- Firestorm
- Kofetarica
- Na forumu od: 24. 4. 2016
Vse te posode lahko kupiš v Tediju ali IKEI. Oboje ugodno.
Jaz mam trenutno tako mini kuhinjo, da niti ne morem vsega dati po kozarcih. Ampak takoj, ko bo večja, gre čisto vse, kar je odprtega, v kozarce in posode. Je tako bolj varno, plus lepo mi zgleda. Začimbe imam že sedaj vse po teh kjut kozarčkih. Ampak je spet stiska s prostorom in potem so ena na drugi in nekje globoko zadaj v omari in včas že sploh ne vem več, kaj imam.
Jaz mam trenutno tako mini kuhinjo, da niti ne morem vsega dati po kozarcih. Ampak takoj, ko bo večja, gre čisto vse, kar je odprtega, v kozarce in posode. Je tako bolj varno, plus lepo mi zgleda. Začimbe imam že sedaj vse po teh kjut kozarčkih. Ampak je spet stiska s prostorom in potem so ena na drugi in nekje globoko zadaj v omari in včas že sploh ne vem več, kaj imam.
-
hayley - Cosmopsiho
- Kriza s temi molji. Sem zdaj še eno zaprto moko našla, ki je imela že zelo očitno na vrhu embalaže luknjico.
Je moj prinesel zdaj od svoje mame neke plastične posodice, ki jih ne rabi, sam mogoče so malo starejše, pa imajo navaden ta pokrov plastičen za dat gor.
Ne zaupam, čisto tem, da dobro tesnijo, ene vem, da ne.
Imam rada tiste, ki se tako zaprejo dol na vseh 4ih stranicah, da pokne in da imajo gumico ob robu za vakuumsko tesnenje, nekaj takih sva imela v stanovanju, ki sem jih zdaj že vse porabila, tako da bom mogoče mogla še vseeno sama kakšne takšne dodatne kupit. A te imajo v Tediju in podobnih trgovinah? IKEE pa zdaj nimam več blizu.
Prav panična sem vsakič, ko kakšnega molja v kuhinji vidim in srečna, ko pogledam kakšno letečo stvar od blizu in ugotovim, da ni molj.
Je moj prinesel zdaj od svoje mame neke plastične posodice, ki jih ne rabi, sam mogoče so malo starejše, pa imajo navaden ta pokrov plastičen za dat gor.
Ne zaupam, čisto tem, da dobro tesnijo, ene vem, da ne.
Imam rada tiste, ki se tako zaprejo dol na vseh 4ih stranicah, da pokne in da imajo gumico ob robu za vakuumsko tesnenje, nekaj takih sva imela v stanovanju, ki sem jih zdaj že vse porabila, tako da bom mogoče mogla še vseeno sama kakšne takšne dodatne kupit. A te imajo v Tediju in podobnih trgovinah? IKEE pa zdaj nimam več blizu.

Prav panična sem vsakič, ko kakšnega molja v kuhinji vidim in srečna, ko pogledam kakšno letečo stvar od blizu in ugotovim, da ni molj.
-
Vsepovsod imajo te plastične škatle, različne izvedbe, tedi, kik, spar... jaz sem naredila low budget varianto (ker bi drugače bankrotirala na steklenih posodah za 30+ izdelkov) iz popolnoma navadnih steklenih kozarcev za kumarice, kupila sem edino enake zamaške, da izgledajo lepše. gor malo lepši napis, lahko narediš kr s črnim vodoodporcem. če bi rada res lično napisano, pa da nimaš umetniške žilice, si naprintaš napise s kako kaligrafijo, daš na notranjo stran in prerišeš
. če kaj pomaga 

Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov